Zašto sam, usprkos ljubavi prema tehnologiji, upisala filozofski, a ne FER

Zašto sam, usprkos ljubavi prema tehnologiji, upisala filozofski, a ne FER

Prva knjiga koju je kupila na jednom davnom Interliberu? Microsoftov "Faster Smarter HTML & XML". Reakcija okoline? "Štreberica." "Što će ti to?" Nije ni čudo što nije upisala FER ili neki sličan fakultet, nego se odlučila za sigurniju opciju, "jezike". Danas ipak uspješno spaja svoje dvije ljubavi, usmjeravajući svoju karijeru prema pisanju tehničke dokumentacije, ali Ivana Isadora Devčić, dobitnica našeg natječaja koji smo u sklopu konferencije Ladies of New Business organizirali s Otvorenim učilištem Algebra i portalom Zadovoljna.hr, ne može se ne pitati onu vječnu - ŠBBKBB (što bi bilo kad bi bilo).

Među više od stotinu prijava djevojki u sklopu spomenutog natječaja, Ivanin je životopis žiriju, u kojem sam se i sama nalazila, posebno zapeo za oko. Iako je neki od gore navedenih vanjskih faktora nisu spriječili da sama savlada osnove programiranja, priznaje da u tom znanju, uslijed manjka sustavnog obrazovanja, ima rupa. Kako je navela u prijavi:

Jeste li na internetu zapazili šale o komentarima u kodu poput “nemam pojma što ovaj dio radi” ili “ovo radi, ali ne znam zašto”? E, tako nekako izgledaju i moji pokušaji programiranja. Sramota je priznati, ali neke elemente web programiranja još uvijek nisam savladala. Iako sam samostalno naučila HTML, CSS i nešto JavaScripta, PHP mi je velikim dijelom nepoznanica. To nije zbog nedostatka interesa, već upravo suprotno – mnogo toga učim istovremeno, ali ne jednakom brzinom.

Upravo se zbog toga prijavila na natječaj za besplatno pohađanje Algebrina programa obrazovanja Programer internet aplikacija PHP i MySQL, koji je i osvojila, ali nisam mogla ne popričati s njom detaljnije ne bih li ušla u dubinu problema – zašto se u ključnom trenutku budućeg daljnjeg razvoja mlade osobe, pri odabiru fakulteta, nije odlučila na tehnički smjer kad ju je to toliko privlačilo? U razgovoru smo krenule od knjige spomenute na početku priče, koju je kupila prilikom izleta u srednjoj školi na sajam knjiga Interliber.

Bilo je to u drugom ili trećem razredu srednje škole. Tada nisam znala što mi točno treba da bih svladala programiranje, niti je bilo toliko dostupnih resursa na internetu. Iako sam išla u matematičku gimnaziju, program pojačane informatike nije zadovoljavao moja očekivanja. Radili smo s Pascalom, Basicom i C-om, što mi se nije baš činilo toliko jednostavnim. S druge strane, HTML i CSS su mi se činili takvima.

‘Jezici’ su bili jednostavnije rješenje

Ivana još uvijek čuva knjigu posećenu HTML-u i XML-u koju je kupila u srednjoj školi, ali usprkos ljubavi prema tehnologiji, upisala je filozofski fakultet.

Roditeljska reakcija na njene interese? Uobičajena – piši zadaću, uči za školu. Njena? Strpati interes za izradom weba u slobodno vrijeme. Prisjeća se kako je računalo dobila kasno, u odnosu na vršnjake, stoga se osjećala kao da nešto propušta – pokušala je nadoknaditi ono što je smatrala da joj nedostaje uz tehnološke časopise. Čak je maštala o tome da će napraviti svoj operativni sustav, kad je prvi put vidjela Windowse koji su joj se nisu svidjeli. Nije to napravila, naravno, ali je danas uključena u Linux zajednicu. 🙂

No, nisam upisala fakultet poput FER-a jer sam smatrala da mi neki predmeti, poput fizike, ne bi išli dobro. Odlučila sam se na jednostavnije rješenje, jezike, no strast prema tehnologiji uvijek je ostala u pozadini – hobi, kojim se bavim u slobodno vrijeme, koji i dalje učim, ali ne znam ga dovoljno da bih to nazvala profesijom.

No, to ne znači da svoju profesiju ne može povezati s onim za čime je strastvena. Osim što je danas volonterka u udruzi Linux za sve, gdje se bavi komunikacijom, počela je pisati i za strane portale o temama vezanim za otvoreni softver, čime danas zapravo i zarađuje za život – kreiranjem tutorijala i vodiča, poput onoga kako prijeći s Windowsa na Linux, a ujedno se bavi i prevođenjem te lokalizacijom softvera te doprinosi projektu MediaWiki.

