Kraš i DRAP uz online igru i fizičke karte mijenjanju način kako djeca uče o dinosaurima

Kraš i DRAP uz online igru i fizičke karte mijenjanju način kako djeca uče o dinosaurima

Danas je u prostorima Kraša u Zagrebu održana konferencija za tisak na kojoj je predstavljena nova aplikacija u sklopu brenda Životinjsko carstvo. Radi se o digitalnom albumu dinosaura o kojem je Netokracija prva izvjestila, a danas je obavljena i demonstracija koju je vodio Davor Runje iz agencije DRAP koja je i razvila aplikaciju. Temelj svega je aplikacija koja putem web kamere prepoznaje koji se dinosaur nalazi na karti i prikazuje njegov 3D model na ekranu računala. Okretanjem karte okreće se i model, ali se prikazuju i modeli drugih dinosaura, a posebna je pažnja posvećena prikazu međusobnih veličina dinosaura.

3D dinosauri

Danas je u prostorima Kraša u Zagrebu održana konferencija za tisak na kojoj je predstavljena nova aplikacija u sklopu brenda Životinjsko carstvo. Radi se o digitalnom albumu dinosaura o kojem je Netokracija prva izvjestila, a danas je obavljena i demonstracija koju je vodio Davor Runje iz agencije DRAP koja je i razvila aplikaciju.

Temelj svega je aplikacija koja putem web kamere prepoznaje koji se dinosaur nalazi na karti i prikazuje njegov 3D model na ekranu računala. Okretanjem karte okreće se i model, ali se prikazuju i modeli drugih dinosaura, a posebna je pažnja posvećena prikazu međusobnih veličina dinosaura.

Prepoznavanje karata se ne koristi samo kod opisa karte, odnosno pojedinog dinosaura, već služi i kao način igranja na servisu Igraoni.ca. Radi se o igri u kojoj se karte dinosaura postavljaju na određena polja po nekim pravilima, u kojoj igrač mišem povlači karte na željena polja. No, ako igrač posjeduje pravu, fizičku kartu koju želi odigrati, može ju postaviti pred kameru koja će opet prepoznati o kojoj se karti radi i postaviti ju na željeno polje.

Igra djeluje zanimljivo, reklo bi se – fora. Osobno me teško mogu zainteresirati današnje dječje igre, no ovaj 3D augmented reality pristup je to uspio, a vjerujem da će kod svoje ciljne skupine – djece – postići još veće oduševljenje. Igra ima i društveni element, pa tako igrači koji pošalju najviše kodova sa sličica dobivaju postere dinosaura, a nakon sakupljenih 50 kupona (koji se lijepe na poseban papirić koji dolazi uz špil karata) igrač dobiva web kameru. Iz Kraša poručuju kako nema izvlačenja, dakle, sakupite 50 kupona i kamera je vaša. Posebno se ponose cijenom špila od 10 kuna, što je prihvatljiva cijena i neće izazvati negodovanje kod roditelja.

Davor Runje iz DRAP-a kaže kako će u budućnosti vjerojatno biti izdane i mobilne aplikacije s kojima će se moći igrati igra, no to je još u dugoročnim planovima. Runje podsjeća kako je i popularna aplikacija Životinjsko Carstvo potpuno živi projekt koji se redovito održava i da je najveći posao upravo praćenje zahtjeva korisnika i prilagođavanje aplikacije tome. Ništa različito neće biti ni u slučaju Dinosaura.

Ovaj Krašev projekt je hvale vrijedan, sa nekoliko stajališta; uvijek je lijepo vidjeti kako tvrtke u potpunosti i na pravilne načine iskorištavaju društvene mreže, ali i sa edukativne strane. Album Životinjsko Carstvo (onaj stari, sa sličicama ;)) bio je odobren od MZOŠ-a kao pomagalo u nastavi, a ovakvo širenje znanja o dinosaurima (u budućnosti možda i o drugim vrstama) kroz Internet je korak naprijed prema zabavnijem školstvu.

Komentari

 1. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  14. 09. 2011. u 12:13 am Odgovori

  Čestitke za Kraš, što se odlučio na ovaj pionirski potez na balkanu!

  ali od pojedinaca nema velike koristi za određenu branšu!

  Tržište nije još sazrelo za to,… možda za godinu ili dvije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...