Političke stranke u Bosni i Hercegovini - i Facebook

Koja stranka vodi na izborima za parlament u Bosni i Hercegovini… Na Facebooku?

Predizborne kampanje posljednjih su se godina s televizora, radija, jumbo plakata i ulica proširile i na društvene mreže. Dok neki političari plivaju u ovim digitalnim vodama poput ribica, drugi se pomalo utapaju. Povodom predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Bosni i Hercegovini odlučili smo provjeriti – koja stranka vodi, barem na društvenim mrežama?

svibosancisuawesome

S obzirom na to da tek rijetki pomaljaju nos izvan Facebooka (a ako to i rade, rasprava o tamošnjoj komunikaciji bila bi prevelika za ovaj ionako predugačak tekst), odlučili smo se fokusirati samo na ovu društvenu mrežu te analizirati fanove, komunikaciju i utjecaj, ne ulazeći u političku retoriku.

Iako ovdje nisu uključene sve stranke, odabrali smo one vodeće, prema raznima anketama i istraživanjima. Pogledajmo što nam to stranke imaju za reći i kome se obraćaju – odnosno, koliko se njihovih fanova zapravo nalazi u Bosni i Hercegovini, o čemu smo informacije dobili uz pomoć njihovih Facebook stranica te Socialbakersovog alata.

Svaka stranica je doista priča za sebe – neke su manje, a neke više uspješno svladale tehnikalije oko korištenja društvenih mreža. No, problem koji se provlači kroz sve stranke i stranice je nedostatak dvosmjerne komunikacije. Jasno je da je predizborna kampanja u tijeku te da su sve snage usmjerene na odašiljanje poruka, ali to ne znači da ih ne treba i primati. Samim time, u komunikacijskom smislu nijedna stranica, nažalost, nije ni po čemu posebna, iako se primjećuju suptilne nijanse između onih koji isključivo guraju svoju poruku u lice fanova i onih koji ju tek gurkaju. Zbog toga su u ovom tekstu poredane po možda jedinom parametru za koji se može reći da igra razlikovnu ulogu, broju fanova, ali ne ukupnom, nego onome u Bosni i Hercegovini. Ipak i razlika u komunikaciji ima, stoga ih pogledajmo…

Demokratska fronta Bosne i Hercegovine

Demokratska fronta

Demokratska fronta prednjači u broju fanova – ima ih 53.679, od kojih o stranici “govori” 11098 osoba. Broj fanova se povećao za 3,2% u proteklih tjedan dana, a najaktivniji su fanovi iz Sarajeva, ovoga puta u dobi od 25 do 34 godine. No, fanova koji dolaze iz Bosne i Hercegovine ima 46.346, odnosno 86,3% od ukupnog broja.

Demokratska fronta

Onako kako je odlučna naslovna fotografija, odlučna je i cijela komunikacija. Istaknuti post na vrhu stranice jasno se protivi političkim spletkama, ispod čega se nalazi cijeli elaborat i album fotografija. Iznenađujuće, taj je post dobio više od 300 lajkova i 23 podjele.

https://www.facebook.com/Demokratska.fronta.BiH/posts/747316868674209

Sve je puno velikih slova, odlučnih riječi, poziva – imate osjećaj kao da cijela stranica viče na vas. Razumijemo, u političkim kampanjama graja je velika, pa netko mora biti i najglasniji, ali na društvenim se mrežama barem može ostaviti megafona i poruka će, ako je prava i ako je usmjerena na ispravnu skupinu ljudi, i bez toga naći na plodno tlo.

Što se tiče vrste sadržaja, postavljena je dobra mješavina – nešto poveznica koje vode na službenu stranicu, nešto poziva na događaje, nešto izvještaja direktno s turneja, nešto video zapisa kakvih govora te albuma fotografija glavnih aktera na kakvom skupu. Sve u svemu, dobiva se zaokružena priča o aktivnosti jedne stranke.

Ponovno nedostaje uključivanje fanova u te aktivnosti, poticanje rasprava i sudjelovanje u njima, no ovdje je, za razliku od mnogih drugih analiziranih stranica, omogućeno postavljanje sadržaja na zid i kontaktiranje administratora stranice privatnom porukom.

SDP BiH

SDP BiH

Na ovoj stranici se vidi poneko odskakanje od ostalih koje su obuhvaćene ovom analizom. Osim što je URL sređen, na prvi pogled se vidi jasno koja je glavna poruka kampanje, čak i da o njoj ne znate ništa – ujedinjeni. Od naslovne fotografije, gdje se članovi stranke drže za ruke, preko hashtaga #ujedinjeni, do samih vizuala, osjeti se ujednačenost (ujedinjenost?) poruke koja se odašilje. I da, svakako treba napomenuti da je od svih analiziranih stranica jedino ova verificirana od strane Facebooka (primijetite bijelu kvačicu u plavom krugu pored naziva).