‘Prestala sam u nekom trenutku žaliti što nisam upisala tehnički fakultet’

Nisam je mogla ne pitati – kako misli da bi njen život izgledao da se za vrijeme studija odlučila za programiranje?

Ne znam. 🙂 Prestala sam u nekom trenutku žaliti zašto nisam upisala tehnički fakultet i odlučila sam nešto napraviti od ovoga što imam. Možda bih imala bolji posao s obzirom na to da je industrija razvijena i programeri su traženi.

Danas želi primijeniti programiranje na probleme iz sfera društvenih znanosti i jezika, poput izrade jezičnih alata. Kako kaže, postoji kroničan manjak takvih alata, a i njihovog razumijevanja, posebice među studentima društvenih znanosti koji često nemaju razvijene tehničke vještine, osim osnovnog znanja korištenja interneta, što je i jedan od razloga zbog kojeg smo i mi u Netokraciji pokrenuli projekt Digitalna karijera. Ivana smatra kako im razni alati mogu pomoći u profesionalnom radu, samo ih treba učiniti dostupnijim, a njihova sučelja jednostavnijim.

Djevojkama je važna podrška obitelji i prijatelja

Da je djevojkama u ključnim trenutcima za karijeru itekako važna podrška okoline, čuli smo više puta na konferenciji Ladies of New Business, a i sama Ivana tome svjedoči. Luka Travaš/Ladies of New Business

Iako u razgovoru Ivana ulijeva optimizam, njeni razlozi zbog kojih zapravo i nije upisala fakultet tehničkog smjera to ne čine:

Kod mene su bili raznoliki razlozi poput nepovjerenja u vlastite vještine, znanje i mogućnosti da bih mogla to sve savladati.

Mislim da u Hrvatskoj veliku važnost ima okolina – djevojkama je važna podrška obitelji i prijatelja, a ako ste iz nekih krajeva Hrvatske gdje je patrijarhalni modus izraženiji, očevi imaju veliku ulogu. Ima slučajeva gdje glava obitelji otvoreno kaže: “Nema šanse, studirat ćeš ono što ti ja kažem.” Možda zvuči ekstremno, ali i dalje je prisutno.

Odakle krenuti sa samoedukacijom?

Za kraj, zamolila sam Ivanu da, za one koji su željni samoedukacije, izdvoji nekoliko izvora koji su njoj bili najviše korisni:

Što se tiče mojih preporuka izvora za učenje, istaknula bih prije svega Smashing Magazine. Mislim da je to čak najstariji feed u mom RSS klijentu. Pratim stranicu gotovo od samog njezinog početka jer mi se sviđa detaljan pristup temama koje autori obrađuju – a to nisu samo web dizajn i development, već i dizajn općenito, tipografija, UX/UI… Ako vas dizajn zanima samo površno, Smashing Magazine može učiniti da se baš jako zagrijete za temu, i potaknuti vas da istražujete i učite dalje.

Od nešto “konkretnijih” izvora za učenje samog HTML-a i CSS-a izdvojila bih Mozilla Developer Network. Sve početničke nedoumice mogu se brzo otkloniti pretraživanjem MDN-a i čitanjem bilo njihovih vodiča, bilo natuknica pisanih jednostavnim i razumljivim stilom. Tu je još i HTML Dog (nažalost, nije pravi pas koji vas uči HTML-u); također jedna od dugovječnijih stranica s tutorijalima za sve razine znanja.

Od relativno novih izvora spomenula bih Codecademy i njihovu Learn to Code seriju lekcija iz raznih programskih jezika, gdje se može interaktivno rješavati zadatke izravno u web browseru.

Za učenje o GNU/Linux sustavima zapravo i nisam koristila neki specifičan izvor, već sam naprosto počela svakodnevno koristiti taj operacijski sustav i usput prikupljala znanje pretražujući internet. Općenito smatram da je vještina pretraživanja interneta i pronalaženja relevantnih informacija među prvima i najvažnijima koje bi trebalo usvojiti bez obzira na područje kojim se želite baviti.

