Naklikaj - jednostavni servis za jednostavnu i brzu izradu - jednostavnih web stranica

Naklikaj – jednostavni servis za jednostavnu i brzu izradu – jednostavnih web stranica

Naklikaj.com je domaća aplikacija za jednostavnu izradu internetskih stranica. Kad kažem jednostavnu, mislim upravo to; dovoljno je registrirati se i vaša internetska stranica je spremna za korištenje. Ovakvi i slični sustavi danas uglavnom imaju slične prednosti i boljke; s jedne strane je najbolje imati sve na vlastitim serverima i pod kontrolom, dok s druge strane, takav "setup" traži određena tehnička znanja. Uz ovakve servise, doslovno svatko može pokrenuti svoje web stranice, forume ili čak i web shop sustave. No, isplati li ih se koristiti i pod koju cijenu?

Naklikaj.com

Naklikaj.com je domaća aplikacija za jednostavnu izradu internetskih stranica. Kad kažem jednostavnu, mislim upravo to; dovoljno je registrirati se i vaša internetska stranica je spremna za korištenje. Ovakvi i slični sustavi danas uglavnom imaju slične prednosti i boljke; s jedne strane je najbolje imati sve na vlastitim serverima i pod kontrolom, dok s druge strane, takav “setup” traži određena tehnička znanja.

Uz ovakve servise, doslovno svatko može pokrenuti svoje web stranice, forume ili čak i web shop sustave. No, isplati li ih se koristiti i pod koju cijenu?

Domaće rješenje za nezahtjevne

Naklikaj je jedini proizvod ovog tipa na domaćem internetskom tržištu. Na prvi pogled, može ga se usporediti s raznim platformama za bloganje, ali je funkcionalnost potpuno drugačija. Naklikaj omogućuje korisnicima izradu ugodno dizajniranih internetskih stranica čija je svrha – isključivo prezentacijska. Trebate li i vlastitu domenu, Naklikaj će ju registrirati za vas i postaviti na vaš site.

U razgovoru s Tihomirom Pihom, CTO-om Naklikaj sustava, saznali smo koje prednosti ima Naklikaj u odnosu na slične strane servise:

Projekt naklikaj nastao je kao rezultat frustracije što na lokalnom tržištu ne postoji jednostavno i jeftino rješenje za izradu web stranica za nezahtjevne, male korisnike, kojima je preskupo investirati nekoliko tisuća kuna u webdizajn za običnu prezentacijsku stranicu, službeni blog ili galeriju. Web dizajneri jednostavno nemaju mogućnosti raditi jeftinije, što mnoge krajnje korisnike u ovoj niši na kraju tjera da odustanu od izrade web stranice jer to ne mogu sami, ili iz potrebe troše mnogo, mnogo više novca nego što je realno potrebno. Vidjeli smo tu potrebu na tržištu i odlučili je zadovoljiti.

Osnovna prednost je, naravno, jezik. Lokalno tržište zahtijeva lokalizirani pristup, lokaliziranu podršku i povjerenje. Istraživanje inozemnih opcija koje su mahom prilagođene engleskom govornom području samo je još jedan na listi razloga zašto je izrada weba trenutno prekomplicirana za dobar dio malih poslovnih subjekata, obrta i privatnih korisnika. Druga prednost je fokus na jednostavost. Mnogi slični servisi gube taj fokus, pa unatoč incijalnoj ideji “web alata za mase” zatrpavaju korisnika s previše mogućnosti. To dovodi do paradoksa u kojem alat koji bi trebao biti jednostavan zbog nakrcanog korisničkog sučelja i želje da zadovolji širi spektar korisnika gubi svoju osnovnu poantu – jednostavnost korištenja. Nema smisla razvijati “uradi sam” alat koji zahtijeva korisnički priručnik. Mi želimo zadržati fokus na točno određenu skupinu korisnika i na kvalitetnom korisničkom iskustvu u uporabi aplikacije koje je jednostavno naučiti u najgorem slučaju kroz dan-dva korištenja.

Za sada u sustavu postoji tek desetak predložaka dizajna koje možete odabrati za vaš site, no uskoro ih stiže više. Imate li vlastiti dizajn, možete ga modificirati i postaviti na vaš Naklikaj site, uz napomenu da možete odabrati da bude dostupan isključivo vama (privatno) ili ga postaviti javno, što će ga učiniti trajno dostupnim svim korisnicima servisa.

[vimeo width=”600″ height=”337″]http://vimeo.com/31122166[/vimeo]

Naklikaj.com isprobajte besplatno, uz jednostavnu registraciju gdje ćete odmah dobiti i vašu (prvu) internetsku stranicu na ime.naklikaj.com poddomeni. Želite li vlastitu domenu, odlučit ćete se za jedan od dva plaćena paketa, što je trenutno jedini model financiranja ovog projekta – kroz godišnju pretplatu. Za cijenu od 550,00 kuna godišnje, moći ćete postaviti vlastitu domenu, imati stranice bez oglasa, a dobit ćete i mobilnu verziju vaše stranice, kao i podršku putem e-maila. Dodatnih 300 kuna (850,00 kuna godišnje) vam daje mogućnost instalacije foruma i webshopa, prostor za datoteke postaje neograničen (umjesto 25 MB u besplatnoj i 500 MB u plaćenoj verziji), a dobivate i podršku putem Skypea i telefona.

