Snapchatom dosežete ‘klince’ koje Instagram pričama nećete

Zašto Snapchatom dosežete ‘klince’ koje Instagram pričama nikad nećete

Nema sumnje da će Snapchat i dalje biti zanimljiv klincima, unatoč Instagramovom trudu da kopira njegove dijelove u moćniju insta-cjelinu. No, što Snapchat i dalje nudi, ne samo svojim korisnicima, nego i nama kao digitalnim profesionalcima? Kreativnije oglase, nove medije, jedistven pristup? Zašto ćemo u 2017. - još više, a ne manje, profesionalno koristiti ‘snap’?

instagramsnap_1naslovna

Napomena: Ovo je drugi dio usporedbe nedavno predstavljenih Instagram priča i Snapchata – prije čitanja svakako pročitajte prvi dio

Kad Instagram i Facebook nađu “novu najbolju stvar”, novu mogućnost ili aplikaciju za koju mladi nisu čuli ili bez koje ne mogu živjeti, tek tada će im poći za rukom postati the next big thing i osvojiti nove generacije. Dok to ne učine, ostaje činiti samo ono što već trenutno i rade – pokušavati kopirati Instagram pretvarajući ga u “Snapchat za roditelje” – kombinaciju previše različitih mogućnosti koje ne odgovaraju karakteru aplikacije.

Snapchat medijima nudi jedinstvenu platformu

Ne zaboravite da su mediji na Snapchatu i da svakodnevno stvaraju jedinstven sadržaj. U partnerstvu s mainstream medijima, Snapchat donosi posebno strukturirane sadržaje svojoj publici kroz opciju Discover.

Kombiniraju se najbolje grafike, video materijali, fotke, glazba, članci kako bi sadržaj bio što kreativniji i zabavniji – prilagođen Snapchatu. U suprotnom, ne bi bilo iznenađujuće da Snapchatov CEO odluči bilo koji od Discover kanala jednostavno ukloniti jer sadržaj koji ste servirali Snapchat publici nije bio dovoljno zanimljiv, ni jedinstven – jednostavno nije “snapchatast”. Yahoo bi vam o tome mogao reći nešto više. Naime, Yahoo je bio Snapchatov Discover partner te je s iste pozicije naglo uklonjen nakon što je zaključeno kako se ne uspijeva povezati s ključnom publikom milenijalaca.

Neke tvrtke, kao što su Refinery29, Fusion, The Wall Street Journal, okupile su timove od 5 do 10 osoba koje rade isključivo na Snapchat Discover kanalu, dok se za Instagram jednostavno slažu lijepe slike, kao i na Facebooku. U pitanju je, dakako, obveza i ulaganje koje se isplati tim medijima, s obzirom na to da dosežu publiku koju ne mogu drugim kanalima, poput Instagrama.

Snapchatov Cosmopolitan kanal mjesečno pregleda preko 19 milijuna korisnika. Prema Poynter Reportu, web stranica Cosmopolitan.com ima svega 20 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno. Ukratko: pogledi sa Snapchata čine čak 21 posto ukupnog prometa cijele tvrtke.

Zamislite da Cosmopolitan u Hrvatskoj stvara interaktivan sadržaj za Snapchat: članke, vijesti, zabavne pozive korisnicima. Takav sadržaj konzumirat će se prvenstveno na Snapchatu, ne na Instagramu gdje ćete čekati da vam se stranica na koju oglas usmjerava učita.

Ključna publika Milenijalaca ostat će odana (intimnom) Snapchatu.

Snapchatovi korisnici, osobito ključna publika u dobi od 16 do 34 godina, emocionalno je povezana s aplikacijom koja neće tako lako nestati. Naime, Snapchat je, za razliku od Instagrama, krenuo kao aplikacija za chatanje, stoga je intiman i prije svega najbolje oponaša komunikaciju “licem u lice”.

