Nabava.net slavi 10 godina profitabilnog projekta - potpunim redizajnom

Nabava.net slavi 10 godina profitabilnog projekta – potpunim redizajnom

Nabava.net danas predstavlja temeljit redizajn povodom 10 godina razvoja projekta. Radi se o estetski ugodnijem i mnogo preglednijem grafičkom sučelju uz koji uvode novi brending, a tijekom sljedećih tjedana trebali bismo vidjeti niz novih mogućnosti. U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, pokretač projekta Josip Maslać otkriva zašto su izradili web stranicu koja uspoređuje cijene računalnih komponenti i opreme te kako se ona održala cijelo jedno desetljeće.

Nabava.net danas predstavlja temeljit redizajn povodom 10 godina razvoja projekta. Radi se o estetski ugodnijem i mnogo preglednijem grafičkom sučelju uz koji uvode novi brending, a tijekom sljedećih tjedana trebali bismo vidjeti niz novih mogućnosti.

U intervjuu za Netokraciju, pokretač projekta Josip Maslać otkriva zašto su izradili web stranicu koja uspoređuje cijene računalnih komponenti i opreme te kako se ona održala cijelo jedno desetljeće. Uz to, ekskluzivno predstavljamo novi dizajn kroz screenshotove! 🙂

Nabava.net je najpopularnija hrvatska web stranica posvećena uspoređivanju proizvoda, konkretno računalne opreme poput prijenosnika i pisača, potrošačke elektronike poput mobitela, kućanskih aparata pa i stvari za ured fotelja i kalkulatora. Nabava.net trenutno oko 7500 visitsa odnosno posjeta dnevno prema Google Analyticsu.

Nabava.net 4.0

Novi dizajn Nabave je izuzetno ugodan, tako da su popisi tisuća servera, monitora i miševa mnogo pregledniji i ne izgledaju više kao nešto što biste zaista izravno izvukli iz cjenika neke trgovine. Nabava.net u većoj mjeri automatski prati cjenike oko 60 trgovina koje svoje proizvode predstavljaju na toj stranici.

Kategorije na novoj Nabavi su preglednije.

Zanimljivo je kako su suosnivači projekta, Josip Maslać i Šime Essert, pristup trgovcima svojoj vrlo popularnoj stranici počeli naplaćivati tek nekoliko godina nakon što je pokrenuta. Nabava je naime, kao mnogi domaći internetski projekti, počela kao Maslaćev programerski hobi. Zanimljivo je zašto se odlučio upravo na informatičku opremu:

Nabava je krenula “davne” 2001. kad sam je krenuo izrađivati dok sam bio student. Palo mi je na pamet da bih mogao na web stranici prikazivati cijene i uspoređivati ih. Informatičku opremu sam uzeo, jer su jedino oni tada imali cjenike na Internetu. Nabava je u principu prvih dvije-tri godine bila hobi.

Kasnije mu se u projektu pridružio suosnivač, nakon čega je krenula i postepena komercijalizacija:

Šime i ja nismo vezani zbog projekta nego smo prijatelji još iz srednje škole kad smo četiri godine sjedili u istoj klupi. Nakon nekoliko godina smo vidjeli da bismo mogli zarađivati te da nešto značimo na tržištu. Šime me pitao zašto ne bismo naplaćivali tvrtkama s obzirom da im šaljemo mnogo posjetitelja? Tamo smo počeli s komercijalizacijom, šaljući novim zainteresiranim tvrtkama cijene. Nakon nekog vremena smo svim tvrtkama poslali dopis nakon čega ih je većina ostala na Nabavi.

Ovih dana Nabava.net posluje kao Aplos d.o.o., a dvojica osnivača rade na daljnjem razvoju svog projekta. Trenutno osim oglašavanja tvrtkama naplaćuju unošenje proizvoda u popis, što se s obzirom na broj tvrtki koje sudjeluju čini kao isplativa investicija. Novi dizajn svakako bi trebao pomoći u traženju oglašivača koji nisu isključivo trgovine s informatičkom opremom, a Maslać smatra kako svakako moraju poraditi na prodaji.

Prve tri verzije Nabave dizajnirali su osnivači.

Novi dizajn je inače četvrta verzija Nabave, a dosadašnje tri odradili su sami iako nisu dizajneri. Upravo su se zbog toga ovaj put odlučili uzeti web dizajnere, konkretno braću Blagonić koju su uzeli na preporuku kolege.

Više proizvoda, više informacija

Najveća razlika u odnosu na prijašnji dizajn su stranice pojedinačnih proizvoda na kojima ćete naći mnogo više informacija. Za svaki proizvod prikazivat će vam se raspon cijene, a za svaku od ponuda bit će vam dostupno više informacija, poput podržanih kreditnih kartica itd. Tvrtke mogu platiti isticanje svoje ponude za određene proizvode, dok nove stranice proizvoda korisnicima omogućavaju korisnicima njihov bolji. Svaki proizvod možete dodati u popis želja koji vam je trajna mogućnost nakon što se registrirate na stranicu.

