Put oko svijeta kupio 200,000 fanova na Facebooku za samo 2 centa po fanu: zašto smatraju da je to u redu?

Put oko svijeta kupio 200,000 fanova na Facebooku za samo 2 centa po fanu: zašto smatraju da je to u redu?

Filip Višić odlučio je na svom blogu napisati kako su kupili preko 200,000 fanova za Facebook fan stranicu Put oko svijeta. O kupovanju fanova na najvećoj društvenoj mreži na svijetu već sam pisao govoreći o Facebook fanovima na kile pri korištenju servisa koji su nudili 100, 200 pa i tisuću fanova za nekoliko desetina dolara. Višić pak govori o "kupovanju" fanova kroz Facebook Ads oglašavanje pri čemu su fanove kupovali oglasima za oko 2 centa po glavi odnosno lajku.

Put oko svijeta na Facebooku ima 200 tisuća fanova.

Filip Višić je odlučio na svom blogu napisati kako su kupili preko 200,000 fanova za Facebook fan stranicu Put oko svijeta. O kupovanju fanova na najvećoj društvenoj mreži na svijetu već sam pisao govoreći o Facebook fanovima na kile pri korištenju servisa koji su nudili 100, 200 pa i tisuću fanova za nekoliko desetina dolara. Višić pak govori o “kupovanju” fanova kroz Facebook Ads oglašavanje pri čemu su fanove kupovali oglasima za oko 2 centa po glavi odnosno lajku.

Filip Višić argumentira kako nema ništa lošeg u kupovanju fanova kroz Facebook Ads i smatra:

Pretpostavljam da su im to prodale razne “kreativne” agencije koje ne znaju prikupiti lajkere, ali znaju napraviti aplikaciju i prodati ju za pola milijuna kuna.

Višić navodi kako za projekt Put oko svijeta nisu pokretali nikakve gerilske kampanje niti su kupovali tisuće fanove iz Kine putem raznih servisa. Jedini način dizanja fanova bio im je kupovanje putem Facebook oglašavanja koje je Put oko svijeta pretvorilo u 4. najpopularniju fan stranicu u Hrvatskoj po Društvenim medijima. Višić u svom postu zaključuje:

Vi koji želite aplikacije, ne trebate se ni javljati. Dajte mi samo jedan razlog zašto je to bolji način prikupljanja lajkera od onog koji sam ja koristio. Ok, prihvaćam, to može imati smisla kada je riječ o aplikaciji kojoj je svrha branding, pa “korporacija” želi da korisnik što više visi na aplikaciji, ali za ništa drugo. Sve ostalo moguće je kroz najobičniju “fan” stranicu na Fejsu. Samo pogledajte bilo koju našu stranicu – veliki broj ciljanih lajkera, dobra interakcija, a sve bez onih gluposti kao što su custom tabovi, tab aplikacije, gerila sranja i slično.

Filipa sam tada pitao što misli o servisima na kojima se fanovi mogu kupovati, koje nisu koristili:

Ma to je sranje. Kako je uopće moguće imati koristi od ne-ciljanih lajkera. Waste of money! Jednostavnije je napraviti kvalitetnu social ad kampanju i dobrim community managementom održavati kvalitetu stranice i animirati korisnike.

Osim Puta oko svijeta, Višić  njegov tim kupovali su fanove kroz Facebookovo oglašavanje za još desetak fan stranica, uključujući Moju Dalmaciju i Životopis. Ulaganje im se očito isplatilo, ali što mislite, je li “kupovanje” fanova oglašavanjem pravi način za razvoj Facebook fan stranica?

Komentari

 1. Filip Višić

  Filip Višić

  02. 09. 2011. u 11:34 am Odgovori

  Kao što sam napisao u članku, po meni, jednostavnije je napraviti kvalitetnu social ad kampanju te dobrim community managementom održavati kvalitetu stranice i animirati korisnike.

 2. Marko

  Marko

  02. 09. 2011. u 11:39 am Odgovori

  Notorna je glupost oglašavanje pagea putem Facebook oglasa uopće nazivati “kupovanjem fanova”. To bi bilo kao da za televizijski (ili bilo koji drugi) plaćeni oglas recimo Konzuma kažemo da je nešto loše jer se radi o “kupovanju kupaca”. Facebook oglasi i jesu napravljeni tako da maksimalno olakšaju prikupljanje fanova za Facebook page, pa tako klikom na like ispod oglasa postajete fan (pardon, “lajker”) samog pagea – zato ih je obično puno logičnije linkati na FB page nego na eksterni url. To se ne razlikuje od print oglasa ili TVC-a u kojem je navedena i Facebook stranica oglašivača, osim u jednom: mnogo je učinkovitije.

