Istra organizira nagradnu igru za one s 5000 'followera' i više

Nemate 5000 ‘followera’? Ne možete sudjelovati u nagradnoj igri Istre – s razlogom

Koliko imate ukupno prijatelja ili pratitelja na društvenim mrežama? Vadite kalkulatore, jer tek ako ta brojka prelazi 5000 možete se prijaviti za nagradnu igru koju organizira Turistička zajednica Istarske županije, a u sklopu koje se može osvojiti sedmodnevno putovanje i boravak u Istri za dvoje te nagradu vrijednu 10.000 eura. Digli ste obrvu, zar ne?

Share Istria naslovna

Zanimljiv je ovo način promocije koji je odabrala tamošnja turistička zajednica, a iako će neki možda “frknuti nosom” na uvjete koje je potrebno ispuniti da bi se uopće moglo sudjelovati u nagradnoj igri, treba napomenuti da brojka od 5000 pratitelja, fanova ili prijatelja nije odabrana slučajno – promocija je namijenjena inozemnom tržištu, cilja se na utjecajne blogere i druge online “zvijezde” iz područja turizma i gastronomije (ili čistog hedonizma), a kako nam otkriva Denis Ivošević, direktor TZIZ-a, brojka je zapravo uzeta kao kompromis da se na nagradnu igru privuče širi sloj publike na društvenim mrežama. Međutim, u finalni odabir ući će oni najutjecajniji, i prema brojkama i prema procjeni žirija, a Denis smatra da takvi trebaju imati više od 30.000 pratitelja/prijatelja te da su doista opinion leaderi u svojim zajednicama. Što se tiče demografije, i tu je ciljana skupina zanimljiva:

Čovjek bi odmah pomislio da je to dobna skupina ispod 30 godina, međutim velike su razlike kada uspoređujemo različite nacije. U SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji to su pretežno mlađe osobe, dok u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj možemo govoriti o skupini iznad 30. Što se tiče lokacija, želimo u destinacijama gdje postoji već solidna svjesnost o kvaliteti Istre dodatno ojačati tu poziciju (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija), a u onima gdje Istra mora još poraditi na promociji (SAD, VB, Francuska, Španjolska, Skandinavija) predstaviti se na inovativan način i s onim produktima u kojima je Istra najkonkurentnija.

Finalisti provode tjedan u Istri i bore se za glavnu nagradu

Utjecajni pojedinci mogu se prijaviti na natječaj do 22. travnja, a finalisti će Istru moći posjetiti u razdoblju od 16. svibnja do 31. srpnja. Tako je – finalisti, jer se biraju takozvani “voditelji ekipa”, s obzirom na to da dobitnik može povesti sa sobom pratnju (koja, dakako, mora biti prisutna na društvenim mrežama). Svakog tjedna u Istri će boraviti po tri tima istovremeno, a je svaki tim sastavljen od voditelja i njegovog prijatelja koji će svoja iskustva bilježiti i na društvenim mrežama te blogovima vrijedno dijeliti. A imat će i materijala – posjetit će otok/svjetionik Porer u medulinskom akvatoriju, luksuzni hotel Lone u Rovinju, mali obiteljski hotel Kaštel u Motovunu, a svaki će im dan biti ispunjen raznim aktivnostima u organizaciji Turističke zajednice. Svakog tjedna birat će se najbolji tim koji ulazi u konkurenciju za osvajanje glavne nagrade u vrijednosti od 10.000 eura, a pazit će se na broj objavljenih postova, doseg, kvalitetu… Ida Pandur, partnerica u agenciji Grey Entourage koja također stoji iza projekta, objašnjava da se pobjednici zapravo biraju na tri načina.

Prvi korak je utjecaj, odnosno ono što već imaju na temelju dosadašnjih aktivnosti na društvenim mrežama, drugi korak je glasanje od strane publike, a treći korak je žiri koji će na temelju ukupnog dojma o osobi i motivacijske poruke koju svaki natjecatelj treba predati, odlučiti tko će doći u Istru. U trenu kada natjecatelji budu u Istri, unikatnim hashtagom će dijeliti sadržaje na svojim društvenim mrežama i mi ćemo to pratiti monitoring alatima.

