SofaScore, Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić: 20 milijuna korisnika zahvaljujući Cesarici, sportu i #2200FF
Mario Poje

SofaScore: S Vrbana do 20 milijuna korisnika zahvaljujući Cesarici, sportu i #2200FF

Provjerili smo kako su dva prijatelja iz djetinjstva iz Klinča Sela od blogova i foruma stvorili vodeću tvrtku za sportske podatke s preko 20 milijuna korisnika širom svijeta.

Rijetki korisnici SofaScorea znaju da se radi o tvrtki iz Hrvatske čiji se uredi nalaze na zagrebačkim Vrbanima, a koja već godinama razvija jednu od vodećih web stranica i aplikacije za rezultate u stvarnom vremenu (tzv. live score) iz niza popularnih sportova, od nogometa do tenisa.

Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić znaju se od djetinjstva – odrastali su na dva kraja iste ulice u mjestu Klinča Sela, nadomak Zagreba, gdje su zajedno išli u osnovnu školu. U doba kad je Myspace bio vodeća društvena mreža, dečki pokreću tada najaktualniji način izražavanja mladih generacija – blogove na servisu blog.hr.

Koliko posjeta jedan tinejdžerski blog može postići?

Zlatko objašnjava kako su u početku pisali o životnim i tinejdžerskim temama, ali i da je počeo objavljivati tekstove pjesama od Olivera Dragojevića. Pravi rast njihovih blogova koji su, poput mnogih drugih, mogli ostati samo simpatično sjećanje mladost, nastaje kad se počinju natjecati:

Počeli smo se natjecati tko će imati više posjeta. Imali smo Statcounter koji bi prikazivao posjećenost. Bešlić je svoj stavio da je vidljiv na blogu, ja sam stavio na svoj i svako bismo jutro “udarali” da vidimo tko će imati više posjeta.

Zlatka i Ivana sam intervjuirao u njihovom uredu na zagrebačkim Vrbanima Mario Poje

Iako su pisali o životnim temama, upravo ih je prijateljsko natjecanje potaknulo da otkriju upravo koliko je važno pisati ono što ljude zaista zanima. Zlatko otkriva kako su otkrili optimizaciju za tražilice koja će kasnije postati bitan dio poslovanja SofaScorea:

SEO je tada funkcionirao da nešto napišeš i posjete dođu vrlo brzo. Ako bi bilo izvlačenje Oscara, primjerice, nedjeljom navečer, ostaneš budan, raspišeš dobitnike i u ponedjeljak ujutro Hrvati nađu upravo tvoj blog, jer si to napisao među prvima. Naravno, u naslov je trebalo staviti prave ključne riječi i napisati sve, ali radilo je.

Na sličan su način dečki među prvima prenijeli i link na jedan od prvih prijenosa uživo – kraljevskog vjenčanja – koji su embedali na blog u petak usred radnog vremena.
Iako Zlatko i Ivan nisu išli u istu srednju školu, ostali su u kontaktu. Istovremeno se Zlatku počinju javljati posjetitelji da na svom blogu posvećenom u dobroj mjeri upravo tekstovima pjesama Olivera Dragojevića objavi točno određene pjesme:

Iako sam vrlo jasno napisao da nisam, neki ljudi su stvarno mislili da to Oliver Dragojević objavljuje tekstove pjesama. Kako smo istovremeno eksperimentirali s nekim drugim projektima, htjeli smo se riješiti ovih silnih upita pa smo rekli: Ajmo otvoriti forum.

Bloger pred dva bivša blogera. Mario Poje

Taj forum pokrenut 2006., kojemu je zapravo bio cilj da rastereti dečke od silnih upita, bio je Cesarica.net koji će mnogima sigurno biti poznat. U to doba su najveće društvene lokacije na hrvatskom internetu i u svijetu bili upravo forumi poput Gamer.hr-a (na kojem sam bio moderator), Forum.hr-a, Sprehe…

Forum je počeo kao fan klub Olivera Dragojevića, ali su nam se polako javljali i drugi koji su htjeli na njemu otvoriti dio za Balaševića pa Lanu Jurčević itd. Mi smo u tom trenutku prestali pisati na tom forumu vezanom za glazbu, već bi onima koji bi se javljali prepustili da kao volonteri preuzmu moderiranje i pisanje sadržaja.

