Savladajte planiranje u poslu kako ne biste bili kao poslodavac od kojeg ste pobjegli

Savladajte planiranje u poslu kako ne biste bili kao poslodavac od kojeg ste pobjegli

"Da ja imam tvrtku, ja bih to ovako..." No kad treba napraviti prvi korak, izgubimo fokus ili nas paralizira strah od promjene. I opet krenemo linijom manjeg otpora, starim, utabanim stazama... Tako je vjerojatno radio i onaj vaš poslodavac koji nije znao organizirati poslovanje.

Nedavno sam bila sudionica zanimljive diskusije na temu planiranja u malim poduzećima. Planiranje, organizacija mi je nešto čime se bavim cijeli svoj život i smatram važnim za poslovanje, a ostali sudionici diskusije su imali dijametralno suprotna razmišljanja o tome. Napomenula bih da su ostali sudionici bili inženjerske struke :). Tim više mi je diskusija bila zanimljivija.

U ovom tekstu pojasnit ću oko kojih su se pitanja najviše lomila koplja i koji su bili zaključci.

 1. Treba li mi planiranje u poduzeću?
 2. Treba mi, koji su mi prvi koraci?
 3. Imam plan. Što ću s njime, što nakon planiranja?

Navigacija za poslovanje

Krenimo od onoga što je pokrenulo diskusiju, a to je odgovor na pitanja: Treba li mi planiranje u poduzeću? Sve se oko nas tako brzo mijenja, treba se češće prilagođavati, na puno stvari jednostavno nemamo utjecaj. Koja je onda svrha planiranja?

Odgovor ću povezati s jednim sveprisutnim alatom za planiranje, koji mnogi svakodnevno koriste, a to je navigacija. Imamo je vrlo često u automobilu, gotovo sigurno na svakom mobitelu. Upišemo gdje želimo ići, ponudi nam možda 2-3 rute kako ćemo do tog cilja doći, odlučimo se za najbolju opciju i krenemo planiranim putem. To je vrlo pojednostavljen primjer, ali vrlo brzo smo se svi složili kako nam je teško zamisliti planiranje puta bez pomoći navigacije.

Jer tko ne bi prihvatio pomoć aplikacije za planiranje puta. Jasno daje upute: kreni 100 metara pješice, skreni lijevo do autobusne stanice, čekaj bus 283 koji dolazi za 4 minute. I ne razmišljaš puno o svim tim koracima.

Svrha poslovnog plana je ista kao i planiranje puta: treba dati jasan smjer kojim putem krenuti i koji su potrebni koraci, u gotovo svim segmentima poslovanja: proizvodnji, prodajnim aktivnostima, marketingu, naplati, upravljanju ljudima.

A zašto se i dalje opiremo planiranju?

Bilo da se radi o malom poduzeću koje je već godinama na tržištu ili se radi o novom poduzeću koje je tek krenulo rasti, vrlo često se vlasnici poduzeća oslanjaju na osjećaj prilikom donošenja odluka.

Ujedno, vjeruju kako donose ispravne odluke koje će se reflektirati na uspješno poslovanje u budućnosti. No, upravo je to najveća zamka.

Krenimo na konkretan primjer. Radili ste, recimo, kao developer u jednoj agenciji, napredovali stepenicu po stepenicu od juniora do seniora i uviđali kako brzi rast agencije zapravo koči vaš razvoj. S kolegama ste razgovarali o tome, bili svjesni kako organizacijski puno toga nije posloženo, vidjeli kako se mnogi problemi rješavaju stihijski. S druge strane, ugovori su se sklapali, isplaćivali bonusi, vlasnik poduzeća nije primjećivao, a možda je samo zanemarivao činjenice vezane uz izvor nezadovoljstva zaposlenika.

Prema raznim istraživanjima glavni izvori nezadovoljstva ili čak frustracije na poslu uglavnom se mogu svesti na neorganiziranost koju prepoznajemo kroz:

 • Nejasno definirane ciljeve,
 • Nedostatak planiranja aktivnosti,
 • Česte promjene dogovora i prioriteta,
 • Lošu komunikaciju uprave poduzeća prema zaposlenicima,
 • Ignoriranje problema,
 • Nedostatak fokusa.

Možda vas je, pored želje za novim izazovom, na osnivanje poduzeća potaknuo upravo neki od gore navedenih razloga…

U mojoj bi tvrtki to bilo bolje…

Prilikom osnivanja poduzeća znali ste smjer u kojem ćete razvijati poslovanje. Bili ste sigurni kako ćete organizacijski sve bolje posložiti i kako će zaposlenici biti zadovoljni svojim poslom i ulogom u poduzeću. Prevladali ste prve poteškoće, sklopili ugovore, krenuo je i organski rast poduzeća. Dobro ste poslovali i bez jasnog plana. 😉

O planiranju ste, kao i vaš prethodni poslodavac, počeli razmišljati kad ste naišli na probleme u poslovanju.

