Lenovo kupuje Motorolu od Googlea za 2,91 milijardi dolara

Lenovo kupuje Motorolu od Googlea za 2,91 milijardi dolara

Google prodaje Motorolu Mobility Lenovu, kineskom proizvođaču pametnih telefona, za 2,91 milijardi dolara (djelomično u gotovini, a djelomično u dionicama). Vijest je to koja je u jučerašnjim večernjim satima, po ovdašnjem vremenu, brzinom munje obišla svjetske medije i mnoge iznenadila, posebice jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u ekosustavu Androida, Googleovog operativnog sustava. No, čini se da je Motorola od tada Googleu samo zadavala glavobolje.

Moto X
Uskoro će biti “A Lenovo Company”.

Google prodaje Motorolu Mobility Lenovu, kineskom proizvođaču pametnih telefona, za 2,91 milijardi dolara (djelomično u gotovini, a djelomično u dionicama). Vijest je to koja je u jučerašnjim večernjim satima, po ovdašnjem vremenu, brzinom munje obišla svjetske medije i mnoge iznenadila, posebice jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u ekosustavu Androida, Googleovog operativnog sustava. No, čini se da je Motorola od tada Googleu samo zadavala glavobolje.

Kako je na službenom Googleovom blogu objavio Larry Page, njegov CEO, Motorolin tim je u proteklih 19 mjeseci, promijenio fokus tvrtke (koja je do tada bila na rubu nestajanja) na manji broj pametnih uređaja. Page tvrdi da su i Moto G i Moto X polučili dobre rezultate (što je ponešto diskutabilno), a svakako su dobrodošli bili i Motorolini patenti.

No, tržište pametnih uređaja je iznimno kompetitivno i zahtijeva potpunu posvećenost, kad govorimo o izradi mobilnih uređaja. Zbog toga smatramo da će Motoroli biti bolje s Lenovom, koji bilježi rapidan rast na području pametnih telefona te PC-eva. Ovim će potezom Google usmjeriti energiju prema inovacijama u Androidovom ekosustavu, kako bi od toga koristi imali korisnici pametnih uređaja diljem svijeta. Ovo ne znači pomak za naše napore na području hardvera – dinamika i zrelost nosive tehnologije i tehnologije u domu (Google Glass i Nest, op. a.), primjerice, razlikuju se od mobilne industrije.

Yang Yuanqing, CEO Lenova, smatra da će ovom akvizicijom Lenovo postati snažan globalni igrač na mobilnom tržištu. Spominje da su već imali uspjeh s brendom Think, koji su kupili od IBM-a. Istodobno, CEO Motorole Mobilityja, Dennis Woodside, smatra da će ovo za Motorolu značiti velik rast, putem kojega će konačno dosegnuti cilj od 100 milijuna korisnika.

Google će zadržati većinu Motorolinih patenata. SAD i Kina još nisu odobrile dogovor, tako da je Motorola još uvijek službeno Googleova. Podsjetimo, Google je kupio Motorolu po cijeni od 12,5 milijardi dolara, ali tada je izjavljeno da je najveći interes u patentima. No, The Verge ističe kako ti patenti nisu koristili Googleu onoliko koliko se očekivalo – niti su donosili pretjeranu zaradu, niti je Google koristio te patente dovoljno agresivno. Kako se navodi, čini se da je vlasništvo nad Motorolom Googleu samo zadavalo glavobolje, stoga je bilo vrijeme da se zaustavi gubitak.

S druge strane, to je dobra vijest za Lenovo, koji je očito tražio sličan ulaz na američko, pa i globalno tržište, jer je ranije već dao ponudu za BlackBerry. Lenovo bi lakše mogao sklopiti dogovore s operaterima, posebice jer je Motorola i dalje ugledan brend.

Inače, vijest o ovoj akviziciji došla je dan prije no što Google objavljuje rezultate zarade za prethodni kvartal.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.