Što smo iz lansiranja Zoryje naučili o 'dark socialu' i CM-u

Lansiranje Zoryje pošlo je po zlu: Što smo iz toga naučili o ‘dark socialu’ i CM-u

Radite dugo na lansiranju novog proizvoda, dolaze ti zadnji dani i sati, konačno javnosti objavite na čemu radite i dočeka vas - hladan tuš u vidu negativnih komentara? U sličnoj situaciji našla se ovog vikenda “šminkerica” Ivana Blažoti Mijoč prilikom lansiranja svog novog kozmetičkog brenda, Zorya, što je podiglo poprilično perja i paperja na raznim internetskim mjestima na kojima se okupljaju ljubitelji(ce) kozmetike. Kako biste i sami izbjegli sličnu situaciju, bez obzira na to lansirate li kozmetički, softverski ili neki treći proizvod, analizirala sam ključne situacije u kojima se komunikacijska kriza mogla izbjeći - i kako.

Marina Filipović Marinshe/Zorya

Ivanu Blažoti Mijoč internetska zajednica zna po projektima kao što je Šminkerica, a potom i Tester Box, prvi hrvatski box proizvoda na koji se može pretplatiti putem interneta. Nakon nekoliko tjedana teasanja, ovaj je tjedan na svojoj službenoj Facebook stranici objavila što stoji iza brenda Zorya, na kojemu je radila u posljednje vrijeme.

Riječ je o liniji kozmetičkih kistova koji se mogu naručiti putem web shopa, koji je od danas dostupan, a komentare oduševljenja ubrzo su zasjenili oni negativni, prvo o tome da kistovi Zorya poprilično liče na beauty zajednici poznat njemački brend Zoeva, a potom se tu skrenulo i na druge teme, poput toga može li proizvod koji je napravljen od kozjih dlaka biti cruelty free, jesu li vizuali koji su korišteni originalni, a neki su zadirali i u privatne sfere.

https://www.facebook.com/ivanablazotimijoc/posts/1428348653855004?pnref=story

No, prije no što krenem u ključne točke koje su vjerojatno dovele do krizne komunikacije, slijedi digresija zvana private labeling, kojim Ivana objašnjava činjenicu što su kistovi Zoeva i Zorya toliko slični.

Što je private label, private brand ili privatna marka?

Ako ne znate, vjerojatno pretpostavljate – razne trgovačke kuće, a mnogima će prvo na um pasti prehrambene, imaju svoje privatne robne marke, odnosno proizvode koji bi trebali biti iste kvalitete kao drugi iz iste skupine, ali povoljnije cijene. U mnogim slučajevima i poznati brend i manje uglednu privatnu marku proizvodi isti proizvođač, no oni se razlikuju po cijeni i pakiranju.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Ide to i u drugom smjeru – jedan od najpoznatijih primjera privatnih marki u svijetu kozmetike je Kylie, brend dekorativne kozmetike za usne (sada nudi i širi asortiman proizvoda) imenovan po članici klana Kardashian-Jenner, a koji zapravo proizvodi mnogima manje poznat Colourpop. U ovom su slučaju Kylie proizvodi daleko skuplji s obzirom na to da njeno ime predstavlja “brend”, ali iako se informacija o tome da se zapravo gotovo isti proizvodi (navodno je formula nešto drugačija) mogu nabaviti po povoljnijoj cijeni, samo pod drugim imenom, proširila u javnosti, prvo preko blogera i društvenih mreža, a zatim u medijima, to, bome, nije naštetilo Kylienoj zaradi. Naravno, češći su slučajevi u kojima private labeling nije potvrđen, a kao i u slučaju kozmetike i u slučaju elektroničkih napravica, meka private ili white labelinga najčešće je – Kina.

