Digitalizacija kulturne baštine: Zašto NSK radi na turističkim aplikacijama?

Pozdrav iz Zagreba: Aplikacija koja stare karte, razglednice i fotografije iz arhiva NSK seli na ulice

Zašto bi Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula razvoj aplikacije? O razlozima i tome koliko znači takva inicijativa za ustanovu poput NSK, ali i na koje načine se kulturna baština može iskoristiti u različitim sektorima, razgovarali smo s dvije autorice projekta dr.sc. Sofijom Klarin Zadravec i Draganom Koljenik.

 

Pozdrav iz Zagreba ili Greetings from Zagreb prva je mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te ujedno kulturni i turistički proizvod koji povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

Aplikacija je autorski projekt Dragane Koljenik i dr.sc. Sofije Klarin Zadravec, koja je dio projektnog tima NSK zaduženog za popularizaciju kulturne baštine.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba dvije autorice su se i odvažile na taj pothvat te uz tehničku podršku Plave tvornice iznjedrile aplikaciju Pozdrav iz Zagreba koja korisnika vodi u povijesnu šetnju kroz deset najatraktivnijih zagrebačkih lokacija.

Dr.sc. Sofija Klarin Zadravec: „Projektom Pozdrav iz Zagreba željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu te promovira ljepote našega glavnog grada zabilježene na razglednicama iz fonda Grafičke zbirke NSK-a.”

Ideja za aplikaciju je došla kao rezultat dugogodišnjeg rada knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi. No kako navodi dr.sc. Sofija Klarin Zadravec, zaključila je s kolegicom Koljenik kako nije dovoljno koristiti tradicionalne načine prezentacije građe:

Shvatili smo da ćemo samo iskorakom u primjeni tehnologije tu zbirku moći približiti novoj publici i omogućiti ponovno korištenje tog nekoć temeljnog sredstva brze komunikacije. Aplikacijom smo željeli oživjeti jednu gotovo zaboravljenu komunikacijsku formu kao podsjetnik da potreba za komunikacijom nije ekskluzivno obilježje današnjeg vremena i društva.

OK, digitalizacija ima mogućnost popularizacije kulturne baštine – no kako zbilja iskoristiti taj potencijal?

Često se ističe kako digitalizacijom otvaramo trezore baštinskih ustanova javnosti, slikovito objašnjava dr.sc. Klarin Zadravec, ističući kako upravo ovakav projekt pokazuje sav potencijal koji kulturna baština i ustanove koje ju čuvaju mogu pružiti, ne samo u kulturnom sektoru, već i u drugim poput turizma, obrazovanja i IT-a.

NSK
Dragana Koljenik: “Naši korisnici nisu samo znanstvenici već i istraživači obiteljske povijesti, entuzijasti koje zanima povijest veganstva, čitatelji krimića…”

Prije skoro četiri godine, tisućljetna baština Vatikana dočekala je također svoje sudbonosno DA digitalizaciji. Danas imaju za cilj digitalizirati – ne tek tri tisuće, kao onomad – već osamdeset tisuća svezaka koji većinom datiraju iz perioda Srednjeg vijeka i Humanizma. Arhiva koja je bila dostupna samo nekolicini odabranih, sada je postala globalno dobro, upravo kao i kod Digitalne zbirke NSK koja nudi izbor najreprezentativnijih djela hrvatske baštine.

Ovisno o interesu, svatko može pronaći nešto za sebe – od glagoljskih rukopisa do lijepe književnosti, plakata, gramofonskih ploča, disertacija i završnih radova. Naši korisnici nisu samo znanstvenici već i istraživači obiteljske povijesti u starim novinama; čitatelji krimića; entuzijasti koje zanima povijest zavičaja ili stare reklame, povijest vegetarijanstva itd.

Tehnologija omogućuje da o svojim zbirkama počnemo razmišljati „izvan kutije“ te izrađujemo proizvode koji će, uz popularizaciju baštine, ponuditi i sasvim novo iskustvo interakcije s kulturnom baštinom, naglašava Dragana Koljenik. Eto i još jednog dobrog primjera upravo iz Vatikana s bojankom sastavljenom od istaknutih djela Vatikanske knjižnice.

Potencijala ima, samo ga treba dobro usmjeriti

NSK
Na stranici Digitalizirane baštine NSK možete provjeriti stara izdanja hrvatskih novina i časopisa. Primjerice, što je 1936. Marija Jurić Zagorka uređivala?

Osim što je očigledno da se ustanove poput NSK žele nastaviti kontinuirano angažirati oko sustavne digitalizacije i dostupnosti čim veće količine digitalnog sadržaja, dr.sc. Klarin Zadravec ističe posebno i suradnju kao ključnu kariku digitalizacije:

Više inicijative treba uložiti i u suradnju s ostalim ustanovama na okupljanju i izradi novih digitalnih proizvoda. Važno je smanjiti nepotrebno lutanje korisnika po portalima ustanova i ponuditi im kvalitetne tematske portale. Za knjižnice je bitna i suradnja s novim partnerima što pokazuje i primjer izrade aplikacije Pozdrav iz Zagreba u kojem su dodatna financijska podrška i kvalitetna tehnička suradnja bili od iznimne važnosti.

Naravno, prostora za razvoj uvijek ima. Nakon nekoliko godina provođenja sustavne digitalizacije NSK nastavlja s projektima modernizacije, dr.sc. Klarin Zadravec navodi da im je u planu primjena tehnologije za lakše korištenje digitaliziranih tekstova, bilo da je riječ o starim novinama i časopisima ili starim rukopisima, njihova kontekstualizacija i bolja vizualizacija podataka.

Put prema semantičkom webu ili webu povezanih podataka otvara više mogućnosti za naše korisnike u korištenju digitalnih sadržaja. A s pilot projektom implementacije beacona počet ćemo eksperimentirati s kontekstualizacijom prostora, građe i usluga koje knjižnica nudi te se tako približiti ideji Interneta stvari i postaviti temelje za infrastrukturu Pametne knjižnice budućnosti.

NSK u budućnosti?

Dragana Koljenik i dr.sc. Sofija Klarin Zadravec ističu kako su uvijek u toku s razvojem poslovnih procesa i usluga u svijetu:

Uključeni smo u međunarodne udruge i projekte, a posebno treba istaknuti jako dobru suradnju s kolegama iz Europeane – najveće europske digitalne zbirke. Čak se može reći da smo u pojedinim projektima i primjer drugima, kao na primjer s Hrvatskim arhivom weba ili upravo s nedavno objavljenom aplikacijom.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica trenutno radi na nekoliko projekata. Još jedan, koji je važno istaknuti kao primjer kojim se ispituju mogućnosti tehnologije u približavanju baštine suvremenim korisnicima i široj javnosti, jest dovršetak portala Hrvatska glagoljica koji izrađuju u suradnji s ostalim ustanovama i istraživačima.

 

Aplikacija Pozdrav iz Zagreba dostupna je na Android uređajima, a može se preuzeti na Google playu i web stranici. Besplatna je i dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku. Iako je fokus na turistima, i mi domaći imamo priliku saznati više o lokacijama kraj kojih svakodnevo prolazimo.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.

Vodič

Što su i kako funkcioniraju platforme za prodaju?

Ponekad je teško krenuti sam u nešto u što se (još) ne razumijete. Zato mali poduzetnici nekad, umjesto da otvore svoju web trgovinu, radije postanu dio neke platforme.