PayPal obustavio naplatu novca u Srbiji: Glavni krivac NBS?

PayPal obustavio naplatu novca u Srbiji: Glavni krivac Narodna Banka Srbije?

Kasno sinoć prvi korisnici primetili su da je opcija naplate u potpunosti obustavljena. Nakon kontaktiranja korisničke podrške, pojavile su se prve informacije da je funkcija primanja novca suspendovana do daljnjeg, usled kolizije sa zakonskom regulativom Republike Srbije. Iz Narodne Banke Srbije navode da nemaju komentara povodom ove vesti.

ppjbg

Samo tri dana nakon što je PayPal omogućio naplatu građanima Srbije, čini se da je ova funkcija povučena. Veliki broj srpskih medija preneo je ovu informaciju na osnovu pisanja korisničke službe ove kompanije, koja je u nekoliko slučaja navela da usluga primanja novca više neće biti dostupna usled nepredvidivih problema. Koji su to nepredvidivi problemi, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da potvrdi budući da se ni PayPal, ni Narodna Banka Srbije nisu oglasile – čak ni povodom prvih naplata koje su izvršene u utorak veče.

Srpski Startit izveštava da je glavni uzrok obustave naplate upravo zakonski okvir Republike Srbije koji jednostavno ne dozvoljava trgovinu devizama između rezidenata ove države. U prevodu, jedno fizičko lice u Srbiji nije u mogućnosti da pošalje novac izražen u evrima ili nekoj drugoj inostranoj valuti, drugom licu na prostoru Srbije. Time se čini krivično delo budući da je zakonima Republike Srbije dinar utvrđen kao jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Rešenje: PayPal da uvede dinar u svoj sistem?

Kao jedino rešenje koje bi ponovo vratilo mogućnost naplate putem PayPala navodi se uvođenje dinara (RSD) kao validne valute u sistem ovog servisa. Ovakva odluka, pak, leži isključivo na poslovnim interesima PayPala koji mora da proceni da li je ovakva odluka zaista u njihovom najboljem interesu.

Kako bi odgonetnuli ko je zapravo kriv za ukidanje naplate posle samo tri dana, kontaktirali smo visokog zvaničnika PayPala za region centralne Evrope, ali u trenutku pisanja članka nismo dobili odgovor. Tom prilikom kontaktirani su i predstavnici Narodne Banke Srbije čije odgovore takođe nismo uspeli da dobijemo u pisanom obliku, dok su nam u telefonskom razgovoru izjavili da u ovom trenutku nemaju komentar povodom puštanja u rad funkcije primanja novca.

“Ko je ovde zapravo kriv?”, pitanje je na koje ćemo dugo pokušati da dobijemo pravi odgovor, ali jedno je ipak sigurno – bez pritiska čitave zajednice, zakoni i regulative koji koče dalji napredak elektronskog poslovanja u Srbiji ne mogu se promeniti.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.