Kako Vlada vlada na Twitteru i Facebooku

Kako Vlada vlada na Twitteru i Facebooku

Vlada Republike Hrvatske je početkom svojeg mandata došla i na društvene mreže. Točnije, predizborne aktivnosti Kukuriku koalicije preusmjerile su se u online program Vlade. I dok je do sad političarima praksa bila (nepravilno) korištenje društvenih mreža najkasnije do izborne noći, nakon čega bi nastupila tišina, Vlada Republike Hrvatske pokazuje veliku želju svoje followere i fanove izvještavati o aktivnostima i događajima. No, kako to prihvaćaju korisnici tih društvenih mreža? Twitter zajednica je do sada bila mjesto u kojem političke teme nisu nailazile na odobravanje, a sada se družimo s predstavnicima izvršne vlasti. Twitter se mijenja (samo mijena stalna jest, reče Preradović) pa ni ne čudi promjena tema o kojima se govori. Kakav sadržaj se očekuje od jednog takvog profila?

Društvena Vlada Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je početkom svojeg mandata došla i na društvene mreže. Točnije, predizborne aktivnosti Kukuriku koalicije preusmjerile su se u online program Vlade. I dok je do sad političarima praksa bila (nepravilno) korištenje društvenih mreža najkasnije do izborne noći, nakon čega bi nastupila tišina, Vlada Republike Hrvatske pokazuje veliku želju svoje followere i fanove izvještavati o aktivnostima i događajima.

No, kako to prihvaćaju korisnici tih društvenih mreža? Twitter zajednica je do sada bila mjesto u kojem političke teme nisu nailazile na odobravanje, a sada se družimo s predstavnicima izvršne vlasti. Twitter se mijenja (samo mijena stalna jest, reče Preradović) pa ni ne čudi promjena tema o kojima se govori. Kakav sadržaj se očekuje od jednog takvog profila?

#politikahr

U ranim godinama Twittera, nije bilo toliko politike na timelineu. Naravno, tu i tamo se nešto prokomentiralo, pratili su se kojekakvi izbori i slično, ali nekakvih aktivnijih rasprava nije postojalo. Sve dok šačica tviteraša nije pokrenula temu #politikahr, koja okuplja upravo takve rasprave i danas ponosno služi kao ticker na popularnom Monitoru.

Marija Lugarić, današnja zamjenica ministra obrazovanja, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Daniel Mondekar, zastupnik u Hrvatskom Saboru; samo su neka imena starih tviteraša koji se profesionalno bave politikom. I dok su do sada tviteraši komunicirali s njima, sada mogu komunicirati s Vladom. Ali čini se kako Vlada ne dobiva previše dobrodošlice, niti na Twitteru, niti na Facebooku.

Šaljiva Vlada

Dosadašnje objave na društvenim profilima Vlade su u pravilu fotografije sa raznih sjednica, citati premijera te poneki povijesni citati. Vladi kao da nedostaje nešto specijaliziranija strategija društvenog nastupa, kao da ne postoji odgovor na pitanje zašto smo tu – već je odlučeno; idemo na društvene mreže, svi su gore.

Nezadovoljstvo Facebookaša?

Posljedice toga su lako vidljive; “Dajte vi nama posla!” – komentar je koji se nalazi na gotovo svakoj objavi Vlade na Facebooku. Kritiziranje rada Vlade na Twitteru, od stvarnih postupaka do njihovog nastupa na toj društvenoj mreži je također prisutno; tviterašima očito ne odgovara niti opušteniji pristup Vlade – smajlići na kraju ili korištenje aktualnih gegova s Interneta. Vlada se zahvaljuje na feedbacku i pristignu 2-3 odgovora s pitanjem misle li na “povratnu informaciju“.

Smije li Vlada posluku porati?

Vlada na Tumblru

Od nedavno, Vlada je počela i tumblati. Doduše, Vladin tumblr izgleda tek kao mali eksperiment i malo je vjerojatno da će biti aktivan kao Facebook i Twitter. Tu se postavilo i pitanje ima li potrebe za Vladinim profilom na Tumblru? Koja je točno njegova svrha i zašto bi Vladini online predstavnici trebali vrijeme trošiti i na toj platformi?

