PayPal vam odsad dopušta prodaju iz Hrvatske, ali možete li naplatiti hrvatskim kupcima?

PayPal vam odsad dopušta prodaju iz Hrvatske, ali možete li naplatiti hrvatskim kupcima?

PayPal dostupan u Hrvatskoj

PayPal je od danas napokon dostupan u Hrvatskoj za prodaju. Za primanje uplata trebat će vam Visa ili pak bankovni račun u SAD-u. Na žalost, PayPal ne podržava hrvatske kune kao valutu, tako da nije sigurno hoćete li moći naplaćivati hrvatskim kupcima. S druge strane, kao što navodi Tonči u komentarima, PayPal vam neće razlikovati uplate kupaca u kunama ili dolarima. Raspitat ćemo se za više informacija i vidjeti što na kraju vrijedi, ali barem je Paypal stigao.

PayPal podržava Visa kreditne, debitne i electron kartice. Ako povežete kreditnu novac će vam stići na nju, dok će zaostale ovisiti je li vam povezana sa žiro ili deviznim računom.

Novce koje primite morat ćete čekati 30 dana. Naknada za transfer na Visu je 5 dolara, dok se ništa ne naplaćuje transfer na bankovni račun u SAD-u.

ponuda

Komentari

   • Tonči Jukić

    Tonči Jukić

    10. 03. 2011. u 11:49 am Odgovori

    Ali nema načina da privatna osoba i kupac u Hrvatskoj provjerava ili zna da kupuje u Hrvatskoj. Web je globaliziran i pomalo je nelogično ograničenje. Web s prodajom bi trebao istaknuti upozorenje o tome da je Hrvatska tvrtka i da onima s hrvatskim karticama na PayPalu ne dopušta kupnju? A kako će to znati? PayPal ne objavljuje podatke o kartici iza računa i primalac novca nebi smio znati na kakvu je karticu vezan nečiji PayPal račun.

 1. Marin Knežević

  Marin Knežević

  10. 03. 2011. u 11:19 am Odgovori

  Postavlja se pitanje: Što se događa kad HR građanin/tvrtka kupi proizvod na mojim web stranicama putem PayPal-a unatoč svim mojim upozorenjima da to ne čine jer NIJE LEGALNO?
  Tko će tu intervenirati: PayPal, FINA ili ja moram djelovati po vlastitoj savjesti?

 2. Ilija Brajkovic

  Ilija Brajkovic

  10. 03. 2011. u 11:22 am Odgovori

  Samo jedno tehničko pitanje: mogu li ja ostaviti novce na Paypal accountu i ne prebacivati ih na HR račun (da ne plaćam $5), pa ih onda direkt sa Paypal accounta trošiti po potrebi? Oni ovdje spominju automatsko prebacivanje.

 3. Tomislav Curkovic

  Tomislav Curkovic

  10. 03. 2011. u 11:58 am Odgovori

  Cek dakle ako sam sve dobro skontao ti na svom PayPal accountu akumuliras novce dok ne dodes do neke svote za koju ti se isplati platiti 5$ transfera na Visu Electron?
  Da li u isto vrijeme mozes kupovati koristenjem tih novaca koje akumuliras na PayPal accountu?

  • Vanja Bunjevac

   Vanja Bunjevac

   10. 03. 2011. u 12:06 pm Odgovori

   Kada zaprimiš uplatu na paypal, prvo je 30 dana pending i ne možeš s tim novcima ništa raditi, niti ih withdrawati. Nakon 30 dana, možeš čekati 1. u mjesecu i automatski će ti se prebaciti novci na tvoju Visu, ili možeš zatražiti withdraw i platiti 5$. Novce na paypalu ne možeš koristiti dok ih ne povučeš.

   • Marin Knežević

    Marin Knežević

    10. 03. 2011. u 12:12 pm Odgovori

    …s tim da i ako ne tražiš withdraw novci ti se proslijeđuju automatikom i to te opet košta 5USD. Dakle nema čekanja dok ti se ne akumulira iznos koji ti se isplati povući nego se novci isplaćuju i naplaćuju (5USD) automatikom, prema pisanju Tomislava koji je citirao PayPal: “Your available balance is automatically transferred on the first day of every month to the Visa card or bank account in the U.S. that you selected.”

