Istra organizira nagradnu igru za one s 5000 'followera' i više

Nemate 5000 ‘followera’? Ne možete sudjelovati u nagradnoj igri Istre – s razlogom

Koliko imate ukupno prijatelja ili pratitelja na društvenim mrežama? Vadite kalkulatore, jer tek ako ta brojka prelazi 5000 možete se prijaviti za nagradnu igru koju organizira Turistička zajednica Istarske županije, a u sklopu koje se može osvojiti sedmodnevno putovanje i boravak u Istri za dvoje te nagradu vrijednu 10.000 eura. Digli ste obrvu, zar ne?

Share Istria naslovna

Zanimljiv je ovo način promocije koji je odabrala tamošnja turistička zajednica, a iako će neki možda “frknuti nosom” na uvjete koje je potrebno ispuniti da bi se uopće moglo sudjelovati u nagradnoj igri, treba napomenuti da brojka od 5000 pratitelja, fanova ili prijatelja nije odabrana slučajno – promocija je namijenjena inozemnom tržištu, cilja se na utjecajne blogere i druge online “zvijezde” iz područja turizma i gastronomije (ili čistog hedonizma), a kako nam otkriva Denis Ivošević, direktor TZIZ-a, brojka je zapravo uzeta kao kompromis da se na nagradnu igru privuče širi sloj publike na društvenim mrežama. Međutim, u finalni odabir ući će oni najutjecajniji, i prema brojkama i prema procjeni žirija, a Denis smatra da takvi trebaju imati više od 30.000 pratitelja/prijatelja te da su doista opinion leaderi u svojim zajednicama. Što se tiče demografije, i tu je ciljana skupina zanimljiva:

Čovjek bi odmah pomislio da je to dobna skupina ispod 30 godina, međutim velike su razlike kada uspoređujemo različite nacije. U SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji to su pretežno mlađe osobe, dok u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj možemo govoriti o skupini iznad 30. Što se tiče lokacija, želimo u destinacijama gdje postoji već solidna svjesnost o kvaliteti Istre dodatno ojačati tu poziciju (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija), a u onima gdje Istra mora još poraditi na promociji (SAD, VB, Francuska, Španjolska, Skandinavija) predstaviti se na inovativan način i s onim produktima u kojima je Istra najkonkurentnija.

Finalisti provode tjedan u Istri i bore se za glavnu nagradu

Utjecajni pojedinci mogu se prijaviti na natječaj do 22. travnja, a finalisti će Istru moći posjetiti u razdoblju od 16. svibnja do 31. srpnja. Tako je – finalisti, jer se biraju takozvani “voditelji ekipa”, s obzirom na to da dobitnik može povesti sa sobom pratnju (koja, dakako, mora biti prisutna na društvenim mrežama). Svakog tjedna u Istri će boraviti po tri tima istovremeno, a je svaki tim sastavljen od voditelja i njegovog prijatelja koji će svoja iskustva bilježiti i na društvenim mrežama te blogovima vrijedno dijeliti. A imat će i materijala – posjetit će otok/svjetionik Porer u medulinskom akvatoriju, luksuzni hotel Lone u Rovinju, mali obiteljski hotel Kaštel u Motovunu, a svaki će im dan biti ispunjen raznim aktivnostima u organizaciji Turističke zajednice. Svakog tjedna birat će se najbolji tim koji ulazi u konkurenciju za osvajanje glavne nagrade u vrijednosti od 10.000 eura, a pazit će se na broj objavljenih postova, doseg, kvalitetu… Ida Pandur, partnerica u agenciji Grey Entourage koja također stoji iza projekta, objašnjava da se pobjednici zapravo biraju na tri načina.

Prvi korak je utjecaj, odnosno ono što već imaju na temelju dosadašnjih aktivnosti na društvenim mrežama, drugi korak je glasanje od strane publike, a treći korak je žiri koji će na temelju ukupnog dojma o osobi i motivacijske poruke koju svaki natjecatelj treba predati, odlučiti tko će doći u Istru. U trenu kada natjecatelji budu u Istri, unikatnim hashtagom će dijeliti sadržaje na svojim društvenim mrežama i mi ćemo to pratiti monitoring alatima.