Ipak, moram istaknuti Arch Linux wiki kao primjer fantastične dokumentacije iz koje se može toliko toga naučiti, a pritom uopće ne morate biti korisnik Arch Linuxa. Još jedan možda neuobičajen način učenja o tome kako funkcionira GNU/Linux sustav je čitanje sistemskih logova. Kad nisam imala ništa pametnije za raditi, čitala bih logove i upisivala neke fraze iz njih u Google da vidim što znače i na što se odnose.

Ivana ide dalje – uz samoedukaciju i edukaciju u Algebri, želi se upustiti i u neke projekte koje bi htjela sama napraviti uz znanje koje ima. A tu je i još jedan cilj – proći edukaciju za pisanje tehničke dokumentacije i dobiti certifikat technical writera. To bi bila idealna kombinacija njenih znanja i vještina – pisanja, prevođenja i znanja kako softver funkcionira. Njen primjer pokazuje da je teško pobjeći od strasti za tehnologijom te da ona može pronaći svoj put, čak i ako ste “cura s filozofskog”, ali, da su okolnosti bile drugačije, i njen put bio bi daleko jednostavniji.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Jim Morrison

  Jim Morrison

  07. 06. 2017. u 10:49 am Odgovori

  I ja sam programer koji je studirao na Filozofskom fakultetu. Ali ja sam na Filozofskom studirao informatiku 🙂

  Ne daj da te izblesiraju i diskreditiraju. Ako te zanima programisanje i općenito informatika onda možeš biti bolja od mnogih koji su završili fakultet tog smijera, a da ih to ne zanima. Ja sam prastari programer pa sam stoga upoznao puno kvazistručnjaka sa FER-a, FESB-a i ETF-a. Znam najviše ljude sa jednog od navedenih fakulteta (namjerno neću napisati kojeg da ne izazovem flejm). Da vidiš kakve neznalice s tog faksa izlaze, sa diplomom mag. ing. računarstva. Nevjerojatno je da netko uspije završiti taj studij, a da izađe sa faksa kao notorni tukac.

 2. Danijel

  Danijel

  07. 06. 2017. u 8:17 pm Odgovori

  “Nema šanse, studirat ćeš ono što ti ja kažem” – ne mogu da vjerujem kad čitam ovu rečenicu.
  Sad su neke stvari jasnije kada se na promociji najviše vesele roditelji i viču bravo! bravo!, obavezno ponosno slikanje i stavljanje na Facebook da sva rodbina vidi što je njihovo dijete postiglo, a kad ne mogu pronaći posao s tom diplomom jer ih to ne zanima onda više nije bravo. Onda je kriv sustav, država…

 3. Miro

  Miro

  08. 06. 2017. u 9:42 am Odgovori

  Nekada si na FER-umogao naučiti programiranje jer imao si ljude i profesore koji su ti pokazivali ono što ne razumiješ. Alternative nije bilo osim par nerazumljivih knjiga. Danas FER nije nikakav uvjet za naučiti programriati jer znanje koje dobiješ na Internet video tečajevima je daleko bolje i složenije od onog zastarjelog koje dobivaš na FER-u.

  To završavaju uglavnom oni koji se žele uhljebiti u neku firmicu i mahati diplomom, a ne oni koji žele stvarno znati vještine programiranja i zarađivati od toga na realnom tržištu.

 4. Jim Morrison

  Jim Morrison

  08. 06. 2017. u 3:13 pm Odgovori

  Svrha fakulteta inace ne bi trebala biti da se uči sintaksa ili sl. Svrha je da se uči metode programiranja i algoritamskog razmišljanja, projektiranje/analiza sustava, tj. modeliranje procesa, podataka, arhitekture softvera, zatim psihologija rada s klijentima i suradnicima i razne druge stvari koje ne zastarjevaju samo tako, tj. neke od njih traju doživotno.

  U redu je da se na faksu uči i nešto sintakse programskih jezika i ostale prolazne stvari, ali ne do prevelike dubine jer nema smisla. Kada bi se studiralo sintaksu i druge stvari koje su brzo prolazne, tada bi i diploma trebala vrijediti 5 godina, a nakon toga da se ukine i da studiraš ponovo. Za takve stvari postoje tečajevi i polaganje certifikata kod Microsofta, IBM-a… i naravno, samostalno učenje i učenje kroz rad uz pomoć kolega.

  S druge strane, neshvatljivo mi je i to da netko završi neki od gore navedenih fakulteta, a ne zna napisati 2 linije koda u bilo kojem jeziku. Pritom nema 2 čiste ni o drugim stvarima u svojoj struci. To je već lakrdija. Kog vraga ih puštaju da završe faks. Mi nismo mogli proći ispit bez da nas izribaju s provjerom načina razmišljanja i razumijevanja. Bilo je nezamislivo prolaziti na račun prepisivačine.

