Patite li od nomofobije? Strah zbog odvajanja od mobitela osjeća svaki drugi korisnik

Patite li od nomofobije? Strah zbog odvajanja od mobitela osjeća svaki drugi korisnik

Budite li se po noći obliveni znojem, tapkajući u mraku po noćnom ormariću kako biste se uvjerili da je vaš mobitel na svom mjestu te da ga niste izgubili, dobra vijest je da niste jedini jer slična paranoja zahvaća više od pola korisnika mobilnih telefona. Loša vijest je da patite od boljetice modernog doba - nomofobije.

Ako se teško odvajate od svog mobilnog telefona, možda patite od nomofobije
Ako se teško odvajate od svog mobilnog telefona, možda patite od nomofobije.

Budite li se po noći obliveni znojem, tapkajući u mraku po noćnom ormariću kako biste se uvjerili da je vaš mobitel na svom mjestu te da ga niste izgubili, dobra vijest je da niste jedini jer slična paranoja zahvaća više od pola korisnika mobilnih telefona. Loša vijest je da patite od boljetice modernog doba – nomofobije.

Koliko smo vezani za svoje mobilne uređaje, u osobnom i poslovnom životu, pokazuje anketa koju je provela tvrtka One Poll, a prema kojoj čak 54 posto korisnika u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od nomofobije, straha da će izgubiti signal na mobitelu, da će im se isprazniti baterija ili da će svoj omiljeni uređaj izgubiti iz vida, prenosi britanski Daily Mail.

Žene su češće nomofobične

Anketa je također pokazala kako 42 posto korisnika tijekom godišnjih odmora svoje mobitele nosi na plažu, a 28 posto ispitanika redovito provjerava poslovnu poštu u svoje slobodno vrijeme. Svaka peta osoba koja je sudjelovala u anketi priznala je da mobitel nosi sa sobom u krevet gdje i provjerava svoj e-mail sandučić. Od tisuću vlasnika mobilnih telefona, čak 250 njih je priznalo kako provjerava poruke i e-mailove  na večeri ili spoju, a češće je riječ o ženama, koje se općenito čine više zahvaćenima nomofobijom.

Unatoč opsesiji ovim uređajima i tome što se na pametne telefone danas spremaju velike količine povjerljivih i osobnih informacija, samo 50 posto ispitanih korisnika zaštitilo je svoje mobitele zaporkom.

Ono što me zabrinjava je da je toliko podataka pohranjenih na uređajima – poslovni dokumenti, kontakti, e-mailovi i podatci za pristup bankovnim računima – koji se mogu vrlo lako zloupotrijebiti ako se uređaj izgubi ili dođe u krive ruke.

Riječi su to Freda Touchettea, sigurnosnog analitičara u tvrtki AppRiver, koja je i naručila anketu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!