Imaju li parole i klasični citati smisla?

S jedne strane, pohvalno je što se Vlada jedne zemlje odlučila na takav pristup i prihvatila društvene mreže. Jedan od prvih poteza je bio i osnivanje posebnog online odjela unutar službe za odnose s javnošću. Tviteraši i Facebookaši također vole vidjeti razne tvrtke kako se prezentiraju na društvenim mrežama i ako to rade dobro, priča ima sretan završetak.

U slučaju Vlade, vidljivo je da stvari ne funkcioniraju tako. Napadi radi zareza, pronalaženje i najsitnijih grešaka i prozivanje radi istih Vladin online tim dovodi u iznimno neugodne pozicije.

Vlada nikako na zelenu granu s korisnicima

Zapravo, prave potrebe za Vladom na društvenim mrežama i nema, barem ne na ovaj način. Dokle god društvene mreže Vladi budu služile kao kanal za izvještavanje, one ne ispunjavaju svoj smisao. Društvene mreže trebale bi u ovom konkretnom slučaju služiti kao stvarni kanal kroz kojeg će građani RH moći predlagati svoje prijedloge Vladi, ali pod uvjetom da ti prijedlozi stvarno stižu do razmatranja.

Vlada vs. tvrtke

Jasno je kako će se uvijek naći oni koji će rad Vlade na društvenim mrežama kritizirati, ne zato što rade dobro ili loše, nego zato što su – Vlada. Korisnici, odnosno građani očito “pušu na hladno”, pa su se ovakve reakcije mogle i očekivati.  Usporedi li se Vladin nastup sa nastupom nekih popularnijih brendova na društvenim mrežama, velike razlike nema. Građani očito ni sami ne znaju što žele i kakav su nastup očekivali Vlade na društvenim mrežama.

Tako dok brendovi svakog dana objavljuju razne fotografije, video uratke i svaku poruku završe smajlićem, Vladi se to ne odobrava. Samo izvještavanje nema smisla, a neki drugi potezi nailaze na neodbravanje. Što biste vi predložili Vladi, kako da se ponaša na društvenim mrežama i kakav sadržaj da plasira? Kakav stav na opuštenim društvenim mrežama očekujete od ozbiljne institucije kao što je Vlada Republike Hrvatske?

Imate ideje? Vlada sluša!

Komentari

 1. Toni Aničić

  Toni Aničić

  20. 01. 2012. u 9:20 am Odgovori

  Iskreno, ja sam zadovoljan sa njihovim nastupom na Twitteru. I ove kritike na “kakvu posluku porati” su mi bezveze. Mislim da je dobro što je vlada prihvatila nacin komunikacije na Twitteru koji je vrlo nativan toj zajednici i zapravo komunicira, sali se, tuguje, mudruje i radi sve ostalo sto i ostali sudionici ove mreže.

 2. Ilija Brajković

  Ilija Brajković

  20. 01. 2012. u 9:32 am Odgovori

  Ma gledaj: kako god okreneš, narodu se neće sviđati. Očekivano će ljudi na svaku objavu Vlade napisati “dajte vi nama posla”, jer pametnijeg komentara i ne mogu dati. Mislim da je dobro da se Vlada na ovaj način približava građanima, s vremenom će sigurno shvatiti na koji način je najbolje komunicirati. Potrebno je malo vremena, tek su došli.

 3. Igor Krajcer

  Igor Krajcer

  20. 01. 2012. u 9:41 am Odgovori

  Slažem se s Tonijem… Za početak im ide ok. Neformalni i ponekad zafrkantski ton je u redu, dosadnih govorancija radi govorancija i super službenog jezika punog fraza koje ništa ne govore imamo i previše kroz sve ostale kanale.
  Veliki napredak je već i redovita komunikacija i dijeljenje informacija (oko čega je prošla vlada bila jako zatvorena), logičan idući korak je i mogućnost postavljanja upita i zahtjeva koji će se uzimati u razmatranje.

  Uglavnom, za sada s interesom pratim cijelu priču, drago mi je da se stvari barem malo mijenjaju.

