Kako izgleda stvaranje sadržaja kada ga ne diktirate vi, nego zbivanja na sportskim terenima?

Kako izgleda stvaranje sadržaja kada ga ne diktirate vi, nego zbivanja na sportskim terenima?

Kada u SofaScoreu pratite utakmice, jednim okom gledate prijenos, a drugim okom gledate računalo i planirate što ćete objaviti. No, čitava priča je mnogo drugačija od toga da vas netko “plati da gledate utakmice”, šale se iz SofaScorea, najveće hrvatske platforme za sportske rezultate uživo.

Ako ne znate mnogo o ovoj svjetskoj platformi iz Hrvatske evo prilike da je upoznate kroz – sadržaj. SofaScore kao platforma za sportske rezultate uživo prikuplja informacije sa sportskih događanja i prenosi ih korisnicima, ali same statistike i rezultate uvijek prati niz objava na društvenim mrežama i različitih vrsti digitalnog sadržaja. Tim ljudi koji stvara taj sadržaj stoga ima izazovan posao. Prepušteni neizvjesnosti sportskog događaja oni uvijek moraju biti spremni na neočekivano te dobro iskoristiti (ne)prilike na terenu.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

U SofaScoreu je zato dio tima uvijek spreman pripremati i objavljivati sadržaj u određenom trenutku. To uključuje i vikende jer se tada igra velika većina utakmica, a u tjednu se najviše bave istraživanjem statistika koje kasnije mogu pretvoriti u sadržaj za društvene mreže. Jedan dan u SofaScore content timu tako je vrlo zanimljiv, kako Netokraciji objašnjava Filip Petković, njihov seniorski specijalist za sadržaj:

Naše aktivnosti ovise o rasporedu utakmica koje se odigravaju svakoga dana i o novostima u svijetu sporta koje diktiraju kada moramo biti prisutni.

Tijekom tjedna, često se radi u večernjim satima jer se tada najčešće odigravaju utakmice koje naš tim prati, dok se vikendom to odnosi na cijeli dan, jer se važna utakmica može igrati u subotu u 13:30, ali i u nedjelju u 21:00. Isto tako, o rasporedu utakmica ovisi i naša raspodjela posla unutar tima.

Kada bismo podijelili posao na uredski dio i rad za vrijeme utakmica, moglo bi se reći da tijekom prosječnog radnog dana “kopamo” po SofaScore aplikaciji i našoj bazi podataka u potrazi za zanimljivim statističkim podacima od kojih možemo stvoriti objave koje daju neku dodatnu vrijednost svim fanovima nogometa.

No, koliko god se pokušali pripremiti, ipak ovisite o tome što se događa u nogometu. Voditeljica odjela brenda i sadržaja u SofaScoreu Ema Gomerčić kaže kako je kod njih situacija drugačija nego kod drugih brendova. Dok se inače veći dio sadržaja planira, a manji dio čine reakcije na aktualnosti, kod SofaScorea se radi obrnuto. I to naravno, uz pomoć podataka.

Statističke ocjene najbolji su prijatelj content tima

Ponedjeljkom SofaScore stvara objave o najbolje ocijenjenim igračima proteklih kola te priprema takozvane “team of the week” objave.

Zanimljiv izazov koji nosi njihova strategija pokrivanja aktualnosti je i to da ne znate koliko će koja objava biti uspješna jer nema svaki igrač ili klub jednako veliku bazu fanova. U pravilu bolje prolaze objave s poznatim igračima, Ema dodaje, ali ni to nije uvijek slučaj. Zato se u SofaScoreu oslanjaju na svoje, sada već poznate, statističke ocjene igrača koje uvijek donose dobre interakcije. Ema pojašnjava:

Prošlih smo par godina jako puno radili na etabliranju naše statističke ocjene kao benchmarka za kvantificiranje izvedbe igrača. Možemo reći da smo napravili dosta dobar posao. Danas nam nije neobično da na naše tweetove reagiraju nogometaši poput Tonija Kroosa, Raheema Sterlinga, Danija Alvesa, Jadona Sancha, iako nam to i dalje zvuči nestvarno. Engagement s njima naravno uvijek donese ogroman skok broja impresija. To je pokazatelj koliko se isplati biti ustrajan i dosljedan, ali s druge strane i koliko često ne ovisiš sam o sebi.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Sama statistička ocjena interno je razvijen sustav koji svakom igraču daje ocjenu od 3 do 10, a zanimljivo je kako na nju ne utječe niti jedan zaposlenik SofaScorea, već se ona generira sama iz dostupnih statistika za svakog igrača u svakoj utakmici. Filip Petković dodaje:

Nitko od nas u timu ne zna “magičnu formulu” koja izračunava ocjenu, a kamoli da sudjeluje u njenom izračunu. Ocjena je glavni i najpoznatiji SofaScore feature te se time i mi vodimo kada stvaramo sadržaj – ako se kreira bilo kakva objava vezano uz statistike igrača, na njoj obavezno mora biti i njegova ocjena.

