Lenovo kupuje Motorolu od Googlea za 2,91 milijardi dolara

Lenovo kupuje Motorolu od Googlea za 2,91 milijardi dolara

Google prodaje Motorolu Mobility Lenovu, kineskom proizvođaču pametnih telefona, za 2,91 milijardi dolara (djelomično u gotovini, a djelomično u dionicama). Vijest je to koja je u jučerašnjim večernjim satima, po ovdašnjem vremenu, brzinom munje obišla svjetske medije i mnoge iznenadila, posebice jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u ekosustavu Androida, Googleovog operativnog sustava. No, čini se da je Motorola od tada Googleu samo zadavala glavobolje.

Moto X
Uskoro će biti “A Lenovo Company”.

Google prodaje Motorolu Mobility Lenovu, kineskom proizvođaču pametnih telefona, za 2,91 milijardi dolara (djelomično u gotovini, a djelomično u dionicama). Vijest je to koja je u jučerašnjim večernjim satima, po ovdašnjem vremenu, brzinom munje obišla svjetske medije i mnoge iznenadila, posebice jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u ekosustavu Androida, Googleovog operativnog sustava. No, čini se da je Motorola od tada Googleu samo zadavala glavobolje.

Kako je na službenom Googleovom blogu objavio Larry Page, njegov CEO, Motorolin tim je u proteklih 19 mjeseci, promijenio fokus tvrtke (koja je do tada bila na rubu nestajanja) na manji broj pametnih uređaja. Page tvrdi da su i Moto G i Moto X polučili dobre rezultate (što je ponešto diskutabilno), a svakako su dobrodošli bili i Motorolini patenti.

No, tržište pametnih uređaja je iznimno kompetitivno i zahtijeva potpunu posvećenost, kad govorimo o izradi mobilnih uređaja. Zbog toga smatramo da će Motoroli biti bolje s Lenovom, koji bilježi rapidan rast na području pametnih telefona te PC-eva. Ovim će potezom Google usmjeriti energiju prema inovacijama u Androidovom ekosustavu, kako bi od toga koristi imali korisnici pametnih uređaja diljem svijeta. Ovo ne znači pomak za naše napore na području hardvera – dinamika i zrelost nosive tehnologije i tehnologije u domu (Google Glass i Nest, op. a.), primjerice, razlikuju se od mobilne industrije.

Yang Yuanqing, CEO Lenova, smatra da će ovom akvizicijom Lenovo postati snažan globalni igrač na mobilnom tržištu. Spominje da su već imali uspjeh s brendom Think, koji su kupili od IBM-a. Istodobno, CEO Motorole Mobilityja, Dennis Woodside, smatra da će ovo za Motorolu značiti velik rast, putem kojega će konačno dosegnuti cilj od 100 milijuna korisnika.

Google će zadržati većinu Motorolinih patenata. SAD i Kina još nisu odobrile dogovor, tako da je Motorola još uvijek službeno Googleova. Podsjetimo, Google je kupio Motorolu po cijeni od 12,5 milijardi dolara, ali tada je izjavljeno da je najveći interes u patentima. No, The Verge ističe kako ti patenti nisu koristili Googleu onoliko koliko se očekivalo – niti su donosili pretjeranu zaradu, niti je Google koristio te patente dovoljno agresivno. Kako se navodi, čini se da je vlasništvo nad Motorolom Googleu samo zadavalo glavobolje, stoga je bilo vrijeme da se zaustavi gubitak.

S druge strane, to je dobra vijest za Lenovo, koji je očito tražio sličan ulaz na američko, pa i globalno tržište, jer je ranije već dao ponudu za BlackBerry. Lenovo bi lakše mogao sklopiti dogovore s operaterima, posebice jer je Motorola i dalje ugledan brend.

Inače, vijest o ovoj akviziciji došla je dan prije no što Google objavljuje rezultate zarade za prethodni kvartal.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.