Guy Abrahams o generaciji milenijaca na Danima komunikacija

Kakve veze ima potraga za srećom milenijaca s vašom komunikacijskom platformom?

Milenijci koji rade nešto što vole i nešto što ih zanima 55% su sretniji od prosjeka. Prema istraživanju koje je provela agencija ZenithOptimedia, milenijci sreću definiraju kao balans slobode i kontrole nad vlastitim životom. Nastavno na to, svaka komunikacija koju smatraju relevantnom mora imati smisao, pojasnio je Guy Abrahams, globalni direktor strateškog planiranja spomenute agencije, na Danima komunikacija u Rovinju.

Guy Abrahams 1

Definicija milenijaca ima više, a Abrahamsovo tumačenje je da uključuje sve one koji su u milenijskim godinama navršili između 18 i 34 godina. Za njih se većina događanja koja im oblikuju život dogodila prije 35. godine života te su za razliku od prošlih generacija, koje su pokušavale usrećiti druge, fokusirani na vlastitu sreću.

Milenijcima je ovo period života kada im se preferencije prema brendu pretvaraju u navike, ali to se neće dogoditi bez brend iskustva van klasične TV reklame, a tu dolazimo do okruženja koje drastično oblikuje njihov pogled na svijet.

Okruženje ograničenih očekivanja i krize u globalnom selu

v
Milenijci su fokusirani na vlastitu sreću.

Odrastanje u vrijeme krize i usporenog ekonomskog rasta uzrokovalo je smanjenje očekivanja jer se nekadašnji streloviti ekonomski usponi prethodnih generacija nikada nisu dogodili. Istovremeno živimo u globalnom selu u kojem su različite zemlje i kulture gotovo iste te je razina svijesti o vlastitom pronalasku sreće postala općeprihvaćena. Četiri su osnovne odrednice koje ih definiraju:

 • Uživaju u putovanju i istraživanju te učenju novih vještina.
 • Svjesni su da moraju puno ulagati, ali zahtijevaju da za to budu nagrađeni. Ovo se ne odnosi samo na posao, već i na prijatelje te brendove. Ako daju nešto, žele nešto natrag.
 • Tradicionalni poslovi “za cijeli život” nisu im zanimljivi te poduzetnički razmišljaju. Okruženje im to omogućuje jer je početni trošak iznimno mali te ih sve više bira freelance način rada.
 • Zbog svih alata koji su im na raspolaganju, trebaju kreativnost i samoizražavanje. Ne žele da ih se cijeni po onom što posjeduju, već po onom što rade.

Kako se milenijci ponašaju?

Istraživanje ponašanja milenijaca usred bitnog, zanimljivog, smiješnog ili uzbudljivog događaja u njihovom životu pokazalo je da će:

 • 60% fotografirati
 • 33% postati fotografiju na društvene mreže
 • 28% postati tekstualni status na društvene mreže
 • 24% poslati tekstualnu poruku
 • 24% snimiti video
 • 20% nazvati nekog

Upravo zbog toga treba putem dijaloga dati materijala milenijcima da prošire vašu priču.

Milenijci koji kontroliraju svoju karijeru 56% su sretniji od prosjeka.

Prioriteti ove generacije drugačiji su od prethodnih.
Prioriteti ove generacije drugačiji su od prethodnih.

Kada promatramo prioritete milenijaca, vidimo da su se u potpunosti pomaknuli od prethodne generacije pa ih tako:

 • 18% ima u fokusu djecu
 • 20% ima u fokusu brak
 • 39% ima u fokusu selidbu iz roditeljskog doma (što plaši roditelje ostalih 61% milenijaca 🙂
 • 9% ima u fokusu godišnje odmore u tradicionalnom smislu
 • 17% ima u fokusu kupovinu kuće
 • 20% ima u fokusu tradicionalno visoko obrazovanje
 • 34% ima u fokusu tradicionalnu karijeru
 • Za razliku od toga vidimo tri ključna područja na koja se žele fokusirati:
 • 47% ih želi rješavati probleme
 • 59% ih želi biti decision maker
 • 60% ih želi biti financijski neovisno

Što ovo znači za vašu komunikacijsku platformu?

Za početak morate biti autentični i iskreni u potpunosti. Milenijci žele brendove koji ispunjavaju svoju svrhu prema svijetu, a ne samo vlastitu svrhu. Istovremeno očekuju da budete dostupni 365 dana u godini, 24 sata dnevno i da se povežete s njima na emotivnoj razini. Ako ne ispunjavate ove uvjete i ne slažu se s vašim potezima, potrudit će se da drugi to znaju pa će tako širiti vaše loše recenzije što može uzrokovati katastrofalne štete.

Kako biste se povezali s njima morate:

 • imati svrhu prema svijetu
 • biti inovativni i originalni
 • primjerom pokazivati svoje vrijednosti
 • pružati osobno iskustvo
 • pomagati ostalima

Primjer takvog dobrog poteza koji je uzrokovao bolje poslovanje je Coca-Colina akcija za pomoć Tajlandu nakon razorne poplave 2011. godine. Coca-Cola je uz novčane donacije pomogla kreirati partnerski odnos između humanitarnih udruga, volonterskih udruga i strateški se povezala s vladom kako bi ubrzali obnovu. Ova aktivnost je generirala više od 250 priča u medijima, dobivena je medijska vrijednost u iznosu od milijun dolara, a Coca-Cola je prvi put u 25 godina u Tajlandu bila prodavanija od Pepsija.

Ostali dobri primjeri uključuju Nescafe, O2 i Brawny papirnate ručnike:

Abrahams je na predavanju kao primjer onog što dolazi zamolio sve milenijce u dvorani da se ustanu kako bi pokazao koliko značajni dio tržišta trenutno zauzimaju te ih je upozorio riječima:

Generacije koje dolaze iza vas bit će još više spremne na rad, još više poduzetne te će se još bolje izražavati. Trebali biste ih se bojati.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".