Snapchatovoj publici, za razliku od Instagramove, nije cilj samo stvoriti bazu pratitelja, već ga koriste kao svoj privatni kutak, kao dom, mjesto na kojem njihovi roditelji nisu – za razliku od Facebooka. Snapchat to uspijeva kroz face-to-face pristup zbog kojega je uspio i u početku te zbog kojega je Snapchat donekle bliži aplikacijama za razmjenu poruka poput Messengera, nego aplikacijama poput Instagrama.

Lansiranjem Instagram Storyja Facebook je možda dijelom riješio dio pritiska koji su tinejdžeri osjećali klasičnim objavljivanjem fotografija –  želeći što veći broj lajkova na objave, iste bi brisali ako taj cilj nisu uspjeli ostvariti. No ne treba zaboraviti kako na Instagramu i dalje postoji pritisak za stvaranjem veće baze pratitelja koja je svima vidljiva odlaskom na nečiji profil, za razliku od Snapchata gdje i dalje ne znamo koliku bazu prijatelja osoba ima.

Instagram nije ‘snapkiller’, već primarno aplikacija za fotke

Daljnja financijska ulaganja odigrat će vrlo bitnu ulogu u razvoju Snapchata. Ako Snapchat uspije balansirati daljnji priljev novca za nastavak globalnog širenja s većim broj oglasa, koji će se morati prikazivati unutar aplikacije (kao posljedica novih ulaganja), ostvarit će veliku prednost. Snapchat treba rasti, bez da time zaguši osnovnu publiku povećanjem broja i formata oglasa koji će za to zasigurno biti nužni.

Instagram je još u lipnju 2013. pompozno najavio i video format koji – koliko često viđate? Rijetko – jer su korisnici Instagrama jednostavno naučeni da prvenstveno fotografiraju, a ne snimaju. Dok se Snapchat temelji na razgovorima u obliku videa, korisnici Instagrama svoje priče objavljuju većinski kao skupove fotografija.

Dakle, čak i kad im se omogući osnovna Snapchatova funkcija, korisnici Instagrama i dalje u u prvi plan guraju fotografiju jer je Instagram upravo to – aplikacija za fotografije, a ne Snapchat killer’ koliko god to Zuckerberg htio. Instagram je pomalo postao Snapchat za odrasle koji i dalje ne razumiju srž ove aplikacije.

Snapchat je aplikacija usmjerena na stvaranje sadržaja kamerom čije sučelje vidite čim upalite aplikaciju. Ne vidite feed, nego kameru. Upravo sučelje kamere koje se odmah pojavljuje motivira korisnike na stvaranje sadržaja. Instagram pak ostaje aplikacija namijenjena prvenstveno konzumiranju sadržaja bez intime koju Snapchat daje korisnicima.

Obje platforme imaju isti krajnji cilj – ostvariti i zadržati što je moguće veći broj postojećih i novih korisnika, ali grupe korisnika njihove slične tehničke funkcije doživljavaju na potpuno različite načine.

Snapchatovi kreativniji oglasi

Sponzorirani geofilteri, leće i video oglasi, što god poželite – radi se o novim, kreativnim i interaktivnim formatima oglašavanja spram Instagramovih tradicionalnih. Snapchat od svojih korisnika želi angažiranost i punu pozornost na oglasima i to je velika razlika u odnosu na Instagram oglase koji nisu ništa drugo nego uljepšani Facebook Adsi na koje smo se već navikli.

Dobar je primjer nedavno napravljen sponzorirani lens povodom promocije najavljivanog i dugo očekivanog filma Ghostbusters. Snapchat će sada morati brže djelovati i za očekivati je kako će se ove opcije brže otvoriti i globalno pa tako i u Hrvatskoj. Hoćete li ih dočekati spremni i iskoristiti prvi? Razmislite samo na koje bi sve načine, primjerice, Turistička zajednica grada Dubrovnika mogla iskoristiti Game of Thrones za interaktivnu ‘leću’.

Oglasi na Snapchatu imaju prednost nad Instagramom – zabavniji su i privlače više pažnje, za razliku od Instagram oglasa te će nastaviti biti kreativniji kada se radi o isprobavanju novih formata.