SDP BiH

No, krenimo na brojke – prikupljen je 36.681 fan, od kojih o stranici “govori” čak 7503. Broj novih fanova u jednom je tjednu narastao za 3,9 posto, a demografski najaktivnija jednaka skupina stara je od 18 do 24 godine te se nalazi u Sarajevu. No, lokalnih fanova, onih iz Bosne i Hercegovine, ima 28.409, odnosno 77,4%.

https://www.facebook.com/SDPBIH/photos/a.442556222444505.103212.429813513718776/834971719869618/?type=1

Što se tiče komunikacije, već je spomenuta ujednačenost, a prisutan je i nešto blaži ton koji ne šalje samo izričite poruke, nego miješa više vrsta sadržaja, poput linkova, slika ili video zapisa, a pronađe se tu i koji post sa kakvog skupa uživo, što daje dojam interaktivnosti. No, komunikacija je i dalje jednosmjerna, nema upita, nema poziva, nema upuštanja u rasprave, nema odgovaranja na komentare. Doista, šteta, jer su ostali aspekti pozitivni.

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine

Savez za bolju budućnost BiH

Mrvu bolje rezultate ostvaruje Facebook stranica ove stranke. Tu su se skupila 23072 fana, ali njihova je aktivnost manja – tek 2317 “govori” o ovoj stranici. Broj fanova je porastao za 0,4% od tjedna prije, što je zanemarivo, a najaktivnija skupina jednaka je onoj kao na stranici SDP BiH. No, od ukupnog broja fanova, njih 19.755 dolazi iz Bosne i Hercegovine, odnosno 85,6%.

Savez za bolju buducnost

Komunikacijski je situacija jasna – propaganda, propaganda, propaganda. Sav sadržaj vodi isključivo na službenu stranicu stranke, gdje se govori o njenim aktivnostima. Nikakvi pozivi na akciju, upiti prema fanovima, uključivanje u razgovore (da, nema mogućnosti dijeljenja sadržaja na zid, nego samo kontaktiranja privatnom porukom).

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=828333960539888&id=140165172690107

Doista, kako reagirati na ovakvu objavu s ovoliko kratica? Lajk je najsigurnije rješenje.

Stranka demokratske akcije BiH

SDA

Facebook stranica SDA u trenutku analiziranja ima 19.763 fanova, 3254 osobe “govore” o ovoj stranici. Broj fanova se u odnosu na prethodni tjedan povećao za 2,6 posto, tako da nema prenaglih skokova, a najaktivnija skupina na ovoj stranici dolazi iz Sarajeva, dobi između 18 i 34 godine, što je i relevantno glasačko tijelo. No, ono što je važnije je broj lokalnih fanova, kojih je 27. 9. bilo 14.558, odnosno 73,7% od ukupnog broja.

SDA

Međutim, komunikacijski je ova stranka/stranica vrlo štura, iako redovita (možda i previše). Sadržaj se uglavnom odnosi na aktivnosti stranke, poveznice koje vode na web stranicu ili kakve vanjske članke te video zapise. Iako je jasno da određeni sadržaj prolazi daleko bolje (slike i citati prolaze daleko bolje od samih linkova), čini se da je bitno samo da se pošalje poruka, a reakcija fanova, čime i potencijalnih glasača, manje je bitna.

https://www.facebook.com/124556640906879/photos/a.127853913910485.17078.124556640906879/905940746101794/?type=1

Ne pomaže ni činjenica što se ne mogu postavljati javni upiti na zid, ali mogu barem privatnom porukom.

SNSD

SNSD

Čini se da je SNSD – СНСД odlučio stati na kraj “smutljivcima”, pa se na ovoj stranici može naći i koji demanti, poput onoga da Ceca neće nastupiti na završnom susretu stranke:

https://www.facebook.com/snsd.milorad.dodik/posts/724370017637444

Ovaj je post jedan od rijetkih napisanih na latinici – iako je samo ime stranice navedeno i latinicom i ćirilicom, većina komunikacije pisana je na ćiriličnom pismu. To je vjerojatno sasvim prihvatljivo ciljanoj skupini stranke i stranice, ali slučajnim putnicima može izgledati pomalo neujednačeno. Zanimljivo, hashtagovi su i u ćiriličnim postovima napisani – latinicom (razlog tome je činjenica da se hashtagovi na ovim područjima ipak češće koriste na latinici, nego na ćirilici, stoga ih ima smisla koristiti na tome pismu, ali mješavina pisama u jednom postu u najmanju ruku izgleda zanimljivo).