Da se ipak ne bi dosađivali, dečki su počeli pisati druge teme koje su mislili da će biti zanimljive, od vjenčanja do tehnologije. Cilj im je bio stvoriti pravi forum, ne samo glazbeni, tako da su s vremenom objavljivali teme na forumu vezane za Super Bowl, Oskare, itd. Forumi, pa i popularan vBulletin forumski softver, koji je Bešlić instalirao i optimizirao nekoliko noći, bili su prethodnice društvenih mreža i uz dobar sadržaj pojavljivali su se na prvim stranicama tražilica:

Organski smo radili SEO i samim time su Hrvati dolazili na Cesaricu koja im je kao ime bila očito pamtljiva. Jedna od popularnijih tema bile su lektire tako da bi nam posjećenost rasla nedjeljom navečer. Iskreno, nismo znali točno što radimo, ali smo znali da imamo sadržaj koji je zanimljiv i na koji se posjetitelji vraćaju. Iako nam nije cilj bio biti prvi na tražilicama, kroz prirodan sadržaj smo to uspjeli postizati pa bismo bili na prvih nekoliko lokacija u rezultatima na Googleu.

S vremenom Zlatku i Ivanu cilj postaje da im njihovi internetski projekti narastu na razinu da mogu dići i kredit i kupiti automobile, kao i same troškove hostinga koji su tada bili oko 700 do 800 kuna mjesečno.

Upravo zbog toga dečki postaju izuzetno proaktivni u pisanju tema koje smatraju “profitabilnima” tj. koje će dovesti posjetitelje. Iako su tada mnogi pokretači foruma mislili da će teme same doći, uspješna praksa ne samo u Hrvatskoj – već i u svijetu – bila je upravo da stvarate teme na koje će se posjetitelji zakačiti, bilo kao sudionici, bilo kao čitatelji. Zlatko i Ivan stoga ciljano iniciraju teme koje drugi raspisuju. Inspiraciju za teme nalazili su u svakodnevnim popularnim događanjima, a jedno od onih kojeg se najbolje sjećaju je situacija u kojoj se Drviš potukao u popularnoj Farmi. Netko od njih dvojice uvijek je bio dežuran da, kad netko, primjerice, uđe u novoj epizodi u Farmu ili bilo koji drugi reality show, odmah objave temu o tome na forumu – zbog čega bi ih, naravno, Google nagradio dobrom pozicijom. U trenutku kad kreće tuča, gledatelji širom Hrvatske žele znati detalje i nalaze ih – na Cesarici.

Real Madrid možda nije najpopularniji, ali…

Iako su teme poput Oscara i Super Bowla bile posjećene, ti događaji bili su neredoviti. U 2009. dečki pokreću kategoriju koja će označiti i njihovu poslovnu budućnost: Sport. Kako je Zlatko bio više u nogometu od Ivana, on raspisuje teme vezane za ligu prvaka, popularne utakmice, El Clasico. Upravo su utakmice jedna od najredovitijih tema koja je dignula promet Cesarice koja se iste godine nalazi među 30 najposjećenijih hrvatskih web stranica po Gemiusu. Zlatko navodi:

Sportske teme bile su česte. Nije Real Madrid bio jači od Oscara ili Super Bowla, ali je igrao jednom tjedno i upravo je taj kontinuitet bio ključan. Tako smo se navukli na sport kao temu koja se igra svaki dan i organizirali nekoliko studenata – mahom prijatelja iz ulice – da nam pišu teme koje mi nismo stigli. S vremenom je pola ulice pisalo i opet je bila ključna brzina tako da smo uveli smjene i pisali čak po 200 tema po osobi.

Ivan potom jedne duge noći na njihovu vBulletin instalaciju dodaje dodatak koji automatski prevodi sav sadržaj na 52 jezika. Kako Google u tom trenutku žudi za što više sadržaja i ne prepoznaje je li sadržaj napisala prava osoba ili je preveden, Cesarica preko noći dobiva posjete iz cijelog svijeta, od Latinske Amerike do Japana.

