Kako otvoriti webshop? Potpuni plan za sav sadržaj koji trebate

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

U prošlom članku sam opisao zašto je odabir tehnološke platforme važan korak pri izgradnji webshopa (i zašto je WooCommerce objektivno dobar izbor). No iako je odabir platforme bitan korak, on sam po sebi neće dovesti do cvjetanja tisuću cvjetova. I da, doista je laka pozicija stručnjaka kada kažu da je za uspjeh bitan svaki segment online projekta (Thank you Capt. Obvious).

Ideja ovog serijala je da opišemo početne momente na koje vi sami možete utjecati, a danas nam je cilj prikazati sadržaj kao okosnicu eCommerce strategije. Većina trgovaca “pada” upravo na tom koraku, a razlog je donekle jednostavan – dobar sadržaj podrazumijeva težak rad na duge staze i tu doslovno nema prečice. Pojest ćemo žabu na početku dana (kako kaže Mark Twain) i pretvoriti nezgodan sadržaj u slojevitog eCommerce saveznika.

Kralj svih kraljeva – sadržaj.

“Sadržaj je kralj” ne zvoni toliko upečatljivo kao njegova engleska izvornica: “Content is king”, no svi digitalci se bez grama srama slažu: ovo je jedna od provjerenih dogmi online doba. Slogan se inače pripisuje Bill Gatesu i njegovom istoimenom eseju iz 1996. ali Quora navodi da je termin zapravo skovan 1978. unutar Photographer’s Market knjige.

Korisnici vaših usluga, bile one offline ili online, prije svega žele interakciju sa sadržajem. Brend, domena, CX, UX, UI, DevOps (i ostale tehnikalije koje ćemo kasnije opisati) su samo prinčevi i princeze u digitalnom dvoru. Inženjerski gledano, sav web dizajn i programiranje zapravo pomažu da korisnik interaktira sa sadržajem na najsmisleniji način i kroz sve vrste uređaja. I upravo citat iz spomenute knjige pogađa u svevremensku srž: “Content is king. It is the meaning that counts. Form and technical considerations, although important, cannot substitute for content”. Hej, 1978 godina!

Dobar sadržaj je maraton (uz povremeno istraživačko odmaranje). Wikimedia: New york Times Newsroom

Što to znači za vas, novopečenog trgovca koji se naglavačke baca u eCommerce?

Za početak, krenite raditi na tri vrste sadržaja koje ćemo detaljno opisati, a i koji će vam biti temelj izrade cijelog eCommerce sustava. Inače, sadržaj nije samo ono što nalazimo na blogovima i portalima… već svaki tekstualni segment koji je nužan da web aplikacija bude legalna, informativna, pretraživa i intuitivna za korištenje.

Navedeno uključuje:

 • A. Kratki poslovni plan – dosadna no temeljna žaba.

 • B. Opći sadržaj za web shop – opisi vaše kompanije, poslovni uvjeti, opisi brenda, generalni opisi kategorija proizvoda, kontakt informacije, opisi poslovnica ako ih imate.

 • C. Detaljan sadržaj za web shop – detaljni opisi svakog proizvoda zasebno, nešto što će Google svakodnevno grickati.

A. Kratki poslovni plan

Planiranje je dokazana metoda da doista i pokrenete poslovanje – studije pokazuju da inicijalno pisanje poslovnog plana pospješuje operativno otvaranje vlastite kompanije za 152%. Naravno, vaš prvi poslovni plan će zapravo biti dječja lista želja, no ne dajte se obeshrabriti. Pisanje poslovnog plana je temelj daljnje izrade sadržaja i određivanje smjera u kojem želite razvijati internetsku trgovinu. Na njemu zapravo nikada nećete prestati raditi.

