Končar D&ST nakon revizije prema Mamforce standardu učvrstio zdravu i inkluzivnu organizacijsku kulturu

Končar D&ST nakon revizije prema Mamforce standardu učvrstio zdravu i inkluzivnu organizacijsku kulturu

Glavne korporativne vrijednosti u tvrtki Končar D&ST su kontinuirana briga o zaposlenicima, uključivost, društvena odgovornost i ekološka održivost, a sada im se polaže sve sustavnija i promišljenija pažnja.

Tvrtka Končar D&ST (Distributivni i specijalni transformatori) regionalni je lider u proizvodnji distributivnih, srednjih energetskih i specijalnih transformatora. Dobitnik je nagrada “Zlatna kuna” za najbolje veliko trgovačko društvo u Hrvatskoj i “Zlatni ključ” za najboljeg velikog izvoznika u 2020. i 2021. godini.

Kompanija je svoje proizvode u posljednjih 70 godina poslovanja isporučila u više od 110 zemalja širom svijeta. Zapošljava više od 750 ljudi na najraznovrsnijim radnim mjestima. Končarov glavni proizvod, transformatori, ključan su element u stvaranju elektroenergetskih mreža različitih naponskih razina, a time i bitna karika u globalnim ciljevima smanjenja utjecaja na okoliš. Martina Mikulić, članica Uprave tvrtke Končar D&ST, ističe:

S našim krajnjim kupcima i partnerima težimo razvoju i primjeni novih tehnologija, a za to su nam ključni mladi i talentirani stručnjaci, kojih u Hrvatskoj ima sve manje, posebno u inženjerskim i tehničkim strukama. S tim problemom nastojimo se nositi sustavno, privlačenjem mladih talenata ali i prilagođavanjem potrebama postojećih zaposlenika.

Više žena, više fleksibilnosti

Danas na rukovodećim položajima u Končar D&ST ima 14 žena

Uz to, Končar D&ST je kompanija u energetskom sektoru – 20 posto zaposlenika čine žene, a Martina se prisjeća kako je to nekad izgledalo.

Kolegica i ja smo bile prve žene imenovane na rukovodeće mjesto u Končar D&ST-u, 2004. godine. Danas sam ponosna što na rukovodećim pozicijama ima već 14 žena. Prednost je što mi žene na neke stvari gledamo na drugačiji način, a to daje dodatnu vrijednost kompaniji. Nedostatci su možda što moramo uložiti puno više truda da dokažemo svoje kvalitete.

Končar D&ST je i proizvodna kompanija kojoj je većina zaposlenika vezana za rad u tvornici, zbog čega za njih hibridni način rada (rad na daljinu) nije moguć.

Tijekom pandemije po prvi puta smo se susreli s izazovima organizacije hibridnog rada i činjenicom da svi zaposlenici nisu prisutni i dostupni u tvornici. U početku, to nam je otežalo protok informacija i organizaciju posla pa smo se tada usmjerili na druge potrebe pazeći na izgradnju zdrave i inkluzivne organizacijske kulture. Zaposlenicima kod kojih postoji mogućnost organizacije rada od kuće i kod kojih postoji potreba za fleksibilnijim radnim aranžmanima nastojimo izaći u susret kad god je to moguće. Meni osobno, rad od kuće tada uz troje malodobne djece je bio puno izazovniji i teži, nego rad u tvornici.

Poslodavac – prijatelj roditeljima

Mamforce standard utvrđuje koliko je neka tvrtka ili radno mjesto kvalitetno za obitelj i zaposlene roditelje.

Uz opći nedostatak stručnih kadrova i male mogućnosti rada na daljinu, jedan od izazova s kojima se Končar DS&T suočava, uz mnoge druge tvrtke u Hrvatskoj, jest i postizanje bolje ravnoteže poslovnog i privatnog života djelatnika – posebno zaposlenih roditelja. Kako bi do tog cilja došli brže i sveobuhvatnije, u Končar D&ST-u su se odlučili na evaluaciju svojih poslovnih praksi i praksi u ljudskim resursima – i to prema MAMFORCE standardu.

Riječ je o mjerilu koje utvrđuje koliko je neka tvrtka ili radno mjesto – kvalitetno mjesto za obitelj i zaposlene roditelje. MAMFORCE DEI+ metoda vrsta je organizacijske evaluacije čija autorica je psihologinja Diana Kobas Dešković, a provodi je tvrtka Spona Code, trenutno u okviru projekta EU “Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce” koji koordinira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Metoda analizira niz pokazatelja koji omogućuju dugoročno mjerenje održivih organizacijskih promjena. Služi kao strateški alat promjene organizacijske kulture i pruža podršku u kreiranju podržavajućeg radnog mjesta baziranog na otvorenoj komunikaciji, povjerenju i uvažavanju različitosti čime se pozitivno utječe i na ukupnu dobrobit zaposlenih.

Evo rezultata primjene te metode u tvrtki Končar D&ST.

