Patite li od nomofobije? Strah zbog odvajanja od mobitela osjeća svaki drugi korisnik

Patite li od nomofobije? Strah zbog odvajanja od mobitela osjeća svaki drugi korisnik

Budite li se po noći obliveni znojem, tapkajući u mraku po noćnom ormariću kako biste se uvjerili da je vaš mobitel na svom mjestu te da ga niste izgubili, dobra vijest je da niste jedini jer slična paranoja zahvaća više od pola korisnika mobilnih telefona. Loša vijest je da patite od boljetice modernog doba - nomofobije.

Ako se teško odvajate od svog mobilnog telefona, možda patite od nomofobije
Ako se teško odvajate od svog mobilnog telefona, možda patite od nomofobije.

Budite li se po noći obliveni znojem, tapkajući u mraku po noćnom ormariću kako biste se uvjerili da je vaš mobitel na svom mjestu te da ga niste izgubili, dobra vijest je da niste jedini jer slična paranoja zahvaća više od pola korisnika mobilnih telefona. Loša vijest je da patite od boljetice modernog doba – nomofobije.

Koliko smo vezani za svoje mobilne uređaje, u osobnom i poslovnom životu, pokazuje anketa koju je provela tvrtka One Poll, a prema kojoj čak 54 posto korisnika u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od nomofobije, straha da će izgubiti signal na mobitelu, da će im se isprazniti baterija ili da će svoj omiljeni uređaj izgubiti iz vida, prenosi britanski Daily Mail.

Žene su češće nomofobične

Anketa je također pokazala kako 42 posto korisnika tijekom godišnjih odmora svoje mobitele nosi na plažu, a 28 posto ispitanika redovito provjerava poslovnu poštu u svoje slobodno vrijeme. Svaka peta osoba koja je sudjelovala u anketi priznala je da mobitel nosi sa sobom u krevet gdje i provjerava svoj e-mail sandučić. Od tisuću vlasnika mobilnih telefona, čak 250 njih je priznalo kako provjerava poruke i e-mailove  na večeri ili spoju, a češće je riječ o ženama, koje se općenito čine više zahvaćenima nomofobijom.

Unatoč opsesiji ovim uređajima i tome što se na pametne telefone danas spremaju velike količine povjerljivih i osobnih informacija, samo 50 posto ispitanih korisnika zaštitilo je svoje mobitele zaporkom.

Ono što me zabrinjava je da je toliko podataka pohranjenih na uređajima – poslovni dokumenti, kontakti, e-mailovi i podatci za pristup bankovnim računima – koji se mogu vrlo lako zloupotrijebiti ako se uređaj izgubi ili dođe u krive ruke.

Riječi su to Freda Touchettea, sigurnosnog analitičara u tvrtki AppRiver, koja je i naručila anketu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?