Što je to Pokémon GO i treba li vam u životu?

Još ne znate što je to Pokémon GO i treba li vam u životu? Stiže (detaljno) objašnjenje!

Što je to Pokémon GO i zašto su svi na društvenim mrežama te u tehnološkim, ali i drugim medijima poludjeli za ovom aplikacijom? Kako se koristi? Kako pronaći Pokémone i gdje se skrivaju po Hrvatskoj? Sjednite, napunite baterije na mobitelu, provjerite imate li dovoljno podatkovnog prometa - nakon što odgovorimo na sva pitanja, trebat će vam. ;)

pokemongo_1naslovna

Sreća u nesreći je što se dolazak igre Pokémon GO poklopio s mojim GO, odnosno odlaskom na godišnji odmor. Sreća jer sad imam više vremena za lov na Pokémone u širem ili daljem susjedstvu, što znači da ću se i više kretati, nesreća jer već vidim da ću dobar dio odmora provesti vireći na mobitel i objašnjavajući bližnjima da samo moram skočiti prekoputa jer sam vidjela na karti da je Drowzee u blizini. No, za one koji ne znaju o čemu pričam, evo što je to Pokémon GO, zašto su svi odjednom ludi za ovom igrom i trebate li i sami postati dio Pokémanije.

Pokémanija? Što je ovo, devedeset i…?

Ne, nećemo voditi raspravu o devedesetima, nego samo skrenuti pažnju na to da su nineties kids sada (relativno) odrasli, stoga nije ni čudno što se popularni mediji često upravo njima obraćaju ne bi li izazvali kod njih nostalgiju (i tako povećali čitanost i dijeljenje svojih tekstova). Čini se da je sad pravo vrijeme za lansiranje aplikacije koja će ovu skupinu podsjetiti na djetinjstvo, bilo na crtani film Pokémon, a potom i na karte te GameBoy igre… Ali i zainteresirati neke nove generacije.

Pokémon GO se po svojim pravilima razlikuje od znane igre Pokémon pa tako, primjerice, nema borbe s “divljim” Pokémonima da biste ih ulovili (ovdje samo bacite Pokéloptu na njih i pokušate ih pogoditi), boriti se možete samo u gymu, nema razmjene Pokémona (još)… Zbog svega toga pojedini nazivaju igru čudnom, ali ipak je dovoljno zanimljiva da većina zagriženih Pokémon fanova “oprosti” ove razlike i kompromise napravljene da bi igra uopće mogla postojati u ovom obliku. Istodobno, zahvaljujući činjenici da koristi proširenu stvarnost, zbog čega vam se čini da su Pokémoni svugdje oko nas – tako sam ja svog prvog, Squirtlea, ulovila ispod police s knjigama u dnevnoj sobi, nakon čega sam odlučila poći u šetnju oko kvarta ne bih li ih ulovila još – postaje zanimljiva i onima koji se Pokémona tek mutno sjećaju (i vjerojatno znaju samo za Pikachua). Zabavno, zarazno, a s obzirom na dob “igrača, nemojte se iznenaditi ako ugledate ovako nešto na ulici:

Slika: 9gag
Slika: 9gag

Naravno, upravo ta zaraznost igre, uz neopreznost igrača, dovela je već do prometnih nesreća, pa i raznih drugih bizarnih situacija, stoga nije ni čudno da je hashtag #DontPokemonGoAndDrive vrlo brzo postao trending.

Ako vas je Pokéludilo zainteresiralo, a ne znate odakle početi, imamo odgovore na osnovna pitanja. Prvo…

Kako doći do aplikacije Pokémon GO?

Hah, odmah prepreka! Aplikacija još nije dostupna u hrvatskim trgovinama aplikacijama, stoga ćete se, ako ste na iOS-u,morati snaći koristeći Apple ID za zemlje u kojima je Pokémon GO dostupan (SAD, Novi Zeland…) – ili ga kreirajte sami ili posudite od prijatelja (čak i ako je to u ranu nedjelju):

Pravo prijateljstvo ne pita ni koliko je sati ni koji je dan kod ovako važnih trenutaka. Hvala Mudriniću. 💕 Odoh u lov. 😁

Geplaatst door Mia Biberović op Zondag 10 juli 2016

Ako ste na Androidu, možete skinuti APK.

Ako ste na Windows Phoneu, nabavite novi mobitel. Sorry.

Jednom kad aplikacija dođe kod nas, obrišite ovu koju ste instalirali i preuzmite ju ponovo putem App Storea ili Google Playa. Kako se u nju prijavljujete putem Googlea, svi vaši Pokémoni, Pokélopte i ostali pribor za Pokémajstore trebao bi biti na svom mjestu nakon što se ponovno prijavite sa svojim korisničkim podatcima.

Zašto Google?

Zato što iza aplikacije stoji Niantic Labs, odnosno Niantic Inc., tvrtka koja je svojedobno bila dio Googlea, ali koja se izdvojila i u koju je sam Google uložio značajna sredstva, ali i Nintendo, kada je i sama igra najavljena.