Zlatko je vodeći marketing platforme mjesecima tražio pravu boju za linkove za oglase. Mario Poje

Dok se Ivan s vremenom potpuno posvetio tehničkom dijelu, Zlatko se posvetio SEO-u i marketingu. Zarada im dolazi od oglašavanja putem Google AdSensea i sličnih mreža pri čemu optimiziraju svaki detalj, primjerice prikaz oglasa na forumu – tražeći čak i boju koja će bolje konvertirati.

Mjesecima sam tražio idealnu boju oglasa koja će biti najupečatljivija, a onda sam naletio na neko istraživanje koje je Google radio za vlastite potrebe i da je boja na koju korisnici najviše klikaju baš bila #2200FF. To je plava boja za koju je Google rekao da je najbolja pa sam probao i CTR je skočio za 0,7 posto. Nije to bilo puno, jer smo imali odličan CTR, ali..

Od sadržaja do platforme i prvog ureda na Vrbanima

Tako se godinama Zlatko i Ivan bave sličnim detaljima, odnosno svojim projektom, a čitavo ovo vrijeme nisu izlazili sa svojom pričom u medije ili na konferencije. Istovremeno, nisu živjeli u iluziji da će Cesarica.net živjeti vječno, jer je Facebook polako već počeo uzimati svoj danak, tako da su danas zadnja Zuckerbergova uzdanica u opstanak – Facebook grupe – uvelike zamijenile forume:

Znali smo da od foruma ne možemo napraviti globalni projekt. Jednostavno smo gledali da, ako imamo korisnike uz CTR od 3 ili 4, znači da 96 posto posjetitelja neće kliknuti na oglas. Upravo smo njima htjeli ponuditi nekakav sadržaj, a tada zaista nismo bili svjesni kako će izgledati stvaranje nečega poput SofaScorea. Danas smo toga itekako svjesni, ali tada smo ih jednostavno htjeli dovesti negdje gdje će imati rezultate u stvarnom vremenu.

U tom su trenutku dečki s projektom već ušli u određen način rada koji je podrazumijevao zarađivanje od oglašavanja putem mreža poput Googlea AdSensea, ulaganja u oglašavanje i ponavljanje toga recepta uz lagani, ali konzistentan rast.

2011. Google poziva Zlatka i Ivana kao tad već etablirane igrače na događaj u Dublinu na kojemu predstavlja što će pametni telefoni značiti za posjećenost web stranica, a to je strelovit rast. Tada već popularan iPhone i prvi pravi Android telefoni pokazat će dečkima potencijal koji su znali da moraju iskoristiti, kako Ivan objašnjava:

Zlatko je imao iPhone, a ja prvi pravi Android pametni telefon Samsung Galaxy S2. Predavač iz Googlea pokazao je niz grafova eksponencijalnog rasta i pretraživanja putem pametnih telefona. Bili su to mali volumeni, ali rast je bio strahovit. Google je preporučio svima da se bace u “mobile”.

Mario Poje

Tada uzimaju prvi stan od skromnih 50 kvadrata na Vrbanima, prema putu za Klinča Sela, za svoj i dalje studentski posao. Plaćaju stanarinu, plaćaju prvi sportski feed za rezultate uživo na adresi livescore.cesarica.net i zapošljavaju programere s FER-a pa tako i Josipa Stuhlija:

Došao sam još dok je Cesarica bila živa i bila glavni izvor prihoda. Iskreno, u početku nisam ni znao da se radi o Cesarici kad sam vidio oglas na fer2netu. Pisalo je da traže studenta za neki projekt i taman sam imao vremena na drugoj godini pa mi je odgovaralo kao neki prihod. Tek sam kad sam se prijavio otkrio da se radi o sportskoj aplikaciji. Iako nisam fanatičan fan sporta, projekt mi je bio zanimljiv zbog skale.

Najveći izazov Cesarice, a danas Sofa Scorea, je kako najbolje optimizirati web stranicu i aplikacije za brze rezultate. Godinama će popularni El Clasico rušiti servere Cesarice i koliko god ih puta dizali i ručno pisali – El Clasico je simbolizirao zainteresiranost za projekt koji će malo po malo krenuti u rebranding:

Livescore servis postaje Sofa Score

Dečki su znali da moraju, žele li zaista biti snažni na međunarodnom tržištu, naći bolje ime od Cesarice, ujedno ime čija je domena bila slobodna:

Imali smo generičko ime koje nije bilo pamtljivo. Odlučili smo se za promjenu, a uvjeti su bili da bude lagano za izgovoriti – po mogućnosti u cijelom svijetu. Ime smo birali više od mjeseca dana. Na kraju smo shvatili da je za riječ “sofa” na svim jezicima značenje isto, a na kraju smo zaključili i da ćemo se logotipom s naslonjačem isticati. Sofascore.com je čekao samo nas.