 4. Darko Bakarić

  Darko Bakarić

  20. 01. 2012. u 9:52 am Odgovori

  Vjerovatno će se u funkciji vremena isprofilirati ovaj vid komunikacije, a pretpostavka je da bi mogao zbog razvoja i sve većeg utjecaja društvenih mreža mogao postati i vodeći kanal komunikacije u funkciji svakodnevnog prakticiranja demokracije. Pitanje je samo što će biti a tim profilima u slučaju promjene vlasti.

 5. borja

  borja

  20. 01. 2012. u 9:55 am Odgovori

  ovi sto se žale na komunikaciju, imho, žele biti veći katolici od pape. meni je zakon neformalna, opuštena komunikacija koja je u odnosu na komunikaciju prethodne vlade skok nekoliko svjetlosnih godina unaprijed i visoko dizanje ljestvice jer bi se svaka sljedeća vlada morala držati tog standarda. bilo bi potpuno krivo da se koriste društvenim mrežama samo za obavještavanje javnosti, za to imaš vlada.hr, novine, portale. i inzistiranje na nekom čistom književnom hrvatskom je glupost.

 6. GoranAPP

  GoranAPP

  20. 01. 2012. u 10:19 am Odgovori

  Dobar osvrt Nikola. Za sada se čini da mi više doživljavamo @VladaRH nego što ih doživljava Vlada RH. Nije lako kada dobiju pitanje, kritiku, a nemaju načina da dođu do odgovora jer izostane podrška. U takvim situacijama moraju birati između ignoriranja pitanja (prijedloga / kritike), pseudokomunikacije ili ispričavanja, a to nije lako. U svakom slučaju, (puno) bolji backoffice je jedina moguća formula za njihov uspjeh.

 7. Aleksandra

  Aleksandra

  20. 01. 2012. u 11:15 am Odgovori

  Nemam problem sa smajlićima i sličnim stvarima. Koliko sam uspjela vidjeti gramatika je poprilično OK. Jasno je da pokušavaju imati neformalniji način komunikacije i ne vidim čemu dramatiziranje oko toga. Prihvatljiviji mi je od onog s visoka na šalterima. Očekivanje da će Vladini kanali društvenih mreža služiti kao kanali kroz koje će građani iznositi svoje prijedloge koji će pak ulaziti u razmatranja mi je pomalo utopijska. Realnije i praktičnije je da će ga koristiti kao neformalniji informativni kanal.

  Također, mislim da je bolje da su prisutni nego da nisu, bez obzira na (ne)razrađenu strategiju. Tu su, kakvi su da su! Hoće li to pojedinci koristiti za traženje dlake u jajetu ili će biti konkretni i konstruktivni stvar je njihove online kulture i zrelosti.

 8. Nataly

  Nataly

  20. 01. 2012. u 12:21 pm Odgovori

  Osobno ne pratim Vladu na Facebooku jer privlače previše gluposti i zato ga ne koristim. Ali sviđa mi se pristup na Twitteru. Makar nisam izvorni govornik hrvatskog, čak i ja mogu vidjeti da je razina jezika bolje negu u dnevnim novinama. Što nije teško, ali ajde, svaka im čast.

  Korisno je primati svježe vijesti iz Vlade u svoj timeline. Kliknem na link za današnju sjednicu i tu čeka ne samo dnevni red nego i dokumentacija poput prijedloge zakona itd. Ma super! Trebamo biti informirani o tome što radi naša Vlada. Ipak je financiramo.

  Nevidim uopće problema s ležernijim pristupom koji inaće obilježi novu Vladu. Komunikacija Vlade ne mora biti pretjerano formalna i birokratska. Zato po meni je ton na Twitteru savsim prikladan.

  Mislim da je ovaj projekt hrabar jer će naravno nezadovoljnih uvijek biti, povotovo pod ovakvim uvjetima. Zato razumijem da mi nisu odgovorili kad sam poslla par pikantnijih kritika. Nemožemo očekivati čuda, ali nadam se da netko tamo osjeti kako ljude dišu. Trebat će jako puno mudrosti baratati se s teškim pitanjima na načinu koji će imati pozitivne ishode za sve strane.

