Hrvatski iznajmljivači ovog ljeta još mobilniji: Rentlio na iPhoneu
Rentl.io iPhone aplikacija

Hrvatski iznajmljivači od sad brži u obradi informacija: Rentlio na iPhoneu s foto-prijavom!

Turisti, koji su se već krenuli slijevati na jadransku obalu, vrlo su vjerojatno otkrili svoje destinacije putem pametnih telefona. Primjereno je stoga da mobilna, digitalna transformacija ne stane samo na privlačenju tih gostiju, već potpuno olakša upravljanje apartmanima i komunikaciju s gostima. Rentl.io, popularna domaća web aplikacija za iznajmljivače u turizmu koja bilježi mjesečni rast plaćenih korisnika od 26 posto, predstavila je svoju mobilnu aplikaciju koja uključuje skeniranje dokumenata gostiju za još bržu prijavu!

Rentl.io iphone aplikacija

Rentl.io je brzorastuća web aplikacija o kojoj smo već više puta pisali, među ostalim kad je odnijela prvu nagradu na natjecanju Zagrebačke banke Moj Zaba Start, a osnivač Marko Mišulić bio je gost na panelu o turizmu na Netokracijinoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji OMGcommerce početkom lipnja.

Ako se dosad ipak niste susreli s Rentlijem, radi se o rješenju koje želi iznajmljivačima dati sve digitalne prednosti na jednom mjestu, od praćenja rezervacija putem više servisa (Airbnb, Booking.com…) pa do komunikacije s gostima kako bi se vratili i sljedeće godine ili preporučili lokaciju prijateljima. Mnogo je problema koje Rentl.io želi riješiti, ali je vrhunsko sučelje koje su razvili dosad to znatno pojednostavljivalo.

Toliko informacija (o gostima), a tako malo vremena (u sezoni)

Iznimka kvalitetnom sučelju nije ni nova Rentijeva mobilna aplikacija za iPhone, koju će uskoro slijediti Android inačica kako bi je iznajmljivači mogli iskoristiti već ove sezone za povećanje profitabilnosti i odmicanje od zastarjelog zimmer-frei koncepta turizma. Mišulić ekskluzivno za Netokraciju objašnjava:

Glavna prednost koju će aplikacija dati iznajmljivačima nad konkurentima, pa i hotelima, je činjenica da postajete brži od njih u obradi informacija koje primate s tržišta. A to je danas ključno, ne samo u ovom segmentu, već u svim gospodarskim granama. Turističko tržište posebno je dinamično upravo zahvaljujući ogromnom broju novih tehnoloških rješenja i koncepata kojima se cilja segment putnika i domaćina. Nemogućnost održavanja koraka s globalnim trendovima odražava se na profitabilnost, online pozicioniranost i cijeli niz ostalih elemenata koji razlikuju “zimmer-frei turizam” i turizam kakav bi trebao biti.

Mnoge mobilne aplikacije pokušavaju biti samo “mobilna verzija” aplikacije s računala, tako da u dosta slučajeva vlastito sučelje prilagođavaju na način jednostavno “izgleda” kao nativna aplikacija za iPhone ili Android, ne promišljajući koje su ključne informacije koje korisniku trebaju u takvom obliku. Već na prvi pogled je jasno da Rentl.io nije išao u tom smjeru, već su developeri dobro promislili na koje stavke staviti naglasak.

Takav pristup odaje već prvi ekran koji predstavlja kalendar dolazaka gostiju. Dok bi prvi instinkt bio napraviti klasično ‘kalendarsko’ sučelje, Rentl.io se odlučio naglasiti dolaske i odlaske gostiju iz dana u dan. Pretpostavka je da dok iznajmljivači koriste web aplikaciju za dugoročno planiranje, svoj mobitel koriste za informacije u trenutku kad su im najpotrebnije. U takvim situacijama informacija o gostu koji dolazi za mjesec dana može čekati, bitno je znati – tko dolazi – i kada – danas.

Terenska aplikacija za iznajmljivače u turizmu

Analitika je također svedena na what you need to know u hodu, što nam objašnjava Mišulić naglašavajući kako je mobilna aplikacija zapravo produžetak web rješenja:

Omogućuje korisnicima da svojim smještajnim kapacitetima doslovno upravljaju u pokretu i to u nativnom mobilnom okruženju. U tom smislu, mobilna aplikacija će služiti kao “terenski” alat, a kompleksnije radnje poput analitike, izdavanja računa, upravljanja restrikcijama i slično i dalje će se primarno raditi kroz web aplikaciju.

