Kako postaviti Plex server?

Plex: U par koraka možete imati svoj vlastiti streaming servis!

Sigurna sam da barem dio vas koji ovo čitate već imate problema s količinom pretplata na streaming servise. Da bi stvar bila gora (ili bolja, kako kome), u Hrvatsku u ožujku stigao je HBO Max, a na ljeto stiže Disney+. Osim njih na tržištu već imamo nekolicinu drugih streaming servisa, za filmove, serije, glazbu, igre…

Izbora je na pretek, što mnogima ne olakšava situaciju. Ova je serija dostupna ovdje, ona tamo, ovi nemaju taj film, ovi nemaju tog izvođača…

Možda je vrijeme da prestanemo gomilati pretplate na servise i da pogledamo što već imamo u svojim privatnim bazama sadržaja? Da se prisjetimo svih CD-ova i DVD-ova koji su nam skupljali dosad prašinu, a čije klasike bismo rado opet pogledali ili poslušali. Da prokopamo i presložimo sve datoteke filmova, serija i glazbe koje smo prikupili (na različite načine, priznajte!) i uštekamo ih u besplatan sustav koji ne moramo plaćati – koji će biti zbirka samo onoga što pomno odaberemo za sebe.

O čemu ja to? Kakvo uštekavanje, kakva privatna baza?

Neki od vas su već čuli za Plex, neki ne. Riječ je o platformi koja vam, osim svoje baze serija i filmova, nudi mogućnost da napravite mali multimedijski server na vlastitom računalu. Upozoravam unaprijed da riječ “server” ne implicira nikakvu posebnu konfiguraciju.

Instalacijski proces Plex aplikacija ne zahtijeva od vas nikakvo napredno znanje – dapače maksimalno je pojednostavljen kako biste mogli u 10 minuta početi streamati na vašem televizoru. Bio to film iz vašeg djetinjstva ili video snimka vaših klinaca.

Do kraja ovog članka želim vas provesti kroz osnovni postupak postavljanja Plexa kako biste i vi mogli uživati u svim sadržajima koje ste godinama skupljali: od glazbe, filmova, snimki i crtanih. Meni je život mnogo lakši otkad ne moram spajati laptop HDMI kabelom da bi gledala nešto od toga na velikom TV ekranu ili još više gerila: s USB-om koji bi se redovito pregrijao. Evo kako uz Plex svoju privatnu bazu možete koristiti kao privatni streaming servis.

Sve što vam treba za Plex su…

Računalo.* Internet veza. Pametni televizor ili drugi uređaj koji će opametiti vaš TV (Android sustav putem kojeg ćete moći instalirati Plex aplikaciju na vaš TV).

(*Oni ambiciozniji će vjerojatno umjesto na osobnom računalu htjeti s vremenom prijeći na robusniju lokalnu pohranu u oblaku iliti NAS stanicu koja je praktički mini računalo s masu diskova za pohranu).

Ako imate to troje lako je dalje.

U mom slučaju, Plex sam instalirala putem Iskon.Play TV-a koji trenutno koristim jer su mi tako dostupni i pregledni svi sadržaji različitih servisa na kojima imam registriran račun: Od YouTubea, Plexa do HBO-a… A odnedavno i Netflixa uz Iskonovu proljetnu ponudu s Xiaomi TV Stickom.

1. Ne morate biti sysadmin za ovaj server!

Vaš prvi korak je odlazak na Plexovu web stranicu gdje ćete se moći besplatno registrirati. “Sign Up Free” gumb bi trebao biti upečatljivo vidljiv. Možete svoj račun otvoriti uz Google, Facebook ili Apple postojeći račun, a možete i samo s vašim mailom, ako ne želite da vam se spomenuti povezuju na još jednu stvar koju koristite.

Nakon registracije Plex će vas uvesti u vaš račun odnosno ući ćete u Plexovu web aplikaciju na kojoj ćete odmah vidjeti neke filmove, serije… to su sadržaji koje Plex nudi besplatno (inače, riječ je uglavnom o sadržajima B produkcije, ali ima i dobrih iznimki). No, u ovom pregledu njihova ponuda nas ne zanima.