Problemi kao što su: nezadovoljstvo zaposlenika, novčani tok, prolongiranje ugovornih rokova, prigovori kupaca na kvalitetu isporuke najčešće su prisutni. I u jednom trenutku možda se sjetite diskusije o važnosti planiranja.

Konačno, sad ste uvjereni kako vam treba planiranje poslovanja (organizacijski, kadrovski i financijski).

Ok, ali onda se javlja pitanje: Od kuda krenuti? Koji su mi prvi koraci?

Kada smo sve to malo protresli i zaključili: da, treba nam planiranje prešli smo na sljedeći set pitanja, kao što su:

 • Koliko i koje informacije su mi potrebne za planiranje?
 • Koliko vremena trebam izdvojiti za planiranje?
 • Koje kompetencije trebaju imati moji zaposlenici?
 • Koje promjene u svakodnevnom poslovanju moram uvesti?
 • Imam li ja vremena za nadzor provedbe?

Ja vrlo često preporučujem planiranje za početak na jednoj stranici i to primjenom Canvas modela. Uz pomoć njega, planiranje vam je kraće, osigurat će vam fokus, jednostavnost i lako ćete ga moći komunicirati unutar poduzeća. Lakše ćete organizirati svoje misli i bolje će vas razumjeti drugi.

To je model u kojem trebate ukratko zapisati temelje vašeg poslovnog modela, a sastoji se od 9 osnovnih područja.  Ako se prati slijed popunjavanja po točkama, lakše će se zaokružiti cjelina. Dovoljno je u svakom modelu za početak odgovoriti na sljedeća pitanja:

 1. Segmentacija kupaca – tko su vaši kupci, za koga stvarate vrijednost.
 2. Ponuda vrijednosti – koje probleme rješavate kupcima.
 3. Kanali prodaje – kako ćete doći do kupaca, koji kanali su najučinkovitiji.
 4. Odnosi s kupcima – na koji način ćete doći do kupaca.
 5. Struktura prihoda – koji su izvori prihoda, na koji način kupci plaćaju.
 6. Ključni resursi – koja vam je najvrjednija imovina.
 7. Aktivnosti – koje su najvažnije aktivnosti potrebne za prodaju.
 8. Partneri – tko su vam ključni partneri.
 9. Struktura troškova – koji troškovi vam se javljaju u poslovanju.

Vratimo se na već spomenuti primjer i izradimo plan prema Canvas modelu za novoosnovano IT poduzeće koje prodaje web aplikaciju za praćenje troškova, a kojemu su konkurenti manji ERP sustavi te računovodstvene aplikacije.

U nastavku je prikaz odgovora na najvažnija pitanja i podsjetnik na kojim temeljima ste postavili poslovanje.

Koju korist sad imam od toga?

Dakle, napravili ste i taj korak. Izradili ste plan poslovanja poduzeća. Napomenut ću samo kako se ovaj model planiranja vrlo često radi kod startupa, kod pripreme za pitch na kojem isto morate u vrlo kratkom vremenu pojasniti ideju vašeg poslovanja.

OK, i taj korak je svladan. Imamo poslovni plan. I dolazimo do onog najtežeg. Što nakon toga? Ako je pred nama veliki i složen zadatak ili projekt, glavno pitanje i izvor najveće frustracije je gotovo uvijek: “Kako ću krenuti?”

Vratimo se na navigaciju i planiranje puta. Izabrali smo rutu putovanja i slijedimo upute. Korak po korak. Tako je i nakon planiranja u poslovanju.

Sjetimo se legendarne “Kako pojesti slona?”

Odgovor je: zalogaj po zalogaj.

Dakle, umjesto velikih, frustrirajućih koraka, zadataka koje ćete teško završiti jer im se ne vidi ni početak ni kraj, razbijte “tog slona” (veliki zadatak) na male dijelove.

Nema druge, nego korak po korak.

Samo ne smijemo zanemariti jednu činjenicu…

Prvi korak uvijek mora biti povezan s nekom promjenom.

A to je korak na kojem se najčešće zapne. Vrlo često zbog straha od promjene. Jer svaka promjena uvijek sa sobom nosi i neka nova pitanja i otvara neke nove dileme.

Promjene znače i donošenje novih ciljeva i smjer kretanja. Ako vam nedostaje fokus ili vas strah od promjene paralizira sigurno ćete u nečem pogriješiti. I tada krenete linijom manjeg otpora, starim, utabanim stazama, možda „gurnete glavu u pijesak“ i čekate što će biti. Nastavljate stihijski.

