Microblink, 2 godine od investicije: Slijedi automatizacija razvoja proizvoda

Microblink, 2 godine od investicije: Produktni timovi su posloženi, slijedi automatizacija razvoja proizvoda!

Postati tržišni lider u segmentu gdje još nitko nema potpuno rješenje, proširiti se na američkom tržištu i na enterprise klijente... Microblink ima velike ambicije za naredni period. I to s pravom. Evo kako će im u tome pomoći uspješno slaganje produktnih timova i usmjeravanje produktne te go-to-market strategije.

Microblinkova 60 milijuna dolara vrijedna investicija s kraja 2020. čini se sad već kao davna vijest. No, svaki naredni mjesec ova hrvatska tvrtka radila je na tome da postane scaleup koji može opravdati i puno više.

U Microblinku je došlo vrijeme razvoja više proizvoda na nekoliko proizvodnih traka” glasio je naslov velikog teksta kojim smo prošlog ljeta predstavili restrukturu Microblinkova razvoja proizvoda. Taj korak označio je da prelaze iz strukture u kojoj su imali specijalizirane timove prema pojedinim tehnologijama, na timove koji okupljaju različite stručnjake oko jednog proizvoda. Točnije, više njih.

Ovaj put o tim promjenama i Microblinkovim proizvodima razgovaramo i s Igorom Strejčekom, direktor Microblinka za Hrvatsku:

Prije se svaki tim bavio svojim dijelom posla, a sada se oko jednog proizvoda okupio kompletan tim koji ga slaže od početka do kraja.

Promjene su vidljive u tome da se jedan produktni tim sada može potpuno posvetiti razvoju svog proizvoda, analizi tržišta, slušanju klijenata i pažljivom prioritiziranju. Dakle, manje je multitaskinga jednog specijaliziranog tima na više proizvoda, a što osim fokusiranosti doprinosi i efikasnosti i timskom zadovoljstvu.

“Microblink se ističe na tržištu po izrazito točnim i brzim ML rješenjima, stoga puno inovacija proizlazi iz pronalaska naprednijih ML modela te njihovog bržeg i efikasnijeg izvođenja na uređajima.” Foto: Microblink

Neki od vas se sjećaju da se Microblink još 2011. probio na tržištu s Photopayom, rješenjem koje je prvi put implementirano kao opcija “Slikaj i plati” u Erste banci, a nakon koje se posao proširio na niz drugih rješenja, poput onih za prepoznavanje identifikacijskih dokumenata. Danas, 12 godina od osnivanja, taj Identity segment u okviru kojeg razvijaju tri strateška proizvoda samo je jedan dio njihovog poslovanja.

U Microblink priču u međuvremenu ulazi i novi lik – Commerce unutar kojeg razvijaju rješenja koja, primjerice, proizvođačima namirnica prikupljaju važne podatke gdje se i kako u maloprodajnim lancima prodaju njihovi proizvodi. A zadnji, treći dio, tiče se internog proizvoda – AI platforme koja je nastala kao plod svega što su dosad postigli i naučili razvijajući prethodno navedeno, a s kojom imaju ambiciozni plan automatizirati izradu sličnih AI rješenja za razne druge svrhe i industrije.

Kako smo spomenuli, Microblink se prije par godina bavio primarno uslugama u području prepoznavanja dokumenata. Nakon ubrzanog rasta i investicije odlučili su revidirati koji su im to (novi) strateški važni proizvodi u segmentu Identityja pa je unutar istog napravljena podjela, pojašnjava Igor.

Osim Document Scanninga (kojeg smo do sad komercijalno zvali BlinkID), razvijamo i dva potpuno nova proizvoda, Document Verification i Identity Verification i za svaki od tih proizvoda smo okupili zasebne timove. Budući da smo jako ambiciozni i želimo u Identity industriji biti u samom vrhu, bez takvih produktnih timova to ne bi bilo moguće. Naravno, timovi će se širiti i onda razdvajati, novi proizvodi će se razvijati, novi timovi slagati, ali princip produktnih timova ćemo zadržati.