Share Istria 2

Denis naglašava da ovaj projekt nije jednokratna aktivnost, nego će se u narednim godinama kvalitativno nadograđivati i korektivnim akcijama prilagođavati potrebama i željama najznačajnijih influencera na svijetu.

Prvi cilj ovakve promocije je opravdati važnost e-marketinga iz razloga jer se optimizacijom takve promocije mogu za isti ili manji novac postići puno značajniji rezultati, ubrzati proces dinamike isporuke informacija i kvalitetnije targetirati publiku kojoj se obraćamo. Drugi cilj promocije je svakako da u svijetu brže i kvalitetnije isporučimo jednu novu sliku o destinaciji Istra. Nadam se da će praćenje odnosno metrika projekta pokazati zanimljive podatke i ako to budemo kvalitetno radili nekoliko godina, vjerujem da će se rezultati i u noćenjima moći mjeriti.

S obzirom na to da se projektom cilja na tehnološki naprednije i internetom povezanije osobe, upitali smo Denisa koliko su uopće istarski ugostitelji “digitalno obrazovani” i otvoreni prema korištenju internetskih platformi za promociju i poboljšanje ponude.

Teško je sve ugostitelje staviti na isti zajednički nazivnik dati jednu univerzalnu ocjenu. Činjenica je da se većina njih koristi elektronskom poštom, ali isto tako vrijedi činjenica da se u svijetu sve više koriste aplikacije i portali za rezervaciju stola i to je sasvim normalna pojava. Kod nas bi bili zadovoljni kada bi u roku od dva sata uspijevali odgovoriti na e- poštu. S druge strane imamo i vrlo aktivne ugostitelje, vinare, uljare na društvenim mrežama, no oni su za sada još uvijek u manjini. Nadam se da će im se što prije priključiti većina ugostitelja.

A koliko je Istra utjecajna na internetu?

S druge strane, prisutnost na digitalnim kanalima jedan je od komunikacijskih prioriteta TZIZ-a, naglašava nam Siniša Miljević, direktor Istarske razvojne turističke agencije, a konačni cilj je da razina usluge destinacije bude na visokom stupnju.

Već niz godina TZIZ je aktivno prisutna na webu s destinacijskim web portalom istra.com. Ovdje su snage usmjerene ka stvaranju novog sadržaja, za kojeg smatramo da je okosnica svake kvalitetne strategije nastupa putem digitalnih kanala. Prošle smo godine primjerice “proizveli” stotinjak naslovnih članaka koji su se kasnije “gurali” kroz sve ostale kanale.

Portal pruža informacije o odredištu, ali i mogućnost online rezervacija smještaja u Istri te je na taj način postao ‘one-stop-shop’ za posjetitelje. Istra se može pohvaliti i nizom hotspotova za besplatan pristup internetu, a gostima se prilikom spajanja otvara spomenuti portal koji prikazuje sadržaj vezan uz mjesto spajanja. Tako se gosti informiraju o događajima, restoranima smještaju… A prošle se godine ostvarilo milijun takvih spajanja.

Ono što s partnerima spremamo za ovu sezonu jest i mogućnost online prezentacije i rezervacije usluga u destinaciji: od izleta, najma vozila, do usluga turističkih vodiča. U drugoj je fazi projekta predviđena i mogućnost rezervacije mjesta u restoranima, čime se možda na najbolji mogući način izravno utječe na prethodno spomenutu digitalnu promociju istarskih ugostitelja.

Siniša naglašava važnost sadržaja kojeg, među ostalim, distribuiraju newsletterima, a bitan im je i YouTube, stoga njihov kanal broji više od 270 različitih filmića. I, na kraju, tu je komunikacija ‘jedan-na-jedan’, kroz Facebook i Twitter.

Sve su to kanali na kojima bi trebali biti prisutni i natjecatelji u ovoj promociji. Bit će zanimljivo pratiti finalne odabire sudionika, kao i koji će efekt cijela akcija Share Istria požeti.

A mislili ste da vam metrike poput onih koje nudi Klout nikada neće biti bitne. 😉

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.