Nove osobne iskaznice: Zbogom čitaču kartica, dobar dan biometriji

Nove osobne iskaznice: Zbogom čitaču kartica, dobar dan biometriji

Iako su pametne osobne iskaznice u Hrvatsku stigle 2013., od danas nam je dostupna nova verzija s novim značajkama.

Od idućeg tjedna građani Hrvatske mogu dobiti nove osobne iskaznice, koje su već druga iteracija pametnih isprava u relativno kratkom vremenu. Riječ je o modernizaciji i poboljšavanju mogućnosti ove isprave, a svi građani Hrvatske će dobiti novu osobnu ako su zahtjev napravili od kraja dana 29. srpnja 2021.

Cijena novih osobnih bit će 70 kuna za osobe starije od 70 godina, 60 za djecu do pet godina, a 100 kuna za sve ostale. Proces također ostaje isti; možete ispuniti zahtjev putem sustava eGrađani ili uživo, iako imajte na umu da zbog pandemije većina podružnica MUP-a radi smanjenim kapacitetom. Naravno, ako vaša osobna ne ističe nema potrebe za mijenjanjem, osim ako baš ne želite nove funkcionalnosti.

One se ponajviše tiču više “pametnih” značajki. Tako se nova osobna, osim redizajnom, može pohvaliti i time što će služiti kao putovnica te zdravstvena iskaznica, iako i dalje vjerojatno morate imati karticu dopunskog osiguranja. Ne može služiti kao vozačka jer bi u tom slučaju ostali bez osobne ako ostanete bez vozačke dozvole, što nije najbolje rješenje.

Osobne iskaznice više neće trebati čitač kartica za aktivaciju.

Zbogom čitačima kartica kod prijave na sustav eGrađani

Na osobnoj iskaznici će se nalaziti dva čipa; jedan koji će sadržavati glavne informacije o korisniku kao i na starim iskaznicama, a drugi koji će imati u sebi snimljene biometrijske podatke svake osobe. Uz novu osobnu ćete tako moći putovati u gotovo sve zemlje, a ne samo u članice EU kako je do sada bio slučaj, čime se nova osobna može koristiti na e-Gate graničnim prijelazima.

No nove značajke znače i da će se nova osobna iskaznica moći koristiti i za različite autorizacije – primjerice, autorizaciju kredita bez odlaska u banku (iako to ovisi i o politici same banke).

Još bolje, na mobitel ćete moći skinuti digitalni potpisni certifikat i pomoću nove osobne, jasno, pristupiti svim dijelovima sustava eGrađani. To znači da nema više čitača kartica i agonije s prijavom na servise eGrađani putem računala svakoga puta. Ipak, morate koristiti čitač kada se prvi puta prijavljujete.

Sve ove novosti čine nove osobne vrlo zanimljivima za sve građane koje je do sada frustriralo teško korištenje “pametnih” značajki starih iskaznica. Iako već niz godina osobna ima čip za prepoznavanje, kako biste ju koristili putem računala morali ste ju svaki puta uključiti u čitač kartica.

Ovo bi se trebalo eliminirati korištenjem mobilne aplikacije koja će se spojiti s vašom osobnom iskaznicom. Putem servisa eOI tako ćete se prijaviti s lozinkom koja stigne uz osobnu, preuzeti softver za računalo i aktivirati elektronički dio iskaznice, a potom promijeniti inicijalni pin i preuzeti aplikaciju putem koje ćete se na sustav eGrađani prijavljivati s najvišom razinom sigurnosti u vrlo kratkom vremenu.

Nove značajke osobne iskaznice možda i nisu na listi prioriteta većini građana, ali vrlo je pozitivno što se već pametna osobna iznova “opametila” i postala isprava koju i očekujemo u 2021. godini.

2.08.2021. Tekst ažuriran s novim informacijama i ispravcima netočnih informacija. 

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. domos

  domos

  02. 08. 2021. u 2:09 pm Odgovori

  Apsolutno je NEVJEROJATNO koliko ste netočnih informacija ovdje iznijeli. Pa redom:

  – NAJVAŽNIJE: Osobna iskaznica NE ZAMJENJUJE PUTOVNICU. Jedina novina je da je ova osobna iskaznica dokument s biometrijskim podacima. U praksi to znači da ćemo se njome moći služiti e-Gate graničnim prijelazima, i to samo u državama koje našu osobnu i danas priznaju kao putnu ispravu. Opseg prihvaćanja osobne iskaznice u svijetu se ne mijenja. PUTOVNICA JE JEDINI UNIVERZALNI PUTNI DOKUMENT!

