Je Suis Charlie: Stvarnost i bombe, digitalno i ljudskost

Kad stvarni svijet baci bombe, digitalni pokaže ljudskost

Malo tko dosad nije čuo za tragediju koja se dogodila u Parizu, kada je u napadu na satirični časopis Charlie Hebdo ubijeno 12 ljudi. Ova tiskovina poznata je po svom sirovom i necenzuriranom humoru, a njegovi karikaturisti svojim su prilično oštrim perom bez diskriminacije podjednako secirali kulturu, politiku i religije koje na njih utječu.

‘Shareovi’ možda ne mogu spasiti gladnu djecu u Africi, ali mogu pokazati solidarnost.

Napad na njihovu redakciju shvaćen je ne samo kao napad na ljude, kolege, profesiju, već i na samu slobodu govora, a internet, kao kolektiv sklon cinizmu i malim pakostima, iznenadio nas je pokazavši kako to neće trpjeti.

“Ja sam Charlie” poruka je koja se proširila po Francuskoj u prvim satima nakon napada, a vrlo brzo se slogan #JeSuisCharlie proširio diljem svijeta. Mediji su se složili u solidarnosti s pogođenim kolegama, umjetnici različitih kalibara dali su svoj doprinos kao podršku časopisu i osudu napada, no poruku su brzo preuzeli i svi drugi koje je napad pogodio na općoj, ljudskoj, razini.

Hashtag možete naći na popisima popularnih ili trending ključnih riječi, ponajviše zahvaljujući tviterašima koji su ga ulovili i preokrenuli trend u promoviranje poruke da se agresija ne suzbija agresijom. Štoviše, jedna od kolateralnih žrtvi napada bio je i 42-godišnji policajac, Ahmed Merabet, i sam musliman, pa se #JeSuisCharlie pokretu ubrzo u spomen na njega pridružio i #JeSuisAhmedMerabet, podsjećajući da netolerancija ne štedi nikoga i da nije vezana uz nacionalnost ili vjeroispovijest. 

 

Tipkovnica, pero – sve može poslužiti

Digitalne generacije često se (ponekad s razlogom) optužuje za “slacktivizam”, lažno angažiranje po društvenim pitanjima ograničeno isključivo na društvene mreže, dijeljenjem viralnih sadržaja viralnosti radi, protestiranjem hashtagovima koji se ne prevode u radnje s druge strane ekrana. No treba imati na umu da riječi nekad imaju težinu – ako je pero poslovično moćnije od mača, onda ipak i tipkovnice moraju imati neku snagu, pogotovo kada riječi koje se preko njih pošalju mogu doprijeti do milijardi. Ton poruke koja se iskristalizira iz nekoliko milijardi glasova ima svoj značaj, a ovog puta znači da se možda ipak ne želimo prvom prilikom lansirati iz orbite ove planete. 

Mladi muslimani nedavno su iskoristili YouTube kako bi se ogradili od ISIS-a, a potom i drugih radikalnih pokreta koji se vežu uz Islam, kroz inicijativu #notinmyname, a postovi s istom oznakom javili su se i nakon napada.  Zapravo je poražavajuće da se nakon svakog ovakvog nemilog događaja povećalo stavi na cijelu islamsku zajednicu te da se njeni pripadnici moraju eksplicitno ograđivati od poteza pojedinaca ili ekstremističkih skupina, no tviteraška zajednica pokazala je prošle godine da to nije uvijek tako i da prva reakcija nije uvijek osuda. Nakon talačke krize koja je potresla Sydney, preko Twittera se proširila akcija #illridewithyou, kojom su Australci pozvali svoje sugrađane islamske vjeroispovijesti, koji su se opet našli u nemilosti šire javnosti, da s njima putuju javnim prijevozom ako se zbog posljednjih događaja ne osjećaju sigurno.

Preko zaslona do ulica – i hrvatskih

Marš solidarnosti organiziran krenuo je jučer od Trga bana Jelačića do Francuske ambasade (autor slike: Hermes Arriaga)
Marš solidarnosti krenuo je jučer od Trga bana Jelačića u Zagrebu do Francuske ambasade (autor slike: Hermes Arriaga)

Sentiment koji se prenosi mrežama nekada se uistinu i prelije s ekrana, prvo u našu svijest a potom i djela, a #JeSuisCharlie došao je i do ulica gradova diljem svijeta. Francuska se podigla na noge, a ni žitelji drugih zemalja nisu ostali gluhe na incident koji se dogodio van njihovih granica. Mnogi marševi solidarnosti, poput onog sinoćnjeg u Zagrebu, organizirani su upravo preko društvenih mreža, dokazavši opet da one imaju mnogo veću moć no što im priznajemo, no koristimo li je ili ne ovisi samo o nama.

Komentari

 1. Luka

  Luka

  09. 01. 2015. u 10:38 am Odgovori

  Jako licemjerno i couchaktivistički. Nista vise nego novi Ice Bucket challendge. Nitko od nas ili njih nije Charlie nego nam je to nova zanimacija. Isto kao što smo “supportali” žrtve tsunamija, #prayforchile #poplave #PrayforFerguson, #assanage #snowden i tako dalje. Najlicemjernije je to što je velika većina domaćih “Čarlija” imala svoju priliku spasiti pravog hrvatskog čarlija zvanog Feral tribune pa su eto odlučili okrenuti glavu.

  4 slova, Plural, četveronožna životinja od koje dobivamo vunu

 2. Manatu

  Manatu

  09. 01. 2015. u 11:07 am Odgovori

  Zanimljivo je kako su sad svi za slobodu govora i kritiziranja religija. Zanima me sto bi se dogodilo kad bi recimo Assange i Snowden doletjeli sad u Pariz. Dali bi i oni bili Charlie?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.