Niantic je ranije objavio igru koja također koristi proširenu stvarnost, Ingress, a ako ste ju igrali, naći ćete razne sličnosti s igrom Pokémon GO. Inače, tvrtku je osnovao John Hanke, koji se Googleu pridružio kao osnivač Keyholea, koji je Google akvizirao 2004. godine. Glavni Keyholeov proizvod kasnije je postao Google Earth, a sam Hanke proveo je mnogo godina na poziciji potpredsjednika za Googleov ‘geo’ odjel – Google Earth, Google Maps, Local, StreetView, SketchUp i Panoramio.

Geo… Što?

Da, aplikacija jako dobro koristi geopodatke, procesuirajući ih u stvarnom vremenu kako bi igrači mogli stupiti u interakciju i sa stvarnim i virtualnim predmetima – u fizičkom svijetu. Tako vaš avatar “šeće” ulicama i trgovima upravo onako kako vi šećete po njima, a određene lokacije u stvarnom svijetu pretvorene su u bitne lokacije u aplikaciji – tako je tvrtka Ericsson, koja mi je u susjedstvu, gym u kojemu mogu trenirati Pokémone, a jedna australska policijska postaja imala je tu (ne)sreću da postane Pokéstop!

For those budding Pokemon Trainers out there using Pokemon Go – whilst the Darwin Police Station may feature as a…

Geplaatst door Northern Territory Police, Fire and Emergency Services op Dinsdag 5 juli 2016

Koliko igra košta?

Besplatna je, ali nudi mogućnost kupovine unutar aplikacije. Primjerice, kako sam pokušala uloviti šišmišastog Pokémona Zubata, koji je dosta malen i leprša uokolo, potrošila sam sve svoje Poké lopte pokušavajući ga pogoditi. Sada mogu ići ili u lov na nove lopte ili ih kupiti.

Pogoditi Pokémona?

Love na Pokémone i šetnja psa. Njušim Squirtle šalu.
Love na Pokémone i šetnja psa. Njušim Squirtle šalu.

Da, kad na karti uočite Pokémona, dotaknite ga prstom. Uključit će se kamera na mobitelu i moći ćete vidjeti gdje se Pokémon “fizički” nalazi – na cesti, u sobi pa čak i ispred vašeg računala. Pojavit će se i Poké lopta kojom morate pogoditi Pokémona – ovisno o vašoj vještini i preciznosti, ovo može trajati dulje ili kraće. Nakon što ste ulovili svoj primjerak, on se sprema u vaš Pokédex.

A kako do Poké lopti ako ih ne želiš kupiti?

Eh, tu je jedna od čari aplikacije. Svugdje oko vas nalaze se takozvani Pokéstops (Pokéstajališta?). To može biti fontana, park, kip, crkva… Pa čak i grafit Bad Blue Boysa. Iako te lokacije vidite na karti (plave kocke), a i možete doznati nešto više o njima dodirom prsta, morate fizički biti u njihovoj blizini da biste ih mogli “zavrtjeti”. Nakon što se približite toj lokaciji (promijenit će boju da biste znali da ste dovoljno blizu), samo povucite preko njih prstom i počet će ispadati Poké lopte.

Primjer Pokéstajališta. Desno vidimo Pokémone koji su u blizini. Što manje šapica, to je Pokémon bliže.
Primjer Pokéstajališta. Desno vidimo Pokémone koji su u blizini. Što manje šapica, to je Pokémon bliže.

Moram hodati? 😮

Da, ova će aplikacija definitivno pojačati vaše kretanje – internetske legende kažu da je za zdravlje američke javnosti Pokémon GO učinio više u nekoliko dana no što su inicijative Michel Obame učinile u zadnjih osam godina.

Ne znam je li to doista tako, ali broj mojih koraka se jučer i danas značajno povećao. Kao i razina zbunjenosti mog psa jer su rute šetnje postale poprilično nepredvidive – gdje uočimo Pokémona, tamo idemo!

Tako morate hodati do Pokéstopova, do otkrića novih Pokémona (aplikacija će pokazati koji su u blizini, ali morate ih pronaći – “šapice” označavaju koliko je Pokémon blizu ili daleko; što ih je manje, to je Pokémon bliže), potom da biste izlegli jaje, nakon što ga ulovite… I nema varanja u posljednjem slučaju – aplikacija koristi pedometar ne biste li doista prešli tih 5 kilometara pješice, a ne u automobilu ili javnom prijevozu. Ne postaje se Pokémon majstor tek tako!

Ima li uopće Pokémona u Hrvatskoj?

Pokémon i blizini! Kad ugledate jednog na karti, dotaknite ga prstom.
Pokémon i blizini! Kad ugledate jednog na karti, dotaknite ga prstom. Lijevo vidite ‘gym’, a udaljene plave oznake su stajališta gdje možete pronaći zanimljive predmete.

