Posljednji pozdrav dragom prijatelju: Nokia više neće praviti pametne telefone

Posljednji pozdrav dragom prijatelju: Nokia više neće praviti pametne telefone

Nokia, kompanija sa dugom istorijom izrade pametnih telefona danas je prodala svoju mobilnu diviziju Microsoftu za $7,2 milijarde dolara. Ovaj finski proizvođač telefona svojevremeno je bio lider u mobilnoj industriji, a njihovi proizvodi su pomerali granice mogućeg u to vreme. A sada? Sada Nokia više nikada neće napraviti pametni telefon.

nomorenokia_1naslovnaNokia, kompanija sa dugom istorijom izrade pametnih telefona danas je prodala svoju mobilnu diviziju Microsoftu za $7,2 milijarde dolara. Ovaj finski proizvođač telefona svojevremeno je bio lider u mobilnoj industriji, a njihovi proizvodi su pomerali granice mogućeg u to vreme.

No, od kako je predstavljen iPhone tržište se drastično promenilo. Ostali proizvođači poput Samsunga i HTC-a prihvatili su Android platformu, a Nokia, tada suočena sa teškim problemima, odlučila je da se kocka i zameni zastareli Symbian novim mobilnim operativnim sistemom koji je razvijao Microsoft.

nomorenokia_1naslovna

I pored novih uređaja i totalnog rebrandinga, kompanija nije uspela da ostavi jači utisak na američkom tržištu koje im je u to vreme bilo primarno. Pored promocija i specijalnih akcija sa američkim operaterom AT&T, Nokia je uspela skinuti BlackBerry i zauzeti treću poziciju na tržištu mobilnih telefona, ali to jednostavno nije bilo dovoljno za njen dalji opstanak usled rapidnog proširenja iOS-a i Andorida.

Lumia je sada deo Microsofta

U dogovoru vrednom $7.2 milijarde dolara stoji da je kompanija iz Redmonda kupila linije “Asha” i “Lumia”, te Nokijino mobilno odeljenje na čelu sa predsednikom Stephenom Elopom, za koga se spekuliše da bi mogao biti i novi CEO Microsofta.

n95
Nokia N95 – telefon koji je promenio industriju pamentih telefona

U biti, to znači da Nokia više nikada neće napraviti pametni telefon. Zahvaljujući ugovoru u kome stoji da se ime Nokia može koristiti jedino na običnim, 2G telefonima u narednih 10 godina, ova kompanija će i dalje proizvoditi mobilne telefone namenjene manje razvijenim tržištima.

Mnoge ljubitelje mobilne tehnologije ova vest je itekako pogodila te se sa određenom dozom nostalgije prisećaju legendarnih Nokijih modela poput N95, N9, N-Gage, 808 PureView i nezaboravne Nokie 3310. Iako je tužno videti nekadašnjeg mobilnog giganta na kolenima, kupovina Nokije bila je neizbežna i po svemu sudeći, jedini način da se spasi ova finska kompanija koja je uradili mnogo toga za mobilnu industriju i kojoj ćemo biti večno zahvalni.

Komentari

  1. Ivica

    Ivica

    03. 09. 2013. u 7:19 pm Odgovori

    Bili su to kvalitetni telefoni, ali kompanija je bila previše inertna za promjene. Danak europskom laid-back načinu razmišljanja koje ne prolazi u modernom ubrzanom svijetu.

    Počeli su sa autogumama, prešli na mobitele, tko zna na čemu će završiti

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...