Bolja komunikacija, bolji lideri, bolji zaposlenici

Nakon postupka certifikacije primjenom MAMFORCE metode, danas 82% zaposlenih u tvrtki Končar D&ST može dogovoriti izostanak s posla zbog privatne potrebe, bez ustručavanja. Čak 76% zaposlenih pozitivno ocjenjuje komunikaciju između kolega, a više od polovice djelatnika ostalo bi raditi u Končar D&ST-u više od pet godina ili do mirovine. Akcijski plan koji je proveden nakon audita, doveo je do poboljšanja internih kanala komunikacije kako bi se podržala informiranost i suradnja. Rukovoditelji su prošli Leadership akademiju, a izrađen je i Priručnik s ciljem podrške i razvoja menadžerskih kompetencija. Radnici sada češće idu i na teambuilding događaje koji podržavaju razvoj željene kulture i razvijaju suradnju. Nema razlike u plaćama između žena i muškaraca, što je potvrđeno i dubinskom analizom po svim nivoima upravljanja. Svi zaposleni imaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Martina o cijelom iskustvu kaže:

Rad s MAMFORCE timom bio je za nas prilika za temeljitu analizu vlastitih projekata i postojećih praksi, što nas je dovelo spoznaje niza novih mogućnosti za razna unaprjeđenja i uvođenje boljih načina rada. Osim prostora za napredak, osvijestili smo i svoje druge snage i prednosti, poput ravnomjerne zastupljenosti žena na svim hijerarhijskim razinama u odnosu na ukupan broj žena u kompaniji te nepostojanje rodne pristranosti u pogledu plaća.

Okružje za osobni rast i razvoj

Končarov glavni proizvod, transformatori, ključan su element u stvaranju elektroenergetskih mreža različitih naponskih razina, a time i bitna karika u globalnim ciljevima smanjenja utjecaja na okoliš.

Končar D&ST danas je stabilno okruženje u kojem se potiče osobni rast i razvoj zaposlenika kroz kontinuirano obrazovanje i usavršavanje. Novim talentima je privlačna mogućnost obavljanja prakse u Končar D&ST-u, a svi novozaposleni se strukturirano uhodavaju u posao uz podršku mentora i kolega. Martina Mikulić zaključuje:

Naše glavne organizacijske vrijednosti u tvrtki Končar D&ST su kontinuirana briga o zaposlenicima, uključivost, društvena odgovornost i održivost. Te vrijednosti su oduvijek u nas bile prisutne i protkane su kroz naše poslovanje, no sada dobivaju sve više na značaju te im se polaže sve sustavnija i promišljenija pažnja.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Tvrtke i poslovanje

7 savjeta za učinkovitu izradu poslovnog plana (posebno za one koji nemaju vremena)

Nisu bez razloga velikani povijesti od Sun Tzua do Dwight D. Eisenhowera pričali o planiranju kao o svetom gralu uspjeha - i ne stoji bez razloga ona narodna: dobra organizacija je pola posla.

Tvrtke i poslovanje

Ivan Burazin pokreće novi startup – Daytonu, već ima Fortune 500 klijente

Nakon tri godine, uspostave i razvoja Infobipovog Developer Experience odjela, Ivan Burazin, pokreće novi dev projekt. Time se nastavlja njegova startuperska priča i misija koja je počela prije više od dekadu - pomagati developerima da rade lakše, brže i učinkovitije. Upoznajemo njegov novi projekt, Daytonu!

Što ste propustili

Dizajn

“Design Handoff” je proces zbog kojeg developer i dizajner ne moraju imati “standoff”

Predaja bilokakvog projekta ne završava s vašom točkom na kraju - nego svih kojih se taj projekt usko tiče. Uz Neuralab prolazimo kako od “ja sam svoje riješio” doći do kvalitetnog, strukturiranog “design handoffa” koji će značajno olakšati život svima uključenima: dizajnerima, developerima, PM-ovima, klijentima…

Izvještaj

HR.WEEKEND: Jelena Jelušić o 7 smrtnih grijeha “employer brandinga”

Na prvome HR.Weekendu na WMF-u saznali smo 7 smrtnih grijeha "employer brandinga" koji će definitivno ubiti sliku vaše tvrtke, ali donosimo i recept kako ga spasiti.

Intervju

Evo kako je hrvatska glazbena industrija pregovarala s Big Techom!

Dolazak Spotifya i drugih poznatih glazbenih servisa u Hrvatskoj povijesni su dani, ali njima su prethodile godine i godine pravnih pregovora sa samim servisima, kao i domaćih udruga koja štite prava svih sudionika. Upravo u tim pregovorima možemo pronaći lekcije za medijsku industriju koja trenutno vodi pregovore s Big Techom.

Izvještaj

Infobip Shift 2023: Kako pridonositi projektima otvorenog koda?

Zadnje retke s Infobip Shift 2023 konferencije posvećujemo ljudima i inicijativama vezanima uz open source (otvoreni kod).

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Zabava i zanimljivosti

Infobip Shift 2023: Od pive do savjeta za sreću, što su developeri dobili “ispod Peke”?

Infobip Shift iz godine u godinu potvrđuje kako zalužuje biti na popisu najboljih developerskih konferencija u Europi jer uspjevaju postići nešto teško - kvalitetan sadržaj svjetske razine predstaviti sa stilom u iskrenoj i pozitivnoj atmosferi.