Uspjeh hrvatskih informatičara u Rusiji: 3 medalje osvojene

Dok je informatika u školama zapostavljena, naši mladi informatičari osvajaju medalje

Hrvatski reprezentativci se ne vraćaju s medaljama samo s Olimpijskih igara u Brazilu, već i s Međunarodne informatičke olimpijade. Mladi informatičari su jedno srebro i dvije bronce zasluženo osvojili nakon dva dana provedena u rješavanju algoritamskih zadataka - usprkos tomu što je informatika zapostavljena u redovnom školstvu.

Hrvatski reprezentativci se iz Rusije vraćaju s tri medalje - srebrom i dvije bronce.
Hrvatski reprezentativci se iz Rusije vratili su se s tri medalje – srebrom i dvije bronce.

28. Međunarodna informatička olimpijada održavala se od 12. do 19. kolovoza u Kazanu, u Rusiji, gdje su Hrvatsku predstavljali Domagoj Bradač, Adrian Beker i Vilim Lendvaj iz XV. gimnazije Zagreb te Marin Kišić iz Prve gimnazije Varaždin. Na natjecanju je nastupilo 308 učenika iz 80 zemalja svijeta među kojima su se naši natjecatelji uspjeli istaknuti s čak 3 medalje – Domagoj je osvojio srebro, a Adrian i Vilim broncu.

Međunarodna informatička olimpijada (IOI) jedna je od znanstvenih olimpijada koje su osnovane pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a njezin cilj je pobuditi interes za računarstvo i informacijske tehnologije među mladima u svijetu. Osim toga, olimpijada je prilika za zainteresirane i nadarene učenika da pokažu svoja znanja i vještine te upoznaju druge kulture, ističe tajnik Hrvatskog saveza informatičara Krešimir Malnar koji je na natjecanju sudjelovao kao član Međunarodnog odbora Olimpijade.

Zadaci na Olimpijadi su teški, a znanja koja se traže učenici ne usvajaju na redovnoj nastavi informatike, već na dodatnim grupama za programiranje. Što se očekuje od natjecatelja, objašnjava hrvatski osvajač srebra Domagoj Bradač, dobitnik i osam Oskara znanja.

Natjecanje se sastoji od dva dana po pet sati natjecanja tijekom kojih rješavamo svaki dan 3 zadatka. Zadaci su algoritamske prirode, odnosno treba osmisliti algoritam i implementirati ga tako da računalo izvršava određene naredbe.

Želja za izazovom i pomicanjem vlastitih granica kao motivacija

kaže Domagoj, osvajač srebrne medalje.
Domagoja je za sudjelovanje na Olimpijadi motivirala želja za izazovom, ali i mogućnosti koje pruža uspjeh na Olimpijadi.

Domagoj i ostali učenici za natjecanje su se pripremali cijele godine.

Pripremamo se kontinuirano cijele godine rješavajući zadatke s bivših natjecanja i učeći nove algoritme. Tijekom godine imamo pripreme u školi te pripremna natjecanja koja organizira Hrvatski savez informatičara, a intenzivno se pripremamo neposredno prije natjecanja u Zagrebu i u Krku na Kampu mladih informatičara.

Iako kaže da mu je ponekad bilo teško pripremati se za natjecanje, rješavati školske obaveze i družiti se u isto vrijeme, Domagoja je motivirala želja za izazovom i pomicanjem granica svojih sposobnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju ovakvim uspjehom. Naime, Olimpijadu i slična informatička natjecanja prate skauti iz informatičkih kompanija koje su već zaposlile i mnoge hrvatske osvajače medalja s prethodnih natjecanja.

Hrvatska bolja od Nizozemske, Danske, Irske…

Iako se učenici iz nekih drugih zemalja duže i intenzivnije pripremaju za natjecanje, rezultati koje hrvatski učenici, a i studenti, postižu na međunarodnim informatičkim natjecanjima, dokaz su da Hrvatska ima dobar sustav izbora članova reprezentacije i priprema za međunarodna natjecanja, ističe Malnar, navodeći da su Nizozemska, Danska i Irska samo neki od primjera razvijenih europskih zemalja čiji se kandidati ne mogu nositi s težinom zadataka.

Za uspjeh na ovakvom natjecanjima potreban je sustavan rad s većim brojem učenika koji će rezultirati izborom najboljih za nastupe na međunarodnim natjecanjima. S obzirom na to da u hrvatskom obrazovnom sustavu informatika nije dovoljno zastupljena, pogotovo programiranje, ulogu pokretača preuzeli su informatički klubovi i udruge koji djeluju pod okriljem Hrvatskog saveza informatičara i koje okupljaju učenike i pružaju im mogućnost da razvijaju svoj talent i inovativnost u okviru koji u velikoj mjeri nadilazi sve ono što im je dostupno kroz školski program.

Uspjesi naših reprezentativaca su dokaz da Hrvatska ima dobar sustav izbora natjecatelja i priprema, kaže Malnar.
Uspjesi naših reprezentativaca su dokaz da Hrvatska ima dobar sustav izbora natjecatelja i priprema, kaže Malnar.

Sadašnji obrazovni plan i program informatike je promašen

Ipak, u hrvatskom se obrazovnom sustavu još mnogo toga može napraviti da se sudjelovanje u ovakvim natjecanjima više podrži i promovira. Na primjer, Krešimir Malnar smatra da bi informatika trebala biti obavezan predmet od petog razreda nadalje, s većim naglaskom na osnove računarstva i programiranje.

Sadašnji obrazovni plan i program informatike je u dobroj mjeri promašen jer krivo pretpostavlja što to znači “informatička pismenost” pa se tako u učionici puno više vremena provodi na učenje korištenja uredskih paketa nego na osnove računarstva i na programiranje.

Osim toga, Malnar navodi da se nedovoljno pažnje posvećuje izvaninstitucionalnom obrazovanju, a velik dio učenika koji sudjeluju na natjecanjima priprema se upravo u informatičkim klubovima i udrugama, a ne u školama.

Kada ćemo informatičke uspjehe slaviti kao one sportske?

S druge strane, informatički i drugi znanstveni olimpijci još ne dobivaju dovoljno veliko priznanje za svoj uspjeh. I sam Krešimir Malnar sumnja da ćemo u skoroj budućnosti informatičke medalje slaviti kao one sportske.

Učenici koji na znanstvenim olimpijadama osvoje medalju ponekad dobiju nešto medijske pažnje, ali to je kratkotrajno. A o nagradama kakve dobivaju sportaši mogu samo sanjati.

Usprkos tome, uspjesi reprezentativaca dokazuju da se entuzijazam prema informatici u Hrvatskoj nastavlja širiti te da generacije naših mladih informatičara imaju još mnogo toga za pokazati.

Komentari

  1. John

    John

    26. 08. 2016. u 9:00 pm Odgovori

    Ovome se ne čudim, jer smatram da nema škole koja će nekoga DIREKTNO naučiti programirati. Bolje je ulagati trud u matematički način razmišljanja i programeri će se pojaviti sami od sebe. Tu nastaje problem, jer većina profesora informatike ne zna što raditi sa tim nadarenim učenicima. Ti profesori nisu programeri nego profesori informatike koji odlično znaju nabrajati dijelove računala i eventualno napisati par redova u Logu (sorry ako sam nekoga uvrijedio).
    Ovo govori profesionalni C/C++ programer sa završenim FER-om.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.