Guy Abrahams o generaciji milenijaca na Danima komunikacija

Kakve veze ima potraga za srećom milenijaca s vašom komunikacijskom platformom?

Milenijci koji rade nešto što vole i nešto što ih zanima 55% su sretniji od prosjeka. Prema istraživanju koje je provela agencija ZenithOptimedia, milenijci sreću definiraju kao balans slobode i kontrole nad vlastitim životom. Nastavno na to, svaka komunikacija koju smatraju relevantnom mora imati smisao, pojasnio je Guy Abrahams, globalni direktor strateškog planiranja spomenute agencije, na Danima komunikacija u Rovinju.

Guy Abrahams 1

Definicija milenijaca ima više, a Abrahamsovo tumačenje je da uključuje sve one koji su u milenijskim godinama navršili između 18 i 34 godina. Za njih se većina događanja koja im oblikuju život dogodila prije 35. godine života te su za razliku od prošlih generacija, koje su pokušavale usrećiti druge, fokusirani na vlastitu sreću.

Milenijcima je ovo period života kada im se preferencije prema brendu pretvaraju u navike, ali to se neće dogoditi bez brend iskustva van klasične TV reklame, a tu dolazimo do okruženja koje drastično oblikuje njihov pogled na svijet.

Okruženje ograničenih očekivanja i krize u globalnom selu

v
Milenijci su fokusirani na vlastitu sreću.

Odrastanje u vrijeme krize i usporenog ekonomskog rasta uzrokovalo je smanjenje očekivanja jer se nekadašnji streloviti ekonomski usponi prethodnih generacija nikada nisu dogodili. Istovremeno živimo u globalnom selu u kojem su različite zemlje i kulture gotovo iste te je razina svijesti o vlastitom pronalasku sreće postala općeprihvaćena. Četiri su osnovne odrednice koje ih definiraju:

 • Uživaju u putovanju i istraživanju te učenju novih vještina.
 • Svjesni su da moraju puno ulagati, ali zahtijevaju da za to budu nagrađeni. Ovo se ne odnosi samo na posao, već i na prijatelje te brendove. Ako daju nešto, žele nešto natrag.
 • Tradicionalni poslovi “za cijeli život” nisu im zanimljivi te poduzetnički razmišljaju. Okruženje im to omogućuje jer je početni trošak iznimno mali te ih sve više bira freelance način rada.
 • Zbog svih alata koji su im na raspolaganju, trebaju kreativnost i samoizražavanje. Ne žele da ih se cijeni po onom što posjeduju, već po onom što rade.

Kako se milenijci ponašaju?

Istraživanje ponašanja milenijaca usred bitnog, zanimljivog, smiješnog ili uzbudljivog događaja u njihovom životu pokazalo je da će:

 • 60% fotografirati
 • 33% postati fotografiju na društvene mreže
 • 28% postati tekstualni status na društvene mreže
 • 24% poslati tekstualnu poruku
 • 24% snimiti video
 • 20% nazvati nekog

Upravo zbog toga treba putem dijaloga dati materijala milenijcima da prošire vašu priču.

Milenijci koji kontroliraju svoju karijeru 56% su sretniji od prosjeka.

Prioriteti ove generacije drugačiji su od prethodnih.
Prioriteti ove generacije drugačiji su od prethodnih.

Kada promatramo prioritete milenijaca, vidimo da su se u potpunosti pomaknuli od prethodne generacije pa ih tako:

 • 18% ima u fokusu djecu
 • 20% ima u fokusu brak
 • 39% ima u fokusu selidbu iz roditeljskog doma (što plaši roditelje ostalih 61% milenijaca 🙂
 • 9% ima u fokusu godišnje odmore u tradicionalnom smislu
 • 17% ima u fokusu kupovinu kuće
 • 20% ima u fokusu tradicionalno visoko obrazovanje
 • 34% ima u fokusu tradicionalnu karijeru
 • Za razliku od toga vidimo tri ključna područja na koja se žele fokusirati:
 • 47% ih želi rješavati probleme
 • 59% ih želi biti decision maker
 • 60% ih želi biti financijski neovisno

Što ovo znači za vašu komunikacijsku platformu?

Za početak morate biti autentični i iskreni u potpunosti. Milenijci žele brendove koji ispunjavaju svoju svrhu prema svijetu, a ne samo vlastitu svrhu. Istovremeno očekuju da budete dostupni 365 dana u godini, 24 sata dnevno i da se povežete s njima na emotivnoj razini. Ako ne ispunjavate ove uvjete i ne slažu se s vašim potezima, potrudit će se da drugi to znaju pa će tako širiti vaše loše recenzije što može uzrokovati katastrofalne štete.

Kako biste se povezali s njima morate:

 • imati svrhu prema svijetu
 • biti inovativni i originalni
 • primjerom pokazivati svoje vrijednosti
 • pružati osobno iskustvo
 • pomagati ostalima

Primjer takvog dobrog poteza koji je uzrokovao bolje poslovanje je Coca-Colina akcija za pomoć Tajlandu nakon razorne poplave 2011. godine. Coca-Cola je uz novčane donacije pomogla kreirati partnerski odnos između humanitarnih udruga, volonterskih udruga i strateški se povezala s vladom kako bi ubrzali obnovu. Ova aktivnost je generirala više od 250 priča u medijima, dobivena je medijska vrijednost u iznosu od milijun dolara, a Coca-Cola je prvi put u 25 godina u Tajlandu bila prodavanija od Pepsija.

Ostali dobri primjeri uključuju Nescafe, O2 i Brawny papirnate ručnike:

Abrahams je na predavanju kao primjer onog što dolazi zamolio sve milenijce u dvorani da se ustanu kako bi pokazao koliko značajni dio tržišta trenutno zauzimaju te ih je upozorio riječima:

Generacije koje dolaze iza vas bit će još više spremne na rad, još više poduzetne te će se još bolje izražavati. Trebali biste ih se bojati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.