Na konferencijama koje bi posjećivali s vremenom se zaista isprofiliralo ime SofaScore tako da su Zlatka i Ivana zvali “sofa guys”, da bi danas u njihovom većem, sad već četvrtom uredu koji se i dalje nalazi na zagrebačkim Vrbanima, svi u tvrtki jednostavno referirali da rade u – sofi. Zlatko navodi:

Sve što smo naučili o SEO-u i sadržaju implementirano je na sofascore.com i od tad nikad nismo dobili ban na Googleu. Nije lako imati sportske rezultate i biti dobar na Googleu, jer moraš imati vrhunske podatke. Nikad se više ne bih vraćao na to biranje imena – bilo je iscrpljujuće!

U 2020. s preko 20 milijuna korisnika širom svijeta

Rebranding se pokazao kao pravi potez, jer danas Sofine mobilne aplikacije imaju preko 6 milijuna aktivnih korisnika, a web stranicu posjećuje preko 14 milijuna jedinstvenih korisnika mjesečno što ih čini jednim od vodećih u svijetu. Skaliranje je i dalje jedan od najvećih izazova spomenutog Josipa koji je danas “Sofin” CTO:

Projekt mi je zanimljiv zbog skaliranja na 20 milijuna korisnika mjesečno, što je itekakav izazov raditi u Hrvatskoj. Izazovi s kojima se susrećemo izuzetno su zanimljivi i traže razmišljanje izvan okvira postojećih rješenja. S obzirom na to da je aplikacija besplatna, a želimo maksimalizirati dobit po korisniku, to znači da moramo stalno optimizirati infrastrukturu kako bi model bio isplativ. Možeš ti istestirati neku mogućnost da ti ona radi, ali kad je staviš u produkciju na 20 milijuna korisnika – to je potpuno druga priča i razlika između toga imaš li 30 ili 300 servera.

Stuhli je SofaScoreov samouki CTO, zadužen da podaci dođu do 20 milijuna korisnika Mario Poje

Josip otkriva da je bilo dosta škakljivo postati samouki CTO, ali kad govori o Sofi, itekako se osjeti da govori o vlastitom “djetetu” koje će i dalje – ako nešto pođe u krivom smjeru – krpati osobno s obzirom na to da je i bio prvi sistemaš u tvrtki. Napominje da je danas ipak malo situacija drugačija, jer imaju cijeli tim, tako da je i njemu značajno lakše, ali i da je ostao u Sofi do danas zbog povjerenja koje su mu Zlatko i Ivan dali:

Imam slobodu da odlučim koje tehnologije ćemo koristiti. To mi je bio jako veliki benefit, jer nemamo klijenta koji nema razumijevanja za to što želimo koristiti, koji nema vremena da mjesec dana nešto testiramo da možemo lakše razvijati. Ne moramo se pravdati, jer su Ivanu i Zlatku na kraju bitni samo rezultati. Nekoliko puta smo razvili sustav ispočetka, od nule, da osiguramo da što bolje radi, ali i da je ljudima koji na njemu rade gušt raditi.

Navodi kako i njemu i timu upravo to povjerenje omogućuje da uvijek drže najnoviji stack tehnologija kako bi i njihovim programerima bilo zanimljivije, kako se ne bi našli u situaciji da razvijaju na kodu starom deset godina na kojem više nitko ne želi raditi.

U Sofi ipak ne žele raditi samo developeri, već tvrtka od svojih početaka stavlja veliki naglasak na marketing s obzirom na svoj oglašivački poslovni model. Primjer toga je i zapošljavanje Ivana Kovačevića koji nakon vođenja digitalnog marketinga u Agrokoru i potom agenciji Bruketa&Žinić&Grey, osim pokretanja vlastitih projekata, o čemu smo pisali prošli tjedan na Netokraciji, postaje direktor marketinga SofaScorea. Kovačević je jedan od onih zaposlenika kojeg je, za razliku od Josipa, privukao sport:

Fanatik sam za sport, moj otac je sportski novinar i odrastao sam uz tipkanje njegove mašine. Dapače, nisam mogao zaspati, ako nisam čuo taj zvuk tipkanja. Cijelo djetinjstvo proveo sam na Ciboninim utakmicama i kasnije na nogometu, na Dinamovim, tako da sama činjenica se u SofaScoreu sve vrti oko sporta, tehnologije i “velikih podataka” je bio i više nego dovoljan motiv da se pridružim projektu, sve ostalo je bonus.