Ono što vi želite je uz pomoć Plexa podići sadržaj koji već imate na svom računalu kako bi isti bio dostupan i prikazan kao da je i službeno na tom servisu. Čar Plexa je upravo u prikazu i organizaciji sadržaja. Ova platforma ima super automatsko prepoznavanje sadržaja pa će vjerojatno i najstariji film kojeg imate u vašoj privatnoj kolekciji opremiti bogatim metapodacima (samo na osnovu naslova) i prikazati ga kao da ga pregledavate na HBO-u. Poster filma, opis, trajanje, ocjene, glumci… sve će biti tamo uredno kao u virtualnoj videoteci.

Nego, vratimo se na ključnu stvar. Kako bi svoj napravljeni račun mogli napuniti tim sadržajima treba vam još jedna stvar.

U pregledniku, na stranici vašeg Plex profila, u desnom kutu kraj vlastite ikonice potražite padajući izbornik i opciju za preuzimanje Plex aplikacije. Kada odaberete opcije za preuzimanje Plex aplikacija, otvorit će vam se nova stranica „Downloads” na kojoj ćete moći naći nekoliko opcija za odabrati.

Vas primarno zanima aplikacija pomoću koje ćete napraviti tzv. media server na svom računalu ili na NAS serveru (ako ga imate). Plex Media Server aplikacija se, logično, može pronaći pod istoimenim tabom. Odaberite svoj operativni sustav ili NAS sustav koji imate i preuzmite aplikaciju.

 

Kratka digresija. Osim aplikacije koja će „u pozadini” postaviti da sve funkcionira, bit će vam korisna i Plex aplikacija pomoću koje ćete moći lakše i brže pregledavati sve što se nalazi na vašem serveru. Ta aplikacija nalazi vam se pod drugim tabom. (Nju možete instalirati i kasnije u procesu, ali ako vam je sada lakše, možete je preuzeti odmah).

Na popisu za preuzimanje te aplikacije vidjet ćete različite operativne sustave, pametne televizije i druge uređaje, ovisno putem čega ćete najčešće pristupati i organizirati vašu multimediju. Ako planirate sve svoje sadržaje ionako držati na računalu, samo instalirajte onu za Mac/Windows/Linux. Ove za televiziju ćete ionako moći instalirati i putem samog TV-a kao i bilo koju drugu pametnu aplikaciju.

Nakon što ste preuzeli instalacijski paket za Plex Media Server, instalirajte ga, proces od vas zahtijeva samo kratku potvrdu i gotov je u manje od minute. Možete pokrenuti aplikaciju.

2. Postavljanje vaše privatne kolekcije svodi se na – označi i gledaj

Oprostit ćemo im polu-prevedeni “how-to”.

Kada ste pokrenuli Plex Media Server aplikaciju na vašem računalu, vidjet ćete kako vam se u donjem desnom kutu pojavila ikonica aplikacije, a u vašem web pregledniku automatski otvorila Plex stranica za logiranje. Unesite svoje korisničke podatke (ili samo potvrdite ako su automatski zapamćeni) i uđite u svoj Plex račun.

Na početku ćete vidjeti ekran kratkih uputa kako Plex funkcionira, a nakon toga i ponudu za Plex Pass, premium značajke koje možete i ne morate aktivirati. Besplatni Plex će zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika, no ako želite aktivirati neke napredne mogućnosti poput online pristupa na vašim mobilnim uređajima budite spremni dati neke novce. Ako vas ne zanima, nastavite dalje.

Na ovom dijelu dočekat će vas glavni dio podešavanja vašeg media servera.

Na prvom koraku podesti ćete ime poslužitelja te odabrati da li želite da se i računala koja nisu na vašoj lokalnoj mreži mogu spojiti na vaš server. Ako imate rođake, brata, sestru, roditelje na nekoj drugoj adresi kojima želite dati pristup vašoj multimediji – ovu kućicu ćete ostaviti označenu.

Ovdje je bitno napomenuti, kako stoji i na samoj obavijesti: želite li da vaši bližnji bilokada mogu pristupiti vašoj kolekciji, uređaj na kojem je vaš sadržaj mora uvijek biti uključen.

