Tko je osnivač Bitcoina Satoshi Nakamoto? Ne znamo.

Tko je osnivač Bitcoina Satoshi Nakamoto? Još uvijek ne znamo.

Jučerašnji je dan bio vrlo zabavan. Naime, australski biznismen Craig Steven Wright podijelio je na svom blogu hint kako se on krije iza nadimka Satoshi Nakamoto. Međutim, koliko ima istine u tome? Idemo provjeriti.

Slika: BTC Chain Flickr
Slika: BTC Keyhain Flickr

Satoshi Nakamoto nadimak je koji je svim ljubiteljima Bitcoina vrlo dobro poznat. Naime, s tim se nadimkom na Bitcoinovoj mailing listi predstavljao njegov originalni osnivač. Sama činjenica da se autor najrasprostranjenije virtualne valute sakrio iza pseudonima probudila je strast u svima. Tko je taj misteriozni Satoshi? Ovo smo pitanje postavljali sebi jako dugo. Već su se nekoliko puta našle alegacije da se ova ili ona osoba krije iza tog pseudonima, međutim svaki put su pale u vodu vrlo brzo. Ona najnovija alegacija, koju je napisao Craig Steven Wright, dogodila se jučer, a mediji su vrlo brzo zagrizli mamac.

Odlučio sam se igrati malo s ovom novošću. Oko 11 sati sam na svojoj Facebook stranici napisao jedan post u kojem sam objasnio glavni razlog zašto mislim da je izjava Wrighta izmišljotina i jednostavno čekao da naši mediji nasjednu na taj mamac.

U vrijeme dok ovo pišem, već je dobar broj medija iz regije nasjeo na glasinu da je Wright osnivač Bitcoina. Priču su prenijeli Radio Televizija Republike Srpske, Politika, Blic, Tanjug, Radio Televizija Srbije, Večernje Novosti, B92, Sputnik SrbijaAlo!, Index, N1, Telegram… Međutim, nitko nije prenio sumnje tehnološke zajednice u istinitost Wrightovih navoda. Tu stiže i pouka domaćim medijima koji su nasjeli na preuranjene reakcije – poželjno bi bilo ne širiti dalje vijesti prije nego što njihova istinitost ne bude konačno dokazana.

Je li digitalni potpis dovoljan dokaz?

Neki su pričali kako se Wright razotkrio sam, a neki kako su ga drugi razotkrili nakon te objave na svom blogu. Međutim, svi su napravili jednu drastičnu grešku: vjerovali su samo jednom izvoru. Naime, u toj objavi, Wright je podijelio svoj digitalni potpis:

MEUCIQDBKn1Uly8m0UyzETObUSL4wYdBfd4ejvtoQfVcNCIK4AIgZmMsXNQWHvo6KD
d2Tu6euEl13VTC3ihl6XUlhcU+fM4=

Međutim, doći do tog ključa sasvim je jednostavno. Sve što osoba treba uraditi je pregledati jednu Bitcoin transakciju za koju znamo da je došla od Satoshija. Uzet ćemo ovu za primjer.

Kada konvertiramo gornji potpis u heksadecimalni brojevni sustav, dobivamo sljedeći string:

3045022100c12a7d54972f26d14cb311339b5122f8c187417dde1e8efb6841f55c34220ae
0022066632c5cd4161efa3a2837764eee9eb84975dd54c2de2865e9752585c53e7cce01

Ovaj string potpuno je identičan potpisu koji je Wright koristio u članku koji je napisao na svom blogu.

Dakle, da bi došao do ovoga, sve što je trebao jest pogledati jednu Bitcoin transakciju koju je napravio Satoshi, kopirati potpis, konvertirati ga iz heksadecimalnog brojevnog sustava i postaviti ga na svoju stranicu. Ništa što netko s prvim razredom IT-orijentirane srednje škole ne bi mogao uraditi (ili netko tko pronađe neki od silnih online konvertera teksta u heksadecimalni niz, poput ovoga).

Međutim, poanta digitalnog potpisa nije da se postavlja javno. Poanta digitalnog potpisa jest da se s njime potpiše neka poruka. Kako su digitalni potpisi dovoljno jedinstveni da ne postoje dva jednaka, korisnici bi se preko digitalnog potpisa mogli uvjeriti da je poruka stvarno došla od osobe koja se tako predstavlja (u ovom slučaju, potpisana digitalna poruka značila bi da je poruka stvarno došla od Satoshija Nakamotoa). Postavljanje potpisa javno ne postavlja apsolutno nešto.

Kako je ovo praktički jedini dokaz svoje tvrdnje koju je Wright postavio, nije teško shvatiti zašto je čitava tehnološka zajednica vrlo skeptična da je tvrdnja koju je iznio Wright legitimna.

Što bi bio pravi dokaz

Pravi dokaz da se osoba krije iza aliasa Satoshi Nakamoto bio bi vrlo jednostavan: netko bi trebao privatno pričati s Wrightom i zamoliti ga da prebaci neku malu sumu sa svog Bitcoin računa na određeni Bitcoin račun. Bitno je da se ovaj dogovor izvrši privatno, jer, kako je ova priča zatekla na golemu reakciju medija, kako domaćih tako i stranih, postoji sumnja kako bi pravi Satoshi Nakamoto jednostavno odlučio nastaviti igrati ovu igru i namjerno poslati tu sumu na taj račun i time nastaviti ovu šaradu kako bi detaljno zameo trag svom pravom identitetu.

Međutim, postavlja se pitanje…

Zašto baš sada?

Bitcoin postoji još od 2008. godine. Zašto bi netko tko se toliko dugo (uspješno) krije iza nadimka odjednom odlučio svojom voljom izaći iz scene i otkriti svoj identitet? Vrijednost Bitcoina se već dosta dugo vrti na oko 400 dolara, bez naglih uspona ili padova. Ništa značajno u njegovoj vrijednosti nije se dogodilo još od 2013. godine, kada je Bitcoin doživio dvije nagle promjene vrijednosti: prvo pad na 110 dolara po Bitcoinu koji se dogodio nakon uhićenja Rossa Ulbrichta, vlasnika zloglasnog marketa za preprodaju ilegalnih sredstava pod nazivom Silk Road. Nekih mjesec dana nakon toga, vrijednost Bitcoina se lagano obnovila i skočila na preko 1000 dolara po jednom Bitcoinu.

Teško je za povjerovati da je netko tko je uspio preživjeti takav pritisak bez izlaska u javnost to odjednom odlučio uraditi sada, bez ikakvog posebnog razloga za to.

Znamo li tko je originalni autor Bitcoina?

Bojim se da je odgovor na ovo pitanje još uvijek – ne. Postavljanje digitalnog potpisa ne predstavlja ništa. Iako neki mediji poput BBC-a i The Economista tvrde da je Wright uspješno potpisao digitalne poruke i podijelio ih s njima, dok ne vidimo neku od tih poruka u javnosti, i dalje ćemo sumnjati u svaki članak u kojem se Wright spominje kao Satoshi Nakamoto.

Inače, naknadno sam iz teksta uklonio i Wrightovu titulu dr. Naime, čini se da ju Wright uopće nije stekao. Što nam to govori?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.