  Jedino se bojim da se ne može zalijepiti komunikacijsku strategiju, koliko god da je dobra, na politiku koja je i dalje bahata, neodgovorna i služi samo interese vladajućih. Ako je to tako, Vlada će tu zabiti težak autogol.

 9. Vibor Cipan

  Vibor Cipan

  20. 01. 2012. u 7:02 pm Odgovori

  Nisam komunikacijski ekspert, ali meni komunikacija Vlade na Twitteru rezonira dobro. Da rade greske, nema dugo je slucajno netko tvitnuo s njivogo acca foru s 9GAG-a i brzo je maknuto – bilo tko tko ima vise od 1 accounta o kojem skrbi imao je takve situacije.

  FTW, koju posluku porati – ok, mozda nije sasvim ozbiljno, ali je svakako u duhu Twittera i ekipe koja je na njemu. BTW, Twitter je mjesto na kojem ekipa ima i fore kao sto su nepristojni becarci, ali i niz drugih, mozda vise korisnih, ali i dalje opustenih stvari. Nadalje, sama cinjenica da imamo Vladu koja aktivno tvita je plus i pomak u nacinu razmisljanja. Čine li greške – da, hoće li ih činiti još – svakako, ali to ne umanjuje činjenicu da je trend pozitivan. Ne slazem se sasvim da nemaju jasnu strategiju nastupa (iako tu ima istine – odličan primjer toga je spomenuti Tumbler!), ali me raduje da su online. Dali su odgovore ljudima na pitanje oko eHrvatske i niza drugih stvari, moj je dojam da se otvoreno komunicra i da ce s vremenom biti bolje.

  Ne mogu vjerovati da sam napisao komentar u kojem branim vlast 🙂

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   20. 01. 2012. u 11:31 pm Odgovori

   uh, koliko mi se puta dogodilo ovo da se pošalje s krivog accounta 😀
   ali da – tko radi, taj i griješi, i nerazumno je zahtijevati (IMHO) da sad zato jer je to profil Vlade mora biti poseban tab u browseru i štatijaznam. A imam dojam da narod baš tako reagira.

   Dodatno, komunikacija se prilagodi tonu publike i medija, na Twitteru službeno nešto ne prolazi pa da je od ne-znam-koga, a kamoli ne od Vlade.

   Ja bih samo volio kad bi oni sami znali što žele i što im je cilj. Ako će sa svake sjednice izvještavati i prenositi svaku premijerovu riječ, a ono, mogu to isto pročitati u novinama ili pogledati na dnevniku, nije mi to *toliko* bitno da mi se treba u timelineu pojavljivati.
   Vidjet ćemo uglavnom šta bude, ali poanta je da narod djeluje malo razmaženo, ako se smijem tako izraziti 🙂 Eh, vi ste vlada, nema tu zajebancije s vaše strane…

   Već vidim, Vlada tweetne foru neku, a dolazi sto replyova tipa: vama je do zajebancije, a gle kakvo je stanje u državi! Drvlje i kamenje 😀

 10. Tomislav Bilić

  Tomislav Bilić

  21. 01. 2012. u 11:13 pm Odgovori

  “Društvene mreže trebale bi u ovom konkretnom slučaju služiti kao stvarni kanal kroz kojeg će građani RH moći predlagati svoje prijedloge Vladi, ali pod uvjetom da ti prijedlozi stvarno stižu do razmatranja.”

  Razmišljam o ovome. Ne znam koliko je fer očekivati da se Twitter ili Facebook poruke šalju na razmatranje na sjednice Vlade ili Sabora, ali vjerujem da postoji određeni filter s njihove strane kako bi se razmotrile barem 1-2 teme mjesečno koje dođu iz ovog kanala.

 11. Davo Maričić

  Davo Maričić

  11. 02. 2012. u 12:33 pm Odgovori

  Ali ima još pravno problematičnih pitanja: što se regulacije njihovog statusa tiče, što bi se recimo dogodilo da se netko od njih tamo ozlijedi ili se dogodi nešto ozbiljno – npr požar u kojima bude ozlijeđenih.
  Kakvu pravnu osnovu i zaštitu imaju ti ljudi? Manju od indijaca koji šivaju nogometne lopte.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?