  – Na mobitel se nikako neće moći skinuti *virtualna verzija osobne iskaznice*. Čitateljima sugerirate da će moći hodati po zemlji bez osobne iskaznice uza se, što prema Zakonu o osobnoj iskaznici nije točno. Osobna iskaznica postoji samo u fizičkom, kartičnom obliku. Na mobilni uređaj će se moći skinuti udaljeni potpisni certifikat, koji omogućuje identifikaciju na online uslugama i kvalificirano potpisivanje dokumenata.

  – Čitači će se i dalje koristiti. Naime, ako pogledate video uputstva na http://www.eid.hr vidjet ćete da je i za preuzimanje certifikata za mobilni uređaj potrebno aktivirati osobnu iskaznicu putem klasičnog kontaktnog čitača i aplikacija za Windows ili Linux računala. (Windows nikad nije bio jedina platforma za tu aplikaciju.)

  • domos

   domos

   02. 08. 2021. u 2:12 pm Odgovori

   Manje bitno, ali mnogima važno: Krive ste cijene naveli. Radi se o starim (nižim) cijenama za izradu osobne iskaznice. Nadalje, osobnu iskaznicu nije moguće zatražiti putem eGrađana.

  • Krunoslav Hrnjak

   Krunoslav Hrnjak

   03. 08. 2021. u 6:05 pm Odgovori

   “na mobitel ćete moći skinuti digitalni potpisni certifikat”
   Na mobitel se instalira mobilna aplikacije Certilija koja omogućava da se autorizira potpisivanje certifikatom u oblaku. Certifikat nije na mobitelu, iako postoji generalna mogućnost da se certifikati instaliraju na mobitel.

 2. Krunoslav Hrnjak

  Krunoslav Hrnjak

  02. 08. 2021. u 3:39 pm Odgovori

  Generalno u RH funkcionira digitalna represija, fiskalizacija, eRačun, JOPPD obrasci. IT u dijeli u kojem je državi bitno ubrati poreze i davanja, a u vidu konzumacije usluga od države i prava građana tu su šalteri i obrasci.

  Nedavno je najavljeni i poskupljenje eOI, odnosno upravo je prošlo eSavjetovanje.

  Građani financiraju izdavanje novih eOI koje nakon toga kao monopolist za aplikaciju digitalnog potpisa u internetskim aplikacijama koristi isključivo tvrtka AKD d.o.o., a na čemu ostvaruje dodatan prihod te uz nametanje tehničkih i financijskih prepreka onemogućava digitalizaciju RH i digitalno opismenjavanje građana RH.

  S obzirom da se eOI financiraju novcem građana neposredno plaćanjem cijene za eOI te posredno preko poreza za održavanje PKI infrastrukture potrebno je građanima RH i zainteresiranim hrvatskim IT tvrtkama omogućiti besplatan strojni pristup eOI certifikatima kao i strojni pristup funkcijama eOI kako bi hrvatski IT sektor mogao za građane RH ponuditi napredna digitalna rješenja bazirana na visokoj razini autentifikacije i kvalificiranom elektroničkom potpisu.

  Upitno je kome ide novac od eOI izdanih u ubrzanom i žurnom postupku, odnosno da li u tom slučaju tvrtka AKD d.o.o. više naplaćuje izradu i dostavu eOI izdanih u žurnom postupku u odnosu na eOI izdane u redovnom postupku. Apsolutno nema razloga niti objašnjenja zašto redovni postupak traje 30 dana, a pogotovo nema razloga za naplatu većeg iznosa za izdavanje eOI u ubrzanom i žurnom postupku jer se radi o izradi nekoliko tisuća eOI na dnevnoj bazi koje se izrađuju strojno.

  Ja sam zahtjev za izdavanje eOI predao 9.10.2020. u redovnu proceduru (što je vidljivo iz potvrde o podnijetom zahtjevu), za koju je rok izrade 30 dana. eOI je zapravo bila gotova drugi dan, a tek je 29.10.2020. stigla SMS obavijest da je eOI gotova. eOI je bila gotova drugi dan, 10.10.2020. Na samoj osobnoj je datum izdavanja 09.10.2020., a na eID portalu se vidi da su certifikati stavljeni 10.10.2020. i vrijede do 11.10.2025. Dakle drugi dan je eOI bila gotova (nema baš niti razloga da ne bi bila) i onda uručenje ide tek nakon 20 dana?

  Uopće je suvišan ovaj pristup MUP-a da ima tri vrste postupka: žurni, ubrzani i redovni? Pa zar država treba masno zaraditi na nama za izdavanje osobne? Evidentno je osobna gotova drugi dan, ali se ne uručuje odmah prvenstveno iz razloga kako ne bi pao interes za žurni ili ubrzani postupak odnosno kako bi se isti naplaćivali 100% odnosno 500% više od redovnog postupka.