Pandemija je pripomogla novom valu digitalne revolucije jer danas krajnji korisnik s pravom očekuje da se za bilo koju vrstu usluge ili proizvoda može registrirati online.

Jedan od ključnih ljudi za Identity segment u Microblinku je VP of Product, Malte Simon Gabriel, koji je s njima tek par mjeseci, ali koji već ima dobru perspektivu kako Microblink kotira na tržištu koje je vrlo razvijeno i zasićeno, ali koje još uvijek nema predvodnika.

Microblink je do sad bio globalno vodeća tvrtka u osnovnom proizvodu – skeniranju dokumenata, i mnogi Identity provideri su koristili naš proizvod kojeg su nadograđivali sa svojim sustavima za verifikaciju identiteta korisnika. Mi smo također nedavno ušli u taj segment, u kojem želimo biti konkurentni. Naime, nije dovoljno samo skenirati dokument već treba provjeriti je li to autentičan dokument. Upravo to i radimo s našim Document Verification proizvodom.

Isto tako, potrebno je provjeriti i autentičnost identiteta osobe koja tvrdi da je to njezin ID, za što smo također razvili proizvod Identity Verification. Međutim proizvod koji u potpunosti rješava problem verifikacije identiteta još uvijek ne postoji na tržištu – i to je upravo prilika za nas. Da bi ju ostvarili, jako puno istražujemo i eksperimentiramo s raznim tehnologijama, a neke od njih i sami razvijamo.

Iako će high-end tehnologija biti početak svakog njihovog rješenja, ona više nije jedini faktor kojim Microblink želi nastupati na tržištu. Malte ističe kako se žele odmaknuti od Microblinka koji je bio “samo” poslužitelj tehnoloških rješenja, u tvrtku koja će na tržište donijeti posve zaokružene proizvode odnosno end-to-end rješenja.

Commerce rješenjima već su osvojili i korisnike i klijente

S tom premisom danas operira i njihov “novo-stari” segment Commerce proizvoda.

Iako se nekima može učiniti da je Microblink takoreći preko noći ušao u područje commercea, zapravo je to bio jedan mnogo duži proces koji se paralelno odvijao s druge strane planeta. Naime, Microblink iz Zagreba uistinu se primarno bavio skeniranjem identifikacijskih dokumenata, no istovremeno, sestrinski BlinkReceipt iz New Yorka bavio se skeniranjem računa u maloprodaji, napominje Igor.

Danas zajedno u Commerce segmentu rješavaju nekoliko specifičnih problema. Primjerice, CPG (Consumer Packaged Goods) brendovima pomažu organizirati i pratiti izravne promocije prema krajnjim kupcima.

CPG brendovima je njihov glavni kanal prodaje – trgovina – koja im je istovremeno i konkurencija s vlastitim brendovima proizvoda. Zbog toga, CPG brendovi u pravilu nemaju pristup relevantnim podacima te im je teško pratiti uspješnost vlastitih promocija. Pomoću naših proizvoda, CPG brendovi mogu pokretati specifične kampanje prema različitim publikama te validirati njihovu uspješnost skeniranjem računa.

Uz validaciju kupnje, Microblink sada omogućava i prepoznavanje proizvoda na policama korištenjem kamere mobitela u stvarnom vremenu. Do sada su analizirali preko 5 milijardi kupnji u SAD-u.

Njihov najnoviji proizvod Product Recognition ide i korak dalje. Uz validaciju kupnje, sada omogućuju i prepoznavanje proizvoda na policama korištenjem kamere mobitela u stvarnom vremenu. Tu tehnologiju iskoristili su za osmišljavanje rješenja koje donosi dodatnu vrijednost brendovima odnosno njihovim krajnjim korisnicima – da li kroz individualizirane promocije ili bolje informiranje o proizvodima na licu mjesta.