Dok nas Instagram guši oglasima koji su tipični, Snapchatovi su oglasi prirodniji i korisniku daju dodatnu vrijednost – u vidu intimnije interakcije s korisnikom. Naravno, isto ne umanjuje jačinu Instagrama kao oglašivačke platforme koji i dalje putem Facebooka dominira, ali pokazuje zašto ne može tek tako “ugušiti” Snapchat kao oglašivačku platformu za brandove. Kao što korisnici Snapchat doživljavaju intimnijom platformom, oglašivači je doživljavaju kao kanal za intimnije oglašavanje.

Snapchat – i dalje korak ispred Facebooka

Nemojmo se zavaravati, Instagram je lansirao Stories, ali Snapchat već godinama konstantno inovira i raste nevjerojatnom brzinom. Nedavno su lansirani stickeri određenih lokacija poput New York Rata te se radi na kodovima koji će omogućiti otkrivanje ekskluzivnih sadržaja.

To dozvoljava korisnicima da skeniraju fotografije ili barkod na posteru ili web stranici te time, primjerice, ostvare popust na određeni proizvod. Osim toga, zadnja akvizicija Seenea, pokazuje da idu u smjeru novog 3D foto formata za jednu potpuno novu razinu selfie leća, a potencijalno i u VR projekte.

Brendovi u Hrvatskoj tek otkrivaju Snapchat…

S obzirom na Snapchatov tempo i poziciju tehnološkog lidera, kada se radi o pristupanju najnovijim generacijama koje ignoriraju Facebook i druge “starije” društvene mreže, nedvojbeno je kako ćemo od ove mreže još puno toga vidjeti po pitanju diferencijacije. Pametni brendovi će upravo tu “snap” razliku iskoristiti za personaliziran, intiman i zabavan način na koji mogu pristupiti svojim publikama.

Snapchatu preostaje lakše pronalaženje prijatelja unutar aplikacije, transparentnije komuniciranje ROI-ja za brandove (na čemu već rade) te se izboriti za daljnji rast priljeva novca bez da korisnike zaguše s klasičnim oglasima poput Instagrama.

Je li Instagram Story kraj Snapchata? Ne, samo je još jedan u nizu Facebookovih pokušaja da dostigne Snapchat, jedinstvenu društvenu mrežu koja već godinama svojim drugačijim mogućnostima i sučeljem zbunjuje starije, a oduševljava mlade. Poput Snapchata, domaći brendovi moraju iskoristiti prednost first movera, a ne se povući čim Instagram/Facebook kopira još jedan feature. Mladi vas čekaju na Snapchatu i baš ih briga za vaše instapričice!

Želite na radionicu o Snapchatu?

Ostavite email kako bismo vas obavijestili o njenom održavanju!

[yikes-mailchimp form=”8″]

Komentari

  • Iva Soldo

   Iva Soldo

   10. 08. 2016. u 6:04 pm Odgovori

   Bok Krešo,

   Nismo uspoređivali Snapchat s Facebookom, već Instagramom. Ovo je specijalizirani kanal za usku publiku, a i doseg kao doseg nije najbitnij. Dubina odnosa i interakcije je ono na što bi se marketingaši trebali preusmjeriti i mjeriti, a model zakupa će se mijenjati kako mreža bude evoluirala. Pitanje je hoće li brandovi to dočekati spremni, ili će čekati da postane potpuno mainstream pa će biti panika. 🙂

 1. Mario Borna Mjertan

  Mario Borna Mjertan

  10. 08. 2016. u 5:05 pm Odgovori

  Možda je problem što sam iz Slavonije 😛 ali ne mislim kako je Snapchat popularniji od Instagrama u krugu mladih.

  Postoji šansa da se varam ovdje i da svi moji prijatelji potajno koriste Snapchat, ali u ovom trenutku mislim da je jedina stvar kojima je mladima zapravo bitna na Snapchatu mogućnost korištenja filtera i kako je to većinom jedini razlog zašto ga koriste (osim slanja… inkriminirajućih slika).