U razvoj poslovnog plana krenite ovim redoslijedom:

 1. Opis glavne poante biznisa, misije, vizije (opišite zašto uopće poslujete i koji problem rješavate).

 2. Raspišite kontekst i okolinu unutar kojih poslujete. Ovdje možete koristiti poznati STEEP (Social, Technological, Economical, Environmental, and Political) framework koji služi za opis konteksta u kojem će webshop funkcionirati. Na primjer, EU kompanije moraju biti u skladu s GDPR pravilima i to će utjecati na vaš dizajn, copywriting i backend procese pri obradi osobnih podataka. Također, dostupnost dostavnih službi, procesora kreditnih kartica, slobodnih developera i hosting kompanija su sve vanjski faktori koji će utjecati na rad webshopa. Upravo je zato bitno da napravite kvalitetnu STEEP analizu, jer ona će vam ukazati na prijetnje i prilike što nas pak dovodi do sljedeće točke…

 3. SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) je najosnovnija introspektivna analiza gdje trebate biti iskreni sami sa sobom i popisati slabosti, prijetnje, ali i snage i prilike vašeg novog biznisa. Iako SWOT iskače iz svih poslovnih pašteta, nemojte ga ignorirati jer vezan je uz ostale točke koje opisujemo ovdje. Detalje i kako ga napraviti pročitajte na ovom interaktivnom vodiču. Legitimna “caka” je i da analizu predstavite partneru, prijatelju, roditelju… čisto da vidite realnost vašeg razmišljanja. Tipična prijetnja je dobavljivost proizvoda (npr. aktualne zaštitne maske) no to ujedno može biti i prilika ako imate ugovoreno partnerstvo s tvornicom koja ih direktno proizvodi. Tipične slabosti su nemogućnost kontrole dostavnog procesa, a primjer snage bi mogao biti veličina cash-cushiona tj. količina kapitala s kojom raspolažete.

 4. Marketing miks 7P (Analiza 7P unutar marketing miksa se odnosi na definiranje stavki: Product, Price, People, Place, Physical, Promotion, Positioning). S time ćete zapravo opisati što je točno vaš proizvod, koga poslužujete, po kolikim cijenama. Marketing miks je mesnati dio poslovnog plana i zapravo plan sam po sebi. Tom dijelu dokumenta pristupite “strateški” jer njega pišemo kako bi definirali smjer razvoja poslovanja. Na primjer, možemo odlučiti da imamo webshop koji prodaje vrtne patuljke, no samo premium kvalitete (cijene) i to samo uz fizičku osobnu dostavu. Vi za tako nešto možete imati poslovni rezon, a upravo će marketing miks analiza pomoći da odredite fokus poslovanja i ciljano tržište. Još jedan primjer – fizički dokaz usluge tzv. “Physical evidence” je sastavni dio opisa marketing miksa. Kod eCommerce sustava, paketna dostava, načini dostave i sam dizajn cijelog paketa je tipičan primjer kreativne prilike koja vam se otvara pri razradi marketing miksa. Dobra ambalaža i trud oko cijelog dostavnog procesa je već dokazana praksa kako poboljšati cijeli Customer eXperience. Marketing miks je povelika tema – ovaj vodič i knjižica bi mogli pomoći da produbite znanje oko pisanja tog dijela plana.

Wow Junkie je primjer domaćeg brenda koji aktivno ulaže u ambalažu tj. fizičku komponentu marketing miksa. S takvim pristupom možete zaokružiti cijeli doživljaj korisničkog eCommerce iskustva.
 1. Opis idealnog kupca. “Moj idealan kupac je muška osoba, 35 – 60, vlasnik kuće, koji voli uređivati vrt vikendom”. Pričam, naravno, o našem webshopu s vrtnim patuljcima.

 2. Opis glavne konkurencije. Ne biste vjerovali koliko novih trgovaca prolazi kroz život s tvrdnjom da za njihovu ideju ne postoji konkurencija. Istina, konkurencija ne mora biti odmah vidljiva odnosno izravna. Ako otvorite webshop koji prodaje samo čvarke od fajferice (i s time ste prvi specijalizirani hrvatski webshop), mesnice na placu su vam itekakva konkurencija. Ideja je da i ovdje ne budete lijeni te da razmislite i napravite domaću zadaću.

 3. I za kraj, iskreni popis mogućih prihoda, marži i potrebnih troškova (ovo će se stalno mijenjati, no ideja je da imate prvi okvir prihodovne i rashodne strukture). Standardni poslovni planovi sadržavaju detaljnu cash-flow analizu i opis prodajnih kanala, no tolika detaljnost za početak nije ključna kao prvih 6 točaka.

Oglašavanje je samo jedan dio promocije, a promocija je samo jedan dio marketinga. Ovi termini i njihov odnos će vam biti jasniji nakon što raspišete cijeli marketinški miks.

