Kako naći novac i voditi posao u vrijeme krize - otkrivaju osnivačice, menadžerice i freelancerica!

Kako naći novac i voditi posao u vrijeme krize – otkrivaju osnivačice, menadžerice i freelancerica!

Uz uspješne domaće stručnjakinje, zaključili smo i Ladies of New Business: Leadership izdanje uz potporu A1 Hrvatska. Naučili smo gdje i kako tražiti novac za svoje poslovanje, što trebamo promijeniti u mindsetu prema korisnicima te kako donositi odluke u krizi.

Dugogodišnja Netokracijina konferencija Ladies of New Business nastavila se uspješno i u 2020. Jučer, 6. studenog zaključen je i drugi dan online izdanja s više od 400 gledatelja na Zoomu i Facebooku.

S prvim danom pokrili smo teme o vođenju poslovanja i tima, ali i o tome kako brinuti o sebi da bi mogli i o drugima. Drugi dan pak posvetili smo poduzetničkim temama pa smo od Revutove Josipe Majić saznali više o tome kako osigurati investicije u doba krize, a od Sanje Radić iz Impuls savjetovanja kako dobiti sredstva iz Europske unije.

Nastavili smo s Ivom Babić iz A1 Hrvatska koja nam je dala savjete kako proaktivno reagirati na korisničke potrebe, a dan smo zaključili s panel raspravom na kojoj su Lora Pleško iz Mašinerije, Martina Grgić iz Smart Lumiesa te freelance dizajnerica i branding stručnjakinja Nela Dunato razgovarale s moderatoricom Mijom Biberović kako održati poslovanje u vrijeme krize.

Di su pare – za poduzetnike i poduzetnice?

Za početak, Sanja Radić nas je kratko uvela u to kako se i sama našla u konzultantskom poslu što je zapravo bio super uvid gledateljima koji su se poslije i u pitanjima zanimali kako bi mogli ući u to područje. Istaknula je tada da za zanimanje konzultanta za EU projekte ne postoji fakultet. Sanja je prošla mnoga volontiranja i studentske poslove, a već je za vrijeme studiranja s kolegama uspješno prijavila prvi projekt.

Pa tako potvrđujemo koliko je proaktivnost bitna u svemu, kako u osiguravanju posla tako i sredstava. Sanja nas je brzo uvela u stanje EU fondova danas – koja sredstva su Hrvatskoj dostupna iz Unije, koliko ih povlačimo, u usporedbi s onim koliko dajemo. No, trenutno se nalazimo u prijelaznom razdoblju. Prethodni financijski ciklus od šest godina završava se ove 2020. Sada ulazimo u novi ciklus koji će trajati od 2021. do 2027. što znači nova pravila i prioritete – ali i nova sredstva. Iako smo na prekretnici ciklusa jedan od najvažnijih prioriteta za EU fondove od 2021. bit će umanjenje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom.

Sanja nas je podrobno uvela u sve bitne stavke povlačenja sredstava iz EU fondova.

Sanja se na početku osvrnula i na problematiku stava poduzetnika prema EU fondovima te ih tako podijelila u tri kategorije: 1) idemo na sve; 2) ne zanima nas jer je prekomplicirano; 3) svjesni smo što bespovratna sredstva znače i spremno se upuštamo u to. Bez obzira u koju vi skupinu spadate, Sanja je zaključila svoje predavanje s time da se ne trebate bojati tražiti savjetodavnu pomoć.

Analizu projektnog potencijala svoje tvrtke ćete dobiti od većine konzultanata besplatno jer naš posao jest donijeti sredstva za štoviše tvrtki.

Nakon EU sredstava napravili smo dobar zaokret od 180 stupnjeva ka “američkom” načinu financiranja. Fondovi rizičnog kapitala, private equity, poslovni anđeli… Josipa Majić sa serijskim iskustvom u poduzetništvu prošla je mnogo toga, a svoja znanja spremno je podijelila u detaljnoj prezentaciji o tome što čeka startupe koji planiraju tražiti investiciju da propeliraju brz i eksponencijalan rast.