Očekujem da većina vas ne drži nijedno računalo konstantno uključeno. I to je u redu. Osobno također koristim Plex na vlastitom računalu (iako imam odnedavno NAS) te ga palim samo kada planiram gledati nešto s njega. Naravno, grozno je što to u većini slučajeva znači naknadno ustajanje s kauča, paljenje računala i Plex aplikacije – ali što je tu je. Zgodno je u mnogo drugih stvari. Naravno, za vas koji imate uređaj poput NAS-a, koji je server u pravom smislu riječi te treba biti uključen stalno – super iskustvo je potpuno.

Uglavnom, ako ne mislite s nikim dijeliti sadržaje na vašem serveru, bolje vam je kućicu odznačiti.

Slijedi korak: Medijska biblioteka.

Nakon što ste unijeli ime svog računa primijetit ćete da se novi korak malo duže učitava. Razlog tome je što Plex aplikacija u tom trenutku skenira sve mape s multimedijom na vašem računalu kako bi vam mogla predložiti koje želite dodati da vam se sinkroniziraju kroz Plex Media Server.

Meni su se primjerice u automatskom prepoznavanju učitale samo Fotografije i Glazba (vidi niže) te sam odlučila dodati i filmove u kolekciju.

Nakon što kliknete na gumb da ručno dodate određene mape na svom računalu, dobit ćete opciju da odaberete vrstu sadržaja koje želite dodati te u kojim mapama se ti sadržaji nalaze. Preporučujem da svoje filmove i druge sadržaje držite u jednoj zasebnoj mapi kako ne biste morali pojedinačno dodavati mape tipa „Obiteljska videa”, „Božićni filmovi”, „Crtani filmovi” i slično. No, ako ne želite da vam se sve u nekoj mapi sinkronizira, dodajte samo ono što želite.

Ovdje je važno napomenuti da Plex nema ograničenja za pohranu sam po sebi, jedino ograničenje je zapravo vaše računalo i slobodna memorija koju imate na njemu. Sve datoteke tipa filmova/glazbe/fotografija Plex će prepoznati kao takve i sorirati ih u kolekcije prema toj vrsti te ih prema tome opremiti. Tako će filmovi imati kratak opis filma, popis glumaca i njihove slike, kao i ocjenu s platforme koju možete odrediti u naprednim postavkama (automatski je postavljen Rotten Tomatoes).

Znači, one mape koje na ovom koraku označite na svom računalu Plex će skenirati i sadržaje iz njih uvrstiti u vašu Plex kolekciju koju ćete putem njihove web/desktop/TV aplikacije kasnije moći bezbrižno pregledavati.

3. Za streamanje vaših sadržaja dovoljna su 4 broja

Nakon što ste odabrali mape iz kojih želite povezati sadržaje da se sinkroniziraju s Plexom, napravili ste sve bitne korake za “konfiguraciju” vašeg privatnog multimedijskog servisa. Na sljedećoj stranici ćete dobiti obavijest da ste setupirali svoj Plex Media Server i da će vam sada za potpuno iskustvo biti potrebna i „obična” Plex aplikacija za koju će vam ponuditi i da ju u tom trenutku preuzmete, ako već niste ranije (kada smo ju spomenuli prvi put u tekstu).

Nakon pritiska na gumb „Gotovo” Plex će vas pitati i koje ikone želite imati na „brzom biranju” kako biste mogli imati preglednije opcije u aplikaciji. Osobno volim pogasiti sve što mi ne treba, a ove ikone se odnose na Plexove standardne kategorije u kojima ćete naći sadržaje koje oni nude u okviru svoju ponude.

Zato napomena, Web Shows, Music i Movies (…) koje vidite nisu vaše mape, one se nalaze ispod pod linkom „VIŠE”. Tu ćete vidjeti naziv svog računa u kojem ćete pronaći vaše sadržaje. Kao što je meni niže dolje vidljiv Peti element.

Čestitam, prošli ste najduži i „najteži” dio. Sada se moramo svojim Plex računom spojiti i na televiziju.