    • Vanja Bunjevac

     Vanja Bunjevac

     10. 03. 2011. u 12:30 pm Odgovori

     Withdrawals you make to your Visa card – $5.00 USD per transfer
     Withdrawals you make to your bank account in the U.S. – None
     Automatic transfers we make to your Visa card or your bank account in the U.S. – None

  • Marin Knežević

   Marin Knežević

   10. 03. 2011. u 12:47 pm Odgovori

   U slobodi raspolaganja novcem na PayPal računu. To za građane i tvrtke u HR dosad nije bilo moguće. Mogao si primiti novce na PayPal račun ali nisi mogao doći do tog novca ;). Eto u čemu je fora, itekako dobra fora.

 4. Tomislav

  Tomislav

  10. 03. 2011. u 12:10 pm Odgovori

  U čemu je štos? Od početka ove godine građani Hrvatske smiju slodbno otvarati bankovne račune u inozemstvu. U čemo je ovo različito od toga da NISU omogućili uplate u Hrvatsku, a netko iz Hrvatske onda otvori račun u banci u SAD-u?

  • Marin Knežević

   Marin Knežević

   10. 03. 2011. u 12:48 pm Odgovori

   U slobodi raspolaganja novcem na PayPal računu. To za građane i tvrtke u HR dosad nije bilo moguće. Mogao si primiti novce na PayPal račun ali nisi mogao doći do tog novca . Eto u čemu je fora, itekako dobra fora.

   Nešto se poremetilo s prikazom Odgovori pa je otišlo na krivu ‘adresu’. Isprika

 5. Mihael Šanko

  Mihael Šanko

  10. 03. 2011. u 1:10 pm Odgovori

  Ovo je super, napokon možemo primati uplate na PayPal, a ako je VISA kartica nekog računa u banci, možemo i taj novac slati direktno na račune. Već vidim super primjenu u turizmu za rezervacije i sl. tako da ovo moram isprobati..

 6. Goran Peuc

  Goran Peuc

  10. 03. 2011. u 3:31 pm Odgovori

  Može jedno noob pitanje. Što točno znači da je naknada za transfer na VISU 5 dolara? Da li to znači da svaka transakcija bude maltene automatski “oporezovana” za 5$, ili da korisnik može akumulirati na svoj PayPal account pare, a onda kada ih želi sve prebaciti na karticu se naplati 5$.

  Nadam se da je ovo drugo, jer bi u suprotnom malene transakcije i malene naplate izgubile smisao.

  • Petar

   Petar

   10. 03. 2011. u 4:07 pm Odgovori

   Svakog prvog u mjesecu automatski se prebacuju sredstva na Visa karticu, ali ta se transakcija NE naplaćuje. Jedino kad na vlastitu inicijativu tražiš withdrawal, onda ti naplate 5$.

  • Nikola

   Nikola

   10. 03. 2011. u 7:42 pm Odgovori

   također i kod mene je uredno prihvačena PBZ VISAelectron ali nije mi jasno dal samo u slučaju ako ja manualno želim usred mjeseca da mi novci sjednu na račun onda plačam 5% a ako ček 1. dan mjeseca onda automatski to prebace i ne plačam ???
   Hvala na odgovoru ! 🙂

 7. Miro

  Miro

  10. 03. 2011. u 9:10 pm Odgovori

  Ima li netko preciznije podatke o provizijama prilikom naplate, naročito u trenucima dok Kuna nije uvedena kao valuta? Osim samih postotaka, gubi li se i koliko pri konvertiranju valuta?

 8. Goran Peuc

  Goran Peuc

  11. 03. 2011. u 12:45 pm Odgovori

  Mali update #protip

  Uspio sam povezati VISA Electron sa PayPalom. Problem je bio što sam sve Eure (svih 10) prebacio u dolare misleći da je to OK jer PayPal mora napraviti transakciju od 1.95$ kako bi provjerio da li je ta kartica zaista živa.

  Problem je što je moja VISA Electron setupirana da je Euro defaultna valuta, tako da je ta naplata od 1.95$ pokušavala skinuti sa Euro dijela, i ignorirala je USD dio.

  Prebacio sam dolare nazad u Eure, i autorizacija je prošla.