Više informacija za svaki proizvod uz poneku reklamu i istaknutu ponudu.

Potencijalno najzanimljiviji dio Nabave su recenzije koje mogu pisati korisnici web stranice. Ukoliko osnivači uspiju održati kvalitetu korisničkih recenzija, one bi dugoročno mogle dovesti ne samo više prometa već i novi aspekt projekta posebice s obzirom koliko detaljne preglede ljubitelji hardvera pišu na forumima poput PCeksperta, vlastitim blogovima ili pak Facebooku. Zagriženi hardveraši možda nisu informatički novinari, ali njihova “piskaranja” svakako bi mogla zanimljivima svima u potrazi za recenzijom nekog rijetkog komada hardvera.

Nabava se mogla zvati…

Domene pod .hr TLD-om do sredine prošle godine nije bilo lako nabaviti, morali ste imati pravno tijelo tako da se mnogo udruga osnivalo samo kako bi se dobila .hr domena. Kasnije su uvedena nova pravila registracije .hr domena, ali Nabava se nije morala tako zvati kao što navodi Maslać:

Prvotna ideja nam je bila uzeti cijene.hr, ali je donedavno nije bilo lako doći do .hr domene. Samo su pravne osobe mogle do njih doći pa sam krenuo u osnivanje udruge kako bi dobili domenu. Kao i sve kod nas taj proces je dugo trajao i bilo je teško objasniti zašto osnivamo udrugu. Šime mi je u jednom e-mailu predložio da uzmemo Nabava.net i sljedeći smo je dan registrirali.

Nabava.net u novoj verziji ima poneki bug, ali svima koji žele usporediti cijene informatičke opreme odsad će biti još jednostavnije to raditi na ovoj web stranici. Povodom svojih 10 godina, Nabava.net organizirala je i posebnu nagradnu igru u kojoj možete osvojiti iPad, WDTV Live Media player ili službenu majicu. S obzirom da još imate samo tjedan dana za prijavu, zašto ne?

Tvrtke plaćaju isticanje proizvoda i unošenje uopće.

Za projekt koji se uspio održati 10 godina, Nabava.net svijetli je primjer stranice koja ne pokušava biti još jedan “portal”. Najveća prednost projekta na žalost mu je i slabost. Maslać i Essert su očito pravi geekovi i kvalitetni programeri, ali moraju se baciti na sve osim programiranja koje su očito odradili dobro: prodaju, promociju i razvoj projekta s poslovne i korisničke strane.

Od prilagodbe proizvoda za širu publiku (veći izbor proizvoda, korisničke recenzije putem Facebooka za dodatnu posjećenost…) te možda čak i širenja projekta – Nabava.net s redizajnom uspješan je projekt koji mora biti još uspješniji ne samo zbog njenih pokretača već i regionalnog internetskog tržišta. Kako se vama sviđa nova Nabava?

Komentari

 1. forcebook

  forcebook

  09. 05. 2011. u 11:00 am Odgovori

  Bravo za dečke, ThumbsUp !!! S tim da je projekt ako se dobro sjećam u nekomercijalno dijelu bio aktivan puno puno prije na nekoj od adresa fly.cc.fer.hr :)))

 2. Eddie Dakore

  Eddie Dakore

  09. 05. 2011. u 4:15 pm Odgovori

  Neznam prate li autori ove komentare, ali osim dizajna, na sajtu se očigledno promjenilo i nešto više – jutros sam dobivao informacije o određenom proizvodu dok ih popodne otkad je nastupila promjena više ne dobivam. Malo čudno i nezgodno.

 3. Josip Maslać

  Josip Maslać

  09. 05. 2011. u 8:02 pm Odgovori

  Ja sam jedan od spominjanih u članku te se zahvaljujem na pozitivnim komentarima.

  No ne javljam se samo zato:)
  Eddie možeš li sada probati te javiti (ukoliko se sjećaš) što si prije pronalazio a sada ne.
  I tako nam pomoći u identifikaciji i ispravci greške/aka.
  Naime nije samo maska mijenjana – mijenjan je kompletno i motor ispod haube a kako je riječ o relativno kompleksnoj materiji svjesni smo da zasigurno postoje neke greške.
  Koje ćemo se potruditi što prije svesti na minimum.

  @forcebook – ti jamačno misliš na starije kolege iz današnjeg Netgena (cjenici.com), nismo ti… 😉

 4. Eddie Dakore

  Eddie Dakore

  09. 05. 2011. u 8:52 pm Odgovori

  Bok, hvala na odazivu 🙂
  Tražio sa “adata micro sd 16gb class 10” i koliko vidim sada sve šljaka kako treba. Vjerojatno su radovi ispod haube bili uzrok problema.

 5. k.v.

  k.v.