 3. Filip Višić

  Filip Višić

  02. 09. 2011. u 11:43 am Odgovori

  Marko, to znamo mi koji se time bavimo. Ali pazi apsurda, na jednoj velikoj regionalnoj internetskoj konferenciji na kojoj sam bio, ekipa me optužila da sam KUPOVAO lajkere i da oni trebaju rasti prirodno. Što je to prirodno, naravno, nitko nije znao objasniti 🙂

 4. Dejan Nikolic

  Dejan Nikolic

  02. 09. 2011. u 11:46 am Odgovori

  Filip je u pravu! Jedini argument za organski rast broja lajkera je sto se time moze meriti doseg i moc sadrzaja i brenda, tj. rast istog. Ako to nije toliko bitno, kupovina na ovaj nacin je, kao sto je Marko vec rekao, isto kao ulaz na trziste standardnim reklamiranjem.

 5. Vanda

  Vanda

  02. 09. 2011. u 12:01 pm Odgovori

  fb je ranije preporučivao korisnicima stranice besplatno (ovisno o relevantnosti ili onome što lajkaju nečiji prijatelji) a sada to naplaćuje. U konačnici tko ne želi neće lajkati određenu stranicu.Ovaj način generiranja fanova ipak se razlikuje od kupovanja fanova iz npr Kine i Meksika.

 6. Nebojša Grbačić

  Nebojša Grbačić

  02. 09. 2011. u 12:07 pm Odgovori

  Zna Ivan, ja bih te poslao u zadnju klupu i natjerao te da iznova napišeš naslov. Jer si njime intoniraš ove negativne komentare, uključujući i dio ovog. Što se ostalog tiče, oglasi su sasvim legitimna špranca i tu baš nitko nema što loše za reći. Iako, naravno, kad govorimo o ‘novim fanovima’, a ne postojećim fanovima nekog brenda koji su se ‘prelili’ na FB. To je drugi par opanaka, i tu pričamo o ‘prirodnom rastu fanova’.

 7. baky

  baky

  02. 09. 2011. u 12:08 pm Odgovori

  fkt, kakvo kupovanje? totalni misnomer, većinu teksta sam se pitao da li sam negdje neki dio krivo shvatio. kupovanje podrazumijeva da su nositelj(i) kupljenih accountova plaćeni. sami lajkeri nisu dobili nikakvu lovu, dobrovoljno su kliknuli lajk, dakle nisu kupljeni.

  a još i pošto se radi o vjerojatno mahom autentičnim accountovima, potpuno je nejasno otkud uopće ideja da je ovo loše?

 8. Timea

  Timea

  02. 09. 2011. u 12:40 pm Odgovori

  Kolega Visicu, svaka čast!!! Upravo ono sto navodis, svi se bune i protive, a nitko nema pravi razlog niti argumente…. Samo naprijed i puno “Lajkera” 🙂

 9. Nikola

  Nikola

  02. 09. 2011. u 12:40 pm Odgovori

  ZA Filipa imam samo riječi pohvale za ideju skupljanja fanova – ideja je fenomenalna, jer je uspio za oko 5000 kn, što i nije puno doći do ciljane publike od 200 000 ljudi, što je jako puno. a najbolje od svega je što će kada god nešto objavi na toj stranici, vidjeti u tom trenutku oko 20 – 40 tisuća ljudi. I tako svaki dan, iz dana u dan, i ovo se onda čini kao jedan fantastičan poslovni potez 🙂

  Bravo Filipe!