Administracija za sve

Administratorsko sučelje se sastoji od jednostavne trake koja se nalazi iznad vaše stranice, tako da ćete sve promjene vidjeti odmah na stranici. Trebate li dodati podstranicu, jednostavno kliknite na ikonu, odaberite tip sadržaja i to je to. Podstranica, novi post, nova kategorija, fotografija ili foto albumi, čak nova naslovnica ili novi blog, sve se dodaje uz dva klika mišem. Isto tako, i brisanje je jednostavno; samo otvorite stavku koju želite obrisati (primjerice, krivo dodanu stranicu) i u alatnoj traci odaberite brisanje.

Primjerice, želite li dodati novi post, otvorite admin sučelje na vašoj stranici – nalazi se na ime.naklikaj.com/admin. Nakon što ste se prijavili svojim korisničkim imenom i lozinkom, na vrhu stranice se pojavljuje alatna traka. S lijeve strane odaberite ikonu za dodavanje novog sadržaja i odaberite tip koji vam je potreban – u ovom slučaju, dodajemo novi blog post. Nakon što se otvori polje za unos i napišete svoje misli u njega, jednostavno spremite tekst i novi blog post je objavljen. Jednostavno, zar ne?

Novi post na blogu? Nema problema

Uređivanje radi na istom principu, gdje će se otvoriti formular za uređivanje naslova i samog sadržaja, nakon čijeg ćete uređivanja spremiti podatke i promjena će biti odmah vidljiva.

Administracijsko sučelje

Strukturu vaše Naklikaj stranice ćete mijenjati jednostavnom drag’n’drop metodom, dok ćete isto tako moći mijenjati i predloške vaše stranice ili postaviti vlastite fotografije u zaglavlje. Trebate li postaviti Google Analytics kôd, linkove na vaše Facebook ili Twitter profile; nema problema – sve to ćete raditi kroz administratorsko sučelje.

Tko će naklikavati?

Iako Naklikaj nije jedino rješenje za instantnu izradu internetskih stranica i većina netokrata neće osjetiti potrebu za ovakvim rješenjem, potreba za ovakvim sustavom na domaćem tržištu postoji. Mnogi obrti nemaju potrebe za profesionalno odrađenim web stranicama, a niti informacije o svemu potrebnom za pokretanje iste (domene, hosting, dizajn, CMS…) i upravo je njima namijenjen ovakav sustav; za jednu fiksnu cijenu dobiti kompletno rješenje.

Strukturu stranica je lako izmjeniti

Niša na koju cilja Naklikaj su oni korisnici koji žele jednostavan, funkcionalan i profesionalno dizajniran web sajt – odmah. Kako Piha navodi, Naklikaj želi postati alternativa za one koji nemaju potrebe za ičim drugim od “običnog sitea”, a nemaju vremena za samostalnu izradu:

Bez papirologije, bez konzultacijskih sastanaka, bez angažiranja “komšijinog malog”, bez kompleksnog CMS-a koji mijenja svaki detalj stranice… Na kraju krajeva, bez terminologije koja uopće uključuje kratice poput “CMS”. Većina našeg truda usmjerena je na zadovoljavanje potreba ljudi kojima riječ “CMS” ne znači ništa, jer smatramo da se na lokalnom tržištu
takvim klijentima ne obraća gotovo nitko, a i na svjetskom tržištu ima premalo doista kvalitetnih rješenja za penetraciju weba u najšire tržišne niše. Naravno da će se među korisnicima našeg servisa naći i zatjevniji korisnici kojima se sviđa ideja “uradi sam” pristupa, a žele nešto više, jače i naprednije u setu mogućnosti i modula. Iako smo i sami geekovi te želimo da Naklikaj s vremenom postane doista moćan sustav, napredne mogućnosti nisu nam trenutni prioritet, jer postoji ogromna skupina korisnika koja nema nikakvu alternativu. Naklikaj želi postati ta alternativa.

Jeste li već isprobali Naklikaj? Znate li nekoga tko ima potrebu za takvim servisom?

ponuda

Komentari

 1. picek

  picek

  15. 05. 2012. u 1:00 pm Odgovori

  OMG! Zvuči predobro da bi bilo istinito. Pogotovo ova stavka da se za 850 kuna dobiva neograničen prostor za datoteke. I za 10 GB to vrijedi?

 2. AstroTarot

  AstroTarot

  15. 05. 2012. u 2:44 pm Odgovori

  Nije bas user friendly u odnosu na weeby, yolu i webnode, ak ne snimis odma linkove za admin vise ih nemres naci a nakon par pokusaja i sljepih ulica u navigaciji nisam uspio uspjesno editirati post na prvoj stranici.a nije bas da sam n00b…i zasto adresa nije naklikaj.me?

