Želite trgovinu prebaciti online? Prvo naučite kako funkcionira proces online plaćanja

Želite trgovinu prebaciti online? Prvo naučite kako funkcionira proces online plaćanja

Jeste li se i vi u koronakrizi našli pred odlukom da je krajnje vrijeme pokrenuti webshop? Uz vodećeg omnichannel pružatelja payment usluga u jugoistočnoj Europi pripremili smo vodič koji će vas uvesti u osnove procesa online plaćanja.

Početkom 2020. stigao je COVID-19, a s njim i nove navike kupaca i okolnosti poslovanja. Hrvatska, kao i većina zemalja diljem svijeta, morala se digitalizirati preko noći. Kupci su tražili online opcije za velik dio toga što su dosad radili offlinekupovinu, konferencije, terapije, učenje

A ecommerce je u tome imao poseban značaj. Na skoro mjesec i više dana, mnoge trgovine koje su ovisile o fizičkim poslovnicama ostale su bez kupaca i prihoda. Jedina opcija – prebaciti se online. Webshopovi su u jeku pandemije postali jedno od najtraženijih web rješenja. No, problem je što mnogi nisu znali mnogo o specifičnostima online prodaje. Prakse koje poznaju iz prodaje u fizičkim poslovnicama ne mogu se tek tako preslikati na prodaju preko interneta.

Mnogi jednostavno nisu znali u što se upuštaju, a jedan od velikih upitnika u ecommerceu je online plaćanje. Kako ono funkcionira, što vi trebate osigurati da bi vam kupci mogli uopće uplatiti novac online? Kako taj proces zaštiti od sigurnosnih prijetnji?

Ključna stavka online plaćanja je payment gateway proces o kojem pričamo s Monrijem, vodećim omnichannel pružateljem payment usluga u jugoistočnoj Europi, a uz koji smo pripremili vodič o svim bitnim pitanjima koja vas mogu zateći u procesu uspostavljanja online načina plaćanja na vašem webshopu.

Kako se realizira online plaćanje?

Danas su nam dostupni različiti načini online plaćanja, jedni od njih su i platforme poput PayPala, Stripea, Google ili Apple Paya, a čiji koncept funkcionira na tome da trgovcima i kupcima omogućuju sigurno prebacivanje i spremanje novca s bankovnih računa na te iste platforme, kako bi novac mogli sigurnije i brže koristiti online.

Jer kao što u fizičkom svijetu banke čuvaju novac i online sfera treba svoje posrednike koji će paziti da kupac dobije što je platio, a trgovac novac za ono što je prodao.

Međutim, spomenute platforme nisu se toliko popularizirale u našoj regiji. Online kupovina i verifikacija naplate kakvu većina nas poznaje obavlja se direktno putem web trgovina, a koje da bi omogućile sigurno plaćanje moraju imati integrirane posrednike koji osiguravaju sigurnost transakcija – poznata kao payment gateway rješenja. Ako ste imali priliku prilikom neke online narudžbe baciti oko na informacije (obično na dnu) web stranice, vjerojatno ste vidjeli par tvrtki koje nude takva rješenja u regiji, a koje su posredovale u transakcijama webshopa s kojeg kupujete.

Prakse iz prodaje u fizičkim poslovnicama ne mogu se tek tako preslikati na prodaju preko interneta.

Konkretno, payment gateway alat omogućava da se podaci o kreditnoj kartici sigurno prenesu od trgovca i njegove banke odnosno do kupca i banke koja je izdala karticu kojom se plaća. Što znači da payment gateway služi kao posrednik u sigurnom prijenosu kartičnih podataka pri online plaćanju.

Proces potvrde plaćanja je nešto lakši u fizičkim trgovinama jer se autentikacija podataka na POS-u može obaviti sigurnije zbog “fizičkog peglanja kartice”. Online trgovcima s druge strane, potrebna su payment gateway rješenja jer nema fizičke kartice, a sigurnost naplate treba ostati na razini, payment gateway stoga osigurava razmjenu podataka online kako bi se kupnja/prodaja uspješno finalizirale.

Tko će to implementirani na stranicu?

Ovisi o tome što ste dogovorili sa svojim payment gateway poslužiteljem odnosno tvrtkom koja vam omogućava to rješenje, postoji nekoliko načina na koji se može izvršiti integracija payment gatewaya na vašem webshopu.

Neki od njih su prilično jednostavni i ne zahtijevaju ni puno vaše muke ni muke developera koji su razvijali webshop stranicu. Naime, ako je vaša web trgovina stasala na nekoj od poznatih webshop platformi poput WooCommerca odnosno WordPressa ili Magenta ili možda Prestoshopa – možete koristiti njihove postojeće plug-inove. To znači da platforme poput spomenutih već imaju pripremljen brzi način integracije payment gateway rješenja koji odgovara njihovoj platformi, WooCommerce ih ima preko 100 primjerice.