Tako je vjerojatno radio i onaj vaš poslodavac od kojeg ste pobjegli jer nije znao organizirati poslovanje. A gotovo sigurno nije bio spreman odgovoriti na neka od pitanja koje otvarate planiranjem:

 • Koje odluke trebam donijeti za promjenu u poslovanju?
 • Trebam li smanjiti ili možda povećati broj zaposlenih?
 • Nedostaje li zaposlenicima kompetencija za rad na nekom projektu?
 • Hoću li i kada vidjeti pozitivne efekte promjena koje želim?
 • Kako ću postaviti dobre ciljeve prilikom planiranja?

Uzmimo na primjer da želite povećati broj mjesečnih aktivnih korisnika na platformi za 30% u sljedećih 6 mjeseci.

Planiranje je ključno za identifikaciju marketinških strategija za privlačenje novih korisnika, unaprjeđenje korisničkog iskustva i analizu tržišnih trendova kako bi se postigao cilj povećanja aktivnih korisnika.

Ili možda želite provesti implementaciju novog softverskog alata za upravljanje projektima do kraja ove godine.

Planiranje je ključno za identifikaciju potreba i ciljeva organizacije, odabir odgovarajućeg alata, izradu plana implementacije, obuku zaposlenika i osiguranje glatke tranzicije na novi alat.

Nemam vremena disati, a kamoli planirati? Kako ću odvojiti vrijeme?

‘Ajmo još za kraj razbiti mit nedostatka vremena. Da biste odvojili vrijeme za planiranje i pridržavali se tog rasporeda, možete slijediti sljedeće savjete:

 1. Zakažite planiranje: Odredite određeno vrijeme u tjednu ili mjesecu za posvećivanje planiranju. To može biti fiksni termin koji redovito rezervirate u svojem kalendaru. Na primjer, svaki ponedjeljak ujutro ili prvi dan u mjesecu.
 2. Definirajte ciljeve: Prije početka planiranja, jasno definirajte ciljeve koje želite postići. Koristite SMART pristup (ili sličan) kako biste postavili specifične, mjerljive, ostvarive, relevantne i vremenski ograničene ciljeve. To će vam pomoći da imate jasnu svrhu i smjer pri planiranju.
 3. Organizirajte zadatke: Razbijte proces planiranja na manje zadatke i korake kako biste ga učinili lakšim za upravljanje. Na primjer, možete odrediti vrijeme za prikupljanje informacija, analizu podataka, postavljanje ciljeva, izradu planova i sl.
 4. Koristite alat za planiranje: Iskoristite alate za planiranje koji vam mogu pomoći u strukturiranju vašeg procesa planiranja. To mogu biti digitalni alati poput aplikacija za upravljanje zadacima, planeri ili alati za projektno upravljanje.
 5. Kontinuirano pratite napredak: Nakon što izradite plan, redovito pratite napredak prema postavljenim ciljevima. Provjeravajte svoj napredak, bilježite izazove i prilagođavajte plan prema potrebi. To će vam omogućiti da ostanete fokusirani na svoje ciljeve i osiguravate njihovu realizaciju.

Napravite prvi korak

Donesite odluku kako posao nećete voditi stihijski, postavite plan i organizirajte poslovanje. Vidjet ćete kako je puno lakše nego što ste mislili.

Važno je da planiranje shvatite kao važan dio svog poslovnog procesa i da mu pridajete istu važnost kao i ostalim zadacima. Redovito odvajanje vremena za planiranje pomoći će vam da ostanete organizirani, usmjereni i učinkoviti u postizanju vaših ciljeva.

I kao u svemu drugome, ako i nemate trenutno znanje koje vam treba, možete potražiti pomoć iskusnog stručnjaka. Možete razmijeniti iskustva s kolegama, postaviti pitanja na radionicama (na tržištu ih ima više nego ikada prije)…

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Startupi

Sa Sonjom o Entriu: Bili smo na rubu, a sad ulažemo 500.000 eura godišnje samo u razvoj

Kada u četiri godine jedan domaći startup jedva izbjegne bankrot i toliko preokrene sudbinu da se u kuloarima počinje pričati kako strani konkurent potaknut njihovim rastom navodno razmišlja o povlačenju s tržišta, možemo sa sigurnošću reći da je uspjeh postignut.

Veliki intervjui

HZZO je nešto naučio iz hakerskog napada, ali još se ne zna gdje je “procurilo”

Hakerski napadi uzeli su maha zadnjih par tjedana, a jedna od žrtava je i HZZO od kojeg bi KBC Zagreb nešto mogao i naučiti.

Startupi

Inkubator BIRD: otvorene su prijave za novi program

Riječ je o novom programu koji je restrukturiran na nekoliko razina i posebno namijenjen startupima s AI komponentom.

Tvrtke i poslovanje

iOLAP postaje Elixirr Digital

Elixirr Digital bio je "digitalni" odjel poslovanja, a sada uz iOLAP-ove ekspertize postaje "digitalni, podatkovni i tehnološki" odjel poslovanja.

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).