 3. Luka

  Luka

  15. 05. 2012. u 8:34 pm Odgovori

  nije me baš impresioniralo, ništa revolucionarno a još i nije u rangu sa ostalim uslugama tog tipa, jedino pozitivna stvar je šta je hrvatsko

 4. Senko

  Senko

  15. 05. 2012. u 8:48 pm Odgovori

  Haters gonna hate.
  Dobar projekt, svaka cast ekipi. Istina je da ovakvih siteova vani ima, ali imho veliki dio target populacije naklikaj ne zna nuzno engleski, ili ne dovoljno strucno, da bi ih mogli koristiti, dakle sigurno ima potencijala. Sada na http://www.hr pobrati listu zastarjelih siteova i nuditi vlasnicima istih ovo rjesenje 🙂

 5. picek

  picek

  16. 05. 2012. u 1:49 am Odgovori

  Meni su ovdje velike prednosti lokalizacija i podrška. I to što Senko kaže, target populacija im nužno ne zna engleski i druge strane jezike, a ima želju za jednostavnim otvaranjem weba pizzerije, pekarnice, bravarnice… Također, vjerujem da bi takvi klijenti radije uzimali poznate domene poput .com domene.

 6. Igor

  Igor

  17. 05. 2012. u 8:24 am Odgovori

  Dobro, mogu razumjeti jeftine male blogove s neunikatnim, jednostavnim dizajnom – to bi i moralo biti jeftino. Ali kakav je to webshop za 850kn? 🙂 ja bi ga se doslovno bojao raditi za te novce, ma koliko jednostavan bio.

 7. filip

  filip

  18. 05. 2012. u 10:29 am Odgovori

  Prilično je jednostavno, ovo je namjenjeno malim poduzetnicima i radnjama da na veoma jednostavan povoljan i brz način plasiraju svoje poslovanje na internet. Ne vidim ništa negativno u tome. Jedino pitanje je: Da li to funkcionira?
  —-Buda—- svi koriste template u danasnjem poslovanju, kako u izradi weba, grafičkog dizajna pa tako i u izradi video zapisa.

 8. Ante

  Ante

  19. 05. 2012. u 7:49 am Odgovori

  Ne sviđa mi se taj marketing tipa : Šta će Vam programeri? ne trebate ovo ili ono. Ako ćemo tako razgovarati, tada slobodno kažem kako je ovo što s nudi, izrada Trabanta a ono što nude programeri, izrada Mercedesa.

  Mali i srednji poduzetnici, svakako bi trebali izdvojiti 3000 – 5000 kn za nekakvu pristojnu web stranicu. Taj iznos ne bi trebao predstavljati problem. Predstavljati vlastitu tvrtku sa webom izrađenim od gotovih modulacija, to je promašaj. I takav web može nanijeti više štete nego koristi.

  To je neozbiljno, na putu brendiranja vlastitog poslovnog subjekta.

  • M. Marković

   M. Marković

   23. 05. 2012. u 9:49 pm Odgovori

   3000 -5000 kuna bi dao samo glup covjek za web stranicu nekom kakti webd dizajneru.To su sheme na koje se bez uvrede vade svi dizajneri posto im takvi servisi uzimaju hrpu love i promet je pao u potpunosti.
   Bez uvrede ali to su potpune gluposti bez imalo smisla.
   Svi zele brzo jednostavno i jeftino.Ova modulacija o kojoj ti govoriš postoji i u kvalitetnim vec govotim templovima i kodu,.i da se naknadno vrlo jednostavno usavrsit ako je bas potrebno za male pare.(Seo itd..)
   Google i ostale trazilice ne rangiraju stranice po cinjenici kako i gdje je web nastao i za koje pare već tu stoji puno muke i rada pocvevsi od marketinga same firme,zanimljivosti i najvaznije krajnjeg cilja posjecenosti stranice.Prije desetak godina o ovakvim novcima se mozda i moglo pričat dok je razvoj interneta jos bio u povojima,i dok su ljudi bili manje informaticki osvjesteni,DANAS cak i baka od 70 ima fejs.o cemu pricamo ? Danas putem slicnih servisa koji nude gotovi template,za male pare dobijte po zelji kvalitetan template,sa svim mogucnostima i zeljama i vlastitom domenom.i to je u potpunosti idealno za svakog klijenta bilo profesionalno ili amaterski.

 9. Mirko

  Mirko

  30. 05. 2012. u 8:40 am Odgovori

  E moj Markoviću. Neboluza do nebuloze. Pao promet? LOOOOOL. Posla za web ima hrpu. Ne kuzis da ljudi ne zele raditi svoju stranicu, nego zele da im naprave ljudi koji se time bave. Firma kojoj dobro ide, sta stvarnio mislis da ce se ciganit za par tisuca kuna? Shop od 850kn? Ma tko ce ti doc ili te naci uopce.
  Ovo je lijep projekt, samo ne znam za sta. Brza mala lova jedino. Par mjeseci i ključ u bravu…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Sedmi SoMo Borac s 27 velikih i malih pobjednika

Sa 7. SoMo Borcem zaključen je 12. Weekend Media Festival, a nagrade za najbolje digitalne projekte i kampanje otišle su na razne strane regije.

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtijeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.