Zašto nas pametni televizor želi 'prisluškivati'?

Zašto nas pametni televizor želi ‘prisluškivati’?

Svjetski tehnološki mediji ovih su se dana narogušili na Samsung i njegove pametne televizore kojima se može upravljati glasom. No, da bi to bilo moguće, uređaj nas mora neprestano "slušati", a prema uvjetima korištenja, čini se da se informacije koje "čuje" pohranjuju i šalju vanjskim servisima, što su pojedini usporedili s radnjom u Orvelovoj 1984. No, je li vrijeme za paranoju?

Samsung Smart TV
Dok s jedne strane histerija oko narušavanja privatnosti podataka vjerojatno nije nužna, s druge trebamo jasno znati što dijelimo, s kime i kada.

Ako se prisjetimo svih naših omiljenih znanstveno-fantastičnih knjiga, serija i filmova, pa uzmimo i možda najpoznatiji primjer – računalo iz Zvjezdanih staza, naići ćemo na slične servise koji su nas oduševljavali. No, dok smo se zabavljali mišlju da upravljamo sustavima oko sebe glasom, zaboravili smo što sve to donosi sa sobom. Znači li to da sustav “sluša” apsolutno sve što govorimo?Bilježi? Analizira? Na koje smo ono uvjete korištenja pristali?

Nije ovo prvi slučaj uređaja i servisa koji nas “slušaju” – Facebook je prošle godine otkrio da može prepoznati koji zabavni sadržaj njihovi korisnici gledaju i slušaju, kako bi to mogao podijeliti s našim prijateljima (ako želimo), a možda i s oglašivačima. Amazon je predstavio Echo, povezane zvučnike s glasovnim asistentom, koji može za nas obavljati i kupovinu, ako mu to kažemo. Googleove naočale aktiviramo riječima OK Glass, Google Now aktiviramo s OK Google, Appleovu Siri možemo dozvati s Hey Siri… No, sve to još nije toliko zabrinulo korisnike, koliko je Samsungov pametni televizor, i to zbog uvjeta korištenja u kojima stoji:

Možete kontrolirati svoj SmartTV i koristiti mnoge opcije uz pomoć glasovnih naredbi. Ako omogućite prepoznavanje glasa, možete upravljati pametnim televizorom koristeći samo glas. Kako bismo vam omogućili prepoznavanje glasa, neke od glasovnih naredbi mogu biti prenesene (uključujući i informacije o uređaju) vanjskim servisima koji pretvaraju glas u tekst. (…) Dodatno, Samsung smije prikupljati i vaš uređaj smije bilježiti glasovne naredbe i povezani tekst kako bismo omogućili i poboljšali opcije upravljanja glasom. Imajte na umu da ako izgovorene riječi uključuju osobne ili druge osjetljive informacije, one će se nalaziti među zabilježenim podatcima i također će se prenijeti vanjskim sustavima kroz prepoznavanje glasa.

Mediji su brzo prenijeli tvit koji uspoređuje Samsungove uvjete korištenja s knjigom 1984:

Mnoge korisnike ovakvi uvjeti korištenja iznimno zabrinjavaju jer je iz njih teško iščitati koje se to informacije mogu podijeliti s tvrtkom čiji smo proizvod kupili, a i s nekim vanjskim servisima – i kojima. Naravno, u većini se slučaja ove opcije mogu deaktivirati, ali time se gubi onaj set primamljivih usluga zbog kojih smo možda uređaj i kupili, a čini se da se i dalje skupljaju pojedine informacije u svrhu poboljšanja usluge.

Samsungov odgovor

Samsung se oglasio rekavši kako vrlo ozbiljno shvaćaju korisničku privatnost te da je prepoznavanje glasa opcija koju korisnik može aktivirati ili deaktivirati, a uvijek se može odspojiti s WiFi-ja:

Ako se zadrži opcija prepoznavanja glasa, glasovni podatci sadrže se samo od naredbi za TV ili rečenica za pretraživanje. Korisnici mogu lako prepoznati je li opcija aktivirana, jer se na ekranu tada prikazuje ikona mikrofona.

Što se tiče otkrivanja podataka vanjskim servisima, Samsung naglašava da se u takvim slučajevima glasovne informacije šalju serveru, koji pretražuje traženi sadržaj i vraća ga TV-u.

Iako ovo donekle ublažava početnu histeriju, čini se da ćemo sve češće nailaziti na slične slučajeve. Kako trend Internet of Things postaje sve rašireniji, svaka “stvar” spojena na internet prikupljat će podatke i nekamo ih slati. Jesmo li spremni za proučavanje svih uvjeta korištenja i pronalaska začkoljica u njima koje bi nas trebale brinuti? Dok jedne strane tehnološkim tvrtkama nije u cilju da korisnici izgube povjerenje u njih, korisnici zasigurno ne žele sa sobom voditi odvjetnika kad kupuju televizor, mobitel ili aktiviraju kakvu novu uslugu. Transparentniji i jednostavniji uvjeti korištenja mogli bi biti dobar početak raspetljavanja ove zavrzlame.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?