  AKD d.o.o. za korištenje servisa za digitalni potpis traži inicijalno 35 tisuća kuna te do 200 tisuća kuna godišnje za korištenje sustava koji je tehnički nepotreban i još k tome značajno povećava razinu kompleksnosti. Dodatno za programski pristup eOI tvrtka AKD d.o.o. naplaćuje 270 tisuća kuna. Dakle uz to što sami građani preuzimaju trošak eOI tvrtka AKD d.o.o. na eOI je ostvaruje cijeli dijapazon povezanih usluga koje naplaćuje, dok su te usluge u digitalno razvijenim zemljama poput Estonije besplatne!!!

  Vlada RH krši svoja predizborna obećanja još iz 2016. godine, a o sigurnoj Hrvatskoj nema ni govora. Vlada RH postupa upravo suprotno od predizbornog slogana i programa “sigurna Hrvatska” jer tehničkim, administrativnim i financijskim preprekama onemogućava širu upotrebu eOI kao sredstvo za postizanje izuzetno visoke razine kibernetičke sigurnosti. Sigurna Hrvatska je sigurna i epidemiološki i kibernetički. Osim kršenja predizbornih obećanja dosadašnja praksa digitalizacije RH u potpunoj je suprotnosti sa pravnom stečevinom EU posebno tu naglašavam eIDAS uredbu u kojoj je navedeno kako će zemlje članice EU poticati privatni sektor na korištenje sredstava elektroničke komunikacije.

 3. Josipa

  Josipa

  03. 08. 2021. u 12:57 pm Odgovori

  Krunoslav Hrnjak. Ti očigledno toliko žudiš da radiš u AKD d.o.o. da vidim tvoj komentar na gotovo svakom članku koji je povezan sa njima. Imaju otvorenih natječaja prijavi se.

  • Milena Blažanović

   Milena Blažanović

   24. 08. 2021. u 12:12 pm Odgovori

   A hoće li mi država kupiti i kompjuter s čitačem kartica? I kućni Internet???
   Jutros sam pokupila novu osobnu iskaznicu i pronašla informacije o obaveznom online registriranju da bi moja osobna iskaznica vrijedila.
   Zašto svaki građanin mora imati kompjuter i internet pa čak i mobitel na dispoziciji da bi ostvarivao svoja građanska prava i obveze?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Brate, trebam li stvarno uzeti Šaomi?

Xiaomi je u relativno kratkom vremenu postao brend koji se daleko najviše preporučuje u Hrvatskoj i regiji. Zašto?

Izrada web stranica

Kad vam u 2021. padne server, što očekivati od svog hosting poslužitelja?

Po muci se poznaju junaci pa tako i hosting poslužitelji. Kako izgleda posao s druge strane vašeg weba, otkrili smo.

Startupi i poslovanje

Kad bi umjesto nogometaša, jedan od najpoznatijih nogometnih menadžera vodio – programere…

Pojam voditelja tima u IT zajednici poprilično je širok. Različite tvrtke definiraju poziciju na različite načine te sama pozicija može uključivati različite vještine i odgovornosti. Kako onda opisati tu mističnu poziciju tako da ju opća populacija može lakše razumijeti?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Od design-driven do data-driven tvrtke, kako je Score Alarm postao Superology

Superology će uskoro napuniti 10 godina, no njihov rebrending odvio se ne samo ususret toj velikoj obljetnici već kao posljedica rasta tvrtke koja je doktorirala razvoj digitalnog proizvoda u svom području.

Startupi i poslovanje

Počele su prijave za novu generaciju startup inkubatora Algebra LAB-a

Naš najdugovječniji inkubator kojeg je prošlo preko 150 startup projekata u potrazi je za svojom 14. generacijom polaznika.

Karijere

Ivan Šimić odlazi iz Netokracije

Pa, da. Kao što naslov kaže, "onaj drugi Ivan iz Netokracije" - od danas nije više u Netokraciji.

Startupi i poslovanje

Ona je Infobipov tehnički pisac, a hobi joj je učenje o hitnoj medicini

Pisanje tehničke dokumentacije uz istraživanje medicine i pandemije uzrokovane koronavirusom možda ne zvuče kao srodne stvari, ali Sara Tilly iz Infobipa ih uspješno spaja već dugo vremena. Kako joj takav pristup učenju pomaže danas u poslu?

Karijere

Klaudija Šarkanj nova je direktorica HR-a u Gideonu

Klaudija u Gideon Brothers dolazi iz Infobipa, a imat će ključnu ulogu u širenju Gideon tima.

Tehnologija

Brate, trebam li stvarno uzeti Šaomi?

Xiaomi je u relativno kratkom vremenu postao brend koji se daleko najviše preporučuje u Hrvatskoj i regiji. Zašto?