  Instagram ima puno bolje razrađen koncept storyja, a još uvijek nema manu roditelji će vidjeti što radim i daleko su popularniji od Snapovih storyja u mom krugu prijatelja.

  Mislim da je nije stvar u tome da su mladi zasićeni Facebooka ili da ga ne žele koristiti jer su im roditelji tamo, jer to većinom nije razlog, govoreći iz iskustva, već jednostavno da sve te društvene mreže imaju različit use case: Facebook za slike koje stvarno volimo i koje su lijepe, Instagram za casual slike, a Snapchat za slike iz fore 🙂

  A što se marketinga tiče, jednako neću pogledati korporativni story i na Instagramu i na Snapchatu 🙂 Instagram je tu u prednosti s forsiranjem nativnih reklama u feed kojeg Snapchat nema, no mladima reklame većinom (osim ako nisu izuzetno dobre u nečemu, poput HEP-ove sponzorske) moraju biti forsirane da bi bile pogledane, jer nitko neće slijediti baš svoj ISP na Snapchatu i gledati njihov story.

  Eto, moja dva centa.

  • Iva Soldo

   Iva Soldo

   10. 08. 2016. u 6:20 pm Odgovori

   Bok Mario,

   Ako je Slavonija problem tebi, onda je i meni… s obzirom da sam iz Slavonije. 🙂

   Pitanje je i koliko si mlad. 🙂 Proveli smo malo istraživanje u srednjim školama koje je pokazalo da postoji publika i to u više od 50% ispitanika. Uz to provodimo istraživanje među studentskom populacijom kako bi dobili konkretnije brojke na većem uzorku ispitanika.

   Instagramov koncept Storya je dobro razrađen štoviše iznenađujuće dobro. Međutim, zajednice koje su aktivirane na Snapchatu neće lako napustiti svoju publiku. Takvih je mnogo te uz word-of-mouth svakim danom rastu što je pokazao i SnapUp u Zagrebu. Određeni mladi korisnici toliko su popularni na ovoj društvenoj mreži da imaju i više od 10 000 pregleda po snapu (JoomBoos).

   Dakako da svaka mreža ima svoj use case, Snapchatov je velika pozornost korisnika, poticanje na stvaranje sadržaja zbog kamere koja se odmah pojavljuje u prvom planu po aktiviranju aplikacije, ali primarno i video snapova – što se kod Instagrama i dalje puno manje koristi, itd.

   Fora je u tome što na Snapchatu nećeš ni shvatiti da gledaš korporativni story jer će ti se kroz njega dati određena vrijednost i zabava kroz interakciju kao npr. Ghostbusters Lens, ili onaj Gatoradea koji je bio aktivan tijekom Superbowla. 🙂

   • Mario Borna Mjertan

    Mario Borna Mjertan

    10. 08. 2016. u 6:52 pm Odgovori

    Srednja 🙂 No s obzirom da mi je ovo prvi glas da JoomBoos postoji, mislim da živim pod kamenom i da je stvar u ljudima s kojima se družim od kojih stvarno rijetki aktivno koriste Snapchat.

    Da ne zvuči kao da mrzim Snapchat :D, kod njega mi se davanje vrijednosti reklamama jako sviđa jer ona tako ostavlja puno veći utjecaj na ljude od obične reklame poput Instagramove ili Facebookove i ima kvalitativnu prednost u odnosu na druge platforme (koje, pak, u odnosu na Snap uglavnom imaju kvantitativnu). Korporativni storyji, pak, su mi besmisleni, za razliku od geofiltera ili custom lensova.

    Sve u svemu, volio bih vidjeti da domaći oglašivači prigle i novije medije za reklamiranje — bio to Snapchat, Instagram ili nešto treće 🙂

 2. Miro M.

  Miro M.

  11. 08. 2016. u 3:43 pm Odgovori

  Pomalo su creepy ovi marketingasi u digitalnom dobu. Snap krenio kao slucajna zezancija klinaca, ostali klinci prihvatili, a ovi marketingasi silom se pokusavaju ugurati iako tamo ne spadaju. Marketingasi smijesni ste

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.