'Selfie' aplikacije grade milijarde dolara vrijedne biznise na našem samopouzdanju. Isprobala sam 10 njih.

‘Selfie’ aplikacije grade milijarde dolara vrijedne biznise na našem samopouzdanju. Isprobala sam 10 njih.

Kreator Facetunea prošli je tjedan postao startup jednorog, čime je njegova vrijednost postala veća od milijardu dolara. Istodobno, Instagram i slične aplikacije na kojima se objavljuju “fejstjunane” slike dokazano pogubno djeluju na samopouzdanje mladih osoba, mahom djevojki, diljem svijeta.

Jedan od najnovijih startup jednoroga, tehnoloških tvrtki čija vrijednost prelazi milijardu dolara, zove se Lightricks i dolazi iz Tel Aviva. Možda vam ime tvrtke neće biti poznato, ali njegova aplikacija Facetune, odnosno Facetune 2, vjerojatno hoće.

Riječ je o jednoj od brojnih aplikacija za uređivanje selfieja, koji potom završe na drugim društvenim mrežama, najčešće Instagramu. Lightricks je nedavno objavio kako je prikupio 135 milijuna dolara, čime je vrijednost tvrtke nakon investicije procijenjena na milijardu dolara.

Facetune postoji od 2013. godine, a 2016. je izašla njegova druga verzija, Facetune 2, koja je, osim poboljšane aplikacije, predstavila i poboljšani poslovni model, pretplatu za napredne funkcije. Danas je očito da se to isplatilo, a i nije neobično što dobar dio aplikacija koje sam isprobala za potrebe ovog teksta primjenjuje isti model.

Čak i ako niste upoznati s Facetuneom, vjerojatno ste vidjeli fotografije uređene putem njega. Ako se pretjera se “fejstjunanjem”, lako je prepoznati njegove žrtve po pretjerano glatkoj koži i izraženim očima. Bez brige, primjer slijedi u testu selfie aplikacija.

Kako izgleda Instagram-stvarnost?

Istražujući za ovaj tekst, nabasala sam na subreddit /Instagramreality čiji članovi tragaju za “photoshopom” na fotografijama Instagram prvenstveno influencera na ovoj društvenoj mreži. Njihovo oštro oko primijetit će kako se u pozadini prema nečijem struku savijaju ograde i pločice, a tu je i mnoštvo ljudi koji nikada nisu imali pore i bore. No, pojam “photoshopiranje” danas treba uzeti uvjetno jer postoji mnoštvo mobilnih aplikacija koje su specijalizirane za uređivanje selfija, pa čak i cijelih tijela. Upravo sam na redditu doznala za mnoge od aplikacija, od već spomenutog Facetunea do nekih specijaliziranih, poput one za muškarce – Manly.

A kad smo već kod toga, zanimljivo je da na ovom globalnom subredditu i svog konja za utrku imamo – čest “gost” je Modni mačak, Marko Grubnić, o čijem se manipuliranju fotografijama, pa čak i krađi slika, itekako pričalo prije tri godine.

Izgleda da se nije puno promijenilo od tada:

Sure lol from Instagramreality

Da bih pokazala koliko je jednostavno manipulirati slikama samih sebe, isprobala sam nekoliko najpopularnijih fotografija te pratila kako cijeli proces utječe na moje razmišljanje o sebi te moje samopouzdanje.

Aplikacije koje sam koristila su: Airbrush, B612, BeautyPlus, Facetune 2, HairColor, Soda, Sweet Selfie, YouCam i Perfect 365 te Manly. Gotovo sve aplikacije nude kupovinu unutar njih, a kako ne bih bankrotirala, zadržala sam se samo na besplatnim mogućnostima koje su i više nego dovoljne da bi se pokazalo koliko je lako manipulirati fotografijama.

Originalni selfie kojim je eksperiment započeo.

Airbrush dopušta manipuliranje crtama lica za 57,99 kuna mjesečno

Iza ove aplikacije stoji kineska tvrtka Meitu, koja se specijalizirala za pametne telefone i aplikacije koji će nas učiniti ljepšima. Redovito je među top 8 proizvođača aplikacija na iOS-u (među kojima se ne ubrajaju igre), čime stoji uz bok velikanima kao što su Alibaba, Apple, Baudu, Facebook, Google, Microsoft. Misija osnivača Meitua jest da “svijet učine ljepšim mjestom”, stoga su na svojim mobilnim telefonima posebnu pažnju posvetili prednjoj kameri, najčešće korištenoj za snimanje selfieja, a osim Airbrusha, nudi i BeautyPlus, koji ću kasnije isprobati, te MakeupPlus.

Airbrush, nakon otvaranja, nudi jednostavno sučelje – ponudu za pretplatu, opciju snimanja fotografije i otvaranja postojeće s uređaja. Kako bi test bio ujednačen, u svim aplikacijama koristila sam istu fotografiju – unaprijed snimljen, pomno odabran selfie.