“Želimo u potpunosti automatizirati razvoj novih rješenja strojnog učenja”

Zadnji, ali ne manje bitan segment koji će biti sve važniji za Microblink u budućnosti je njihova interna AI platforma s kojom su dosad podržavali razvoj Identity i Commerce rješenja. Igor ističe kako za nju imaju velike planove, između ostalih i ambiciju da je pripreme za tržište. S njom bi mogli upogoniti efikasniji razvoj rješenja u različitim drugim područjima – od zdravstva, poljoprivrede do automobilske industrije.

Gradimo naš AI tim i platformu već dugi niz godina za interne potrebe, a danas se možemo pohvaliti s takvom razinom automatizacije i brzinom razvoja AI proizvoda s kojom možemo donijeti ogromnu vrijednost i potencijalnim vanjskim klijentima.

S obzirom na to da Microblink već ima etablirane proizvode i rješenja, zanimalo me i kako danas izgleda proces nadogradnje postojećih rješenja u odnosu na nove stvari što rade? Igor mi odmah odgovara kako je njihov konačni cilj upravo sa samom AI platformom u potpunosti automatizirati razvoj novih i nadogradnju postojećih rješenja strojnog učenja… i na dobrom su putu da to ostvare.

Nadogradnja je jednostavniji zadatak za našu platformu jer podrazumijeva već definirane glavne značajke rješenja kao što su arhitektura modela i proces obrade podataka. Stoga se danas naših 60-ak ML modela u produkciji konstantno nadograđuje na novim podacima s visokom razinom automatizacije.

Međutim, razvoj novog rješenja zahtijeva puno više angažmana naših inženjera jer najprije trebaju osmisliti glavne značajke kako bi se rješenje moglo dovoljno dobro naučiti i riješiti problem, a zatim i kontinuirano nadograđivati. Automatizirati taj dio razvoja predstavlja veliki izazov koji smo već počeli rješavati s našom AI platformom.

Proizvod koji posve rješava problem verifikacije identiteta još uvijek ne postoji – i to je upravo prilika za Microblink. Da bi ju ostvarili, jako puno istražuju i eksperimentiraju s raznim tehnologijama, a neke od njih i sami razvijaju, navodi Igor.

Metodologija prilagođena tipu inženjera

Kako bi pripremili tvrtku za budućnost u kojoj će to biti moguće, ali i trenutno stanje koje može takav rast i razvoj podržati, Microblinkovim timovima je važno imati dobro posloženu strategiju razvoja proizvoda unutar spomenutih kategorija. Za to je pak bilo potrebno prebaciti razvoj u ruke stručnjaka za proizvode, dodaje Igor. U Microblinku su stoga prethodnih godinu dana radili na tome da procese koje su do tad nosili Sales i Engineering prebace na osobe koje bi preuzele ulogu svojevrsnog CEO-a pojedinih proizvoda.

Kako od internog kadra, tako i izvana, počeli smo okupljati product ownere koji su nakon godinu dana posložili procese koji u fokus stavljaju produkt te su uveli ceremonije koje im omogućavaju razvoj proizvoda na agilan način, bez obzira koju agilnu metodu koristili. Tu nam je mnogo pomogao CROZ kao partner koji ima iskustva kako osnažiti takav tim, koje agilne metode razvoja primijeniti te smo uz njihovu podršku i edukaciju počeli raditi s već spomenuta tri produktna tima.

Davor Čengija koji je bio jedan od glavnih i odgovornih s CROZ-ove strane navodi kako je sve krenulo s formiranjem transformacijskog tima, kojem je zadatak bio definirati ciljeve i voditi organizaciju svojim primjerom kroz promjenu.

Nakon usklađivanja s vodstvom okrenuli smo se izgradnji i unaprjeđenju samih razvojnih timova, u mjeri koja je bila potrebna i primjerena, budući da razvojni timovi u Microblinku itekako uspješno znaju raditi svoj posao. Zato smo se fokusirali na usvajanje produktnog stava i iterativnih isporuka, ubrzavanja ciklusa planiranja, razvoja i testiranja.