Već i ovo opisano će biti dosta da eCommerce put bude jasniji, jer kako je Eisenhower rekao “Plans are useless, but planning is essential”. Prebacit ću diskusiju u znanstvenu domenu jer ovo već postaje leksikon LinkedIn krilatica – Domegan i Hastings u svojoj knjizi “Social Marketing” dobro opisuju potrebu za poslovnim planiranjem – teorije i planovi su samo vodiči koji mogu pretpostaviti ponašanje potrošača.

Planovi trebaju pomoći pri usmjeravanju razvoja firme i proizvoda, ali one nisu zamjena za istraživanje, kreativan rad i kritičko promišljanje. Upravo ovdje dolazimo do kreativnog dijela pisanja općeg i detaljnog sadržaja za eCommerce.

B. Opći sadržaj za web

Benefit pisanja poslovnog plana je generiranje kreativnih ideja oko samog eCommerce poslovanja. Sve što pišete razrađujte unutar nekog od online alata poput Google Docs jer ćete se lakše organizirati, a i lakše podijeliti taj cijeli sadržaj jednom kada dođemo do suradnje s copywriterima, developerima i dizajnerima. Raniji primjer marketing miksa (7P) i opisivanja paketa vas, recimo, može dovesti do toga da sam paket bude promocijski materijal za vaše ostale proizvode. U tom trenutku se možda sjetite da stavite QR kod koji vodi na stranicu friško izlistanih proizvoda na popustu ili pak najbližih poslovnica.

Postoji dosta smjernica i tekstova kako napisati opći sadržaj, a razni eCommerce konzultanti ili udruge su čak i izdavali PDF knjige na temu. Ono što je svima zajedničko je da se ograđuju od detalja i pozivaju da se u nekim slučajevima javite odvjetniku i računovođi kod finaliziranja i provjere svih aspekata tih dokumenata. To je zdravorazumski savjet, a ja ću otići korak dalje te napisati da baš u svakom slučaju morate uposliti i računovođu i odvjetnika da zajedno s vama rade na svim potrebnim dokumentima.

Opći sadržaj za eCommerce bi trebao imati par dijelova:

 • O nama.
 • Svi kontakti s trgovcem.
 • Generalna pravila poslovanja.
 • Opisi brendova.
 • Opisi svake kategorije proizvoda.
 • U zadnje vrijeme je također popularna i “Accessibility policy” i “ADA policy” (ako prodajete prema USA kupcima) no ovo trebate riješiti ili samostalno ili uz pomoć dizajnera i odvjetnika.
 • I za kraj, naziv vašeg brenda, tj. komercijalnog naziva kompanije.

Nakon toga se obavezno dogovorite s odvjetnicom i uložite sredstva da zajedno raspišete:

 • Uvjete poslovanja i korištenja internetske trgovine (Terms of service).
 • Pravila povrata robe i refundacije (Refund policy).
 • Pravila dostave i upravljanja pošiljkama (Shipping policy).
 • Pravila privatnosti, GDPR-a i pravila oko upravljanja s korisničkim računima (Privacy policy) + sve druge dokumente koje vam odvjetnica sugerira.

Uz to, zamolite odvjetnicu da vam objasni poslovno-pravni kontekst u kojem ćete raditi. Na primjer, kupac ima pravo na jednostrani raskid ugovora u roku od 14 dana “no questions asked”, pravo da mu se roba dostavi unutar 30 dana, pravo na zamjenu robe itd. (no za to uvijek postoje iznimke). Upravo zato je bitno da uložite sredstva i platite odvjetnika. Pohvalno je da se vi samostalno informirate, no odvjetnik će vam ta sva pravila i procese posložiti u jednu koherentnu cjelinu. Dobri izvori informacija su EU potrošački centar te naravno, zakon o zaštiti potrošača.

Inspektorica iz Sektora tržišne inspekcije (Ministarstvo gospodarstva) secirala je recimo jedan eCommerce projekt na kojem smo radili, a na moje pitanje “kako ste došli do ovog webshopa?”, dobio sam odgovor “guglala sam kupnju pudera u Zagrebu” što je pohvala za SEO, no i pokazatelj da bilo tko može doći na tapetu.

Pri toj inspekciji se gledalo samo pravila korištenja, pravila privatnosti te pravilnik o dostavi. S druge strane, inspektorica uopće nije gledala CX, UX, checkout funnel i ostale dizajnerske elemente. Poanta ove digresije je da ne štedite na sredstvima za odvjetnika. Nema smisla ulagati desetine i stotine tisuća kuna za cijeli CX i UX, a da padnete na takvom, ruku na srce jednostavnijem, pravnom koraku.

