Dioklecijanova palača u utrci za komercijalnu LEGO repliku od preko pet tisuća kocki

Dioklecijanova palača u utrci za komercijalnu LEGO repliku od preko pet tisuća kocki

Dioklecijanova palača u Splitu uskoro bi mogla dobiti komercijalnu LEGO repliku od preko pet tisuća kocki, ali samo ako projekt - prikupi dovoljan broj glasova javnosti.

dioklecijanova_palaca_lego

Kolekcionar LEGO setova Ilija Šundov izradio je digitalnu maketu Dioklecijanove palače na aplikaciji Lego Digital Designer putem koje kreativci javnosti predstavljaju vlastitu viziju idealnog LEGO seta. Rješenja koja prikupe 10 tisuća glasova potom analizira stručna LEGO komisija koja odlučuje o komercijalizaciji projekta. Dioklecijanova palača za sada je prikupila više od 2.000 glasova, no dobra je vijest da se može glasati tijekom sljedećih 237 dana!

Digitalni projekt Dioklecijanove palače, Ilija je izrađivao oko šest mjeseci, pazeći pri tome na svaki detalj izvornog oblika palače iz 305. godine, s vojnim i logističkim objektima u sjevernom te carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače.

Prilika i za dodatnu promociju Hrvatske

Kako bi projekt pretvorio i u nešto opipljivo, krenuo je u izradu makete pri čemu je izazov bio nabaviti dovoljnu količinu LEGO kocki, za što mu je trebalo dodatnih šest mjeseci. Izrada završnog proizvoda trajala je 20 sati, a maketa je u konačnoj verziji sastavljena od 5.468 kocki. O tome zašto se uopće upustio u cijeli ovaj projekt, Splićanin Ilija kaže:

Slaganje Lego setova strast je koja je od djetinjstva do danas postajala samo jača, a ovo mi se činilo kao idealna prilika da od hobija napravim nešto posebno. LEGO Dioklecijanovu palaču vidim kao priliku da se Split i Hrvatska dodatno promoviraju na jedan drugačiji način, po mjeri novih generacija i suvremenih turista.

Ako vam se sviđa ideja te biste i sami voljeli složiti Dioklecijanovu palaču od LEGO kocki, svoj glas projektu možete dati na službenoj web stranici LEGO Ideas, a dodatne informacije mogu se pratiti i na Facebook stranici LEGO Dioklecijanova palača.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.