Odabrala sam odmah prvu opciju – Magic, koja automatski primjenjuje čaroliju ove aplikacije na moje lice. Kosa i ostatak fotografije su netaknuti, ali mi je ten odjednom preplanuo i ujednačen, pore, bore i prištići su nestali, a zubi su dobili novu nijansu bijele. Sasvim dovoljno da budem itekako zadovoljna rezultatom, ali išla sam korak dalje.

Uz plaćene opcije može se manipulirati crtama lica, pa sam tako počela podizati obrve, utjecati na veličinu te položaj usana, ali i svake usne posebno, sužavati i širiti vrh nosa, smanjivati si bradu i sužavati lice. Rezultat je bio pomalo zabrinjavajući, jer me odjednom s ekrana gledala jedna potpuno druga osoba, ali da bih spremila tu fotografiju, bilo je potrebno platiti 57,99 kuna mjesečno ili 259,99 kuna za cijelu godinu čime bih ostvarila popust.

Ostala sam na besplatnom, magičnom rješenju, dodala mu samo blagu šminku i krenula dalje na…

B612 (i Snow): Besplatno južnokorejsko čudo

Od svih aplikacija, ova je ostavila najveći dojam na mene. Ne dolazi iz Kine, nego iz Južne Koreje, a iza svega stoji tvrtka Snow, koja će nekima biti poznata po aplikaciji za naljepnice Sticker.ly, a i autor je još jedne aplikacije koje sam isprobala, Soda. Inače, aplikacija od koje je sve krenulo zove se Snow i funkcionira kao klon Snapchata, a prilikom istraživanja mi je za oko zapela još jedna njihova aplikacija za uređivanje slika hrane, jer očito i one trebaju specijalizirano uljepšavanje, Foodie, no o njoj drugom prigodom.

Snow je prvotno bila aplikacija tvrtke Camp Mobile, koja je dio Naver Corporationa, najjednostavnije opisanog kao Google Južne Koreje, koji stoji, između ostalog, i iza u tom dijelu svijeta popularne aplikacije za dopisivanje Line. Camp Mobile je prvotno surađivala s popularnim K-pop grupama, kao što je BTS, kako bi napravili selfie naljepnice. Danas Snow djeluje kao zasebna tvrtka, Snow Corp, koja je 2018. prikupila investiciju od SoftBanka i Sequoia China u iznosu od 50 milijuna dolara. Što se tiče uređivanja selfieja, Snow i B612 imaju slične opcije, samo što ova potonja vodi stvari na daleko višu razinu, dok je Snow namijenjen brzom dijeljenju slika i videa na druge servise, kao što su Whatsapp, Instagram…

No, idemo na, ovaj put potpuno besplatnu aplikaciju, B612. Uz naljepnice, filtere i ostale opcije, najviše me zanima ona koja se zove – Beauty. Kao i kod Airbrusha, putem nje se može manipulirati skoro svakom crtom lica, samo što je sve besplatno. Nakon što sam promijenila sve što sam mogla izmijeniti (od vilice preko širine i visine nosa do čela, a čak sam i umanjila u stvarnom životu neizbrisive kolutove ispod očiju) te dodala nešto šminke (ruž, rumenilo, sjenilo, tuš, maskaru…) opet sam se našla oči u oči s potpunim strancem (i počela sam se osjećati iznimno loše zbog veličine svojih stvarnih obraza).

Sad sam se već osjećala anksioznom i razmišljala želim li uopće podijeliti svoju originalnu sliku, kojom sam donedavno zapravo bila poprilično zadovoljna.

BeautyPlus: Sve već viđeno, ali uz novu frizuru

No, misija je misija, a ja se iz Južne Koreje vraćam u Kinu, do ranije spomenutog BeautyPlusa. Zanimljivo je što kroz kameru ove aplikacije možete snimati automatski uljepšane grupne slike, ali kako sam u ovome bila sama, posvetila sam se svom sad već nesretnom selfieju.

BeautyPlus je još jedna freemium aplikacija, stoga je moj finalni proizvod napravljen besplatnim opcijama. No, moram priznati da su one koje su plaćene zanimljive – recimo, vrlo je lako promijeniti kut pod kojim dolazi svjetlo. Opcije uređivanja crta lica također se plaćaju – 47,99 kuna mjesečno ili 329,99 kuna godišnje. Tu su i animirane naljepnice koje se plaćaju, a moguće ih je “platiti” i gledanjem video oglasa. Učinila sam to, ali finalni rezultat previše je odvraćao pozornost s mog truda koji sam uložila u uređivanje slike pa sam ih uklonila.

