Krešimir Končić, Neuralab: Verificirane recenzije su najbolja promocija za web developere

Recenzije su postale jedan od primarnih načina kako se snalazimo u komercijalnom svijetu, na privatnoj, a sve više i na poslovnoj razini. Svjedoci smo kako zadnjih godina B2B poslovanje sve više preuzima B2C elemente, a u tom smjeru verificirane recenzije klijenata postaju faktor diferencijacije koji digitalne agencije danas ne smiju zanemariti.

Ipak, povratne informacije koje dobivamo svakodnevno putem društvenih mreža, pokazuju i ispraznost koja se nalazi iza onoga što nije moderirano i provjereno. Svjedoci smo kako razne kompanije u neznanju i nespremnosti na taj val korisničkog feedbacka ne reagiraju pravodobno ni promišljeno. Tako recenzije korisnika svakodnevno utječu na poslovanje stotina tisuća organizacija i kompanija te imaju važnu ulogu u uspjehu ili propasti njihovog poslovanja. Čak i loše recenzije mogu biti dobra prilika, a ne problem, ako se njima zna dobro upraviti.

Razmislite i sami koliko se angažirate oko kupnje novog gadgeta ili traženja restorana za naručivanje gableca na poslu – uvijek je u pitanju neka vrsta evaluacije koja će na kraju biti presudan faktor vašeg odabira. U svijetu B2B poslovanja stvari se slično preslikavaju, kako kažu: B2B is the new B2C, ali uz to ipak zahtijevaju konzistentnost i provjeru koju netko treba moderirati. Umjesto raznih servisa i društvenih mreža, klijenti koji će potrošiti od desetak tisuća do milijun kuna/eura/dolara žele jednako jasnu i preglednu, ali jezgrovitu informaciju koja će im pomoći odlučiti da li svoj projekt uputiti određenoj tvrtki.

Sreća za sve tvrtke koje nude digitalna rješenja i proizvode dolazi od nekoliko platformi koje su se posvetile upravo tome: istraživanju tržišta uz provjerene recenzije klijenata.

Neuralab

Gdje i kako pronaći provjerene B2B recenzije?

Vrlo lako, upravo kako ste i pomislili, guglanjem. Nedavna studija iz Googlea pokazala je kako 90 posto B2B istraživača koristi tražilice kako bi provjerili potencijalne tvrtke, zašto onda to ne iskoristiti?

Neke od platformi na kojima će se pojaviti rezultati vašeg guglanja: “ime agencije/tvrtke/startupa + reviews” bit će sigurno Clutch.co ili Extract.co koji su se uspjeli profilirati u toj branši, a koriste ih i neke hrvatske tvrtke kao Infinum, Degordian i Neuralab.

Clutch.co nezavisna je istraživačka kompanija smještena u Washingtonu i trenutni je predvodnik na tržištu B2B recenzija. Kako i sami navode, njihov cilj je bio riješiti dvostrani problem:

Kako će kupci profesionalnih usluga i softvera pronaći najbolje kompanije koje će zadovoljiti njihove potrebe, te usporedno s tim, kako se vodeće softverske i digitalne agencije mogu istaknuti u moru prosječne konkurencije?

Odgovore na ta pitanja možda je najbolje pronaći upravo od jedne agencije koja je prema velikom godišnjem istraživanju Clutcha smještena u TOP 5 Ecommerce svjetskih providera. Riječ je o Neuralabu, a mi smo imali priliku čuti iskustvo o B2B verifikaciji upravo od osnivača i CEO-a, Krešimira Končića.

Želite li „brutalan feedback“ okrenite se verificiranim recenzijama

U pola godine otkako se Neuralab registrirao na Clutchu, skupili su 18 recenzija. Neki od klijenata koji su Neuralab doveli do ocjene 4,9 su i HBO, Procter and Gamble, Philips i TEDx. Odlične reference od renomiranih tvrtki mogu govoriti više nego bilo kakva marketinška poruka i brend vizija, a Krešimir ističe, čak i više od finih portfelja.

Web aplikacije su autorski projekti i kroz povratnu petlju raste i cijela produkcijska kvaliteta. Već 9 godina razvijamo web aplikacije i žao mi je što i prije nismo skupljali takve “audite”.  Prezentirali smo radove na Behance ili Awwwards platformi no takve vrste ocjena i komentara su kao vanilija – uglavnom pozitivne i bez velikih atributa. Nije bilo kvalitetnih osvrta od realnih poslovnih korisnika. Za svaki projekt tražimo brutalan “feedback”, a raznovrsnost navedenih klijenata i realiziranih aplikacija još više pomažu u iskrenijoj retrospektivi.

