Sat kodiranja u OŠ Zapruđe: 'Ako nitko drugi, ovi klinci će donijeti promjene'

Sat kodiranja u OŠ Zapruđe: ‘Ako nitko drugi, ovi klinci će donijeti promjene’

Svi mi živimo u vremenu u kojemu je obaveza biti tehnološki pismen i to više nije stvar osobnog odabira, već prioriteta, smatra poznata voditeljica Iva Šulentić koja se pridružila šestašima iz Osnovne škole Zapruđe na jučerašnjem Satu kodiranja.

Tjedan je Sata kodiranja, a radionici u OŠ Zapruđe se pridružila i Iva Šulentić.
Tjedan je Sata kodiranja, a radionici u OŠ Zapruđe se pridružila i Iva Šulentić.

Ovog se tjedna u školama diljem Hrvatske i svijeta održava Sat kodiranja čiji je cilj popularizirati programiranje i tehnologiju među učenicima. Projekt su prepoznale i poznate osobe poput voditeljice Ive Šulentić koja se uključila u jučerašnji Sat kodiranja za šestaše zagrebačke Osnovne škole Zapruđe.

Učenici su učili osnovne naredbe i programiranje likova kroz online vodič Minecratf Hour of Code Designer koji koristi prepoznatljivo okruženje popularne računalne igre. U tome im je pomogla voditeljica radionice Nika Tilić iz udruge Programerko. S disciplinom na satu nije bilo problema. Učenicima su se svidjeli zadaci i složili su da bi voljeli više takvih sadržaja u nastavi.

‘Ako nitko drugi, ovi će klinci donijeti promjene’

Učenici Osnovne škole Zapruđe nemaju problema s engleskim jezikom – barem kada je u pitanju vokabular iz igrica. Također, oni su itekako svjesni prednosti korištenja video igara u nastavi. Ika iz 6.a smatra da se kroz igre može dobro naučiti matematika, a Kaja bi voljela da umjesto knjiga u školi može nositi – tablet. Ikina i Kajina stvarnost drugačija je od Ivinih iskustva iz osnovne škole i baš zbog toga Iva smatra vrijednim promovirati korištenje tehnologije u nastavi.

Svi mi živimo u vremenu u kojemu je obaveza biti tehnološki pismen i to više nije stvar osobnog odabira, već prioriteta. Današnje generacije od malih nogu odrastaju uz internet i pametne telefone i bila bi prava šteta uskratiti im ono što im pripada.

iva
Uključivanjem u inicijativu Iva želi podržati informatičku pismenost u školama koje danas pohađaju učenici koji odrastaju s pametnim telefonima.

Uključivanjem u inicijativu, Iva želi potaknuti što više mališana, i dječaka i djevojčica, na izbor karijere u IT-u, a vjeruje da će se nešto promijeniti i po pitanju informatike u školama i reforme obrazovanja.

Ja sam vječiti optimist – naivni, ali vječiti. Ako nitko drugi, ovi će klinci nešto pokrenuti.

Poticanje algoritamskog načina razmišljanja

Osnovna škola Zapruđe već 2. godinu za redom sudjeluje u Satu kodiranja koji u Hrvatskoj organizira Osijek Sofware City s 15 drugih nevladinih udruga i uz podršku tvrtke Microsoft Hrvatska. Radionice se u školi održavaju tijekom cijelog tjedna i obuhvatit će sve uzraste. Zašto je ovaj projekt važan za učenike, objašnjava Mirela Puškarić, profesorica matematike i informatike.

Djeci je važno pokazati da računalo nije igračka i ne služi samo zabavi. U tom smislu, učenje programiranja je osobito korisno jer potiče algoritamski način razmišljanja i nudi korisne tehnike u analizi zadataka te pravilan put pri njihovom rješavanju. Željela bih naglasiti kako informatička znanja predstavljaju podršku svim ostalim predmetima, a njenim sustavnim učenjem od najranije dobi djecu pripremamo za mnoga područja djelovanja – osobna i poslovna.

Učenici mogu nastaviti samostalno kodirati i nakon ovoga tjedna, a platforma koju preporučuje Nika je Scratch gdje možete naći gotove igre, ali i učiti kako igre kreirati od nule.

Prijave za sudjelovanje još uvijek se primaju, a detalje potražite na službenim stranicama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?