Digitalizacija kulturne baštine: Zašto NSK radi na turističkim aplikacijama?

Pozdrav iz Zagreba: Aplikacija koja stare karte, razglednice i fotografije iz arhiva NSK seli na ulice

Zašto bi Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula razvoj aplikacije? O razlozima i tome koliko znači takva inicijativa za ustanovu poput NSK, ali i na koje načine se kulturna baština može iskoristiti u različitim sektorima, razgovarali smo s dvije autorice projekta dr.sc. Sofijom Klarin Zadravec i Draganom Koljenik.

 

Pozdrav iz Zagreba ili Greetings from Zagreb prva je mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te ujedno kulturni i turistički proizvod koji povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

Aplikacija je autorski projekt Dragane Koljenik i dr.sc. Sofije Klarin Zadravec, koja je dio projektnog tima NSK zaduženog za popularizaciju kulturne baštine.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba dvije autorice su se i odvažile na taj pothvat te uz tehničku podršku Plave tvornice iznjedrile aplikaciju Pozdrav iz Zagreba koja korisnika vodi u povijesnu šetnju kroz deset najatraktivnijih zagrebačkih lokacija.

Dr.sc. Sofija Klarin Zadravec: „Projektom Pozdrav iz Zagreba željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu te promovira ljepote našega glavnog grada zabilježene na razglednicama iz fonda Grafičke zbirke NSK-a.”

Ideja za aplikaciju je došla kao rezultat dugogodišnjeg rada knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi. No kako navodi dr.sc. Sofija Klarin Zadravec, zaključila je s kolegicom Koljenik kako nije dovoljno koristiti tradicionalne načine prezentacije građe:

Shvatili smo da ćemo samo iskorakom u primjeni tehnologije tu zbirku moći približiti novoj publici i omogućiti ponovno korištenje tog nekoć temeljnog sredstva brze komunikacije. Aplikacijom smo željeli oživjeti jednu gotovo zaboravljenu komunikacijsku formu kao podsjetnik da potreba za komunikacijom nije ekskluzivno obilježje današnjeg vremena i društva.

OK, digitalizacija ima mogućnost popularizacije kulturne baštine – no kako zbilja iskoristiti taj potencijal?

Često se ističe kako digitalizacijom otvaramo trezore baštinskih ustanova javnosti, slikovito objašnjava dr.sc. Klarin Zadravec, ističući kako upravo ovakav projekt pokazuje sav potencijal koji kulturna baština i ustanove koje ju čuvaju mogu pružiti, ne samo u kulturnom sektoru, već i u drugim poput turizma, obrazovanja i IT-a.

NSK
Dragana Koljenik: “Naši korisnici nisu samo znanstvenici već i istraživači obiteljske povijesti, entuzijasti koje zanima povijest veganstva, čitatelji krimića…”

Prije skoro četiri godine, tisućljetna baština Vatikana dočekala je također svoje sudbonosno DA digitalizaciji. Danas imaju za cilj digitalizirati – ne tek tri tisuće, kao onomad – već osamdeset tisuća svezaka koji većinom datiraju iz perioda Srednjeg vijeka i Humanizma. Arhiva koja je bila dostupna samo nekolicini odabranih, sada je postala globalno dobro, upravo kao i kod Digitalne zbirke NSK koja nudi izbor najreprezentativnijih djela hrvatske baštine.

Ovisno o interesu, svatko može pronaći nešto za sebe – od glagoljskih rukopisa do lijepe književnosti, plakata, gramofonskih ploča, disertacija i završnih radova. Naši korisnici nisu samo znanstvenici već i istraživači obiteljske povijesti u starim novinama; čitatelji krimića; entuzijasti koje zanima povijest zavičaja ili stare reklame, povijest vegetarijanstva itd.

Tehnologija omogućuje da o svojim zbirkama počnemo razmišljati „izvan kutije“ te izrađujemo proizvode koji će, uz popularizaciju baštine, ponuditi i sasvim novo iskustvo interakcije s kulturnom baštinom, naglašava Dragana Koljenik. Eto i još jednog dobrog primjera upravo iz Vatikana s bojankom sastavljenom od istaknutih djela Vatikanske knjižnice.

Potencijala ima, samo ga treba dobro usmjeriti

NSK
Na stranici Digitalizirane baštine NSK možete provjeriti stara izdanja hrvatskih novina i časopisa. Primjerice, što je 1936. Marija Jurić Zagorka uređivala?

Osim što je očigledno da se ustanove poput NSK žele nastaviti kontinuirano angažirati oko sustavne digitalizacije i dostupnosti čim veće količine digitalnog sadržaja, dr.sc. Klarin Zadravec ističe posebno i suradnju kao ključnu kariku digitalizacije:

Više inicijative treba uložiti i u suradnju s ostalim ustanovama na okupljanju i izradi novih digitalnih proizvoda. Važno je smanjiti nepotrebno lutanje korisnika po portalima ustanova i ponuditi im kvalitetne tematske portale. Za knjižnice je bitna i suradnja s novim partnerima što pokazuje i primjer izrade aplikacije Pozdrav iz Zagreba u kojem su dodatna financijska podrška i kvalitetna tehnička suradnja bili od iznimne važnosti.

Naravno, prostora za razvoj uvijek ima. Nakon nekoliko godina provođenja sustavne digitalizacije NSK nastavlja s projektima modernizacije, dr.sc. Klarin Zadravec navodi da im je u planu primjena tehnologije za lakše korištenje digitaliziranih tekstova, bilo da je riječ o starim novinama i časopisima ili starim rukopisima, njihova kontekstualizacija i bolja vizualizacija podataka.

Put prema semantičkom webu ili webu povezanih podataka otvara više mogućnosti za naše korisnike u korištenju digitalnih sadržaja. A s pilot projektom implementacije beacona počet ćemo eksperimentirati s kontekstualizacijom prostora, građe i usluga koje knjižnica nudi te se tako približiti ideji Interneta stvari i postaviti temelje za infrastrukturu Pametne knjižnice budućnosti.

NSK u budućnosti?

Dragana Koljenik i dr.sc. Sofija Klarin Zadravec ističu kako su uvijek u toku s razvojem poslovnih procesa i usluga u svijetu:

Uključeni smo u međunarodne udruge i projekte, a posebno treba istaknuti jako dobru suradnju s kolegama iz Europeane – najveće europske digitalne zbirke. Čak se može reći da smo u pojedinim projektima i primjer drugima, kao na primjer s Hrvatskim arhivom weba ili upravo s nedavno objavljenom aplikacijom.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica trenutno radi na nekoliko projekata. Još jedan, koji je važno istaknuti kao primjer kojim se ispituju mogućnosti tehnologije u približavanju baštine suvremenim korisnicima i široj javnosti, jest dovršetak portala Hrvatska glagoljica koji izrađuju u suradnji s ostalim ustanovama i istraživačima.

 

Aplikacija Pozdrav iz Zagreba dostupna je na Android uređajima, a može se preuzeti na Google playu i web stranici. Besplatna je i dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku. Iako je fokus na turistima, i mi domaći imamo priliku saznati više o lokacijama kraj kojih svakodnevo prolazimo.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.