Istra organizira nagradnu igru za one s 5000 'followera' i više

Nemate 5000 ‘followera’? Ne možete sudjelovati u nagradnoj igri Istre – s razlogom

Koliko imate ukupno prijatelja ili pratitelja na društvenim mrežama? Vadite kalkulatore, jer tek ako ta brojka prelazi 5000 možete se prijaviti za nagradnu igru koju organizira Turistička zajednica Istarske županije, a u sklopu koje se može osvojiti sedmodnevno putovanje i boravak u Istri za dvoje te nagradu vrijednu 10.000 eura. Digli ste obrvu, zar ne?

Share Istria naslovna

Zanimljiv je ovo način promocije koji je odabrala tamošnja turistička zajednica, a iako će neki možda “frknuti nosom” na uvjete koje je potrebno ispuniti da bi se uopće moglo sudjelovati u nagradnoj igri, treba napomenuti da brojka od 5000 pratitelja, fanova ili prijatelja nije odabrana slučajno – promocija je namijenjena inozemnom tržištu, cilja se na utjecajne blogere i druge online “zvijezde” iz područja turizma i gastronomije (ili čistog hedonizma), a kako nam otkriva Denis Ivošević, direktor TZIZ-a, brojka je zapravo uzeta kao kompromis da se na nagradnu igru privuče širi sloj publike na društvenim mrežama. Međutim, u finalni odabir ući će oni najutjecajniji, i prema brojkama i prema procjeni žirija, a Denis smatra da takvi trebaju imati više od 30.000 pratitelja/prijatelja te da su doista opinion leaderi u svojim zajednicama. Što se tiče demografije, i tu je ciljana skupina zanimljiva:

Čovjek bi odmah pomislio da je to dobna skupina ispod 30 godina, međutim velike su razlike kada uspoređujemo različite nacije. U SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji to su pretežno mlađe osobe, dok u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj možemo govoriti o skupini iznad 30. Što se tiče lokacija, želimo u destinacijama gdje postoji već solidna svjesnost o kvaliteti Istre dodatno ojačati tu poziciju (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija), a u onima gdje Istra mora još poraditi na promociji (SAD, VB, Francuska, Španjolska, Skandinavija) predstaviti se na inovativan način i s onim produktima u kojima je Istra najkonkurentnija.

Finalisti provode tjedan u Istri i bore se za glavnu nagradu

Utjecajni pojedinci mogu se prijaviti na natječaj do 22. travnja, a finalisti će Istru moći posjetiti u razdoblju od 16. svibnja do 31. srpnja. Tako je – finalisti, jer se biraju takozvani “voditelji ekipa”, s obzirom na to da dobitnik može povesti sa sobom pratnju (koja, dakako, mora biti prisutna na društvenim mrežama). Svakog tjedna u Istri će boraviti po tri tima istovremeno, a je svaki tim sastavljen od voditelja i njegovog prijatelja koji će svoja iskustva bilježiti i na društvenim mrežama te blogovima vrijedno dijeliti. A imat će i materijala – posjetit će otok/svjetionik Porer u medulinskom akvatoriju, luksuzni hotel Lone u Rovinju, mali obiteljski hotel Kaštel u Motovunu, a svaki će im dan biti ispunjen raznim aktivnostima u organizaciji Turističke zajednice. Svakog tjedna birat će se najbolji tim koji ulazi u konkurenciju za osvajanje glavne nagrade u vrijednosti od 10.000 eura, a pazit će se na broj objavljenih postova, doseg, kvalitetu… Ida Pandur, partnerica u agenciji Grey Entourage koja također stoji iza projekta, objašnjava da se pobjednici zapravo biraju na tri načina.

Prvi korak je utjecaj, odnosno ono što već imaju na temelju dosadašnjih aktivnosti na društvenim mrežama, drugi korak je glasanje od strane publike, a treći korak je žiri koji će na temelju ukupnog dojma o osobi i motivacijske poruke koju svaki natjecatelj treba predati, odlučiti tko će doći u Istru. U trenu kada natjecatelji budu u Istri, unikatnim hashtagom će dijeliti sadržaje na svojim društvenim mrežama i mi ćemo to pratiti monitoring alatima.