Svoje predavanje Josipa je podijelila u tri dijela pa je tako pokrila osnove o investiranju, konkretnije podatke o mehanici financiranja (kako se sklapaju i što sadržavaju ugovori, trajanje, proces) te na kraju sve zaokružila s ključnim savjetima iz osobnog iskustva.

Koliko god zvučalo patetično, nemojte pitati direktno za novac, poručuje Josipa, ako investitori misle da je vaša tvrtka sjajna prilika – oni će vam sami dati novce.

Kako nas je odmah u početku upozorila, ako smo lifestyle firma, razvijamo nešto za društveno dobro ili imamo linearan rast prihoda, traženje VC investicija nije za nas:

VC fondove ne zanimaju sigurni poslovni biznisi već poslovanja koja mogu iznimno rapidno rasti.

Josipa se kroz predavanje dotaknula ključnih stavki investiranja za startupe – od toga koliko kontrole/vlasništva dati investitorima, što očekivati od različitih vrsta fondova i investitora do toga kako pristupati investitorima u svakoj pojedinoj fazi procesa da zbilja na kraju osigurate investiciju. Više detalja donosimo uskoro u članku gdje ćemo pokriti sve detalje Josipinog predavanja, a za koji dan ovdje stiže i video.

Koji problem rješava vaš proizvod?

“Put do jednostavnih rješenja je težak, a težak je jer je za to potrebna promjena mindseta”. Slušajući inspirativno predavanje Ive Babić iz A1, urezala mi se ta rečenica u pamćenje jer zbilja na odličan način ističe koliko moramo ulagati u vlastitu percepciju o tome za koga razvijamo rješenje i kako tome pristupamo.

U A1 su na razini čitave korporacije morali tome sustavno pristupiti, što nije bilo jednostavno:

Danas eksperimentiramo s načinom na koji radimo kako bismo osigurali da svi u poslovnom procesu imaju krajnju sliku u glavi, da u svakom koraku mislimo o korisniku. Ustvari, da ne preskačemo korisnika. Da ne krećemo od toga: “ja imam ideju”, da ne krećemo od toga “ja mislim”, već da krenemo od istraživanja i da budemo znatiželjni. I da znatiželja postane dio procesa.

Iva Babić: Nerijetko svi upadnemo u zamku da se zaljubimo u svoj proizvod, zato što ranije testirajte svoje koncepte i ideje – nemojte da nešto ode u produkciju prije nego znate mišljenje korisnika.

U zadnje dvije godine u A1 tako su intenzivno istraživali nove načine rada pa su između ostalog prešli i na agile metodologiju. Od tada, sve konkretnije rade na tome da razviju novi pristup tržištu, ističe Iva:

Nismo htjeli samo obnoviti portfelj usluga već smo htjeli promijeniti osnovne postavke rada i izgraditi temelje za budućnost.

Krenuli su tako s istraživanjem i došli su do 3 glavne korisničke potrebe: fleksibilnosti, jednostavnosti i transparentnosti. Vrlo logične i vrlo očite, zaključuje Iva, ali nas odmah potom uvodi i u zamke u koje možemo upasti upravo misleći da znamo što je time pisac htio reći.

Prevođenje korisničkih potreba u svijet poslovanja može biti zeznuto stoga je nekada potrebno dalje preispitivati koje potrebe i probleme korisnici imaju. Kako bi izbjegli daljnje zamke u procesu, Iva i kolege iz A1 su razvili nekoliko kontrolnih mehanizama, o kojima više možete saznati iz snimke same konferencije. (A uskoro dodajemo i pojedinačna videa predavanja).

Kako su krizu dočekale freelance dizajnerica, menadžerica agencije i suosnivačica startupa?

U panelu na temu “Kako razviti posao u vrijeme krize” pridružila nam se tako Nela Dunato, kao freelancerica, Lora Pleško kao suosnivačica i menadžerica developerske agencije i Martina Grgić kao suosnivačica startupa.

Tri različita svijeta poduzetništva – tri različite priče. Svoju je prvo podijelila Lora, s kojom smo ususret Ladiesu imali i intervju. Kao i za mnoge od vas koji ste možda pokrenuli nešto svoje, ili planirate – znate možda taj osjećaj kad se stvari poklope bez obzira na okolnosti. A tako je bilo i za Loru koja danas vodi IT agenciju iako je završila Filozofski fakultet. Bilo je dovoljno da još u srednjoj zbog ljubavi prema glazbi pokrene portal.

