Hrvatski MeshPoint u finalu 'Oscara za startupe' - The Europas

Hrvatski MeshPoint u finalu ‘Oscara za startupe’ – nagrade The Europas

Od inicijative nekolicine volontera u jeku izbjegličke krize u Hrvatskoj do startupa koji bi mogao “naglavce” okrenuti koncept rješavanja komunikacijskih problema u slučajevima humanitarnih kriza, u trenutcima kad je komunikacija prijeko neophodna i važno je omogućiti brz i pouzdan pristup internetu u raznim uvjetima. Tako bi se ukratko mogao opisati razvojni put hrvatskog MeshPointa, koji je ušao u finale nagrade, svojevrsnog "Oscara za startupe", The Europas, koju je osnovao TechCrunchov Mike Butcher.

meshpoint_1naslovnaNo, vratimo se nešto unatrag – zadnji put kad smo pisali o ekipi koja stoji iza Meshpointa, a koja je usko povezana s inicijativom Otvorena mreža, “ostavili” smo ih u Opatovcu, odnosno ispred tamošnjeg kampa za izbjeglice, jer je bilo potrebno dosta nagovaranja i pregovaranja kako bi volonteri, koji su postali poznati po tome što su izbjeglicama u ruksacima “donosili” internet, uopće ušli u kamp, objašnjava mi u razgovoru jedan od suosnivača, Valent Turković.

Ograda ih nije zaustavila u naumu – dok nisu ušli u kamp, osiguravali su pristup internetu osobama koje su ulazile i izlazile iz njega, što je mnogim volonterima olakšalo komunikaciju. Dok je stanje u Belom Manastiru, Tovarniku i Opatovcu bilo kaotičnije, u Slavonskom Brodu, idućem odredištu izbjeglica, tim se mogao bolje pripremiti – u kamp su došli prije svih, stoga su imali nekoliko dana za konfiguriranje opreme na tornjeve javne rasvjete, koju su potom održavali.

Sad već pomalo legendarna fotografija volontera koji izbjeglicama u ruksaku "nose" internet. Meshpoint je korak dalje - uređaj koji može svatko postaviti, a koji nudi povezivanje s internetom, danas već neophodno u kriznim slučajevima.
Sad već pomalo legendarna fotografija volontera koji izbjeglicama u ruksaku “nose internet”. MeshPoint predstavlja korak dalje – uređaj koji može svatko postaviti, a koji nudi povezivanje s internetom, što je danas već neophodno u kriznim slučajevima.

Kamp se zatvorio u ožujku, a volonteri su preuzeli svoju opremu i odlučili da priča tu ne staje. Tako se i rodila ideja o Meshpointu, uređaju koji će omogućavati pristup internetu i pokrivenost većeg područja, ali koji će znati postaviti svaki volonter.

Kroz rad s humanitarnim organizacijama shvatili smo da oprema koju koristimo nije prilagođena uvjetima na terenu. Za osobe koje su mrežni stručnjaci, postavljanje i održavanje opreme je bilo jednostavno, ali za volontere nije, posebice ako je opremu potrebno seliti. Zbog toga smo odlučili svu opremu staviti u jedno kućište, kako bi se volonterima pojednostavilo postavljanje opreme.

Open-source i prodaja gotovih uređaja

Raznolik tim, koji sad, osim Valenta, čine Srđan Kovačević, Ivan Jelušić, Vlatko Matijević, Milica Miloslavljević i Vjekoslav Radišić, osmislio je kućište koje se 3D printa, a u kojemu se nalaze routeri, baterija i ostala oprema. Sve će biti open-source, tako da će uređaj moći isprintati i sastaviti svatko tko to želi, pa čak i raditi na unaprjeđenju dizajna i komponenti, a cilj je i prodavati gotove proizvode humanitarnim organizacijama. No, iako je tu riječ o socijalnom poduzetništvu, proizvodu za humanitarne svrhe, za njegov daljnji razvoj i proizvodnju potrebno je i financiranje.

