PayPal obustavio naplatu novca u Srbiji: Glavni krivac NBS?

PayPal obustavio naplatu novca u Srbiji: Glavni krivac Narodna Banka Srbije?

Kasno sinoć prvi korisnici primetili su da je opcija naplate u potpunosti obustavljena. Nakon kontaktiranja korisničke podrške, pojavile su se prve informacije da je funkcija primanja novca suspendovana do daljnjeg, usled kolizije sa zakonskom regulativom Republike Srbije. Iz Narodne Banke Srbije navode da nemaju komentara povodom ove vesti.

ppjbg

Samo tri dana nakon što je PayPal omogućio naplatu građanima Srbije, čini se da je ova funkcija povučena. Veliki broj srpskih medija preneo je ovu informaciju na osnovu pisanja korisničke službe ove kompanije, koja je u nekoliko slučaja navela da usluga primanja novca više neće biti dostupna usled nepredvidivih problema. Koji su to nepredvidivi problemi, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da potvrdi budući da se ni PayPal, ni Narodna Banka Srbije nisu oglasile – čak ni povodom prvih naplata koje su izvršene u utorak veče.

Srpski Startit izveštava da je glavni uzrok obustave naplate upravo zakonski okvir Republike Srbije koji jednostavno ne dozvoljava trgovinu devizama između rezidenata ove države. U prevodu, jedno fizičko lice u Srbiji nije u mogućnosti da pošalje novac izražen u evrima ili nekoj drugoj inostranoj valuti, drugom licu na prostoru Srbije. Time se čini krivično delo budući da je zakonima Republike Srbije dinar utvrđen kao jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Rešenje: PayPal da uvede dinar u svoj sistem?

Kao jedino rešenje koje bi ponovo vratilo mogućnost naplate putem PayPala navodi se uvođenje dinara (RSD) kao validne valute u sistem ovog servisa. Ovakva odluka, pak, leži isključivo na poslovnim interesima PayPala koji mora da proceni da li je ovakva odluka zaista u njihovom najboljem interesu.

Kako bi odgonetnuli ko je zapravo kriv za ukidanje naplate posle samo tri dana, kontaktirali smo visokog zvaničnika PayPala za region centralne Evrope, ali u trenutku pisanja članka nismo dobili odgovor. Tom prilikom kontaktirani su i predstavnici Narodne Banke Srbije čije odgovore takođe nismo uspeli da dobijemo u pisanom obliku, dok su nam u telefonskom razgovoru izjavili da u ovom trenutku nemaju komentar povodom puštanja u rad funkcije primanja novca.

“Ko je ovde zapravo kriv?”, pitanje je na koje ćemo dugo pokušati da dobijemo pravi odgovor, ali jedno je ipak sigurno – bez pritiska čitave zajednice, zakoni i regulative koji koče dalji napredak elektronskog poslovanja u Srbiji ne mogu se promeniti.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.