Jednostavno sučelje će sigurno oduševiti iznajmljivače koji jednostavno nemaju vremena baviti se kompleksnim rješenjima koja im obećavaju brda i planine, a u praksi samo troše vrijeme koje je bolje iskorišteno u interakciji s gostima.

Zašto zapisivati osobne podatke kad ih možete sigurno skenirati BlinkID-om?

Marko Mišulić, osnivač Rentlija, sudjelovao je na Netokracijinoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji OMGcommerce (slika: Luka Travaš)
Marko Mišulić, osnivač Rentlija, sudjelovao je na Netokracijinoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji OMGcommerce (slika: Luka Travaš)

Vjerojatno najznačajnija mogućnost mobilne aplikacije, koju web aplikacija ne može ni imati, je skeniranje osobnih dokumenata gostiju kako bi ih iznajmljivači mogli brže prijaviti. Mišulić navodi:

Sve novosti koje značajno štede vrijeme i ubrzavaju određeni proces korisnici odlično prihvaćaju i brzo se na njih privikavaju pa je tako bilo i sa ovom funkcionalnošću. Za ono što je korisnicima prije trebalo i po pet minuta po jednom gostu odnosno dokumentu, sad će im trebati nekoliko sekundi. Kroz naš sustav podrške u stalnoj smo komunikaciji s korisnicima, tako da smo obuku za foto-prijavu odradili kroz neposrednu komunikaciju uz one standardne elemente poput foto i video tutorijala.

Tzv. foto-prijava snima dokumente te ih potom “čita” pomoću BlinkID tehnologije zagrebačke tvrtke MicroBlink, osnivača Damira Sabola, poznate po svojoj svjetski popularnoj mobilnoj aplikaciji PhotoMath, kao i tehnologiji PhotoPay koju koriste mnoge banke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Na ovaj način se još brže pripremaju podaci potrebni za prijavu gostiju u sustav Hrvatske turističke zajednice eVisitor.

Kako je pitanje snimanja dokumenata osjetljivo, Mišulić naglašava kako se oni nigdje ne spremaju ili prosljeđuju, već se podaci s njih zapisuju za potrebe prijave. Zanimljivo je što su iznajmljivači do sada u praksi već slikali dokumente pametnim telefonima, kako bi ih kasnije u praksi u miru prepisali u sustav eVisitor.

Rentlijeva mobilna aplikacija, koja odmah “prepisuje” podatke, ali ih ne sprema, time je sigurnija s obzirom na to da iznajmljivaču ne ostavlja ionako nepotrebnu, a osjetljivu kopiju dokumenta.

Kvalitetna aplikacija za iznajmljivače – razvijena ‘kod kuće’

Rentijeva aplikacija se zaista, kad je usporedite s web inačicom, čini kao logičan produžetak, a ne tek brzo “sklepano” mobilno rješenje. Razlog tome je vjerojatno što je razvijala u potpunosti vlastitim resursima, čime se Rentl.io iznimno ponosi, ali i čime dokazuje da su jedan od rijetko konzistentno kvalitetnih startupa koji se razvija u Hrvatskoj posljednje dvije godine.

Hoće li turistička sezona za Rentl.io biti uspješna kao za njihove korisnike, tek ćemo vidjeti, ali s prosječnim prihodom od 4 tisuće kuna po plaćenom korisniku godišnje i uz mjesečan rast od 26 posto rezultati bi mogli biti odlični, posebno kad uzmete u obzir da je Rentlijeva mobilna aplikacija, koju već možete preuzeti s App Storea, jedna od onih koja izgleda tako dobro da i sami poželite biti iznajmljivač.

Potpuno nepovezano: Hoće li tko unajmiti apartman na zagrebačkoj Trešnjevci u sklopu Netokracijinog ureda? Imam jedan zanimljiv ‘app’ koji baš testiram pa…

ponuda

Komentari

 1. Milivoj

  Milivoj

  22. 06. 2016. u 11:37 pm Odgovori

  Svaka čast momcima ali ne vidim niti najmanje potrebe za Rentlion a pogotovo ne za 30-60 Kn plaćanja mjesečno. Ja to obavljam na komadu papira ili u excelu. Čemu komplicirati jednostavne stvari.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   19. 07. 2016. u 2:57 pm Odgovori

   Objektivnost je iluzija i nikad to nisam tvrdio. Dapače, vrlo sam subjektivan: Smatram primjerice da su anonimni (očito na startupe neke ljubomorni) komentari koji nemaju muda svoje mišljenje argumentirati ili se predstaviti imenom i prezimenom – govanca 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.