U kampu za izbjeglice u Slavonskom Brodu tim je postavio opremu na tornjeve javne rasvjete, ali nakon zatvaranja shvatili su da priča mora biti jednostavnija - i osmislili Meshpoint.
U kampu za izbjeglice u Slavonskom Brodu tim je postavio opremu na tornjeve javne rasvjete, ali nakon zatvaranja shvatili su da priča mora biti jednostavnija – i osmislili MeshPoint.

Od osmišljavanja proizvoda do danas, tim je MeshPoint prezentirao na nekoliko događanja i natjecanja, kao što je OECD-ovo natjecanje u društveno korisnim inovacijama, nakon čega su bili pozvani i na OECD-ovu godišnju konferenciju u Parizu. Svakako treba istaknuti i konferenciju u Londonu koju je organizirala inicijativa TechFugees, čiji je pokretač opet, među ostalima, TechCrunchov Mike Butcher. Inicijativa je organizirala nekoliko događanja, uključujući i ono u Beogradu, a želi djelovati kao medijator između startupa koji mogu unaprijediti rad humanitarnih organizacija, kao što je MeshPoint, i samih organizacija koje su nerijetko trome i sporije reagiraju na stanje na terenu, pogotovo ako je riječ o većima. Da je to tako, u to se uvjerio i hrvatski tim – i uz događaje u kampovima i uz komunikaciju te pokušaj ostvarivanja suradnje s raznim organizacijama:

Pretpostavljali smo da ćemo partnerstvo s humanitarnim organizacijama postići preko crowdfundinga, ali to u praksi ide puno sporije. Odgovori se čekaju mjesecima i potrebno je uporno ići na sastanke, dogovore, pregovore. TechFugees to radi za tvrtke koje su dio zajednice, jer su shvatili koliko su humanitarne organizacije prespore u inoviranju, a startup zajednica to može pomaknuti.

Disrupcija pristupa komunikacijskoj krizi

MeshPoint želi djelovati na komunikacijski aspekt, jer je pristup internetu iznimno važan i za volontere i za osobe pogođene krizom, kao što su izbjeglice. Postoje organizacije koje se time bave, i to kvalitetno, objašnjava Valent, ali njihovi su resursi ograničeni – oprema koju nose je skupa i ne mogu biti toliko fleksibilni te pokrivati više područja istodobno. S druge strane, MeshPointovi se uređaji, koji će biti daleko povoljniji od alternative, lako mogu dostaviti s prvim humanitarnim paketima ili čak bacanjem iz aviona, a plan je da postavljanje bude jednostavno da to može učiniti svatko – i time brzo omogućiti pristup internetu od 100 do 200 osoba po uređaju, ovisno o terenu.

Uskoro će svjetlo dana ugledati i druga verzija prototipa - uređaju će moći pristupiti više ljudi, a i lakše će ga biti 3D printati.
Uskoro će svjetlo dana ugledati i druga verzija prototipa – putem njega, internetu će moći pristupiti više ljudi, a i lakše će ga biti 3D printati.

Doista je zanimljivo vidjeti razvoj ovog hvalevrijednog uređaja koji bi mogao napraviti značajne promjene u trenutcima kad je nesmetan pristup internetu i svaka informacija koja se njime može prenijeti ili dobiti važna, a još je zanimljivije kad se sjetimo da je sve nastalo od nekolicine volontera kojima nije bilo teško spremiti opremu u ruksak i zaputiti se prema izbjeglicama – i ostati s njima danima, tjednima, uvidjeti koje su potrebe i izazovi na terenu i osmisliti adekvatno rješenje.

Sutra ćemo doznati i hoće li im u ruke stići i nagrada za najbolji humanitarni tehnološki proizvod, iako su priznanja manje važna – važnije je da ključne osobe u ključnim humanitarnim organizacijama što ranije prepoznaju potencijal ovakvog proizvoda koji bi uvelike olakšao situacije na terenu, a, vjerujem, u nekim slučajevima čak značio i razliku između života i smrti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.