Skype Translator: Tehnologija koja nadilazi jezične barijere

Skype Translator: Tehnologija koja nadilazi jezične barijere

Microsoftov Skype započeo je s programom Translator Preview u kojem se prvi put prezentirala tehnologija za prevođenje poziva u realnom vremenu. Komunikacijski div time je otvorio testnu fazu projekta na kojem Microsoftovi istraživači rade već nekoliko godina.

Skype napada tržište ozbiljnim inovacijama.
Skype napada tržište ozbiljnim inovacijama.

Microsoft je odlučio od prvog javnog testiranja usluge Skype Translator napraviti viralni video i odabrao je škole kao mjesto za takav pothvat. Odabrao je dobro – učenici iz dvije škole, jedne u SAD-u, a druge u Meksiku, sudjelovali su u igri putem Skype video poziva u kojoj su morali pogoditi gdje se nalazi škola sugovornika, piše The Verge.

Jedva čekate da i sami isprobate ovu novinu? Skype Translator raspoloživ je za preuzimanje, ali kako biste ga koristili morate imati autorizirani korisnički profil. Taj je profil moguće dobiti isključivo pozivnicom. Registracija za pozive otvorena je za javnost na stranicama Skypea, no ne znamo koliko ćete morati čekati na svoj red za testiranje.

Tehnologija kojom su školarci progovorili kroz jezičnu barijeru temelji se na nekoliko važnih faktora od kojih je jedan, naravno, velika baza podataka. Snaga Skypeovog prevoditeljskog programa leži u tome što ne prevodi riječi doslovno, već pokušava shvatiti značenje iza cijelih rečenica. Pokušaje temelji na milijunima skeniranih redaka i traži podudarnosti između baze podataka i unesenog teksta, prenosi Mashable.

Kako Skype prevodi?

Prevoditelj zapravo funkcionira putem transkripta. Automatsko prepoznavanje govora ispisuje izgovorene riječi u tekst, što dikciju čini iznimno važnom. Skype taj tekst prevodi i iščitava prijevod kako bi prenio informaciju na željenom jeziku. Na testiranju su pokazani engleski i španjolski jezik, a ranije ove godine i njemački koji, zbog kompliciranosti za prevođenje, nije korišten kao ogledni jezik.

Konfiguriranje jezika iznimno je jednostavno. Prilikom postavljanja poziva Skype izbacuje izbornik za jezike govora i pismenog unosa sugovornika. Nakon toga razgovor teče normalno, osim što ćete morati dati malo vremena Skypeu da obradi sve potrebne informacije nakon svake rečenice.

Skype nije prvi koji je radio na toj tehnologiji i ona je uspješno primijenjena već nekoliko puta do sada, ali prvi je koji je takvu tehnologiju usavršio dovoljno za masovnu primjenu. Iako je još rano reći, čini se kako program funkcionira vrlo dobro. Skype ovim postaje jako ozbiljan konkurent ostalim VOIP programima, poput Google Hangoutsa, koji ne nude inovativnost kao što je ova. Prikladan je ovo povratak za nekadašnji sinonim za video chat.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.