Osim zaglađivanja crta lica, izbjeljivanja zubi i dodavanja šminke, oduševilo me što se može isprobati i druga boja kose, a u ponudi su trendy tonovi, poput ljubičaste i roze.

Ako ništa drugo, sad ću stvarno biti manje ljubomorna na sve one djevojke s Instagrama i Pinteresta koje nose ovakve nijanse – pitam se koliki dio njih je napravljen kemijom, a koliki algoritmima!

Facetune 2: Uglađeni jednorog

Vrijeme je za zvijezdu ove priče, Facetune 2! Ono što me odmah iznenadilo jest da je meni najomiljenija opcija do sada, automatsko uljepšavanje slike, plaćena. Da, može se do istih ili bar istih opcija doći i “pješice”, ali, kvragu, navikla sam na tu čaroliju!

No, ta bi čarolija koštala 47,99 kuna mjesečno ili 279,99 kuna godišnje ili 599,99 kuna za jednokratnu kupovinu.

Pješice it is.

Ako želim mijenjati crte lica, to bih također morala platiti, ali poznato zaglađivanje lica i neobičan sjaj oko njega, ono po čemu se Facetune na fotki lako poznaje, tu su! Može se još poigrati s mnogim opcijama, poput mijenjanja pozadine, dodavanja odsjaja svjetla, a ja sam još dodala “no filter” filter na cijelo remek-djelo i osjećala se poput zvijezde s Instagrama.

Iako je finalni rezultat stvarno urnebesan, moram priznati da me “štrecne” kad ga usporedim s originalom. Svaka pora, bora, mrljica čini mi se sve većom i ružnijom.

Stoga, idem na kosu!

Hair Color Changer nije zadovoljio moje sad već visoke standarde

Od raznih aplikacija za isprobavanje nove nijanse boje za kosu, odabrala sam Hair Color Changer… I požalila!

Naime, aplikacija na moj veliki šok nakon kineskih i južnokorejskih pametnih algoritama nije u stanju sama prepoznati gdje je na fotografiji moja kosa, stoga sam morala prstom prevlačiti po njoj ne bih li je obojila?

Moji su standardi do ovog trenutka postali previsoki, napuštam ovu aplikaciju i otvaram onu zvanu…

Soda: Krnja verzija B612

Kao i kod Snowa i B612, s obzirom na to da iza svih aplikacija stoji ista tvrtka, čeka me poznato sučelje, stoga se opet igram s crtama svoga lica. Što nije dobro složila majka priroda, presložit će algoritmi! Zaglađujem kožu, povećavam oči smanjujem nos… I dodajem filter koji u sebi ima i laganu šminku.

Soda je zapravo krnja verzija drugih aplikacija koje nudi Snow, ali sasvim je pristojna za lagano uređivanje u koje nitko neće posumnjati… Osim ako nemaju original pred sobom.

Sweet Selfie uredit će više od lica

Već mi je malo muka od cijelog ovog postupka, svaki put kad usporedim rezultat mog rada s originalnom slikom, ali još su tri aplikacije preda mnom – i ne posustajem. Iduća, Sweet Selfie, osim uređivanja lica nudi i preoblikovanje tijela. Kome treba dijeta, teretana, tu je aplikacija!

Riječ je o još jednoj kineskoj aplikaciji, iza koje stoji tvrtka Hangzhou Gexiang Technology ili Ufoto. Kako kažu za sebe, cilj im je biti brend broj jedan u svijetu selfie kamera te kreirati globalnu zajednicu selfie fanova. Konkurencija je jaka, idem vidjeti što nude!

Prvo što mi je privuklo oko je opcija Sweet Selfie VIP, koja za samo 42,99 kune tjedno nudi mnoštvo opcija za uređivanje crta lica koje su u nekim drugim aplikacijama besplatne. No, sve opcije koje se tiču uređivanja tijela, poput sužavanja struka, plaćaju se, stoga mi je jasno zašto bi netko odabrao ovu aplikaciju kao svoju omiljenu i bio voljan plaćati ne baš beznačajnu cifru za nju. Treba održavati taj online imidž!

YouCam Makeup: Tko kaže da doista morate biti našminkani?

Ova je aplikacija specijalizirana za nanošenje šminke te modnih dodataka. Iskreno, ona mi se čini i najviše bezazlenom u usporedbi s drugima, jer sam i ranije koristila slične aplikacije (a zahvaljujući ovom tekstu doznala sam da upravo tvrtka koja je proizvela ovu aplikaciju kreirala i neke druge koje sam već koristila, samo pod imenom brenda) ne bih li usporedila različite kombinacije sjenila i ruževa (te provjerila kako bi kolege iz ureda izgledali našminkani).

Aplikacija je simpatična za igranje, a osim različitih stilova šminke, omogućuje i modne dodatke, poput naočala, naušnica ili ogrlica. Nažalost, u usporedbi s drugim aplikacijama, ovdje izgledam kao da sam ispala iz crtića, posebice s ovim nespretno postavljenim leptirom na licu, ali, hej, opet imam novu boju kose!