Share Istria 2

Denis naglašava da ovaj projekt nije jednokratna aktivnost, nego će se u narednim godinama kvalitativno nadograđivati i korektivnim akcijama prilagođavati potrebama i željama najznačajnijih influencera na svijetu.

Prvi cilj ovakve promocije je opravdati važnost e-marketinga iz razloga jer se optimizacijom takve promocije mogu za isti ili manji novac postići puno značajniji rezultati, ubrzati proces dinamike isporuke informacija i kvalitetnije targetirati publiku kojoj se obraćamo. Drugi cilj promocije je svakako da u svijetu brže i kvalitetnije isporučimo jednu novu sliku o destinaciji Istra. Nadam se da će praćenje odnosno metrika projekta pokazati zanimljive podatke i ako to budemo kvalitetno radili nekoliko godina, vjerujem da će se rezultati i u noćenjima moći mjeriti.

S obzirom na to da se projektom cilja na tehnološki naprednije i internetom povezanije osobe, upitali smo Denisa koliko su uopće istarski ugostitelji “digitalno obrazovani” i otvoreni prema korištenju internetskih platformi za promociju i poboljšanje ponude.

Teško je sve ugostitelje staviti na isti zajednički nazivnik dati jednu univerzalnu ocjenu. Činjenica je da se većina njih koristi elektronskom poštom, ali isto tako vrijedi činjenica da se u svijetu sve više koriste aplikacije i portali za rezervaciju stola i to je sasvim normalna pojava. Kod nas bi bili zadovoljni kada bi u roku od dva sata uspijevali odgovoriti na e- poštu. S druge strane imamo i vrlo aktivne ugostitelje, vinare, uljare na društvenim mrežama, no oni su za sada još uvijek u manjini. Nadam se da će im se što prije priključiti većina ugostitelja.

A koliko je Istra utjecajna na internetu?

S druge strane, prisutnost na digitalnim kanalima jedan je od komunikacijskih prioriteta TZIZ-a, naglašava nam Siniša Miljević, direktor Istarske razvojne turističke agencije, a konačni cilj je da razina usluge destinacije bude na visokom stupnju.

Već niz godina TZIZ je aktivno prisutna na webu s destinacijskim web portalom istra.com. Ovdje su snage usmjerene ka stvaranju novog sadržaja, za kojeg smatramo da je okosnica svake kvalitetne strategije nastupa putem digitalnih kanala. Prošle smo godine primjerice “proizveli” stotinjak naslovnih članaka koji su se kasnije “gurali” kroz sve ostale kanale.

Portal pruža informacije o odredištu, ali i mogućnost online rezervacija smještaja u Istri te je na taj način postao ‘one-stop-shop’ za posjetitelje. Istra se može pohvaliti i nizom hotspotova za besplatan pristup internetu, a gostima se prilikom spajanja otvara spomenuti portal koji prikazuje sadržaj vezan uz mjesto spajanja. Tako se gosti informiraju o događajima, restoranima smještaju… A prošle se godine ostvarilo milijun takvih spajanja.

Ono što s partnerima spremamo za ovu sezonu jest i mogućnost online prezentacije i rezervacije usluga u destinaciji: od izleta, najma vozila, do usluga turističkih vodiča. U drugoj je fazi projekta predviđena i mogućnost rezervacije mjesta u restoranima, čime se možda na najbolji mogući način izravno utječe na prethodno spomenutu digitalnu promociju istarskih ugostitelja.

Siniša naglašava važnost sadržaja kojeg, među ostalim, distribuiraju newsletterima, a bitan im je i YouTube, stoga njihov kanal broji više od 270 različitih filmića. I, na kraju, tu je komunikacija ‘jedan-na-jedan’, kroz Facebook i Twitter.

Sve su to kanali na kojima bi trebali biti prisutni i natjecatelji u ovoj promociji. Bit će zanimljivo pratiti finalne odabire sudionika, kao i koji će efekt cijela akcija Share Istria požeti.

A mislili ste da vam metrike poput onih koje nudi Klout nikada neće biti bitne. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.