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   02. 09. 2011. u 3:23 pm Odgovori

   Joj Borja, molim te. Znaš dobro što je navlakuša, a kao što vidiš po sadržaju Filipovog posta, govorimo o kupovanju. Neki misle da ovaj oblik nabijanja fanova jest kupovanje, neki nisu. To ne znači da je naslov navlakuša, jer je baš bland. Kao što sam ti rekao na Twitteru, valjda bi ti radije naslov tipa “Vrijeme za trailere” (http://online.hr/gledaj/vrijeme-je-za-trilere/) gdje se iz naslova ne vidi uopće o kojim se trailerima radi (dobro za čitatelje), a niti će ih itko naći preko tražilica. Tako je usporedba da je Netokracija 24 sata za geekove IMHO blesava, i točna isključivo kako smo čitani 😉

   • borja

    borja

    02. 09. 2011. u 4:29 pm Odgovori

    Svi znamo što je kupovina fanova=odeš na usocial ili kako se već ti siteovi zovu i kupiš 200000 fanova za par sto dolara. Ovo je oglašavanje i nema veze s kupovinom niti bilo tko, tko se bavi ovim poslom neće reći da to nije u redu. naslov je prejadna navlakuša kojom si dobio tri klika više i jednog čitatelja (mene) manje.

    ovo što si linkao nisu traileri, nego trileri. uskoro opširnije…

    • Ivan Brezak Brkan

     Ivan Brezak Brkan

     02. 09. 2011. u 9:46 pm Odgovori

     Borja, tebi nema veze s kupovanjem, ali kroz raspravu možeš vidjeti da nekima ima. Uostalom i nas dvojica smo pričali o tome višestruko puta kako klijenti ne bi trebali oglašavanjem samo mamiti fanove u kontekstu kupovanja, tako da molim te 🙂

     Uostalom, čisto tehnički i je kupovanje oglašavanje čime se dobivaju fanovi. Ovaj članak je rasprava o tome je li oglašavanje kupovanje fanova, ni manje ni više. Odgovara sadržaju ergo nije navlakuša i na Twitteru ti već napisah što bi bila navlakuša. Navlakuša bi bila da NITKO ne smatra da se ovdje radi o kupovanju, a to nije slučaj. Sam autor čiji je članak temelj rebloga govori o tome da kupuje fanove. Toliko o tome. To što je “nabrijan” naslov koji privlači ljude, ne znači da je navlakuša, već da je dobar naslov, a ne loš opis. Kao što si i spomenuo na Twitteru naslov “Gola Severina”, ne radi se o navlakuši ako u članku imaš… golu Severinu.

     Sorry, trileri, i dalje naslov ne opisuje što je u sadržaju i neće dobiti ta tri više zaslužena klika koliko zaslužuju, kao što ovaj članak zaslužuje svoje, jer se bavi temom koju naslov opisuje.

     Također, tvoje povezivanje 24sata s Netokracijom bi se isto mogla nazvati navlakuša u neku ruku, jer si isto tako mogao reći da imamo pretjerane naslove. Ali ne, ti si uzeo primjer koji bolje ilustrira što si htio reći. Prenio si sadržaj. 🙂

 10. Josipa Cvelić

  Josipa Cvelić

  02. 09. 2011. u 12:59 pm Odgovori

  Budući da imam običaj ignorirati FB addove u mom vidokrugu moj lajk su dobili zahvaljujući Netokraciji 😉
  Ali iz iskustva znam da FB reklama bolje dovodi članove od bilo kakve druge kampanje/nagradne igre. To je činjenica. I zašto ne iskoristiti to ako postoje sredstva da se plati reklama. Ovaj pomalo senzacionalistički naslov članka je isto doveo dosta ljudi da pročita ovaj članak koji možda ne bi…

 11. Luka Mužinić

  Luka Mužinić

  02. 09. 2011. u 2:46 pm Odgovori

  Ne znam koja su vaša iskustva s korištenjem Facebook oglasa, ali meni takvi klikovi konvertiraju vrlo loše izvan Facebooka i prakticki su bacanje novaca.

  Isao bih tako daleko i rekao da fb oglase treba koristiti iskljucivo za promociju sadrzaja na samom faceu 😉

 12. Nikola

  Nikola

  02. 09. 2011. u 3:22 pm Odgovori

  Potejtos, potatos… Usporedba oglašavanja FB Page-a preko FB Ads-a što je potpuno legitiman način oglašavanja s “Kupovanjem fanova” što ima krajnje negativnu konotaciju je prilično neozbiljno i zlobno od jednog ozbiljnog bloga. Btw. Čestitam na CPC-u od 2 centa jer je to stvarno veliki uspjeh.

 13. Neven

  Neven

  05. 09. 2011. u 3:15 pm Odgovori

  Na Filipovom blogu je rečeno već ali nije za odmet za ponovit:

  Postoji velika razlika između kupovanja lajkera i između marketinga koji dovlači ljude koje ta tema zanima. Članak krene sa time da priča baš o pravom kupovanju lajkera na šlepere iz Kine i Indije, da onda na pola članka ode na marketing i bannere.