Upravo se tamo proizvode i Zorya kistovi, i to, kako Ivana navodi, u istoj tvornici kao i Zoeva, čime bi i jedni i drugi proizvodi trebali biti privatne marke koje proizvodi netko treći. To u ovom trenutku, ne mogu ni potvrditi ni demantirati, nego samo prenijeti Ivaninu izjavu na tu temu:

Private labeling je nešto sasvim normalno i prisutno u beauty svijetu, no o njemu se malo priča. U početku, kada se brend financira sam i ne raspolaže velikim budžetom, ovo je vrlo logična opcija. Da, korisnice zaista mogu same naručiti svoj no-name set kistova za manji iznos, no rizik je otprilike isti kao kad naručivanja odjeće s eBaya. Ovako dobivaju detaljno testiran set s uputama za korištenje koji je pregledala sanitarna inspekcija i punu korisničku podršku. A da ne pričamo o punjenju državnog proračuna.

No, u ovom slučaju korisnice, vrlo blago rečeno, nisu pozitivno reagirale na činjenicu da na tržištu sada postoje gotovo identični kistovi, što se manifestiralo u mnoštvu negativnih komentara, što nas dovodi do prve stavke, a to je…

1. Podcjenjivanje ili krivo procjenjivanje zajednice kojoj se obraćate

Iako Ivana ima dosta iskustva s okupljanjem i upravljanjem (online) zajednicama, od Šminkerice do svog bloga i svih pratećih društvenih mreža, prema svemu sudeći, ovdje je krivo procijenila publiku koja je odmah prepoznala sličnost proizvoda s postojećim na tržištu i, logično, počela postavljati pitanja o tome, a zatim i negativno reagirati.

A kad se počnu “rolati” prve grude, vrlo brzo dolazimo do lavine – negativni su komentari krenuli i u drugim smjerovima, poput činjenice da su, sad već revoltirani korisnici (a treba napomenuti da je ovdje riječ o vrlo, vrlo specifičnoj zajednici koju dobar dio čine forumaši koji su, primjerice, prvi prepoznali gafove Marka Grubnića na Instagramu i razvukli to u beskrajnu raspravu koja vjerojatno i danas traje), počeli secirati cijeli slučaj te primjećivati i druge stvari, koje možda ne bi dobile toliko pozornosti da nije bilo prvog vala negative. Primjerice, mogu li kistovi koji su pravljeni od kozje dlake, iako je se ta dlaka dobiva brijanjem životinje, biti cruelty free, kako je bilo navedeno za Zoryju?

S jedne strane, ona vrlo slična Zoeva tvrdi da su njihovi proizvodi cruelty free, a u odgovoru jednoj korisnici naveli su da dlaku, koja se koristi u kreiranju četkica, kupuju samo od “certificiranih farmi”, iako nije navedeno što to zapravo znači.

Na stranu rasprava o tome je li nešto u kozmetici cruelty free ili ne, s obzirom na mnoge sive zone na koje se tu može naići, bilo je potrebno razumjeti kome se obraćate kad ističete tako nešto – osobama kojima je iznimno stalo da je nešto doista, po njihovim mjerilima, cruelty free. Za njih nema sivih zona, situacija je vrlo crno-bijela – ako je nešto napravljeno od životinjske dlake, čak i ako životinjičin život nije stradao za taj proizvod, ne može biti cruelty free jer proizvođač/prodavač vjerojatno ne može garantirati da ta životinjica živi sretnim životom, punih pluća, skakuće cijeli dan po livadi s frendovima, a dlaku daje samo ako ju se lijepo zamoli. Karikiram, ali znate o čemu pričam. Toj je publici to doista bitno, jako je strastvena oko te teme i prva će pisati negativne komentare ako smatra da je nešto sporno.