Share Istria 2

Denis naglašava da ovaj projekt nije jednokratna aktivnost, nego će se u narednim godinama kvalitativno nadograđivati i korektivnim akcijama prilagođavati potrebama i željama najznačajnijih influencera na svijetu.

Prvi cilj ovakve promocije je opravdati važnost e-marketinga iz razloga jer se optimizacijom takve promocije mogu za isti ili manji novac postići puno značajniji rezultati, ubrzati proces dinamike isporuke informacija i kvalitetnije targetirati publiku kojoj se obraćamo. Drugi cilj promocije je svakako da u svijetu brže i kvalitetnije isporučimo jednu novu sliku o destinaciji Istra. Nadam se da će praćenje odnosno metrika projekta pokazati zanimljive podatke i ako to budemo kvalitetno radili nekoliko godina, vjerujem da će se rezultati i u noćenjima moći mjeriti.

S obzirom na to da se projektom cilja na tehnološki naprednije i internetom povezanije osobe, upitali smo Denisa koliko su uopće istarski ugostitelji “digitalno obrazovani” i otvoreni prema korištenju internetskih platformi za promociju i poboljšanje ponude.

Teško je sve ugostitelje staviti na isti zajednički nazivnik dati jednu univerzalnu ocjenu. Činjenica je da se većina njih koristi elektronskom poštom, ali isto tako vrijedi činjenica da se u svijetu sve više koriste aplikacije i portali za rezervaciju stola i to je sasvim normalna pojava. Kod nas bi bili zadovoljni kada bi u roku od dva sata uspijevali odgovoriti na e- poštu. S druge strane imamo i vrlo aktivne ugostitelje, vinare, uljare na društvenim mrežama, no oni su za sada još uvijek u manjini. Nadam se da će im se što prije priključiti većina ugostitelja.

A koliko je Istra utjecajna na internetu?

S druge strane, prisutnost na digitalnim kanalima jedan je od komunikacijskih prioriteta TZIZ-a, naglašava nam Siniša Miljević, direktor Istarske razvojne turističke agencije, a konačni cilj je da razina usluge destinacije bude na visokom stupnju.

Već niz godina TZIZ je aktivno prisutna na webu s destinacijskim web portalom istra.com. Ovdje su snage usmjerene ka stvaranju novog sadržaja, za kojeg smatramo da je okosnica svake kvalitetne strategije nastupa putem digitalnih kanala. Prošle smo godine primjerice “proizveli” stotinjak naslovnih članaka koji su se kasnije “gurali” kroz sve ostale kanale.

Portal pruža informacije o odredištu, ali i mogućnost online rezervacija smještaja u Istri te je na taj način postao ‘one-stop-shop’ za posjetitelje. Istra se može pohvaliti i nizom hotspotova za besplatan pristup internetu, a gostima se prilikom spajanja otvara spomenuti portal koji prikazuje sadržaj vezan uz mjesto spajanja. Tako se gosti informiraju o događajima, restoranima smještaju… A prošle se godine ostvarilo milijun takvih spajanja.

Ono što s partnerima spremamo za ovu sezonu jest i mogućnost online prezentacije i rezervacije usluga u destinaciji: od izleta, najma vozila, do usluga turističkih vodiča. U drugoj je fazi projekta predviđena i mogućnost rezervacije mjesta u restoranima, čime se možda na najbolji mogući način izravno utječe na prethodno spomenutu digitalnu promociju istarskih ugostitelja.

Siniša naglašava važnost sadržaja kojeg, među ostalim, distribuiraju newsletterima, a bitan im je i YouTube, stoga njihov kanal broji više od 270 različitih filmića. I, na kraju, tu je komunikacija ‘jedan-na-jedan’, kroz Facebook i Twitter.

Sve su to kanali na kojima bi trebali biti prisutni i natjecatelji u ovoj promociji. Bit će zanimljivo pratiti finalne odabire sudionika, kao i koji će efekt cijela akcija Share Istria požeti.

A mislili ste da vam metrike poput onih koje nudi Klout nikada neće biti bitne. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.