Osim toga, bilo je tu i treninga liderskih vještina na svim razinama te timskih treninga, s naglaskom na izgradnju odnosa i veza u timovima, ali naravno, i raznih treninga za upoznavanje s metodologijom novog načina rada i ključnim konceptima. Međutim, nijedna metodologija ne funkcionira kao savršena kopija teorijskih modela, niti je to njihova poanta. I Microblink je imao specifičnosti kojima se metodologija trebala prilagoditi. Davor pojašnjava kako je strojno učenje (ML) vrlo kompleksna disciplina koja zahtijeva da ML inženjeri na algoritme i podatke, a time i na funkcionalnosti, gledaju holistički, iz vrlo široke perspektive – pa se pokazalo da nije baš mudro imati po jednog ili dva ML inženjera u svakom produktnom timu, već da se trebaju držati zajedno.

Nova tržišta, novi klijenti

U narednoj godini što se tiče razvoja i tehnologije, u Microblinku planiraju i dalje raditi na novim metodama za brže učenje ML modela kako bi ubrzali razvoj proizvoda u Commerce i Identity domeni. Što se tiče pak poslovnih planova za Identity i Commerce segmente, u vidu su širenja na nova tržišta, kao i fokus na veće klijente.

U Identityju segmentu smo do sad našu prodaju bazirali na inboundu marketingu. Iako smo ostvarili ugovore s preko 600 klijenata raznih veličina i iz raznih branši u preko 80 zemalja, oni su zapravo birali nas. Sad s novom strategijom želimo doći do enterprise klijenata, pogotovo na novim tržištima koje do sad nismo tako jako pokrivali, prije svega u SAD-u. U Commerce dijelu se želimo proširiti i izvan SAD-a.

Ako vas zanima više o njihovim pojedinim proizvodima svakako posjetite Microblinkovu službenu web stranicu, želite li ih možda isprobati – možete i to, a za sve obavijesti i oglase o novim pozicijama pratite njihove društvene kanale te naravno – stranicu karijera.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

SaaStanak 2024: “Prodaja softvera temelji se na dvije strategije: boli i strahu”

Je li 1000 dolara za lead previše, hoće li nam klijenti oprostiti bugove zbog brzine...? Donosimo vam dvije priče koje otkrivaju tajne i strategije ključne za uspjeh u SaaS industriji.

Startupi

Upoznajte 20 odabranih timova ZICER-ovih akceleratorskih programa

Vodeći hrvatski startup hub ZICER predstavio je timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora.

DevDev

Leapwiseovih 5 savjeta za razvoj enterprise softvera – i besplatan backend priručnik

Zagrebačka kompanija Leapwise svoje dugogodišnje iskustvo u product buildingu i system integrationu (u domenama BSS/OSS-a, cybersecurity inženjeringa, automatizacije i IOT-a) sada želi podijeliti i sa širom zajednicom - dio tog znanja skupljen je i u besplatan backend priručnik.

Programiranje

S Tech Leadom o Pimcoreu, open-source platformi za digitalizaciju poslovanja

U razvoju rješenja za upravljanje informacijama o proizvodu (PIM), digitalnom imovinom (DAM), web sadržajem (CMS) i e-trgovinom - virovitički Factory odabrao je Pimcore - saznajemo što ih je osvojilo kao inženjere i koje su mu specifičnosti?

Netokracija Podcast

AI smanjio odjel marketinga poznate tvrtke i uštedio im 10 milijuna dolara

Počela su prva hvaljenja kako je AI zamijenio radnike i tako napravio uštedu od 10 milijuna dolara. Sva sreća, to se nikome nije svidjelo...

Digitalni mediji

Hrvate od EU izbora više zanimaju Vučić, Međugorje i invazija dabrova!

Ove nedjelje izlazimo na druge po redu izbore u ovoj superizbornoj godini, ali sudeći po pretraživanjima online, Hrvati bi ovog vikenda mogli prije otići na kavu nego na birališta.