Kad već imaju uređeno poslovanje koje omogućuje izvrsne projekte, agencije trebaju iskoristiti uspješne pokazatelje za referencu budućim klijentima. Ipak, prije nekoliko godina platforme poput Clutcha su bile oskudne i bez većeg utjecaja, pa je B2B poslovanje uglavnom bilo osuđeno na privatne istraživačke agencije i word-of-mouth na konferencijama i meetupima. Evaluacija, ocjena ili bilo koja vrsta povratne informacije kičma je razvoja jednog kreativca i cijelog njegovog tima, ističe Krešimir, a primjer tomu je koliko su i njima upravo reference s Clutcha značile.

Primjer recenzije s Neuralab Clutch.co profila.

Vjerujem da je ljudima kaotično slušati sve rječice s kojima se industrija nabacuje – native, cloud, programatic, responsive, disruptive… Još kad se uzme u obzir da je internet sam po sebi neopipljivi stroj, dobivamo situaciju gdje ljudi ne znaju što to točno mi ili konkurencija nudimo i koje im probleme rješavamo. “Rejtinzi” i evaluacije od postojećih klijenata su osvježenje u toj komunikaciji jer napokon možemo dobiti jasnu ocjenu realiziranih projekata i smislen komentar na timsko znanje. Klijentov “feedback” nam je krucijalna diferencijacija, važnija i od industrijskih certifikata. Potencijalni klijenti razumiju takav jezik.

Neuralab je sad napunio četiri godine u New Yorku, a jedan od razloga zašto su se odlučili ubaciti na to dinamično tržište je bila upravo jača konkurencija. To je donijelo i neke promjene u poslovanju, ističe Krešimir:

Odlazak na veće i kompleksnije tržište poput SAD-a nam je pokazao da više ne možemo svaštariti i prodavati sve “Full Service” vrste produkcija. Tada smo počeli fokusirati ruke na eCommerce projekte povrh OpenSource tehnologija. Kultura dizajna unutar Neuralaba je jaka, što je dodatno utjecalo da radimo sve veće projekte s više isprepletenih interaktivnosti (UX / UI / CRO). U tom procesu smo “odrezali” izrade nativnih mobilnih aplikacija, print dizajna, digitalnog marketinga i upravljanja kanalima društvenih mreža. Fokusirali smo se na projekte koji traju minimalno pola godine i u kojima je tipičan klijent kompanija s barem dvadeset zaposlenih.

Što bi trebao biti fokus kada su u pitanju B2B recenzije?

Potencijalni bi klijenti trebali gledati stil dizajna agencije, odabir tehnologije, povijest i naravno, kvalitetu tima. Clutchov proces provjere te kvalitete sastoji se od usmenog razgovora s klijentom, našim timskim osvrtom i poduljim auditom od njihovih stručnjaka. Nema govora o ikakvom plaćanju, a cijeli proces za jedan projekt traje i do dva mjeseca.

Jaki brendovi koji raspolažu s većim budžetom zaposlit će možda privatnu istraživačku agenciju da za njih odradi potragu idealne tvrtke, no poznato je da čak 61% B2B istraživača na kraju koristi sekundarne izvore poput recenzija prije nego što priđu određenoj kompaniji.

Platforme poput Clutcha tako postaju opcija za sve one koji žele uštedjeti novac i biti usporedivi na tržištu, ako ne i u prednosti – koristeći platforme gdje se svatko evaluira po istim standardima čime dobre recenzije klijenata postaju iznimna referenca spram konkurencije.

Krešimir navodi kako su prezentirali radove na Behance i Awwwards platformi no da su im takve vrste ocjena i komentara kao “vanilija”.

Da li je sve to zbilja tako odlično?

Krešimir se osvrnuo i na stvari koje možda ovakve evaluacije ne pokazuju, no Clutch o agencijama prikuplja uistinu raznovrsne podatke koji mogu biti dobar pokazatelj učinkovitosti pozadinskih procesa te je zapravo na klijentu odrediti koji od njih su mu relevantni za njegov projekt.