Iako više od 60% web stranica jest uspostavljeno na nekima od poznatih platformi, payment gateway implementacija bi se, bez obzira na plug-inove, trebala realizirati uspješno u roku od tjedan do mjesec dana. Barn2

Proces implementacije

Proces uvođenja payment gatewaya za internet trgovine je u pravilu jednak za sve tipove i veličine trgovaca, a može se podijeliti u četiri faze, ističu iz Monrija:

  1. Odabir banke/banaka s kojima trgovac želi surađivati uz obvezno popunjavanje nužnih obrazaca koje određuju banke i kartični brendovi. Prihvat ponude (i potpis ugovora) te odabir načina integracije.
  2. Integracija web trgovine sa sustavom u testnom okruženju i pregled stranice od strane payment gateway poslužitelja i od strane odabranih banaka.
  3. Dobivanje parametara od strane banke i konfiguracija produkcijskih postavki na strani payment gatewaya.
  4. Puštanje web trgovine u rad.

S obzirom na višegodišnje iskustvo u implementaciji platnih rješenja za internet trgovine, implementacija najjednostavnijih rješenja je moguća u svega par dana, ali isto tako može potrajati i više od nekoliko mjeseci, objašnjava Robert Penezić, direktor Monrija Hrvatska:

Sve ovisi o tome da li je web trgovina već spremna za rad, koliko su programeri upoznati s implementacijama raznih PG rješenja i nekim drugim faktorima. Danas svakako postoji velik broj tvrtki koje mogu iznimno brzo implementirati PG rješenje, a s mnogima imamo i partnersku suradnju.

Imate riješen payment gateway, no kako on uopće izgleda za kupca?

Kao što se na vašoj web trgovini i pregled proizvoda razlikuje od nekih drugih webshopova, jednako tako prikaz za kupca možete prilagoditi i kad je u pitanju online plaćanje. Kada dođe red na unos podataka s kartice i potvrdu plaćanja, kupci mogu dobiti posve novi prozor ili unijeti podatke unutar samog webshopa. Zašto je to važno, objašnjava Robert:

Postoji redirect način, a funkcionira tako da se prilikom odabira plaćanja karticom otvara potpuno nova stranica. Ovo je ujedno i najčešće korištena platna forma jer je najjednostavnija za implementirati. Zatim imamo lightbox koji se prikazuje kao dodatni prozor na postojeću checkout stranicu samog webshopa. Ova forma je nešto privlačnija kupcima jer ih se ne upućuje na zasebnu stranicu kao kod redirecta gdje se kupci često znaju pitati koja je ovo stranica.

Naime, dizajn web trgovine koji olakšava proces plaćanja dokazano pospješuje ne samo završetak tekuće kupnje, već i dobro iskustvo koje će potaknuti buduće. Pri plaćanju online kupci bi često odustajali od kupnje zbog sporog učitavanja pri finalizaciji, traženja dodatnih podataka ili zato što jednostavno nisu mogli platiti načinom koji su htjeli.

Prema MasterIndex istraživanju, online kupnja našla se na trećem mjestu digitalnih usluga koje su ispitanici najčešće koristili u prethodnom razdoblju, čak ispred elektroničke pošte i društvenih mreža.

Jedan od naprednijih načina prikaza za kupca jest onaj koji briše prijelaz između pregleda košarice i samog zaključenja narudžbe. Kod Monrija se takav tip forme zove Monri Components, a radi se zapravo o hostanim poljima:

Dakle na checkout stranicu webshopa se ubacuju dodatna polja za unos kartičnih podataka. Iako je ova forma nešto zahtjevnija za implementaciju, njezine prednosti, izgled i osjećaj kupovine, svakako su vrijedni malo više programiranja prilikom implementacije. Ova forma je u potpunosti prilagođena izgledu web trgovine i zadržava sve elemente sigurnosti potrebne za sigurno provođenje transakcija.

Naravno, unos kartičnih podataka će se i posve zaobići ako se odlučite na webshop stranicu implementirati iOS odnosno Android software development kit (SDK). Uz njega će kupci moći odraditi plaćanje putem Apple i Google Payja. Sve više payment gateway tvrtki nudi ovu opciju za trgovce koji žele još malo unaprijediti svoje prodajne kanale.

Elementi online plaćanja koje mogu poboljšati iskustvo korisnika

Osim načina kako unosimo i potvrđujemo svoje podatke za plaćanje, u posljednje vrijeme kupcima je najbitnija mogućnost brzog plaćanja, odnosno mogućnost da ne moraju svaki put unositi broj kartice. Na taj način se ubrzava cijeli proces plaćanja, a samim time je on i jednostavniji za kupca, dodaje Robert.