Iskustvo je Loru i kolege naučilo da je dobra komunikacija ključna za uspjeh, stoga u ono malo vremena koje provedu u uredu, razvijaju komunikacijske vještine kako bi im remote rad tekao glatko.

Mašinerija je tako pokrenuta 2013., a do danas Lora i njezin muž osim što vode biznis, vode i ljude. Ulažu mnogo u komunikacijske procese i održavanje dobre radne atmosferu. “Nadam se da uspijevamo”, iskreno će kroz smijeh Lora. Ova 2020. prošla im je prilično dobro s obzirom da nije bilo većih otkazivanja projekata, ali kako i sama ističe – nije sve uvijek divno i krasno, podijelila je s nama zato i neke izazove:

U jednom trenutku rasta Mašinerije živjeli smo u uvjerenju da ako okupimo jedan awesome tim – ako nađemo odlične dizajnere, programere, testere – tim koji od početka do kraja može izraditi čitavo rješenje da će svi pasti ničice i nuditi nam poslove jer je teško naći takav tim. I tako smo krenuli u skupljanje kadra. Složili smo na kraju nekih 6 mjeseci ulaganja tim koji je stvarno bio vrhunski, ali onda se nije dogodio taj trenutak kad su trebali svi navaliti.

Percepcija o tome što korisnici ili klijenti žele uvijek je zeznuta stvar, ali često zaboravimo da svaka odluka koja ih se tiče treba vlastito “mini istraživanje” kako je spomenula Iva. No, nekada se u poslovanje upletu prsti više sile. Poput pandemije koja je za Martinu Grgić i tim značila da će morati velik dio proizvodnje Smart Lumies kocki prebaciti iz Kine u Hrvatsku.

Za Smart Lumies ova 2020. mogla je tako biti kobna. I bilo je tu teških odluka, a jedna od njih i da dijelove proizvoda rade u Aziji, ali da većinu sklapaju u Hrvatskoj. U početku nisu znali koje će sve to probleme donijeti.

Kad si mala firma bitno je brzo donositi odluke i stajati iza njih. Ne znači da je svaka odluka točna, uostalom i sami smo naučili da sklapanje u Hrvatskoj ima svoje velike mane. Dali smo joj priliku, ali sada samo čekamo da se vratimo nazad.

Ne mogu se svi nositi s tempom promjena koje donosi svijet startupa, svjesna je toga Martina. Smart Lumies

Iako je Neli Dunato lakše donositi odluke jer drugi ljudi ne ovise o njoj, kao samostalna poduzetnica težinu svake odluke o svom poslu snosi sama. I možda baš zato nema kompromisa kad su u pitanju zakašnjele isplate za projekte.

Što ako klijent ne može platiti? Ne mogu ja kreditirati svoje klijente. Uostalom, njima su dostupni natječaji i poticaji kao i meni, neka se snađu kao što se i ja snalazim. Naravno, ako s nekim klijentom imate dugogodišnji dobar odnos, izaći ćete u susret. Ali to je jedan klijent, to ne smiju biti svi klijenti, onda ste vi u problemu.

Očito, većinu njezinih prihoda čine projekti za klijente, ali manji dio otpada i na edukacije i prodaju vlastite knjige. The Human Centered Brand samostalno je pripremila i izdala, a više smo o tome pisali u tekstu o samoizdavanju knjiga. Takvo i druga specifična iskustva u poslu izrade vizualnih identiteta kojima se bavi pomogli su joj da postane ime koje se zove za predavanja i radionice na temu.

Bi li krenule u sve ovo u okolnostima 2020. godine?

Nela Dunato pripremala je online tečaj za svoju publiku, ali joj je, tijekom priprema, pisanje knjige izgledalo sve primamljivije.

Nela ističe da je odlična stvar s freelancanjem što se to može raditi paralelno s poslom.

Ako ste negdje zaposleni i imate normalno radno vrijeme 8-9 sati i dva dana u tjednu slobodna, to je izvedivo. Tako da nikada nije krivo vrijeme za krenuti freelancati pogotovo ako vam trebaju ekstra prihodi, ili su vam smanjili sate na poslu, ili plaću, nenadano ste dobili otkaz ili ste na prisilnom godišnjem itd.