 9. Tomislav Dolenec

  Tomislav Dolenec

  11. 03. 2011. u 6:05 pm Odgovori

  odlicna vijest!
  nego, dal netko zna kak to funkcionira sa racunima i PDV-om?
  tj. da li na transakciji kad PayPay prebaci iznos na na nas racun, pise od kud je ta lova?
  zanima me zbog zakona o izvozu, i o oslobadjanju od PDV-a

  thanks

  • Dražen

   Dražen

   15. 03. 2011. u 9:23 am Odgovori

   Lova ti dolazi od PayPal-a umanjena za iznos njihove provizije. Mislim da to funkcionira jednako kao i s našim domaćim kartičarima.
   Što se tiće izvoza, po članku 13. stavak 1. Zakona o pdv-u izvozne isporuke su oslobođene poreza. U praksi to izgleda tako da na fakturi inozemnom kupcu ne prikazuješ pdv ali uz napomenu da roba ne podlježe pdv-u po prije navedenom članku. Da bi sve to bilo legitimno, pretpostavljam da moraš imati i izvoznu deklaraciju.
   Mene osobno mući ovaj problem s kunom i naplatom domaćim kupcima. Koliko sam shvatio, taj način poslovanja neće biti skroz legalan sve dok PayPal ne uvede HRK kao podržanu valutu ili dok Hrvatska ne uvede Euro. Baš šaljem PayPal-u upit vezano za taj problem pa se javim s novostima.

  • Tomislav Krnić

   Tomislav Krnić

   17. 03. 2011. u 9:58 am Odgovori

   paypal “racun” sadrzi samo osnovne informacije. Dakle, sto se tice lokacije imas podataka da se radi o “Non-U.S.” ili “US” kupcu. Osim toga i taj podatak moze biti upitan ukoliko kupac nije obavio potvrdu lokacije. U tom slucaju pise i “verified”. Od ostalih podataka imas klasiku..ime, prezime, adresa itd. koje upisuje sam kupac (ne mora biti upisano niti tocno), te iznos, vrijeme transakcije i sl. Izvodenje racuna po HR zakonima gotovo da nije moguce (ili ja ne znam za tu mogucnost).

 10. Gordana

  Gordana

  13. 03. 2011. u 4:22 pm Odgovori

  U vezi oslobađanja od PDV-a i izvoza (to i mene zanima), ukoliko je to maloprodajni izvoz, naši propisi ne znaju za razlike između izvoza 1 komada nečega i cijelog šlepera, moraš napraviti JCD, pečatirati kod ovlaštenog špeditera, ta usluga košta kojih 250-300 kn, što konkretno ja ne mogu ukalkulirati u cijenu svog proizvoda i ostati konkurentna. Dosad sam koristila 2CO za naplatu i samo plaćanje nije predstavljalo problem, s PP će ići i lakše i naravno otvorit će se sva moguća tržišta, ali naša država nije niti će napraviti išta da bi omogućila maloprodajni izvoz.
  Šta se tiče valuta, moje tržište uglavnom je amreričko, pa ću otvoriti devizni račun u USD, valutu na PP označiti u

 11. Gordana

  Gordana

  13. 03. 2011. u 4:48 pm Odgovori

  Da sam ministrica financija, već bih objavila upute kako postupati s uplatama preko PP u raznim i različitim situacijama, ali nažalost nisam, ovi očito ne shvaćaju mogućnosti koje se otvaraju u RH s dolaskom ovog najvećeg online servisa za plaćanje u Hrvatsku i nije ih ni briga,

  Kad lova sjedne na PP, ne može se s njom ništa, mora se prebaciti na Visu da bi se mogla koristiti, bilo dignuti na bankomatu ili dalje s njom kupovat, pa čak i preko PP.

  Svako pojedino prebacivanje na Visu košta 5$, PP neće sam prebacivati lovu, već moraš sam dati nalog kad se akumulira, što najranije može biti nakon 30 dana, ali može se čekati i više. Samo ako se prebacuje na USA bankovni račun, nema provizije.

  Visu je PP odabrao jer samo ta kartica zadovoljava sve uvjete, npr.s Mastercard – om izdanim u RH Pp ima problema u vezi loadiranja novca, pa trenutno Mastercard nije opcija..