SNSD

No, idemo na brojke – fanova se skupilo 11778, ali su glasni – rastu brzinom od 11,9% u jednome tjednu, a o stranici govori njih 6438. Najaktivniji su oni iz Banjaluke, u dobi od 25 do 34 godine. U Bosni i Hercegovini se nalazi 91,7% fanova, odnosno njih 10802. Komunikacija je i tu jednosmjerna, izvještava se o aktivnostima vrha stranke, tko je što rekao i gdje je tko bio. Zid je otvoren za pisanje, ali čini se da ga nitko ne moderira, jer se lako naiđe na njemu na kakav spam sadržaj ili reklamu.

Srpska demokratska stranka

Srpska demokratska stranka

Srpska demokratska stranka problema s pismom na svojoj Facebook stranici nema – tu se može pronaći isključivo ćirilica. No, ovdje je komunikacija s fanovima gotovo potpuno zatvorena, jer nema ni mogućnosti pisanja na zid niti slanja privatnih poruka. Mogu se jedino ostaviti komentari ispod postova, ali ne može se reći da su komentatori previše aktivni.

Srpska demokratska stranka

Fanova, inače, ima 17.678, 1971 njih “govori” o stranici, a u tjedan dana broj fanova narastao je za malih 0,7%. Najviše su na stranici aktivni fanovi iz Banjaluke, dobi su od 18 do 24 godine. Međutim, na ovoj je stranici zanimljivo što tek 41,2% od ukupnog broja fanova dolazi iz Bosne i Hercegovine, odnosno njih 7280. No, bez obzira na to gdje se nalaze, svi oni najviše prate izvještaje s raznih skupova i predizbornih akcija, slično kao i na ostalim stranicama, što je i logično jer su to sada glavne aktivnosti stranke.

A nađe se tu i kakav video zapis “uživo”:

HDZ Bosne i Hercegovine (kampanja s HNS-om)

HDZ BiH

Za razliku od mnogih prethodnih stranica, ovdje je mogućnost komuniciranja fanova omogućena i na zidu i privatnom porukom i ispod postova. S obzirom na to da je fanova tek 5093, odnosno 4090 lokalnih fanova (80,3%), i logično je da im se komunikacija ne ograničava, nego ju se potiče. O stranici “govori” 2351 fan, a najaktivniji dolaze iz Mostara i imaju između 18 i 34 godine.

HDZ

Komunikacija je slična prethodnim stranicama, jer se većinom prenosi atmosfera sa skupova uz kakav poklič ili hashtag, a umjesto jednoga, ovdje su uvedena čak dva i to relativno bliska: #hrvatskiodgovor i #hrvatskiizbor. S obzirom na to da pružaju sličnu poruku, logičnije bi bilo odlučiti se samo za jedan.

https://www.facebook.com/hdzbosneihercegovine/photos/a.259981167514229.1073741828.259660607546285/330639723781706/?type=1

Eh, da – Viber?

HDZ 1990

HDZ 1990

Najmanje fanova ima HDZ 1990, njih 1435. Njih 635 priča o stranici, a broj fanova u tjedan dana povećao se za 4,1%. U Bosni i Hercegovini nalazi se tek 1185 fanova, odnosno njih 82,6%, a oni najaktivniji dolaze iz Mostara i imaju između 18 i 24 godine. Komunikacija – ništa novo. Dijeljenje objava sa službene stranice i izvještavanje sa skupova.

HDZ1990

Primjećujete li uzorak?

Doduše, da se malo razbije monotonija, stranka se uspjela pohvaliti analizom u kojoj se navodi da baš oni imaju najbolji slogan:

https://www.facebook.com/mhdz1990/posts/713440265371966

Šteta što ga nisu iskoristili za hashtag #podvucimocrtu. Ali dobro, neki imaju dva, neki nijedan. #ravnoteža

Facebook kao mjerilo za izbore?

Zanimljivo je što se i iz demografije, čak i ovako površne, može štošta naučiti – s obzirom na to da su najaktivniji fanovi mlađe osobe, komunikaciju bi možda trebalo prilagoditi više upravo njima. Dakle, malo živopisnosti, interesantnih činjenica, upita za mišljenje, poticanja na raspravu pa i uključivanja u nju ne bi bilo na odmet. I, naravno, vođenje stranice, kao što bi i predizborna kampanja trebala biti, trebalo bi trajati cijelu godinu (ili mandat), a ne samo nekoliko tjedana pred izbore.

Ipak, praksa je do sada pokazala da rangiranje popularnosti na društvenim mrežama ne mora biti u skladu s brojem listića u glasačkim kutijama. No, bit će svakako zanimljivo usporediti ovu ljestvicu s rezultatima izbora.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.