Kolektivu preuzima rumunjski Zumzi, osnivač Jeffrey Treichel odlazi s mjesta direktora

Kolektivu preuzima rumunjski Zumzi, osnivač Jeffrey Treichel odlazi s mjesta direktora

Popularnu i nekad vodeću stranicu za grupnu kupovinu, Kolektivu, preuzima donedavni rumunjski konkurent Zumzi, kako smo ekskluzivno potvrdili s osnivačem Jeffreyjem Treichelom koji napušta mjesto direktora Kolektiva grupe prisutne na matičnom hrvatskom te srpskom, slovenskom, rumunjskom i još nizu tržišta.

Kolektivu preuzima rumunjski Zumzi
Kolektivu preuzima rumunjski Zumzi

Popularnu i nekad vodeću stranicu za grupnu kupovinu, Kolektivu, preuzima donedavni rumunjski konkurent Zumzi, kako smo ekskluzivno potvrdili s osnivačem Jeffreyjem Treichelom koji napušta mjesto direktora Kolektiva grupe prisutne na matičnom hrvatskom te srpskom, slovenskom, rumunjskom i još nizu tržišta.

Iako financijski detalji preuzimanja nisu poznati, Zumzi preuzima većinski udio u Kolektivi u čijem vlasništvu ostaju njemački Rebate Networks te još nekoliko manjinskih vlasnika uključujući Treichela i njegove suosnivače.

Kolektiva je krajem prošle godine smanjila operacije u Hrvatskoj pri čemu su smanjili broj zaposlenika kako bi nastavili rad. Treichel je za Netokraciju otkrio kako je loše stanje originalne stranice za grupne kupovine Groupon preplašilo mnoge investitore koji nisu bili spremni uložiti dodatni, prijeko potreban kapital u Kolektivu koja se fokusirala na agresivnu ekspanziju. Kolektiva je u 2012. imala preko 5 milijuna kuna gubitka, pad u odnosu na 2011., iako tek za nešto više od milijun kuna. Očekuje se da će Zumzi u Kolektivu unijeti značajan kapital potreban za povrat tržišne pozicije.

Transilvanijski strateški partner s mnogo iskustva

Zumzi, tvrtka bazirana u rumunjskoj Transilvaniji, je itekako zanimljiv strateški partner utoliko što je Zumzijev osnivač i direktor Calin Fusu stvorio i najveći rumunjski portal za poslove, Bestjobs, pandan hrvatskom Moj Posao ili pak srpskom Infostudu. Zumzi je na srpskom tržištu prisutan od prije pod brendom Popusti.rs. Fusu kao serijski poduzetnik ima iskustvo potrebno za razvoj projekta kompleksnog poput kombinirane mreže stranica Kolektive i Zumzija širom istočne Europe. Zumzi je 2013. na svoja 4 tržišta imao prihode od ukupno 6 milijuna eura.

Jeff i Ivan razgovaraju u Kolektivi 2013. (Snimila Marina Filipović Marinshe)
Jeff i Ivan razgovaraju u Kolektivi 2013. (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Treichel navodi kako Groupon trenutno raste na američkom tržištu i da stranice koje su se bavile grupnom kupovinom svakako imaju budućnost, samo u drugačijem obliku od trenutnog u kojemu su nudile usluge poput restorana ili spa centara. Jedan od segmenata koji smatra obećavajućim jest upravo turizam. Prije nekoliko godina postojalo je preko 70 stranica za grupnu kupovinu od kojih su tek rijetke preživjele susret s tržištem, a još će rjeđe prilagoditi svoj model i poslovanje svijetu koji sumnja u Grouponov poslovni model.

Pad Kolektive najavljuje značajne promjene ne samo na hrvatskom, već i regionalnom internetskom tržištu. Trenutno najjaču stranica za grupnu kupovinu na hrvatskom tržištu, Crno Jaje, sigurno zanima koliko će Zumzi uložiti kako bi vratio Kolektivu u Igru. S obzirom da se Crno Jaje unatoč kasnom ulasku na tržište 2012. kreativnim marketingom te podrškom NoveTV izborilo za vodeće mjesto,  razvoj situacije bit će itekako zanimljiv za regionalno internetsko tržište.