 5. Predrag Mrvic

  Predrag Mrvic

  11. 01. 2018. u 7:35 pm Odgovori

  Fakultet nikada nije bio mjerilo znanja, a to pogotovo vrijedi od ovih nazad nekoliko godina. Mnogi fakultet upisuju bez vizije što žele i gdje se vide za x godina. Neki vijaju papire jer eto lakše se uhljebiti s njima. Kako im nije žao vlastih protraćenih života i vremena?
  Ljudi pratite svoj san, nemate dva života!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Dinamo je prvi hrvatski sportski ICO, kupite njihov $DZG token za 2 eura – i uključite se u klupske odluke!

Nakon brojnih drugih velikih klubova hrvatski nogometni prvak odlučio se na iskorak u blockchain svijet kroz novi model članstva. U "inicijalnoj ponudi tokena” od 29. rujna moći ćete postati vlasnik fan tokena Dinama s kojima ćete moći trgovati i sudjelovati u određenim odlukama kluba. Što to znači za kripto dioničare, koja je motivacija kluba za ovaj projekt i tko stoji iza Sociosa istražili smo iz prve ruke.

Intervju

Splitski Blank s partnerima uskoro lansira hrvatski NFT marketplace na Ethereumu!

Uz bok nekolicine renomiranih umjetnika suvremene umjetničke scene, a pod vodstvom splitske agencije Blank, stiže nam Endemic platforma za trgovanje NFT umjetninama. Više o projektu otkrivamo od samih pokretača.

Digitalni marketing

Prima se rebrendirala: Što (i tko) stoji iza prepoznatljivog, a inovativanog vizualnog identiteta?

Od obiteljske tvrtke do poslovnog sustava s više od 2000 zaposlenih. Prima je u posljednjih 25 godina poprilično odmaknula od svojih početaka, stoga je bilo krajnje vrijeme za vizualni identitet koji bi odražavao takvu promjenu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Prvi hrvatski 3D printeri za dentalnu industriju zvijezde najvećeg dentalnog sajma na svijetu

Hrvatski 3DTECH definitivno se veseli povratku događaja uživo, sa svojim 3D printerom za dentalnu inudstriju vratio se s International Dental Show (IDS) sajma u Kölnu s odličnim dojmovima.

Tehnologija

Oni su web developeri u robotici: Ne razvijaju web stranice već sustav uz koji bilo tko može upravljati flotom robota

U poznatoj hrvatskoj robotičkoj tvrtki upravo su web developeri zaduženi za to da se naprednim i inovativnim autonomnim robotima može lako i jednostavno upravljati. S nama su podijelili kako izgleda posao tih - malo drugačijih web developera.

Digitalni marketing

Kako smo izgubili pitch, a dobili klijenta

Prošle godine Wolt Hrvatska pozvao nas je na natječaj za kampanju koju su planirali za domaće tržište, no nismo dobili posao. Već kad smo na to pomalo i zaboravili, stiže mail iz centrale Wolta u Finskoj. Kažu da su im se svidjela neka naša rješenja i žele ih koristiti na globalnoj razini.

Startupi i poslovanje

Ovo je nova generacija ZICER-ovog Startup Factoryja! 12 timova natječe se za 800.000 kuna

Oni stvaraju ekološki prihvatljive supstitute pesticidima, omogućuju efikasnije 3D printanje, unapređuju edukacijski sustav i poboljšavaju zdravlje stanovništva... upoznajte novu generaciju Startup Factoryja.

Startupi i poslovanje

Vodič kroz PR i medije za startupe, IT profesionalce i poduzetnike

Zaboravite generične savjete s Interneta i što vam PR agencije prodaju - ne trebate prvo, a često ni drugo, posebno ako svoj posao rade loše. Tena, Ana Marija i Ivan objašnjavaju što se zapravo događa u pozadini odnosa s (IT) medijima i zašto trebate znati pojmove kao ekskluziva i embargo!

Intervju

“Biti umjetnik u IT industriji znači isto što i biti tradicionalni umjetnik, samo je alat koji koristimo drugačiji”

Danas se digitalne umjetnike više doživljava kao dio IT industrije, nego umjetničke zajednice. Ipak, mlade to ne brine, sve više ih se zaljubljuje u video igre te sami žele stvarati nove svjetove i likove... Evo kako su im Nanobitovi "3D/2D artisti" prenijeli svoja znanja kako bi im u tome pomogli.