Ja sam se u ovom slučaju koristila Iskon.Play TV sučeljem iako imam pametnu televiziju jer sam htjela da mi sadržaji koje imam na Plex serveru budu predloženi uz ostale servise i programe na home stranici Iskon.Play TV-a. Ukratko, brže mi je i lakše se uključiti u Plex kada je već tu na “brzom biranju”.

Ukratko, na sučelju koje koristite važno vam je pronaći ikonicu Google Play trgovine putem koje ćete instalirati Plex aplikaciju za vaš TV. Bit će vam vrlo vjerojatno prva ponuđena u kategoriji „Filmovi i TV”. Instalirajte aplikaciju i pokrenite je.

Uz Iskonovu aplikaciju s TV kanalima bit će vam dostupno i preko 5000 raznih TV aplikacija iz Google Play Storea među kojima je i Plex.

Kada ste pokrenuli aplikaciju otvorit će vam se početni zaslon Plexa putem kojeg se možete registrirati ili logirati s korisničkim podacima koje već imate.

Svakako je lakše prvo napraviti račun na računalu zato smo mi to već odradili, a Plex je dodatno olakšao logiranje za postojeće korisnike tako što ćete za login samo trebati na vašem računalu ili nekom drugom uređaju (u koji ste već ulogirani) otići na web stranicu http://plex.tv/link i upisati četveroznamenkastu šifru koja vam se prikazala na zaslonu TV-a. Ili se možete prijaviti putem Googlea, što je zgodno ako sve svoje račune povezujete preko njega. Ako niste, bolje zaobići.

I to je to! Ne može jednostavnije. Od sada imate svoj vlastiti streaming servis!

Za kraj, tips and tricks

Plex je vrlo jednostavna aplikacija sama po sebi, instalacija je olakšana maksimalno, a i korištenje je prilično intuitivno. Ipak, ima nekih caka i bugovitih dijelova koji su i meni na početku zadavali muke, pa ću za kraj podijeliti s vama par da se lakše snađete.

IMENOVANJE DATOTEKA: Nastojte da vam imena filmova, serija i glazbe u mapi koju ste povezali na vaš Plex budu što urednije imenovani (godina, epizoda, sezona, naziv…) kako bi Plex mogao lako povući tzv. metapodatke i obogatiti vašu bazu s pripadajućim naslovnicama, opisima i drugim relevantnim podacima o sadržaju. Na njihovoj stranici imate i upute kako bi bilo idealno imenovati i organizirati mape koje želite sinkronizirati – i upozoravam – ne izgleda tako komplicirano kao što se čini. Dovoljno je da pratite okvirno savjete, a Plex će odraditi ostalo:

UČITAVANJE NOVIH SADRŽAJA: U desktop Plex aplikaciji, koja se od serverske razlikuje time što nema žuti obruč oko ikone (korisno je zapamtiti vjerujte), moći ćete podesiti sve što vam dalje bude trebalo. Dodati nove mape, podesiti brzinu streaminga sadržaja, ograničiti brzinu interneta koju koristi, urediti prikaze sadržaja i sl.

No, serverska aplikacija bit će vam bitna za jednu stvar. Kako smo već rekli, nju ćete morati upaliti kako bi se vaš Plex server “uključio” i tek nakon toga ćete moći pristupiti svom Plexu putem TV-a. Ovdje vam je bitno zapamtiti da kada dodate nove sadržaje u vašu mapu, primjerice, neki novi crtani za klinca, Plexu treba neko vrijeme da on samostalno “uhvati” da je nešto dodano i da to takoreći skenira i uvrsti u vašu streaming bazu. Možete mu pomoći tako što ćete otići do aktivne ikonice u kutu računala (ovisno što koristite iOS ili Windowse) i desnim klikom miša na istu doći do opcije: “Update Libraries“.

Plex će tada aktivno pretražiti mapu da li ima novih sadržaja – i osim ako niste podigli Disneyev film u 4K rezoluciji – crtani bi trebao za par sekundi već biti dostupan preko vaše Plex aplikacije na TV-u.