Najočitiji primjer su trgovine gdje kupci na tjednoj bazi nekoliko puta kupuju – poput servisa za dostavu hrane. Takvi i slični servisi svakako žele omogućiti plaćanje u jednom kliku za česte kupce, a koji mogu svoje kartice sačuvati za sljedeću kupnju. Uostalom, prema najnovijem MasterIndex istraživanju, otprilike trećina (31%) ispitanika koji kupuju online spremaju kartične podatke na stranim internetskim trgovinama, dok ih 14% to čini na domaćima. Iako su kupci još skeptični, ovo je jedna od traženijih funkcionalnosti u web payment rješenjima.

Monri pokriva tu uslugu kroz SecureVault. Putem ove opcije spremaju klijentovu karticu unutar svojeg zaštićenog sustava, a trgovcu se izdaje token putem koje se buduće transakcije mogu odmah verificirati. Inicijalna transakcija se provodi uz proces autentifikacije, a sve kasnije transakcije (do određenog iznosa) se provode po brzom i jednostavnom postupku pa se kupovina može zaključiti uz par klikova.

Naravno, za omogućavanje ove usluge, potreban je i dogovor te odobrenje banke prihvatitelja. Najbitnije je da plaćanje bude obavljeno na najjednostavniji mogući način te da se u isto vrijeme i minimiziraju troškovi.

Postoje i drugi zahtjevi poput omogućavanja programa vjernosti, dodaje Robert. Programi vjernosti zgodni su za zadržavanje kupaca i stvaranje povjerenja, a obično se realiziraju na kraju kupnje, ovisno o tome kako se kupac ponašao na stranci: da li je to popust za buduću kupnju u toj kategoriji ili na stvar koja je ostala u košarici, postoje različite opcije da nagradite vjerne kupce.

Što ako nemate webshop?

Mnogi će vas uputiti da bi bilo bolje da ga imate, nego ne. Neki će vam reći da vam je uvijek dobra početna opcija Facebook. Međutim, kako su naučili i mnogi OPG-ovci, prodaja online, a pogotovo preko Facebook grupa, zahtjeva još više vremena ako nije dobro usklađena. Ipak, Facebook je baš u jeku pandemije nadogradio svoj Marketplace putem kojeg su brendovi mogli prodavati proizvode preko svojih FB stranica. Facebook Shop stoga može biti zgodno rješenje, pogotovo manjim proizvođačima koji se bave rukotvorinama.

Ali imamo i one trgovce koji već imaju stabilan offline biznis, iako ne velik, ali koji zahtjeva jednu dozu sigurnosti i organiziranosti ako im je u planu uspjeti i online. Međutim, sve nas je pandemija uhvatila nespremne. Mnogi trgovci jednostavno nemaju resursa ili želje za pokretanjem standardnog webshopa, a možda još nisu ni sigurni bi li online funkcionirao za njih te žele istražiti interes kupaca.

U tom slučaju postoji jedno zanimljivo rješenje, a dobar primjer je Monrijev PayByLink. S ovom opcijom mali i srednji trgovci mogu sami napraviti ponudu za kupca za proizvode koje želi te ju poslati kupcu na mail, u poruci ili putem aplikacije ako postoji. Link će potom kupca direktno odvesti na sustav plaćanja, a čime se može zaobići potreba za integracijom plaćanja putem webshopa, bez velikih prepreka dobrom korisničkom iskustvu.

Robert ističe kako je ovo rješenje prvenstveno namijenjeno manjim klijentima, ali sve više velikih trgovaca, osiguranja i sličnih poslovnih subjekata uvodi ovu uslugu uz postojeći webshop:

Usluga se može iskoristiti u svrhu cross-sellinga kad se kupcu dostavlja mail o potvrdi plaćanja, a dodatno se ubacuje link na neki proizvod koji je na akciji i odmah se omogućava kartično plaćanje istog. Isto tako, koriste ga tvrtke koje imaju netipične ponude koje zahtijevaju dogovor s kupcem pa nakon toga ispostavljaju link što je praktično za kupca jer ne mora prolaziti cijeli proces odabira na web trgovini. Uz navedeno postoji još niz različitih primjena.

Rizici, izvještavanje, omnichannel – budite spremni

Kao i u svakom poslovanju koje je vezano uz financije, objašnjava Robert, trgovcima je najbitnija jednostavnost kreiranja izvještaja o prodaji te mogućnost pregleda trendova rasta ili pada prodaje kako bi pravovremeno reagirali. Stoga je sustav izvještavanja (reporting) iznimno bitna stavka na koju kao trgovac ili trgovkinja želite računati. Svakako se raspitajte kod tvrtke u kojoj tražite payment gateway rješenje da vam daju pregled sustava, kako bi bili sigurni da je sučelje lako koristiti i da ćete imate pregledne sve bitne informacije o transakcijama, neovisno kako i u kojoj su banci obrađene.