A kad krene prvi, potom drugi val negativnih komentara, lavinu je teško zaustaviti – sve se počne prelijevati izvan aktualne teme, na druge proizvode, na osobnu razinu… Sve u svemu, ružna slika, koja se mogla izbjeći da se prije svega napravilo dobro…

2. Korisničko testiranje i prikupljanje pravih informacija

Mnogi poduzetnici kod korisničkog testiranja upadnu u zamku zvanu ‘The Mom Test’. Janez Klemenčič

Temu korisničkog testiranja na Netokraciji najčešće povezujemo s korisničkim iskustvom na webu ili u aplikacijama, odnosno UX-om, ali kod lansiranja bilo kakvog drugog proizvoda, najbolje je obaviti testiranje ili ispitivanje s pravim uzorkom korisnika.

No, mnogi poduzetnici, posebice oni koji rade u krugu obitelji i dobronamjernih prijatelja, tu padaju u zamku zvanu The Mom Test.

Termin je skovao Robert Fitzpatrick u istoimenoj knjizi, a odnosi se na činjenicu da će naše majke/obitelj/prijatelji/… najčešće biti oduševljeni onime što radimo, štogod to bilo, iako vjerojatno nisu korisnici tog proizvoda.

Kako prepoznati njihove drage, ali beskorisne komentare? Prenosim dio Robertovog predavanja u Mariboru na PODIM-u održanog prije tri godine:

 • Komplimenti – zvuče dobro, ali ne znači da su realni. Komplimente i pristojne komentare treba ignorirati, a jedino mišljenje koje je u ovom slučaju relevantno je ono koje dolazi od korisnika.
 • Fluff – ovdje spadaju bilo kakve generičke tvrdnje, buduća obećanja i hipotetičko možda. Sve je to lako obećati, uz pretjeran optimizam, ali su tvrdnje bezvrijedne. Kako ih prepoznati? Počinju s izrazima kao što su “ja obično…”, “mi uvijek…”, “ja nikad…”” “mogli bismo…”.

S jedne nitko ne želi ni primati loše komentare, niti ih dati, posebice kad vas draga osoba pita za iskreno mišljenje. No, to ne znači da će se davanja negativnih komentara libiti nepoznate osobe na internetu, a posebice na mjestima zvanima…

3. Dark Social

Ne, ovo nema veze s misterioznim mjestom zvanim dark ili deep web, nego sa svim onim internetskim mjestima rezerviranima za privatnu konverzaciju, u koje bi mnogi rado zavirili. Bilo da je riječ o raspravama na zatvorenim Facebook profilima te tajnim Facebook grupama, konverzacijama u chat aplikacijama ili slanju sadržaja putem maila, teško je znati što se na tim mjestima raspravlja o vama ili vašem brendu.

No, to ne znači da se ne raspravlja – dapače! U tim zajednicama, u kojima vlada povjerenje, ključni su takozvani mikroinfluenceri, koji, za razliku od onih uobičajenih influencera, od kojih su mnogi “stručnjaci” za sve teme, okupljaju malu, ali jaku i homogenu skupinu u kojoj imaju snažan utjecaj. Oni vam neće dovesti tisuće posjetitelja na web, ali bome će utjecati na mišljenje o vašem brendu, kao i na konačnu kupovinu u svojoj maloj zajednici. A imajte na umu da takvih zajednica ima puno više od jedne.

Kako prepoznati da se o vama priča na tim nekim nedostupnim mjestima? Niz tehničkih savjeta pripremio je Hootsuite, ali jedno je sigurno – dio onih komentara i drugih aktivnosti koje vidite na svom komadiću interneta, vjerojatno su već “secirani” negdje drugdje, gdje vama nije vidljivo.

I zato je u slučaju kad kriza već nastupi itekako važna…

4. Pravovremena i pravovaljana reakcija

Kad negativne reakcije krenu, potrebno je reagirati što prije, ali i na pravi način.

Ovo smo nebrojeno puta spominjali na Netokraciji, ali moram još jednom naglasiti važnost obje komponente reakcije na krizu – i pravovremenost i pravovaljanost.

