Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Razlog zašto volimo naručivati putem interneta je jednostavan - jednostavnije je jer nam narudžba dolazi na kućnu adresu. Ali kako realizirati dobar sustav dostave ako ste vi taj koji prodaje?

Obožavamo kupovati na internetu. Iako Hrvatska donekle kaska za svijetom, trendovi ukazuju na to da će u ne tako dalekoj budućnosti gotovo sve što budemo htjeli kupiti biti dostupno na nekoj internetskoj trgovini, a kurirske službe koje dostavljaju na adresu morat će koristiti i robote kako bi zadovoljile ogroman broj narudžbi.

Jasno, ako ste OPG ili mali trgovac, ne trebate još razmišljati o robotima, ali nakon što se potrudite stvoriti proizvod koji se sviđa velikom broju ljudi, najgore što se može dogoditi jest da ga predate u ruke nekomu tko s njime neće postupati dobro. Samim time će i vaši kupci biti nezadovoljni.Poljoprivredni proizvodi su posebni po tomu što se mogu pokvariti i treba ih se čuvati posebno, za razliku od tekstila ili nekih sličnih predmeta.

Upravo zbog toga odabir načina dostave može zadati glavobolju, ali ne mora biti baš tako.

Bitno je znati što prodajete – i dostavljate

Na žalost, nisu svi proizvodi isti, i najveće probleme oko dostave stvaraju upravo specifičnosti i posebnosti onog što dostavljate. S jedne strane, morate osigurati da se vaš proizvod dostavi što je moguće brže i sigurnije, a s druge morate biti apsolutno sigurni da su uvjeti dostave najbolji mogući. Lekcije se uče polako, ali sigurno, ali najbolji savjet je da vi sami najbolje znate detalje o svom proizvodu.

Primjerice, ako se bavite lako kvarljivim proizvodima poput mlijeka, morate dostavu organizirati s onim tvrtkama koje mogu garantirati kontrolirane uvjete, što samim time znači kako se radi o specijaliziranim tvrtkama čiji će troškovi biti na žalost i nešto viši.

Kako kažu naši sugovornici iz Wine&More, dostava je jedan od najvećih izazova s kojima su se susreli, i to upravo zbog specifičnosti vina kao proizvoda koje se pakira u staklenu ambalažu. Najbolji način za borbu protiv ovog je standardizacija i odabir kvalitetnog partnera, a postotak loma boca se za njih ovim načinom spustio na samo 1% svih boca, dok je u počecima on iznosio gotovo 30%.

Imajte na umu i gdje dostavljate – ako će se vaš proizvod prevoziti do udaljenih krajeva, imajte na umu da se mora prevesti posebnim vozilima, pogotovo ako se radi o hrani ili piću kakve većinom proizvode OPG-ovi.

Nekada je bolje odraditi sam

Ako vam je sama pomisao na dostavu dovoljna da vas obuzmu brige, možete se povesti primjerom Stipe Dumančića, koji je otkrio posve drugačiji način dostave.

Naime, Stipe nekoliko mjeseci prikuplja narudžbe za svoje proizvode a zatim radi malu turneju Hrvatskom gdje on osobno dovozi proizvode na razne lokacije na kojima se mogu preuzeti od strane kupaca. Ovaj način dostave osigurava to da vam svaki proizvod u ruku da baš Stipe, a i da će sve što se prevozi biti garantirano, budući da je proizvode pakirao i prevozio čovjek koji ih je i stvorio.

Naravno, ovaj način ne može odgovarati svima, ali dobro je znati da nekada možete i preuzeti stvari u svoje ruke.

Dobar partner zlata vrijedi

Česti problem kod OPG-a je u tome što je jednostavno vrlo teško pronaći pravog partnera za dostavu vaših proizvoda, čak i ako prodajete neke najosnovnije stvari. Naš savjet ovdje je da jednostavno pokušate što je moguće bolje objasniti dostavljačkoj tvrtki što točno trebate i ispitati imaju li oni adekvatne uvjete za pravilan transport. Kada se radi o plaćanju, dobar dio Hrvata i dalje preferira plaćanje pouzećem stoga bi najbolje bilo započeti s tim načinom te potom dodati plaćanje karticama u vašoj web trgovini kako biste olakšali transakcije vama i kupcima.

Iskustva OPG-a koji su se snašli na tržištu možete saznati u našem ekskluzivnom videu!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Apple Pay konačno i službeno u Hrvatskoj uz Revolut, Monese…

Svoju Revolut ili Monese Mastercard karticu od danas možete staviti u Apple Wallet i plaćati pomoću pametnog sata ili iPhonea.

Kultura 2.0

FaceApp možda vaše osobne podatke šalje u Rusiju – i što sad s tim?

Govori se da FaceApp i njihov filter starenja šalje vaše podatke u Rusiju, ali dam se kladiti da vas za to uopće nije briga dok se smješkate svom starom licu. I problem nije samo u vama, nego svima nama.

Intervju

Prvo smo tržište za Settle, nordijski sustav koji će POS zamijeniti vašim mobitelom?

Pionir nordijskog plaćanja, Auka uz Sberbank Hrvatska donosi nam Settle aplikaciju za mobilna plaćanja. Hoćemo li Hrvatsku pamtiti kao prvo tržište budućeg Alipaya Europe?

Što ste propustili

Analiza

Slučaj Borboleta: Zaštitila dizajn, narušila si ugled

Je li zaštita dizajna proizvoda važnija od zaštite samog ugleda brenda? Slučaj Borboleta otvorio je ovo pitanje.

Tehnologija

Osječka Orqa uz Facebook grupe ‘razvalila’ Kickstarter, sad se okreću skaliranju i podršci

Osječki startup Orqa, koji svojim proizvodom nadmašuje i najjače konkurente u svijetu, na krilima zajednice pilota završio je uspješnu Kickstarter kampanju i okreće se novim izazovima: skaliranju procesa i podrške.

Mobilno

Albert Gajšak pokazuje kako složiti svoj prvi mobitel – MAKERphone (koji je stigao u A1 webshop!)

Poznati MAKERphone već je stigao na adrese onih koji su ga naručili putem Kickstartera, ali istovremeno slijeće i u ponudu A1 Hrvatska za sve one koji nisu bili dovoljno brzi dok je trajala kampanja.

Kultura 2.0

FaceApp možda vaše osobne podatke šalje u Rusiju – i što sad s tim?

Govori se da FaceApp i njihov filter starenja šalje vaše podatke u Rusiju, ali dam se kladiti da vas za to uopće nije briga dok se smješkate svom starom licu. I problem nije samo u vama, nego svima nama.

Zabava i zanimljivosti

Sve što trebate znati o YouTube Music (koji je upravo stigao u Hrvatsku!)

Nije nepoznanica da se YouTube u regiji još pretežno koristi kao platforma za slušanje glazbe. Sad kad je i u Hrvatsku stigao YouTube Music, servis posvećen upravo glazbi, otkrivamo kako se s njim snaći i vrijedi li ga uopće isprobati.

Startupi i poslovanje

Infinum, Microblink i RBA: Zlatno doba fintecha uživat će oni koji iskoriste suradnje s bankama

PSD2 u rujnu donosi značajne promjene za svijet financija pa nije ni čudno da već postoji preko 10 tisuća fintech startupa u svijetu. Gdje je tu prilika za još jedan, iz Hrvatske, razgovarali smo sa stručnjacima Raiffeisen banke i uspješnim domaćim poduzetnicima koji čine žiri nadolazećeg Elevator Lab Challengea.