  Nepotrebni senzacionalizam. Fokus članka trebao je biti na kvalitetnoj kampanji, ovako …

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   05. 09. 2011. u 3:49 pm Odgovori

   Što prenosim i u ovom postu. Naslov prenosi temu i da nije kakav je, da ne postavlja pitanje je li to u redu iz toga se ne bi ni izrodila rasprava o tome da kupovanje putem oglašavanje nije kupovanje, a ZNAMO da to mnogi tako nazivaju. Ergo, ima smisla taj “senzacionalizam”, iako iskreno rečeno je naslov prilično plah. Senzacionalizam bi bio da sam reako da je filip zao što to radi ili zarađuje na leđima fanova itd. Ovako je to naslov teme koji je direktan, velika razlika. 🙂

   • Neven

    Neven

    05. 09. 2011. u 4:08 pm Odgovori

    Nitko ne smatra oglašavanje kupovinom lajkera. Odakle ti to? Zna se dobro što je kupovanje lajkera, ak ne znaš, nemoj pisat o tome.

    Ok. Drugi put kad napravimo neki redizajn, poslat ću ti PR obavijest, ali ću pazit da cijeli edge bude u stilu: NIVAS DEMOLIRAO XYZ! A pod demolirao, MISLIM na redizajnirao. 🙂

 14. Barbara Slade

  Barbara Slade

  07. 09. 2011. u 10:56 am Odgovori

  Naslov je pogrešan i navodi površnog čitatelja da misli kako se ovdje radi o onom istom notornom kupovanju fanova iz Kine kao što neke neki studiji.
  Višić odlično radi svoj posao; prodaju oglasa. Cilja korisnike i dovodi ih do željene stranice. jednako kao što bilo koji drugi oglas treba raditi> dovesti do kupca.

 15. Igor

  Igor

  09. 09. 2011. u 2:03 am Odgovori

  Kada neko kaze kupovina lajkova, ja odmah pomislim na onu masu jeftinih fanova sa laznih akaunotva za vrlo sitne pare. Onih sto verovatno ni ne pogledaju svoj nalog na FB, a kamoli stranice koje su lajkovali.

  Iz mog ugla, ako je reklamiranje preko FB Ads kupovanje fanova, kupovanje fanova je i razvijanje aplikacija, i mamljenje korisnika na koriscenje istih. A onda je i kupovanje fanova nudjenje interesantnog sadrzaja koji nekog zanima. Evo, vi ste me na netokraciji “kupili” ovim clankom 😉

  Medjutim, ovo je, kao sto su mnogi vec rekli, klasicno reklamiranje, sem “male razlike” u tome sto je mnogo efikasnije. Evo ja sam imao oglase agencije za zaposljavanje pre koji dan, i biram hocu li kliknuti na oglas ili ne. A mislim da se niko nece buniti “pa njihova reklama nije prirodna”.

  Isto tako, ko je zainteresovan za like na Put oko Sveta, lajkovace stranicu i postati PRAVI fan, a ma na koji nacin dosli ti (pravi/ aktivni/ fanovi koje sadrzaj zaista zanima), dobrodosli su.

  • Dario Kreštalica

   Dario Kreštalica

   12. 09. 2011. u 4:37 pm Odgovori

   Koliko sam vidio u ovom članku i ja se slažem sa ovim komentarom!

   Ali odoh sada do bloga od Višnjića i pročešljat šta sve piše da bi dobio sveukupnu sliku tzv.”kupovanja fanova putem FB oglasa” 😉

   • Dario Kreštalica

    Dario Kreštalica

    12. 09. 2011. u 5:45 pm Odgovori

    evo me nakon potpunog utiska o Filipovom članku:

    Ja sam izvukao sljedeću korist: Ako mi je cilj, da moja fan page stranica ima što više fanova koje će zanimati tema i sadržaj objavljen na njoj bez potrebe da se puno zadržavaju nego da bar imaju mogućnost da čitaju novosti od fan page-a, normalno je da cu postavit FB oglas da dobijem što više lajkera.
    Ali pod uvijetom da dobivam fanove dobrovoljno 🙂

    I ovaj način je daleko bolji nego kupit fb aplikaciju koja će nas koštat više nego Fb oglasna kampanja.
    Ovo preporučam ako želimo dobiti određenu cifru fanova, ali ako nam je cilj imat fanove koji se više vremena zadržavaju na FB page-u i koji trebaju da usvajaju Brand impulse i tako stvarajući podsvjesno Brand u svojim glavama (“brand se rađa i gradi u glavama ljudi”) onda je dakako bolja opcija neka dobra aplikacija koja će što više zadržat fanove.