Ocjena potiče i najviše engagementa na objavama jer fanovi različitih igrača i momčadi najviše komentiraju upravo ocjenu i uspoređuju igrače po ocjeni, čak i ako se s njom ne slažu.

Neke od najuspješnijih objava koje su osmišljene i objavljene isti dan bile su one vezane uz transfer Messija iz Barcelone u PSG prošlog ljeta. Ema dodaje i kako je jedna od najboljih prošle godine bila ona s lošom ocjenom Neymara protiv Bayerna, koju im je u inbox komentirala čak i Neymarova sestra Rafaella (to je ista ona sestra zbog čijeg rođendana Neymar odlazi na godišnji usred sezone).

SofaScore je trenutačno u periodu stabilnog rasta, a odnedavno podržava i unošenje vlastitih liga u aplikaciju.

Predznanje o nogometu – obavezno!

Logično je da, ako se želite zaposliti u content i brend timu SofaScorea, morate znati dosta o nogometu. Filip Majerić, specijalist za sadržaj, pojašnjava kako je gotovo sav sadržaj koji SofaScore stvara za svoje kanale produkt strasti za nogometom.

Mi ovaj posao promatramo i kao hobi, jer i kada ne radimo, svejedno gledamo utakmice ili čitamo nešto o nogometu. Poznavanje nogometa je ključno zato što uvijek moramo biti u toku te se brinuti da sadržaj koji stvaramo bude relevantan i plasiran u pravo vrijeme.

Kako bih najbliže dočarao do koje razine pratimo nogomet, mogu samo reći kako često igramo igru u kojoj pogađamo igrače nekih klubova poput Hrvatskog Dragovoljca, Salzburga ili Torina, a u većini slučajeva igra završava bez pobjednika jer svi znamo nabrojati sve igrače.

No, najteže im pada što svi navijaju za različite klubove: posebno pogodi kada vaš klub izgubi, a vi morate slagati objavu u kojoj hvalite njegove protivnike, dodaje Filip. Te objave su u načelu standardizirane, ali informacije koje se u njima nalaze ne mogu biti ispunjene do posljednjeg trenutka, dakle – do kraja utakmice.

Filip Majerić: “SofaScore raspolaže sa stotinjak različitih templateova koje odabiremo ovisno o potrebi. Veoma je važno odabrati i relevantne statistike i zatim ih na vizualno atraktivan način plasirati našoj publici.”

Instagram je jedna, a Twitter posve druga priča

Dok se za Instagram može pripremiti objava po “špranci”, to je nemoguće u slučaju Twittera, stoga se SofaScore Twitter profili često oslanjaju na tekstualne komentare, slike zaslona unutar aplikacije i druge ideje. Filip Petković dodaje:

Prije utakmica se unaprijed pripremamo i zato smo u mogućnosti staviti naglasak na brzinu i biti jedni od prvih koji na društvenoj mreži dijele određene statistike ili druge zanimljivosti. Primjerice, možemo pripremiti okvirne tekstove, odnosno copyje koje bismo objavili uz objavu početnih postava, kako bi, kada se postave objave odmah mogli reagirati i distribuirati sadržaj.

Isto tako, prije početka utakmice možemo istražiti je li neki igrač ostvario neke posebno pohvalne rezultate koje bi bilo zanimljivo komunicirati i te informacije koristimo kao nadopunu SofaScore sadržaja.

Izvanredne situacije su dio radnog dana

Filip Petković: “Prije utakmica se unaprijed pripremamo i zato smo u mogućnosti staviti naglasak na brzinu i biti jedni od prvih koji na društvenoj mreži dijele određene statistike ili druge zanimljivosti.”