Slika prvog susreta s inspektorom. Austin Distel, Unsplash

I za kraj sekcije, nikako se nemojte igrati s kopiranjem nečijeg tuđeg općeg sadržaja jer to je bukvalna krađa intelektualnog vlasništva.

Ukradeni dokument nije rađen za vaše poslovanje (pa ćete i odmah biti u inspekcijskom prekršaju). Ako pak želite provjeriti krade li netko vaš sadržaj postoji pozamašna količina alata za provjeru: od besplatnog Copyscape-a do odličnog i uvijek profesionalnog SEM Rusha. Kinsta je objavila izdašnu listu svih dobrih online alata za provjeru gramatike i dupliciranog sadržaja.

C. Detaljan sadržaj za web

Proizvodi ili usluge su temeljni sadržaj svakog webshopa te glavni razlog zašto korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Razrada tog sadržaja se namjerno radi nakon točke A i B jer sada već znate kontekst, a i prepoznajete opseg cijelog eCommerce tržišta.

Jedno od glavnih pitanja ako već koristite neki ERP ili računovodstveni sustav za upravljanje proizvodima je: mogu li unijeti proizvode iz već postojećeg sustava u moj novi eCommerce? Ukratko, odgovor je DA, no trebate pripaziti na par stvari: računovodstveni i ERP sustavi uglavnom imaju samo naziv, cijenu i SKU (Stock Keeping Unit) proizvoda, a to nikako nije dovoljno sadržaja za eCommerce sustav. U takvim slučajevima ćete uvijek trebati oplemenjivati postojeći sadržaj proizvoda s dodatnim atributima, multimedijom i opisima.

WooCommerce npr. podržava ogroman set podataka koji se mogu vezati uz jedan proizvod, a ovdje ćemo proći samo osnove s kojima trebate krenuti. Bazične minimalne informacije koje trebate kreirati za svaki proizvod su:

 • Naslov (Title), ekstremno bitan za cijeli korisnički doživljaj (UX) i optimizaciju za tražilice (SEO).
 • Sažetak (Excerpt), također važan za SEO.
 • Glavna slika (Featured image), važna i za UX i za dijeljenje na društvenim mrežama.
 • Glavni opis (Main Content koji podržava multimediju), čim originalnije i sadržajnije – tim bolje.
 • SKU (šifra proizvoda), bitna za kasniju sinkronizaciju s ostalim dijelovima vašeg IT sustava poput ERP-a, CRM-a ili WMS-a.
Dobro razmislite o kategorizaciji proizvoda i koji sve parametri utječu na filtriranje > cijena, veličina, boja, oblik, pakiranje, težina, broj dijelova, materijal… Markus Spiske, Unsplash