Jer, uostalom, dobar sustav izvještavanja štedi vam vrijeme za neke druge, nužnije stvari.

Jednako tako, provjerite uvijek kakve opcije zaštite od sigurnosnih prijetnji PG tvrtke nude, ali isto tako se i sami o njima educirajte. Što više znate o načinima na koje se vaša online trgovina može kompromitirati, bit će vam lakše utvrditi potrebne mjere, alate i prakse koje će to isto spriječiti. Jedna od najvažnijih stavki online plaćanja je autentikacija podataka koje kupac unosi. Ako se dogodi unos krivotvorenih podataka, želite znati da će kupnja biti blokirana i prije nego nešto što naplata za isto prođe. Ipak, to su tek sigurnosni rizici, svakako morate računati da će biti mnogo rizika i u vezi samog procesa kupovine: povrata robe ili krivo naplaćenih proizvoda. Dobro se informirajte s tvrtkom koja vam nudi payment gateway rješenje što se s njihove strane događa u tim situacijama.

Osim na rizike, trebate biti spremni i na nove okolnosti. Fizičke trgovine su se brzo otvorile i nastavile s radom uz potrebne mjere. Međutim, iako smo izašli iz perioda društvene izolacije, kupci su se već naučili da je nekada jednostavnije i brže obaviti kupnju online. Čak i u Hrvatskoj, polako ulazimo u vrijeme rasta svijesti o omnichannel prodaji – onoj koja besprijekorno funkcionira i u online i u offline sferi.

Monri je jedan od najzanimljivijih payment gateway sustava u regiji jer trgovce služi i u fizičkim trgovinama, njihova SinglePOS usluga omogućuje prihvat svih brendova kreditnih kartica putem standardnih POS uređaja.

Ovo rješenje su dosad prepoznali Spar, Tommy, Muller, Emmezeta, Jysk, Prima, Fero-term, Shooster i Douglas, između ostalih. No, zanimljivost ove usluge za male i srednje trgovce jest u tome što SinglePOS, iako kao takav rezerviran za fizičke trgovine, nudi mogućnost aktivacije i online sustava plaćanja – WebPaya. Odnosno, ako to želite, vaš POS može savršeno funkcionirati i s vašom online trgovinom, čime možete pratiti prodaju kroz jedan integrirani sustav i zajedničko sučelje.

Pratite li promjene ponašanja kupaca?

Problem koji vidimo u Hrvatskoj na razini malih i srednjih poslovanja jest što se na ecommerce još gleda kao trošak koji sebe neće isplatiti. Međutim, činjenica je da, iako smo još u velikoj mjeri gotovinsko tržište, sve više kupaca iskorištava mogućnost različitih načina kupovine i plaćanja – kada ju ima.

Veće maloprodajne tvrtke su jako vezane uz gotovinu jer je i naše društvo još u velikoj mjeri. No, to nužno ne znači da je takav princip dobar samo zato što je uvriježen. Koliko je naša veza s kešom više iracionalna i automatska navika nego promišljeno ponašanje mogli smo vidjeti i za vrijeme korone. Naime, na gotovinu se lako zaboravilo kad smo shvatili da je, doslovno – prljava.

Kartice i mobiteli počeli su se izvlačiti iz džepova i novčanika sve češće. Novi načini plaćanja neće svima odgovarati, ali će se zadržati gdje treba i napokon nas pomaknuti od status quoa. Možda i više kada i velike i male trgovine osiguraju mogućnosti za to.

Jedna prilika se nudi već sada, svi klijenti koji potpišu ugovor s Monrijem do 5. studenoga 2020. dobit će popust od 30% na prvih 6 mjeseci korištenja njihove payment gateway usluge – WebPay! Sve informacije o njihovim uslugama potražite na službenim stranicama.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

YouTube i digitalni video

Slavimo 19 godina prvog YouTube videa uz popis Hrvata s najviše pretplatnika

Donosimo vam popis najpopularnijih hrvatskih YouTubera i šarolikost ovog popisa sigurno niste očekivali.

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.

Društvene mreže

Dodala sam HTZ kao suradnika na Instagramu i dobila preko 2000 lajkova – no, što osim toga?

Opcija "Invite collaborator" dostupna je svim Instagram profilima od kraja 2021. godine. Testirala sam je na svojoj objavi kako bih vam pomogla u odluci trebate li je koristiti, kako je možete iskoristiti te što biste time mogli dobiti.

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.