Software sam po sebi je velika magla pa mi je žao što se u evaluaciji ne vidi kompleksnost sustava ili kvaliteta koda koja se vrti u pozadini aplikacije. Naravno, klijent će uvijek gledati poslovnu stranu projekta – koliko ima novih korisnika, kako izgleda checkout funnel, stope konverzije, a to su opet metrike koje indirektno pokazuju trud od produkcijske ekipe. Evaluacija je načelno dobra stvar kako god da je posložena. Negativnost nastane kada ju primatelj odluči ignorirati.

Upravo ignoriranje evaluacije ili fokusiranje samo na ocjenu može biti opasno kako za klijente, tako i za agencije.

Rejting sustavi mogu biti opasni kada se pri projektnoj evaluaciji tima koristi isključivo ocjena. Okruženi smo lajkovima, followerima i ritvitovima, ali te su brojke često napuhane i mogu zamagliti pravo stanje stvari.

Uz dobre reference na top listu Ecommerce globalnih providera

Kako je Neuralab odabran među TOP 5 Ecommerce globalnih providera prema istraživanju Clutcha, zanimalo nas je i koji trendovi u Ecommercu trenutno njih najviše zanimaju i čemu se žele posvetiti. Krešimir navodi da su sad duboko zagrizli u eCommerce i OpenSource, te da budućnost vidi u dva povezana pravca:

Prvi su progresivne web aplikacije gdje ćemo postojeće eCommerce koncepte gurati do interaktivnog i dizajnerskog maksimuma. U taj tabor ulaze mobile-first (ili Full HD) web aplikacije i standalone JavaScript aplikacije. Kod progresivnih web aplikacija mi je želja da naši web korisnici imaju dojam kao da koriste nativnu mobilnu aplikaciju, a u 2018-oj će to konačno i tehnološki biti moguće (ServiceWorkers FTW). Najviše promjene očekujem u dizajnerskom timu jer tehnologija i development su stabilni i sastoje se od WordPress REST kao backend arhitekture (PHP7.2), korištenja Google Cloud platforme i eventualnih NodeJS mikroservisa.

Drugi pravac Krešimir vidi u distribuiranim web aplikacijama koje koriste Ethereum kao backend platformu:

Taj dio je posebno interesantan jer omogućava izradu integriranih eCommerce platformi gdje se plaćanja, transakcije, razmjene dobara, tokena i korisničkih računa događaju unutar samog blockchain sustava, potpuno autonomno, bez banke i bez raznih payment sustava.

Trenutno traže nove dizajnere i developere koji bi radili u ta dva pravca, te imaju i otvorena dva mjesta za dizajnera interaktivnih medija i PHP developera. Slobodno se prijavite ako vas interesiraju slične stvari. Eksperimentiraju i s remote vs office work i drugim modelima rada pa je i to razlog što su vrata otvorena doista za sve vrste digitalnih kreativaca.

 

 

ponuda

Komentari

 1. goran

  goran

  24. 12. 2017. u 10:02 pm Odgovori

  Pod progresivne web aplikacije mogli bi i osim aplikacija koje eCommerce riješanja dovede do interaktivnog i dizajnerskog maksimuma smatrati i web aplikacije koje preuzimaju kontrolu na čitavim poslovanjem kompanije. Odnosno ERP software biva izbačen iz igre i web aplikacija postaje rješenje za cjelokupno poslovanje.
  Klasični odnos software u kompanija, ERP je ono biznis logika, front end je web aplikacija za krajneg korisnika.
  Čini mi se da progresivna eCommerce web aplikacija bi bila koja izbaci ERP iz igre, čemu plačati licence, imati različiti tehnologije, kad sve možemo vrtjeti u cloudu i imati jednu tehnologiju kao izbor za rješenje cijelokupnog poslovanja.

  Radio sam u Hrvatskoj kompaniji koja se odlučila za takvo rješenje ali i kod stranaca, njima je to nekako “od oka”, čemu da plačam za ERP i raditi integraciju, kad svime mogu upravljati kao običnom web stranicom:)

  E sad mnogi bi rekli eCommerce je uzak, web shopovi su ustvari specifična niša, no eCommerce je i Uber, eCommerce je i AirBnB, eCommerce je i Pauza.hr.
  Sve što krajnjeg korisnika dovodi do željenje usluge, proizvoda, kojeg če platiti jest eCommerce.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Digitalni mediji

Učimo o podcastu od domaćih snaga: Podcast inkubator i Surove strasti

Opasnost nije u novim stvarima, već u našem strahu da kad ne znamo - istražujemo, pitamo i učimo. Podcast je na naše prostore došao da ostane, samo je pitanje kada ćete vi naći vremena da saznate o čemu se tu zapravo radi.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.