U svim ti situacijama krenuti u freelancing može donijeti hrpu dobrih stvari. Ali ako je pitanje: da li bi dala otkaz svojevoljno na dobrom radnom mjestu u ovoj situaciji – ne bi – jer sam ja jako oprezna osoba i ne bih u to krenula prije nego izračunam sve: da li imam ušteđevinu barem za narednih 6 mjeseci, imam li uhodan biznis i barem par bukiranih klijenata, ali bez toga – sigurno ne.

Da zna ovo sve što zna danas, Lora ističe da bi definitivno prije odabrala da ide u freelancing nego u osnivanje agencije, ali s vremenom je shvatila koliko voli raditi s ljudima i graditi tim.

Martina pak ima drugačiju perspektivu – čak i kada nije sve posloženo treba biti odvažan. Iako nam je u nedavnom intervju iskreno rekla da kao direktorica startupa ima manju plaću od većine svojih prijatelja, opet bi se upustila u sve bez obzira.

Ja bih, ako želite nešto dobro i veliko postići morate biti hrabri i ne gledati što drugi rade već što vi želite. Nije lako, ali moguće je. Moj savjet je da krenete u to ako ste dovoljno svjesni da možete ostati bez svega i ako možete biti fleksibilni što se tiče životnih uvjeta.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Analiza

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Analiza

TABU: Juniorke u IT-ju imaju 4 %, a seniorke čak 18 % manju plaću od svojih muških kolega

Kako su plaćene žene u IT industriji, za iste godine iskustva, u odnosu na svoje muške kolege? Otvorilo se to pitanje prije pola godine s najnovijim izvještajem platforme TABU, danas mu se vraćamo da vidimo ima li promjena.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Hrvatski inspektori dio su EU projekta kontrole razvoja AI-ja vrijednog 3,5 milijardi eura

Impresionirani učinkovitošću hrvatskih inspektora, koji su već u prvih 310 posjeta identificirali 168 slučajeva doprinosa razvoju AI-ja, EU je potvrdila uključenost hrvatskog kadra u programu nadzora.

Tvrtke i poslovanje

Evo zašto je poznavanje hrane i vina ključno za uspjeh hrvatskog IT-ja

Osnivači startupa teško da će zadobiti povjerenje investitora ako ne poznaju vina ili naručuju dobro pečene bifteke.

Novost

Otpušteni programeri iz “big techa” završit će u Hrvatskoj: Apis IT planira ih zaposliti 1800

Hrvatska želi “uvesti” i zaposliti otpuštene programere i ostale tehnološke stručnjake iz Googlea, Facebooka, Microsofta i Twittera kao digitalne nomade za potrebe novog projekta daljnje digitalizacije javne uprave na kojemu radi Apis IT.

Analiza

Svaki bi brend trebao napustiti generičnu “stock” glazbu i razviti svoj – audio identitet!

Iako postoje mnoge "royalty free" glazbene platforme koje nude kvalitetnu glazbu, većina video oglasa napravljena je s glazbom koja zvuči generičko i jeftino. Razlog tome djelomično je loš ukus, manjak hrabrosti ili kreativne vizije menadžmenta, a djelomično manjak vremena posvećen kuriranju kvalitetne glazbe koja zvuči drugačije, ali je konzistentna s brendom.

Gaming

Uskoro kreće 4. sezona Student Esports Tournamenta! Hoće li TVZ ostati nepokoreni prvak?

Idući tjedan počinje nova sezona SET-a, domaćeg esport turnira koji je uspio okupiti 16 tehničkih fakulteta iz svih dijelova Hrvatske, a uz to je postao i nacionalni kvalifikacijski turnir za Amazonov i Intelov University Esports Masters (AUEM)!

Izvještaj

Domaću kreativnu industriju čekaju teški pregovori s Googleom

Iako donosi više od 830 milijuna eura u hrvatski BDP, kreativna industrija još nema u potpunosti odgovarajuću zaštitu i druge uvjete za neometan rad na digitalnom tržištu.