Marketinško pojačanje dolazi u obliku Ivana Kovačevića kao novog direktora marketinga. Mario Poje

Kovačeviću, koji je zadužen dalje razvijati marketinške aktivnosti SofaScorea koje je postavio Zlatko najviše zanima proučavanje ponašanja korisnika u aplikacijama i na web stranici i pronaći način da im se približe:

Primjerice, ako jedna kohorta korisnika prati isključivo košarku i NBA, gledamo kako ih motivirati da više koriste “heat mape” kao novu mogućnost SofaScorea. Prilagođavamo se korisnicima na različitim tržištima i testiramo što bolje prolazi u kojem dijelu svijeta, u čemu nam pomaže i suradnja s preko dvadesetak velikih medija za koje stvaramo sadržaj koji njihovim čitateljima olakšava razumijevanje sporta.

Kovačevića je u SofaScore privukao upravo članak koji je prošle godine objavio kolega Nikola koji vodi tim za medije, u kojem je analizirao situaciju u jednoj od liga koristeći Sofine podatke.

U produžecima do 100 milijuna korisnika uz vlastita sredstva i poslovnu filozofiju

Iako je bilo prilike za investicije, ali i za prodaju rješenja koje koristi toliko ljudi širom svijeta, Zlatko i Ivan ne vide cilj u tome, kao što nisu vidjeli ni potrebu da prodaju Cesaricu kad je bila na zalasku:

Bilo je trenutaka kad smo mogli prodati udio u Sofi, kao i samu Cesaricu kad je umirala, ali nismo, jer ne prodajemo stvari. To je jednostavno tvoje – ne možeš prodati. Svaki put kad bismo dobili ponudu, sjeli bismo u Temple Bar i razmišljali… OK, novac, super, ali iskreno nismo znali gdje bismo uložili te novce, a svakako nam nije bio cilj da ne radimo, jer smo relativni radoholičari.

SofaScore iz istog načina razmišljanja nikad nije išao u osiguravanje investicije za rast, već su Ivan i Zlatko tvrtku razvijali postepeno kao uostalom što su prije nje i blogove, i forum… Na sličan lagan, ali temeljit način, kao što su pronašli sadržaj na koji su se usredotočili ili boju koja je rezultirala s više klikova, cilj im je postepeno postati zaista vodeća platforma za sportske rezultate uživo širom svijeta:

Tehnički smo najkompletniji proizvod na tržištu, što nam je uvijek bio cilj pa i opsesija, a tek nam preostaje biti vodeći po broju korisnika, što nam je sljedeći cilj.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Startupi

Inkubator BIRD: otvorene su prijave za novi program

Riječ je o novom programu koji je restrukturiran na nekoliko razina i posebno namijenjen startupima s AI komponentom.

Tvrtke i poslovanje

iOLAP postaje Elixirr Digital

Elixirr Digital bio je "digitalni" odjel poslovanja, a sada uz iOLAP-ove ekspertize postaje "digitalni, podatkovni i tehnološki" odjel poslovanja.

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).

Veliki intervjui

Rakar o slučaju KBC Rebro: “Obavijesti su bile nepotpune, zavaravajuće i u konačnici – netočne”

Krizno komuniciranje hakiranja KBC-a prouzrokovalo je više panike i straha, nego što je uspjelo smiriti hrvatski narod - je li moguće vratiti autoritet i povjerenje?

Veliki intervjui

Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

Od 1. siječnja 2025. godine Hrvatska udruga digitalnih izdavača postaje pružatelj mjerenja posjećenosti portala hrvatskih medija u suradnji s Ipsosom, odnosno Dotmetricsom. Tim smo povodom razgovarali s Matejem Lončarićem, predsjednikom HUDI-ja.