Nemojte nasjesti na lažnu Facebook izjavu o privatnosti

Nemojte nasjesti na lažnu Facebook izjavu o privatnosti

'Izjava o privatnosti' koja se viralno širi Facebookom ovih dana, navodno štiteći vaše osobne podatke i informacije od neovlaštenog kopiranja, je lažna. 'Izjava' se počela širiti prije nekoliko dana, nakon što je Facebook objavio nova pravila za korištenja podataka koja će omogućiti korisnicima komentiranje važnijih dokumenata vezanih uz način kako Facebook funkcionira, no ne i glasanje za njih.

‘Izjava o privatnosti’ koja se viralno širi Facebookom ovih dana, navodno štiteći vaše osobne podatke i informacije od neovlaštenog kopiranja, je lažna. ‘Izjava’ se počela širiti prije nekoliko dana, nakon što je Facebook objavio nova pravila za korištenja podataka koja će omogućiti korisnicima komentiranje važnijih dokumenata vezanih uz način kako Facebook funkcionira, no ne i glasanje za njih.

Uzalud vam trud svirači

Tekst izjave započinje ovako: ‘Kao odgovor na nova  Facebook pravila za korištenja podataka, objavljujem kako zaštićujem sve svoje osobne detalje, ilustracije, grafike, stripove, slike, video uratke i slično. (kao što mi je to omogućeno Bernerskom konferencijom). Za korištenje prethodno navedenih stvari u komercijalne svrhe potrebno je moje pismeno dopuštenje!’

U daljnjem tekstu ‘izjava’ potiče svakog da kopira taj tekst i objavi ga na svojem Facebook profilu što navodno onemogućuje Facebooku da ‘kopira, distribuira ili na bilo koji drugi način zlouporabi korisnikove podatke’.

Na kraju, ističe se kako je Facebook javna kompanija te kako su svi članovi pozvani da ovakvu izjavu objave na svom zidu. Inače, ovo nije prvi puta da takvo nešto kruži Facebookom. Naime sama izjava sliči tekstu koji se također viralno širio Facebookom tijekom srpnja ove godine, i koji se također pokazao lažnim.

Način razmišljanja koji stoji iza ‘izjave’  jest tvrdnja da, pošto je Facebook javna kompanija, to negativno utječe na privatnost njegovih korisnika, što je naprosto netočno. Jednostavno rečeno, Facebook i njegovi korisnici su i dalje odgovorni istim uvjetima privatnosti koje su korisnici prihvatili kada su se prijavili za servis. Objavljivanje jednostavnog komada teksta na vaš profil neće promijeniti ništa.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.