Pravovremenost znači što prije. Agencijskim rječnikom – ASAP. To je to. Teže je to postići kod većih sustava, kad ima mnogo kotačića koji se moraju okrenuti da bi se nešto pokrenulo, što smo vidjeli u slučaju Privredne banke Zagreb. Kad se (konačno) reagira, to mora biti iskreno, čak i ako to znači priznati greške, i suosjećajno. A najbolji savjet je da se ovaj dio komunikacije prepusti stručnjacima.

Razlog za to vidjeli smo u slučaju mnogima omiljenog Cookie Factoryja, gdje se u kriznu komunikaciju upleo djelatnik koji doista nije bio kvalificiran za nositi se s ovom situacijom (Sjetimo se samo kultnog upita: “Dečko ili djevojka, ne znam kako da te nazovem, imaš li ti kakvih problema?”).

U slučaju Zoryje, moram napomenuti kako se Ivana ovdje, nakon negativnih komentara, obratila meni za savjet kako postupiti, a tad sam joj savjetovala da se obrati svima mini “priopćenjem” u obliku komentara, u kojemu će iskreno priznati propuste i dati objašnjenja. To je potom i napravila u obliku isprike na svojoj stranici. Drugi savjet bio je da nakon toga ide dalje jer internetski požari, koliko god nalikovali na buktinje, najčešće brzo izgore. A upravo u tom trenutku dobro dođu…

5. Vjerni fanovi

Kao i u slučaju Mesnice Čučković, čiju je Facebook stranicu negativnim komentarima zasula vojska vegana, gdje su se kao najbolja “obrana” pokazali vjerni fanovi koji su žustro stali na stranu svojih omiljenih mesara, i Ivana ima svoje vjerne fanove koji će stati u obranu, bilo da im se sviđa ona osobno ili njena internetska persona ili sami kistovi…

Zajednica takvih fanova gradi se dugo, najčešće godinama, stoga ako je sada nemate, vrijeme je da prionete i počnete raditi na njoj jer nikad ne znate kad će vam zatrebati. Također, ako niste upoznati s teorijom o 1000 superfanova, bacite oko na nju – navodno je to tajna uspjeha jedne šašave djevojke zvane Taylor Swift. 😉

6. Uzburkan početak ne znači nužno i takav kraj

Greške se događaju, a činjenica što niste imali lansiranje proizvoda koje su pratile fanfare i konfeti, ne znači nužno da sve ono na čemu ste radili pada u vodu. Put će svakako biti teži, ali mnogi su brendovi PR krizu uspjeli okrenuti u svoju korist. Ako niste spremni na odvažne korake, onda slijedite jednostavne savjete:

 • priznajte probleme i objasnite korisnicima kako je do njih došlo;
 • komunicirajte jasan način kako će se taj problem riješiti te usmjerite korisnike gdje se o njemu mogu o njemu dalje raspitati (bilo osobno, bilo putem privatne poruke, bilo putem kakvog obrasca…);
 • komunicirajte kako će se u budućnosti izbjeći sporne situacije;
 • obećane promjene doista i provedite.

Nakon svega ovoga, Ivanu sam upitala i za komentar oko cijelog iskustva, a uoči lansiranja samog Zorya weba koji bi trebao danas biti dostupan – kako je sve izgledalo u “pozadini” te što bi eventualno promijenila da ima priliku.

Moram priznati da sam jednim dijelom “cijepljena” na negativne komentare nakon godina rada na Šminkerici. Ponekad bih se osjećala kao psiholog za nove autorice koje bi već kod prvog članka zbog negativnih, zlih komentara razmišljale o odustajanju. No, hladnu glavu i dalje je teško zadržati. Mislim da je tu važno ne reagirati na prvu, već se pokušati odmaknuti, potražiti savjet stručnjaka za komunikaciju i tek tada, hladne glave, nedvosmisleno i objektivno, reagirati.

Svjesna sam da povjerenje dijela javnosti vjerojatno nikada neću steći i to mi je prihvatljivo. Mislim da se radi o situaciji kroz koju prolazi svaki novi brend, samo to ne bude verbalizirano. Draže mi je u početku steći povjerenje manjeg dijela javnosti i graditi ga postepeno kvalitetnim proizvodima i uslugom.