    Naravno Brand impulsi se mogu primati i kroz News Feed FB-a pojedinog fana, ali to ide vrlo sporo i upitno je pošto nema točne evidencije tko, koliko i kada vidi novosti za razliku od neke napredne FB aplikacije.

    Znači u pitanju je CILJ, tj. postavite sebi cilj i onda ćete vidjeti da su vam kadkad FB oglasi bolji od FB aplikacija a ponekad je obratno !!!

    Samo mi je ostalo nejasno kako je uspio da ga košta 2 centa po fanu, kad ja po kliku posjetitelja ne mogu manje od 7 centi da potrošim u zadnje vrijeme ako želim da mi FB što prije aktivira kampanju!
    Valjda ce mi objasnit Filip 🙂

    • Filip Višić

     Filip Višić

     12. 09. 2011. u 7:17 pm Odgovori

     1. Veliki budget – stavio sam da se smije trošiti 1.000$ dnevno
     2. Slika – slika je zapravo najvažniji dio oglasa, testirao sam isti oglas s 2 različite slike, jedan je bio sranje, a drugi je koštao 1klik/1c
     3. Call to action – pozovi ljude na neku akciju: dođite, pogledajte, kupite 🙂

     Pripazi na sljedeće stvari:
     * nemoj ograničavati ciljanu skupinu (to povećava cijenu klika), a to možeš raditi i oglasom
     * u početku stavi CPC 2 ili 3c
     * prati kampanju i polako gasi oglase koji nemaju dobar CTR jer ti oni povećavaju cijenu klika cjelokupne kampanje
     * izrazito dobre oglase smanji na 1c
     * nakon što kampanja počne gubiti na kvaliteti, obavezno dodati još oglasa (5-6 ili čak 10 novih oglasa dnevno)

     Nadam se da će to pomoći. Ako ne pomogne, javi se pa da ti spustimo cijenu 😉

 16. Neven

  Neven

  12. 09. 2011. u 5:49 pm Odgovori

  Po tisućiti put – 2 centa ga nije koštao fan jer nije kupio 200.000 fanova. Kampanja košta više po kliku, i svaki klik ne mora značiti fana. U nekom trenutku su fanovi počeli dolaziti i bez obzira na kampanju tako da je ovaj članak i njegov naslov pogrešan na nekoliko razina.

   • Neven

    Neven

    12. 09. 2011. u 6:20 pm Odgovori

    Kupio bi fanove koji ne znaju da si ih kupio. Znači kupio bi hackane accounte kojima bi sa botom upravljao. Smatraš da je to u redu? Objasni malo.

    • Dario Kreštalica

     Dario Kreštalica

     12. 09. 2011. u 6:50 pm Odgovori

     Ma ne to… 🙂

     Onaj tko dobrovoljno postane fan ne želi imati na umu činjenicu da je kupljen nego da je dobrovoljno postao član.

     Znači, htio sam reći da i kad postaje dobrovoljno fan ne smije čak niti naslutiti da je kupljen i to je pravi fan … i njih je mislim jako teško dobit po 2 centa 🙂

   • Dario Kreštalica

    Dario Kreštalica

    12. 09. 2011. u 7:31 pm Odgovori

    Da…sad mi je jasno!

    Znači, uloženi novac + pametno osmišljena kampanja + udarni sadržaj kampanje + adekvatno i pravovremeno praćenje kampanje = 2 centra po fanu na kraju ukupnih promotivnih aktivnosti ?!

 17. Neven

  Neven

  12. 09. 2011. u 7:00 pm Odgovori

  Tako je! Za koliko para bi bilo tko od nas realno postao fan neke stranice ako nam ona fakat nije po nicemu interesantna? 🙂 Mogu me eventualno “kupiti” necim zbog cega ce mi postati interesantna.

  U članku se u boldu navodi “kupovanje (fanova) putem Facebook oglašavanja”. Bullshit. Nekako ne vjerujem da je oglas glasio: “Postani fan i dobiješ 2 centa.” Znaš kak bi approvali taj oglas….ne.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.