  09. 05. 2011. u 11:36 pm Odgovori

  Probao sam sortirati ssd po cijeni kad ono…najobičnije sortiranje ne radi…razočaranje…
  Veličina slova kod ispisa rezultata je preogromna, slike nepotrebne.
  Prije sam kod sortiranja po cijeni imao puno bolji pregled jer je više toga stalo na jedan ekran.
  Izgubio sam volju isprobati bilo što drugo.
  Previše 2.0 weboliko…

  • Emanuel

   Emanuel

   10. 05. 2011. u 11:21 am Odgovori

   Ne znam kada si probao sortirati i nije radilo, ali ja sam sada probao u par kategorija i meni radi. Što se tiče preglednosti, postojati će 3 vrste pregleda – Lista, Kompaktno i Više u redu (grid) tako da će svatko moći naći nešto za sebe. Slažem se da je prije više toga stalo na ekran, ali danas ljudi ipak imaju veće monitore, a naša ciljana rezolucija je bila 1280px, s time da se na manjim rezolucijama sve smanjuje sukladno tome.

   Isto tako, slike bi trebale biti manje, a kako bi u finalnoj verziji trebalo sve izgledati možeš vidjeti ako odeš na http://projekti.extendis.hr/nabava.net/kategorija.php

   Također, ne bi bilo loše da sve prijedloge i komentare svakako pošaljete autorima stranica Josipu i Šimi direktno sa stranica Nabava.net, a možete ostaviti i svoj komentar ovdje – jer sve čitamo, ništa nam ne može pobjeći 😉

   I za kraj – redizajn nije napravljen iz hira, nego zbog potreba korisnika. Mi smo kao dizajneri usko surađivali s idejnim začetnicima projekta, te smo tako dosta toga prilagodili od naše prvotne ideje. Želja nam je svima da vam posjet stranici bude ugodniji nego što je bio do sada, a sve želje (ponavljam još jednom) ćemo rado poslušati!

   • k.v.

    k.v.

    11. 05. 2011. u 12:55 am Odgovori

    Isprobah sortiranje…sad radi.
    Ne znam u koje doba ali sinoć (to je meni neko gluho doba noći) nije radilo.
    Baš gledam na full hd-u 27 i na ekran mi stane svega 6 rezultata.
    Naslov proizvoda pol cm i onda ispod njega 2 i pol cm praznog prostora.
    A što se sad dogodilo…?
    Di sam?
    http://projekti.extendis.hr/nabava.net
    Gle tu ima: Lista, Kompaktno, Više u redu
    i sortiranje samo po popularnom i broj proizvoda na stranici se ne može promjeniti.
    Ne znam što se događa i kako sam tu dospio, valjda je to neka radna verzija…
    Nemojte se ljutiti, ali evo testiram baš onako kako inače koristim taj sajt pa zato pronalazim brdo takvih sitnica i problema, a možda se samo ne mogu skoncentrirati nakon Shakirinog mrdanja guzom i ogromne koncentracije oskudno odjevenih Hrvatica u Areni… 🙂

    • Emanuel

     Emanuel

     11. 05. 2011. u 11:29 am Odgovori

     Nakon Shakire definitivno nije pravo vrijeme za testiranje nove verzije 🙂

     Što se tiče ovog linka, to je naša “dummy” verzija gdje se vide svi elementi onako kako bi trebali biti, prije implementacije. Znači, pozicija elemenata, sučlje i sl.

     Vezano za to što vidiš svega 6 rezultata, stvar je u tome da je header sada nešto veći nego što je bio ranije, a rezultati su napravljeni tako da i druge stvari dođu do izražaja (pisanje recenzije, komentari, stavi u listu želja)… Također, smisao redizajna je bio i modularnost. Ako pogledaš malo bolje kod, vidjeti ćeš da je takav da ga možemo samo sa CSS-om mijenjati – to konkretno znači da ćemo moći dodati još jedan tip prikaza vrlo jednostavno, pa ako dobijemo feedback da bi korisnici htjeli neki drukčiji prikaz, tako ćemo i napraviti 😉

 6. Josip Maslać

  Josip Maslać

  10. 05. 2011. u 6:40 pm Odgovori

  @Tomislav

  Koncetrirali smo se se na posjetitelje koji pregledavaju stranice browserima, ne wget-om ili sl. 🙂
  Inače Lucijan govori istinu – komentari idu uglavnom na moju dušu..

  @k.v.

  Osobno sam od stare garde i ne smetaju mi ni stranice koje izgledaju kao prije 10 godina (poput austrijske “nabave” – http://geizhals.at/?cat=mbp4_775_ddr2) ako su pregledne. No isto tako treba prepustiti usko specijaliziranoj struci da radi svoje (što priznajem, osobno mi nije uvijek lako 🙂 ).
  Dio sa sortiranjem nije jučer radio ispravno – sada je ispravljeno.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.