  Ako mislite prodavati

 12. Martina

  Martina

  15. 03. 2011. u 2:56 pm Odgovori

  Imam pitanje u vezi Visa kartice. Imam Visu electron (devizni račun) iz Zagrebače banke.
  Ne znam zašto, ali PayPal mi je ne želi prihvatiti (imam novaca na njoj).

  Vidim da su drugi povezivali kartice od PBZa, dali je u tome stvar?
  Zvala sam banku i žena mi je rekla da su se oni zaletili i da to još uvijek ne funkcionira.

 13. Dražen

  Dražen

  15. 03. 2011. u 6:44 pm Odgovori

  Evo “odgovora” od PayPal-a vezano za problem s nepostojanjem kune kao podržane valute plaćanja:

  I have reviewed your account and first of all I am pleased to have you
  as a sending and receiving customer in the PayPal family. I regret to
  inform you that at this time the Croatian currency is not supported by
  PayPal. This will not prevent you from conducting your business or
  accepting payments from your customers. When you withdraw your funds
  from your account balance they will be automatically converted to the
  Croatian currency.

  It is possible that in the future the Croatian currency will be
  supported in the PayPal system.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   15. 03. 2011. u 7:35 pm Odgovori

   Ma Paypal support ionako zna samo što im je u dokumentaciji. Pitanje je čekaju li da uđemo u Eurozonu ili misle kune. Na kraju je to bitno i za fakturiranje itd. Za to pak čekam odgovor iz europskog Paypala :/

 14. kashmirs22

  kashmirs22

  16. 03. 2011. u 12:37 am Odgovori

  REZERVACIJA ZA PLAĆANJE NA POS-U
  Što bi bilo ovo? Vidim da nakon određenih stavki koje platim preko interneta, pbz to sve fino skupi i pokaže ovako. Nije mi to baš najčistije. Ima netko razumno objašnjenje?

 15. Dean

  Dean

  16. 03. 2011. u 10:40 am Odgovori

  Kako stoje zakoni oko primanja place preko paypala?

  Razlikuju li hrvatski zakoni rad u inozemstvu full time i honorarno?

  Lupam cifre bezveze.
  Ukoliko neka firma u US meni plati 10k USD, ista kolicina mi sjeda na racun (oni plate troskove transakcije paypalu). Meni sjedne 10k USD na racun, moram li ja placati kakve poreze-doprinose-troskove-osiguranja ?

  Koliko ja sada vidim, to je izvoz mojeg znanja i mojeg vremena.

  • Siniša Abramović

   Siniša Abramović

   17. 03. 2011. u 8:20 am Odgovori

   Koliko ja znam za sva primanja iznad 60000,00 moraš platiti poreze i doprinose kod nas, ako si recimo zaposlen i to ti je drugi dohodak, ali možda bi bilo dobro da netko iz porezne prakse razjasni ovo.

 16. Tomislav Krnić

  Tomislav Krnić

  17. 03. 2011. u 9:44 am Odgovori

  Postavio sam PayPal donacije na svoj site i sve uredno funkcionira. 30 dana za withdraw je standardna procedura radi zastite onih koji vrse uplate i to mi je OK. Uostalom ja sam na desetke puta dobio povrat novca kad sam imao problema s kupovinom. Inace, Moneybookers je prije nekoliko mjeseci omogucio vrsenje naplate iz HR. Uglavnom taj sustav je vise usmjeren prema pravnim subjektima nego paypal.

 17. Njave

  Njave

  22. 03. 2011. u 6:52 pm Odgovori

  Mene prvenstveno interesira kako porezni sustav gleda na slanje novca sa PayPal-a na racune hrvatskih gradana? Dakle na transakciji PayPal-a se vidi odredeni iznos, koji dolazi na devizni/ziroracun banke koji je vezan za VISA karticu koju smo na PayPal-u prijavili. Sto sa tim novcima? Dali se na njih placa porez na dohodak te koja je onda svrha placanja toga? Dakle meni prijatelj iz Njemacke uplati primjerice 100€ na PayPal kao poklon, ja to povucem nazad na racun u banci, dali sam ja duzan platiti porez na to?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.