Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Razlog zašto volimo naručivati putem interneta je jednostavan - jednostavnije je jer nam narudžba dolazi na kućnu adresu. Ali kako realizirati dobar sustav dostave ako ste vi taj koji prodaje?

Obožavamo kupovati na internetu. Iako Hrvatska donekle kaska za svijetom, trendovi ukazuju na to da će u ne tako dalekoj budućnosti gotovo sve što budemo htjeli kupiti biti dostupno na nekoj internetskoj trgovini, a kurirske službe koje dostavljaju na adresu morat će koristiti i robote kako bi zadovoljile ogroman broj narudžbi.

Jasno, ako ste OPG ili mali trgovac, ne trebate još razmišljati o robotima, ali nakon što se potrudite stvoriti proizvod koji se sviđa velikom broju ljudi, najgore što se može dogoditi jest da ga predate u ruke nekomu tko s njime neće postupati dobro. Samim time će i vaši kupci biti nezadovoljni.Poljoprivredni proizvodi su posebni po tomu što se mogu pokvariti i treba ih se čuvati posebno, za razliku od tekstila ili nekih sličnih predmeta.

Upravo zbog toga odabir načina dostave može zadati glavobolju, ali ne mora biti baš tako.

Bitno je znati što prodajete – i dostavljate

Na žalost, nisu svi proizvodi isti, i najveće probleme oko dostave stvaraju upravo specifičnosti i posebnosti onog što dostavljate. S jedne strane, morate osigurati da se vaš proizvod dostavi što je moguće brže i sigurnije, a s druge morate biti apsolutno sigurni da su uvjeti dostave najbolji mogući. Lekcije se uče polako, ali sigurno, ali najbolji savjet je da vi sami najbolje znate detalje o svom proizvodu.

Primjerice, ako se bavite lako kvarljivim proizvodima poput mlijeka, morate dostavu organizirati s onim tvrtkama koje mogu garantirati kontrolirane uvjete, što samim time znači kako se radi o specijaliziranim tvrtkama čiji će troškovi biti na žalost i nešto viši.

Kako kažu naši sugovornici iz Wine&More, dostava je jedan od najvećih izazova s kojima su se susreli, i to upravo zbog specifičnosti vina kao proizvoda koje se pakira u staklenu ambalažu. Najbolji način za borbu protiv ovog je standardizacija i odabir kvalitetnog partnera, a postotak loma boca se za njih ovim načinom spustio na samo 1% svih boca, dok je u počecima on iznosio gotovo 30%.

Imajte na umu i gdje dostavljate – ako će se vaš proizvod prevoziti do udaljenih krajeva, imajte na umu da se mora prevesti posebnim vozilima, pogotovo ako se radi o hrani ili piću kakve većinom proizvode OPG-ovi.

Nekada je bolje odraditi sam

Ako vam je sama pomisao na dostavu dovoljna da vas obuzmu brige, možete se povesti primjerom Stipe Dumančića, koji je otkrio posve drugačiji način dostave.

Naime, Stipe nekoliko mjeseci prikuplja narudžbe za svoje proizvode a zatim radi malu turneju Hrvatskom gdje on osobno dovozi proizvode na razne lokacije na kojima se mogu preuzeti od strane kupaca. Ovaj način dostave osigurava to da vam svaki proizvod u ruku da baš Stipe, a i da će sve što se prevozi biti garantirano, budući da je proizvode pakirao i prevozio čovjek koji ih je i stvorio.

Naravno, ovaj način ne može odgovarati svima, ali dobro je znati da nekada možete i preuzeti stvari u svoje ruke.

Dobar partner zlata vrijedi

Česti problem kod OPG-a je u tome što je jednostavno vrlo teško pronaći pravog partnera za dostavu vaših proizvoda, čak i ako prodajete neke najosnovnije stvari. Naš savjet ovdje je da jednostavno pokušate što je moguće bolje objasniti dostavljačkoj tvrtki što točno trebate i ispitati imaju li oni adekvatne uvjete za pravilan transport. Kada se radi o plaćanju, dobar dio Hrvata i dalje preferira plaćanje pouzećem stoga bi najbolje bilo započeti s tim načinom te potom dodati plaćanje karticama u vašoj web trgovini kako biste olakšali transakcije vama i kupcima.

Iskustva OPG-a koji su se snašli na tržištu možete saznati u našem ekskluzivnom videu!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtjeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.