Pravila za kreiranje sadržaja

 • Koristite tablični način pisanja poput Google Sheeta ili Excela. Tako će kasnije biti moguće napraviti unos proizvoda u sam eCommerce sustav. WooCommerce također podržava i automatizirani unos sadržaja, spajanje sa Zapierom, ekstremno kompleksne alate za unos sadržaja te naravno, opciju da i sami napravite plugin koji će unijeti sadržaj onako kako baš vi želite.
 • Uvijek pišite originalan sadržaj. Nikako ne radite copy-paste iz nekog postojećeg online kataloga proizvoda ili starih materijala jer će vas Google penalizirati tj. neće imati potrebu prikazivati vaše proizvode na tražilici jer će taj sadržaj smatrati neoriginalnim.
 • Naslov proizvoda treba biti informativan i smislen za korisnika. Dobar naslov je “Brend Ulje za Sunčanje s faktorom maslinovog ulja 250 ml”. Loš naslov je “250 ml – ulje – Brend”
 • Sažetak držite do 160 znakova. Ideja je da to bude cjeloviti kratki opis proizvoda, a ne uvod. Taj sadržaj ćete kasnije spajati s poljima za SEO i dijeljenje na društvenim mrežama.
 • Glavna slika. Spremajte ju u posebnu mapu, no sve slike nazovite kao Title + .jpg. Npr. dobar naziv slike je: “Brend-Ulje-Suncanje-faktorom-maslinovog-ulja-250-ml.jpg”. Loš naziv slike je “IMG_1991.jpg”. To je važno poradi SEO-a jer Google će pozicionirati vaše slike i poveznicu na vaše sadržaje kada netko pretražuje “Google Images” za termin Ulje za sunčanje. Slike možete ili slikati, ili preuzeti po dogovoru od proizvođača ili koristiti grafike/ikone iz vlastite kreativne radionice. Također, Unsplash je dobar alat ako vam zatreba dobrih, besplatnih fotografija za stranicu.
 • Glavni opis podržava sve moguće vrste sadržaja, multimedije i videa, ali vi zasada samo napišite što originalniji i smisleniji tekstualni sadržaj oko jednog proizvoda. Navodite se ovim uputstvima s Neuralab bloga kada pišete veći online sadržaj.
 • SKU iliti šifra proizvoda jedinstveni je identifikator vašeg proizvoda. Koncept SKU-a trebate dogovoriti s računovođom. On može biti jednostavan redni broj ili neki elaboriran naziv poput ELS200XT. Taj identifikator je bitan ako mislite raditi spajanja s raznim računovodstvenim sustavima i programima za upravljanje skladištem.
 • Obogaćivanje sadržaja, određivanje cijena, stanje skladišta, kategorizacije, stavljanje dodatnih slika i multimedije radit ćete kasnije unutar samog WooCommercea, a to je već tema izvan okvira ovog sadržaja (no dobro razmislite i o tome). Hvalevrijedna pomoć je i službena WooCommerce dokumentacija gdje možete naći sva moguća pravila oko uređivanja sadržaja.

Sa završenim točkama A, B i C imamo dobro posložene temelje sadržaja za eCommerce projekt. U sljedećem tekstu ćemo obraditi kako tehnički samostalno postaviti webshop (Do-It-Yourself), a u zadnjem dijelu serijala ćemo pak obraditi suradnju s eCommerce agencijom tj. profesionalcima koji cijeli ovaj posao mogu realizirati uz vas.

Ostali članci iz serijala

  1. dio – Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?
  2. dio – Kako otvoriti webshop? Planiranje i priprema sadržaja (ovaj članak)
  3. dio – Kako samostalno postaviti WooCommerce hosting, domenu i temu (bez tuđe pomoći!)
  4. dio – Kako odabrati eCommerce agenciju

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  • Kresimir Koncic

   Kresimir Koncic

   14. 07. 2020. u 9:20 am Odgovori

   Istina. No kada malo dublje pogledaš eCommerce je sadržan u velikoj većini web aplikacija. Npr. veliki info portal poput Netokracije bi se mogao smatrati eCommerce biznisom da nudi paywall. S druge strane, recimo da imaš microsite koji reklamira PDF knjigu, a da korisnici “plaćaju” download ostavljanjem email adrese… opet eCommerce.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Što ste propustili

Veliki intervjui

Leonardo Bujas: Od Counter-Strikea do DevOps karijere!

Gaming i esport industrija u posljednjih su nekoliko godina postale neizostavni dio kulture mlađih populacija. Do ne tako davno, igranje video igara bio je hobi koji se s vremenom nekima pretvorio u posao te uspješnu karijeru.

Startupi

Startup Hrvoja Smolića prikupio 1,2 milijuna eura, svojim SaaS-om pomažu analitičkim timovima

Prije no što se preselio u Irsku, Smolić je 14 godina proveo u zagrebačkoj IT tvrtci Qualia, koju je također osnovao. Sada radi na platformi koja nudi poslovnu analitiku bez potrebe za računalnim kodiranjem.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Scaleupi i jednorozi

Infobip traži analitičara kreativca: Što trebate znati za analitički posao u jednorogu?

Uz Infobipovog Head of Web otkrivamo više o marketinškom timu koji je odgovoran za velik dio online prisutnosti hrvatskog jednoroga.

Novost

20 godina AZOP-a: Samo u zadnjih godinu dana izrečene su kazne u iznosu od 8,27 milijuna eura

Povodom 20. obljetnice osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka i zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj održana je konferencija „Rizici i usklađenost s GDPR-om u doba umjetne inteligencije”.

Novost

Apple Vision Pro prošetao Zagrebom – donosimo dojmove

Stvarna distopija se nastavlja, ovaj put i uz pomoć hardvera.