DIJELJENJE S DRUGIMA: U postavkama pod opcijom “Korisnici i dijeljenje” možete dodati još neke račune koji su na vašoj lokalnoj mreži, a koji mogu spojiti svoju bazu na istu aplikaciju kako biste se lako mogli prebaciti na račun – ovisno tko gleda TV trenutno. Isto tako možete dodati gosta ili korisnika koji će imati pristup vašim sadržajima, ali s ograničenjima – primjerice, kakav tip roditeljske zaštite želite. Za svoj račun onda želite postaviti PIN kako bi zaštita imala smisla.

PODNASLOVI: Donedavno, ako ste htjeli podnaslove za određeni film ili seriju da vam se automatski učitaju na Plexu, bilo je važno da podnaslov dodate u istu datoteku gdje je i snimka te da ime datoteke podnaslova (.srt nastavak najčešće) bude identičan onome od filma. No, Plex je prošle godine uveo automatsku pretragu podnaslova unutar samo platforme tako da ih ne morate preuzimati sami s vanjskih izvora. Ipak, preporučujem da podnaslove, pogotovo hrvatske, preuzmete prije nego što pokrenete film jer očito Plex još nije ispolirao pretragu. U većini slučajeva neki od prvih izbora će biti super.

Koristite li već Plex, planirate li?

Meni je izvrsna nadopuna uz ostale aplikacije i streaming pretplate koje imam. Ne želim uzimati više pretplata nego je nužno, a Plex je uz: YouTube, jedan streaming servis i paket “standardnih” televizijskih kanala poput onih koje nudi Iskon.Play TV sve što jedan prosječan digitalac može poželjeti. Ono najbitnije, sve mi je dostupno na jednom mjestu kroz jednu platformu.

Za kraj, ako vas zanima Iskonova ponuda provjerite što nude na službenim stranicama. Neke kombinacije paketa su smiješno niske, a bez ugovorne obveze. Uz to, ovog proljeća su uveli i neke nove mogućnosti u ponudu kako bi omogućili svojim korisnicima i još više izbora.

Uslugu Iskon.Play TV tako možete koristiti putem:

  • Android TV boxa – hardver kojeg ste već upoznali i na Netokraciji;
  • Xiaomi TV sticka – koji će vam omogućiti i instalaciju Netflilxa (za razliku od Android TV boxa) te
  • samostalne Iskon.Play TV aplikacije za Android 8+ TV uređaje. Ona je već dostupna u Android TV trgovini, nudi identično iskustvo kao i instalirana na box/stick, a njezina je najveća prednost ta da je od trenutka odluke o kupovini dostupna za korištenje u roku od samo 30 minuta.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Što ste propustili

Startupi

Kako vam HR i financije olakšavaju rast, otkriva Infobipov CBO

Infobipov Chief Business Officer Ivan Ostojić podijelio je iskustva iz procesa skaliranja hrvatskog jednoroga te što im je pomoglo da rast učine održivim.

Startupi

Stižu bolja vremena za SaaSove! Paddleov CMO savjetuje kako ih iskoristiti

Od Paddleovog Chief Marketing Officera na konferenciji SaaStanak 2024 saznali smo kako prebroditi ova neizvjesna vremena na tržištu.

Startupi

Što smo dosad saznali o hrvatskim SaaS tvrtkama? 60% ispitanika navodi da su profitabilni!

Polovica hrvatskih SaaS tvrtki iz istraživanja postoji manje od 5 godina, otprilike jednako toliko ih ima manje od 1 milijun eura ponavljajućeg godišnjeg prihoda (ARR), a 80 % njih ima manje od 50 zaposlenih.

Novost

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj od sada mogu ulagati i u obveznice

Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala obveznice.

Novost

Ars Futurin Along, alat za ljudske resurse, postaje PontaHR

Ars Futurin alat za ljudske resurse dobio je novo ime kojim će sad bezbrižnije osvajati nova tržišta. Zašto su se odlučili na promjenu - i zašto baš PontaHR?

Netokracija Podcast

Slavimo 15 godina Netokracije u 200. epizodi Netokracija Podcasta

Prošlo je 15 godina otkad smo pokrenuli mali blog koji je postao vodeći hrvatski tehnološki medij... koji su nam bili najdraži trenuci? U ovoj epizodi ispitujemo svakog člana Netokracije koji im je najveći top i flop prvih 15 godina!