Napomena: Ivan Brezak Brkan radio je i s Kolektivom i Crnim jajetom u savjetodavnoj ulozi u prošlosti.

Komentari

 1. Jopa

  Jopa

  15. 01. 2014. u 3:49 pm Odgovori

  To je bilo i za očekivati, gubici su se nizali a letvica za ulazak bila je niska. Nema spasa ovoj industriji u ovom obliku to je prilično izgledno. Danas svako sa imalo posjete može imati svoju prodaju uz popust ali trgovci su se s vremenom educirali i shvatili da od toga nemaju neke koristi. To je i dalje za njih najskuplji marketing, skuplji od onog na TV. Po pitanju TV-a Crno Jaje jaši na TV oglasima ali ako TV ukine suradnju stvar postaje vrlo upitna.

 2. Barbara

  Barbara

  15. 01. 2014. u 4:32 pm Odgovori

  Kioskstudio je odradio inicijalni launch i marketinsku kampanju za Crnojaje.hr.;)
  Bujas je odlican i zelim mu jos vise uspjeha u poslu s Crnim jajom! Odnos s kupcima za primjer:)
  Steta za Kolektivce… Sretno s novim vlasnikom!

 3. Blogowski

  Blogowski

  15. 01. 2014. u 7:48 pm Odgovori

  Svi vrabci na grani znaju, investitori su još odavno krenuli izvlačiti novce nakon nekog vremena (očekivano i opravdano), budžeti rezani, smanjivane plaće, motivacija zaposlenika opada itd… Loše dočekan taj period kad ekipa koja ulaže hoće svoje novce van i voila…

  I ovim putem pozivam NAJBOLJE zaposlenike iz Kolektivine prodaje, da se pod hitno jave kod najboljih u HR – u Crno Jaje 😉

  Radi se nov i cool prostor u Vlaškoj kod Importane centra, velike ambicije i izazovi su postavljeni, a dobićete i najbolje uslove u Hrvatskoj! Znam da će biti primljeni NAJBOLJI! Ne čekajte zadnji moment kako se ne bi kajali kasnije 😉

 4. Vibor Kalogjera

  Vibor Kalogjera

  15. 01. 2014. u 8:27 pm Odgovori

  Super info, ovo je bitna vijest za tržište grupne kupovine. Samo malo pitanjce: Po čemu (nekim mjerodavni izvor statistika ili finacijska izvješća) CrnoJaje.hr trenutno “najjača stranica” za grupnu kupovinu u Hrvatskoj. Mislim da Ponudadana.hr ima veće prihode, a zasigurno imaju daleko veći broj ponuda nego CrnoJaje.hr

 5. Jeffrey Treichel

  Jeffrey Treichel

  16. 01. 2014. u 2:41 am Odgovori

  Ivan,

  I love your blog, but I need to call an audible on your last paragraph.

  1) We had a pretty comprehensive conversation, but we didn’t talk numbers or market share. As CEO and shareholder, I don’t even have Kolektiva’s final numbers, so I know you don’t.

  2) We do scrape all sites and have an accurate barometer of market share. Crno Jaje isn’t close to #1 for Fiscal 2013. Wait till the financials are released publicly by both companies in March and then publish, objectively.

  3) “Pad Kolektive” – we just announced a merger that creates the strongest daily deal player in 7 of 8 countries in terms of revenue. We duly injected fresh capital that strengthens our balance sheet. Finally, we found the right leaders to lead our excellent local teams into its next phase of growth, after reaching profitability in all countries at the end of the year.

  4) It was a merger of 3 companies, one of which was not mentioned in your article. My Croatian is not as good as yours, but I believe the appropriate word is “spajati se”.

  Anyway – I’m really proud to have created, together with my co-founders and investors, a multinational Company that leads in daily deals and online travel packages, which succeeded in generating millions of euro of savings for consumers, hundreds of thousands of customer referrals for our merchant partners, and employment to over 250 people in the region during tough times. Oh yeah – and Made in Croatia. (Boom! Mind blown)

  J

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.