Naravno. Tamo gdje je najveća koncentracija ljudi, poput trgovačkih centara, trgova, znamenitosti, tamo ćete i pronaći najviše Pokémona. Tako je meni jučer u kupovini u kolica uskočio – Rattata. U isto vrijeme, u prirodi će se skrivati manji broj Pokémona.

Također, čini se da su korištene i zemljopisna obilježja područja na kojemu se nalazite – tako će osobe koje upravo ljetuju na moru pronaći više vodenih Pokémona od nas kopnenjaka. Na putovanjima je veća vjerojatnost da ćete uloviti Pokémona kojeg nemate – jer je riječ o drugom podneblju.

I što radim s njima…?

Možete ih preimenovati. Razvijati u zamjenu za zvjezdanu prašinu i slatkiše. Prenijeti profesoru. Kad dosegnete peti nivo, možete ih trenirati u gymu. Lokacije gymova lako ćete pronaći na karti, a tamo se možete, konačno, boriti s Pokémonima! Borite se protiv drugih stvarnih igrača, njihovog Pokémona tapkanjem po ekranu i povlačenjem prsta ne biste li izbjegli napad.

Prije no što uđete u gym trebate se pridružiti timu. Prema boji tima, znat ćete koji je gym vaš, a koji nije. Možete vježbati u vlastitom području, kako biste povećali njegov “prestiž”, a možete ući i u tuđe – ako drugi tim izgubi, preuzet ćete gym. Nemojte se čuditi ako oko gyma nađete i druge igrače. Više detalja o tome kako trenirati Pokemone pronađite na Cnetu.

Dobro, na što onda trošim novac?

Poké lopteeee! Ako budete nespretnjaković poput mene i potrošite ih sve na jednog ne baš vrijednog Pokémona, a Pokéstajališta su vam ipak malo predaleko, onda otvarajte novčanik! Tu je i Incense, koji ispušta “misteriozan miris koji privlači divlje Pokémone” i to na razdoblje od 30 minuta – ako vam se ne da hodati, a ipak ste za lov.

Tu je i inkubator, uređaj koji inkubira jaja dok vi hodate ne bi li se jaje izleglo. Potom Lure Module, koji privlači Pokémone kod Pokéstajališta (na čemu će vam biti zahvalni i drugi prolaznici/igrači jer će vaš Lure Module privući Pokémone i z anjih)…

Sve to plaćate Pokémon novcem, za koji ćete ipak morati izvdojiti prave novčiće.

Zvuči zabavno, no koliko sve to troši internetskog prometa i baterije?

Mnogo. Ali stvarno, stvarno mnogo. Uključite veće pakete mobilnog interneta jer ćete većinu Pokémona naći u “divljini”, odnosno izvan stana, ureda i drugih mjesta gdje vjerojatno nemate WiFi-ja ili jer riječ o nekom javnom čija je kvaliteta ćudljiva.

Također, aplikacija ne radi u pozadini, što znači da mora biti aktivna ako želite loviti Pokémone. I što nas dovodi do onoga #DontPokémonGoAndDrive. I, dakako, nosite rezervne baterije ako planirate provesti nekoliko sati u “divljini”.

Što smo još zaboravili…?

Vjerojatno mnogo toga. Srećom, tu su FAQ-ovi koje su sastavili drugi, tu je i službena stranica, a ako imate konkretnih pitanja ili primjedbi – tu su i komentari.

Ako ste zainteresirani za povezivanje s lokalnim igračima, na društvenim mrežama niče mnoštvo grupa na kojima se žele povezati fanovi, a tu je i događanje u Zagrebu predviđeno za 2. rujna. Do tada, ulovite (sve!) Pokémone, trenirajte ih, razvijajte… I budite najbolji, kao nitko do sad!

Komentari

 1. Poke Trener

  Poke Trener

  12. 07. 2016. u 6:30 am Odgovori

  Napomenite da je dobro skinuti i offline karte pa da se smanji ta masovna potrosnja prometa. Posto PokemonGo koristi Google API, taj trik pali. Ne trebate se zahvaljivati 🙂

 2. Aleksandar Petkovic

  Aleksandar Petkovic

  12. 07. 2016. u 9:29 pm Odgovori

  Iako je cool i veoma social, ovo se može posmatrati i kao veliki zli trojanski konj za brzo i lako sakupljanje location i POI podataka. Ipak ko o tome brine kada je čitav experience toliko zarazan i negde u limbu između ekrana i stvarnog sveta u kome živimo.
  Nego, mene više zanima kako u celu priču može da se uključi marketing? 🙂

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   23. 09. 2019. u 11:59 am Odgovori

   Aleksandar Petkovic
   Nema tu zlo kao prvo. Imam sam dobro. I to ovako: Da se ljudi dignu i prošetaju iz kuće. Čak se može i smršaviti s tom video igrom. Prije nego što napišeš poruku promisli o tome što sam ti napisao

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.