Da sve ovo moram ponoviti, vjerojatno ne bih odmah u startu brend povezala sa sobom te bih osmišljavanje komunikacije i PR prepustila stručnjaku. I to nekom koji puno radi sa ženskim medijima, jer smatram da je ženska publika puno zahtjevnija i glasnija u izražavanju nezadovoljstva.

I tu se vraćamo na prvi savjet iz ove priče, a to je ne podcijeniti i ne procijeniti krivo moć svoje publike – i da vas lansira u zvijezde i da vam stvori komunikacijsku krizu i prije samog lansiranja.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Ilona

  Ilona

  23. 05. 2017. u 12:44 pm Odgovori

  Treba malo spustiti loptu za zemlju. Pa nije pobila stado koza i ne zaslužuje takve komentare! Ali mene najviše smeta činjenica da zapravo ona nije napravila ništa inovativno, uzela je koncepte izvana i nama ih prodaje kao novitete, i zapravo uopće nije kreativna osoba :/ tester, šminkerica.com i sada zorya sve to već postoji. A još tužnije je kada se Ivana ljuti kada netko nju kopira kao što je to slučaj sa BeautyBox, malo je to dvolično od nje.

 2. Tomislav

  Tomislav

  23. 05. 2017. u 6:38 pm Odgovori

  LOL, uzeti nečiju fotku na kojoj je proizvod brenda kojeg kopira i napisati “vidite li Zoryu” – to je čisto laganje publici u oči, a ne “potreba za kriznom komunikacijom”.
  Razbacivanje terminom “cruelty free”, a da nisi ni blizu proizvodnom procesu je još jedna extra glupost, usudio bih se reći.

  No, ne iznenađuje me. Svaka čast na proučavanju businessa “private brandinga”, ali mora vam biti jasno da krajnjeg kupca to ne zanima. To ne može biti opravdanje, kao što stoji u Ivaninom FB komentaru u kojem objašnjava ljudima situaciju. Kao što je i Ilona gore primjetila; dotična se prodaje kao veliki “beauty poduzetnik”, kreativac, ekspert, a zapravo jednostavno uzme koncept s weba i eto prodaje ga pod velikom inovacijom u HR. Sjećam se pokretanja TesterBoxa i kratke svađe sa još jednim hrvatskim beauty boxom oko toga – tko je prvi beauty box. A točan odgovor je – nitko 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Digitalni marketing

“Želim samo logo za svoj brend” je kao naručivanje hrane bez soli i začina

U dinamičnom svijetu poslovanja, gdje nam se svakodnevno servira tona sadržaja i reklama i gdje se prvi dojam često stvara jednim pogledom – dobro osmišljen logotip izuzetno je važan. Međutim, put kroz brendiranje ide daleko izvan stvaranja logotipa.

Što ste propustili

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!

FinTech

Regulativa vs. korisničko iskustvo: Kako banke identificiraju korisnike na daljinu?

Pravilnikom Ministarstva financija o uvođenju novih klijenata u bankarski sustav industrija je zadovoljna, ali kako provjeriti identitet klijenta na daljinu - i dalje ostaje veliki problem za banke.

Novost

Cancel kultura: Tko (ni)je dosad otkazan?

U novoj epizodi podcasta komentiramo dvije prilično kontroverzne teme - otkazivanje i politiku.

Analiza

SDP najviše potrošio na digitalno oglašavanje od stranaka, a od pojedinaca – Andrej Plenković

Dan prije izborne šutnje predstavljamo vam tko je bio najglasniji, barem što se tiče trošenja novca, na internetu.

Analiza

E-glasovanje: Dobro za malu Estoniju i veliki Brazil, ali ne i za Hrvatsku. Zašto?

Iako ima više razloga zašto bi ga trebalo modernizirati, izborni je proces u Lijepoj našoj i dalje jedno od čvrstih uporišta otporu digitalizaciji.