Ako pratite nogomet, znate i da se nekada zna dogoditi nešto izvanredno. Nedavna utakmica Portugalske lige između Benfice i Belenensesa dobar je primjer: završena je ranije zbog toga što jedan tim nije imao dovoljno igrača. Druga situacija koju vrijedi istaknuti bila je pad Christiana Eriksena na Europskom prvenstvu prisjeća se Filip Petković:

Sjećam se kako sam sjedio pred televizijom, u nevjerici gledao scene iz Kopenhagena, a paralelno vrtio Twitter gdje nije bilo osobe koja nije pričala o Eriksenu. Na brzinu sam posložio tweet da je utakmica prekinuta i da se nadamo da će s Eriksenom biti sve ok. Na svu sreću, sve je prošlo dobro, a taj je tweet na kraju postao tweet s najviše impresija od svih naših tweetova objavljenih za vrijeme Europskog prvenstva.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Od Hrvatske do Brazila

SofaScore danas nema samo jedan profil na društvenim mrežama, nego se radi o nekoliko specijaliziranih profila za različite države i regije. Tako, primjerice, postoji SofaScore Instagram profil samo za 1. HNL i hrvatske igrače, ali postoji i posebni SofaScore profil u Brazilu, pojašnjava Ema:

Posebno jak profil imamo u Brazilu, i na Twitteru i Instagramu. Vodi ga kolega Guilherme koji živi u Riu de Janeiru i živi za nogomet, a ovakav potpuno lokalni pristup se pokazao kao pun pogodak. Naravno, različita vremenska zona tu igra veliku ulogu, ali se i publika jako razlikuje. Zato bi nama u Hrvatskoj bilo jako teško shvatiti što brazilski fanovi zapravo žele. Nogomet se u Južnoj Americi prati na drugačiji način; oni nemaju dostupno toliko izvora statistika kao mi u Europi; percepcija nogometa im je i dalje više bazirana na samoj strasti pa im je zbog toga entuzijazam za SofaScoreom kao nečim novim i drugačijim na tržištu puno veći.

Ema Gomerčić: “Dok se inače veći dio sadržaja planira, a manji dio čine reakcije na aktualnosti, kod SofaScorea se radi obrnuto.”

Pristup, ton glasa i sadržaj različiti su na svakom profilu SofaScorea, ali svi se vode istim načelima, pojašnjava Ema. To su prvenstveno točnost, pouzdanost, objektivnost i pristupačnost, uz par ostalih. Smjer je svugdje jednak, ali način prezentacije podataka prilagođen je tržištu, kako i treba biti.

“Ove godine Player of the Season nagradu šaljemo na više od 50 adresa”

Za kraj, iako je aktualna sezona u nekim ligama još uvijek u fazi zimskog sna, SofaScore tim radi na prikupljanju statistika i ocjena za ovogodišnju nagradu Player of the Season, koja se dodjeljuje najboljim igračima svake godine i polako postaje sve popularnija u nogometnom svijetu. Filip Majerić ističe kako SofaScore želi svim igračima koji se tijekom sezone iskažu poslati pravu, fizičku nagradu kako bi i oni sami uvidjeli da se njihov trud vrednuje i prati.

Od prvog izdanja broj nogometaša koji nagradu prihvaćaju stalno raste.

Vjerujem da ne moramo posebno isticati koliko fotografija vrhunskog igrača s našom nagradom doprinosi brand awarenessu SofaScorea. Ove godine nagradu šaljemo na više od 50 adresa nogometaša i nogometašica. Nadamo se kako će i ove godine biti velik odaziv od strane igrača, te kako će naša nagrada postati svojevrstan benchmark kada pričamo o nagradama koje su u potpunosti objektivne i statistički utemeljene.

SofaScore tim i ove će sezone nastaviti stvarati odlične digitalne sadržaje, a pozivaju i sve ljubitelje analitike, društvenih mreža i ponajviše nogometa da im se pridruže u tom putovanju – kao pratitelji ili kao članovi tima, što vam je draže. 🙂

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Startupi

Sa Sonjom o Entriu: Bili smo na rubu, a sad ulažemo 500.000 eura godišnje samo u razvoj

Kada u četiri godine jedan domaći startup jedva izbjegne bankrot i toliko preokrene sudbinu da se u kuloarima počinje pričati kako strani konkurent potaknut njihovim rastom navodno razmišlja o povlačenju s tržišta, možemo sa sigurnošću reći da je uspjeh postignut.

Veliki intervjui

HZZO je nešto naučio iz hakerskog napada, ali još se ne zna gdje je “procurilo”

Hakerski napadi uzeli su maha zadnjih par tjedana, a jedna od žrtava je i HZZO od kojeg bi KBC Zagreb nešto mogao i naučiti.

Startupi

Inkubator BIRD: otvorene su prijave za novi program

Riječ je o novom programu koji je restrukturiran na nekoliko razina i posebno namijenjen startupima s AI komponentom.

Tvrtke i poslovanje

iOLAP postaje Elixirr Digital

Elixirr Digital bio je "digitalni" odjel poslovanja, a sada uz iOLAP-ove ekspertize postaje "digitalni, podatkovni i tehnološki" odjel poslovanja.

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).