 

Iza aplikacije stoji tvrtka Perfect, koja nudi niz sličnih aplikacija. Sjedište ove tvrtke je u Silicijskoj dolini, ali njena osnivačica, Alice Chang, dolazi iz Tajvana.

Perfect 365 savršen je za makeup artiste

I po imenu tvrtke i po načinu korištenja, ova aplikacija nalikuje prethodnoj, s time da ima i društvenu komponentu, a i potpuno drugačiji poslovni model. Naime, aplikacija je namijenjena ljubiteljima dekorativne kozmetike, a osim što približava ono što nude kozmetički brendovi, povezuje šminkere, odnosno makeup artiste s njihovim (potencijalnim korisnicima), bilo da oni samo žele isprobati izglede koje su šminkeri kreirali ili da žele saznati više o njima te ih potencijalno unajmiti. Samim time, aplikacija ima dva sučelja, za krajnje korisnike i za artiste.

Šminka se može “isprobavati” na postojećim fotografijama, ali i na onima snimljenim kroz aplikaciju, a tu je i isprobavanje kozmetike “uživo”. Taj dio je nešto na čemu bi se moglo poraditi jer rezultati izgledaju poprilično neprirodno, ali šminka na postojećoj fotografiji može izgledati vrlo zanimljivo.

Posljednje dvije aplikacije imaju ponešto drugačiju namjenu od ostalih, ali opet mogu stvoriti iluziju da je netko na društvenim mrežama savršeno našminkan, a zapravo se taj dan možda nije ni umio.

Niste dovoljno Manly?

Za kraj, gratis aplikacija. Dok su sve prethodne prema svojim opcijama te brendingu očito prvenstveno namijenjene ženama, iako ih mogu koristiti svi, bilo je zanimljivo pronaći aplikaciju koja je specijalizirana samo za muškarce. Želite li jaču vilicu i istaknute trbušne mišiće, bez brige, tu je Manly. Dobit ćete više od 80 različitih vrsta trbušnih mišića, više od 50 prsnih, 150 različitih stilova brade te preko 200 tetovaža ako platite tek 54,99 kuna mjesečno ili 389,99 kuna godišnje.

Moram priznati da je besplatna verzija ovdje poprilično ograničena, tako da nisam mogla manipulirati crtama lica, ali sam se poprilično zabavila dodavanjem brade. Kad je bal, nek je maskenbal, tu je i ljubičasta kosa (ručno obojena, velika zamjerka) te prsten za nos.

A ako vas zanima kako izgleda uređivanje tijela, evo kratkog videa:

Sitni “popravci”

Treba napomenuti da sam za potrebe ovoga članka išla u ekstreme u uređivanju fotografije, kako bih pokazala njihove moći. Da doista uređujem slike putem njih, bili bi to tek suptilniji “popravci”.

I sad shvaćam koliko riječ “popravci” ima ironičan prizvuk u ovom kontekstu.

Deepfake će možda biti lakše prozreti, ali shallowfake je svugdje oko nas

Iako se deepfake, lažni video i audio zapisi koji uz pomoć dubokog učenja izgledaju itekako vjerno, najavljuje kao nešto što će iz temelja uzdrmati našu svakodnevicu, ne treba zaboraviti da je suptilniji brat ovog fenomena, shallowfake, već prisutan oko nas. Iako se ovaj noviji termin najčešće koristi u kontekstu lažnih vijesti, poput slučaja videa u kojemu se predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi doimala alkoholiziranom, po meni se on može primijeniti na svako suptilno manipuliranje multimedijalnim zapisima. Da, čak i vaš – ili moj – uređeni selfie stvara iluziju, nešto što je drugačije od stvarnosti, on je lažan. I možda ćete se zbog te slike osjećati na nekoliko minuta bolje, možda i nešto duže od nekoliko minuta, dokle god dobivate lajkove i pozitivne komentare, samo apeliram da se sjetite da netko zarađuje opasne cifre na vašoj i tuđoj nesigurnosti.

Britansko kraljevsko društvo za javno zdravstvo 2017. je objavilo istraživanje pod imenom #StatusofMind koje je upravo Instagram ocijenilo kao najgoru društvenu mrežu za mentalno zdravlje mladih. Poseban je naglasak bio na djevojkama koje se uspoređuju s “nerealnim, pomno odabranim, filtriranim i fotošopiranim verzijama realnosti”, kako je rekao Matt Keracher, autor istraživanja.

Dvije godine kasnije, upravo je ta nesigurnost, osim paralelnog, uređenog online svemira, stvorila i startup jednoroga koji je stavio cijenu na naše samopouzdanje – minimalno milijardu dolara.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?