Degordian, dobrodošao! iSTUDIO pa-pa!

Degordian, dobrodošao! iSTUDIO pa-pa!

Nije lako niti jednostavno nakon pet godina odreći se brenda, imena tvrtke s kojim ste srasli, njenog vizualnog identiteta i svega što on asocira u osobama upoznatim s brendom. No, upravo je to danas napravio zagrebački iSTUDIO, na događaju prigodno nazvanom iWENT, gdje je predstavio rezultat vlastitog rebrandiranja – novo ime ove agencije sada je Degordian, simbol je slovo d sa stiliziranim čvorom, a novi slogan je Makes you curious, što je dala naslutiti i teaser kampanja. No, što stoji iza novog imena i slogana, koje je osmislio Brandoctor?

iSTUDIO mijenja ime i vizualni identitet - danas je predstavljen Degordian.
iSTUDIO mijenja ime i vizualni identitet – danas je predstavljen Degordian.

Nije lako niti jednostavno nakon pet godina odreći se brenda, imena tvrtke s kojim ste srasli, njenog vizualnog identiteta i svega što on asocira u osobama upoznatim s brendom. No, upravo je to danas napravio zagrebački iSTUDIO, na događaju prigodno nazvanom iWENT, gdje je predstavio rezultat vlastitog rebrandiranja – novo ime ove agencije sada je Degordian, simbol je slovo d sa stiliziranim čvorom, a novi slogan je Makes you curious, što je dala naslutiti i teaser kampanja. No, što stoji iza novog imena i slogana, koje je osmislio Brandoctor?

Ovo je najveći događaj za nas od osnutka firme, naglašava suosnivač i CEO Tomislav Grubišić, priznajući da on i Daniel Ackermann, drugi suosnivač, nisu ni razmišljali da će doći do ovakvog trenutka kada su pokretali agenciju.

Kada smo osnovali firmu, bili smo studenti kojima je ambicija bila imati možda tvrtku od nekoliko ljudi. Nismo ni sanjali da će ovo ovoliko narasti, pa nismo niti razmišljali toliko dugoročno. Unaprijedili smo ponudu naših usluga, jako puno radili na sebi i mnogo naučili. Ne mijenjamo našu kulturu agencije već samo na listu stavljamo novi popis usluga  i mijenjamo ime i vizualni identitet.

Tomislav Grubišić i Daniel Ackermann otkrivaju novo ime.
Tomislav Grubišić i Daniel Ackermann otkrivaju novo ime.

Više je razloga zbog kojih se iSTUDIO odlučio na proces rebrandiranja, a posebno se izdvaja povezivanje dosadašnjeg imena s istoimenim inozemnim tvrtkama, kao i povezivanje s Appleom i njegovim iUređajima. iSTUDIO svakako planira širenje na europsko tržište, na što se tvrtka pripremala u prošloj godini, kada je i zaposleno dvadesetak novih osoba. Kako je već prisutan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, domena .com također je bila bitna, kao i unikatno ime. Iako u njihovim redovima ima dovoljan broj kreativaca, koji su mogli i sami raditi na rebrandiranju, odlučili su se za angažiranje Brandoctora, jer su se brinuli da bi sami mogli biti previše subjektivni i emotivni oko promjene. Brandoctorov tim tijekom cijelog procesa upoznao je bolje iSTUDIO, kako bi se što lakše izradila strategija brenda, definiralo novo ime, slogan i vizualni identitet. Odluka je pala na – Degordian, a pogledajmo i što on označava.

Simbolika imena Degordian

Kako kaže Daniel Ackermann, nisu ni sami bili svjesni koliko je proces odabira imena složen i koliko komplikacija može sa sobom donijeti – istodobno mora imati nekakvo značenje, koje se može dovesti u poveznicu s agencijom, a i slobodnu .com domenu. Odabir je bio težak, ali složili su se oko imena Degordian, koji se povezuje se s moćnim Gordijskim čvorom. Prema legendi, onaj tko ga uspije otpetljati osvojit će svijet. Degordian, kao čvor kojega je teško otpetljati, dovodi se u paralelu s digitalnim svijetom, kojim se ova agencija bavi – kompleksnim sustavima mjerenja i optimizacijom, a Degordianci znatiželjom i stručnošću nastoje otpetljavati čvorove svakoga dana za svakog klijenta.

Novi slogan - Makes you curious.
Novi slogan – Makes you curious.

Slogan – Makes you curious

Degordian je znatiželjan i, zato jer je takav, istražuje koje stvari potiču znatiželju. Znatiželja Degordiana potiče potrošačevu znatiželju. Degordian istražuje što potiče znatiželju, prema rezultatima istraživanja kreira kampanju i tako ostvaruje poslovne ciljeve klijenata.

Poslovni proces – beskonačna znatiželja

curiosity

Teaser kampnja

Možda ste se i sami susreli s teaser kampanjom na društvenim mrežama, koja je dala naslutiti da “jedna digitalna agencija napušta regiju”. Ukoliko biste kliknuli na oglas, on bi vodio na stranicu Makes You Curious, koja je služila upravo za – podizanje znatiželje, a iSTUDIO je htio takvom kampanjom pokazati da se znatiželja može i mjeriti, tako da će od toga napraviti i studiju slučaja.

Kamo ide Degordian?

Daniel i Tomislav naglašavaju kako će im rebrandiranje prije svega pomoći da se lakše pozicioniraju na globalnom tržištu, a kako je novo ime unikatno, mogu biti sigurni da se neće povezivati s nekim drugim istoimenim tvrtkama, što se do sada znalo događati. Cilj je napraviti ‘1stop-shop’ agenciju, koja bi nudila kvalitetne usluge na raznim platformama. Daniel dodaje kako žele unaprijediti i marketinški te produkcijski segment kako bis još bolje razvijali kampanje od razrade do same izvedbe.

Sada i službeno nismo više samo social media agencija. Nudimo ‘full digital setup’ i ovo je ogroman korak za cijelu firmu. Pripremamo se na to već više od godinu dana i vjerujemo da s naših preko 60 ljudi možemo jako kvalitetno odraditi sve kanale.

Degordian 2

I tako, od iSTUDIJA i agencije za društvene mreže, do Degordiana i full service digitalne agencije, ova tvrtka, njeni suosnivači, suradnici i djelatnici prešli su dug put. Uz novi brend, izgled, slogan čeka ih i nova avantura, širenje na europsko tržište, što ćemo pratiti, a kako drugačije, nego sa znatiželjom.

Komentari

  1. Dario

    Dario

    19. 03. 2014. u 1:37 am Odgovori

    Ne razumijem rebranding, a još manje razumijem od čega će živjeti. Danas se svaka šuša za šaku riže bavi community managementom tj pisanme poruka, facebook oglasima itd. A pogotovo digitalne agencije niču kao gljive nakon kiše. Ne znam otkud toliki optimizam. Gospodo, oglašivači vas uglavnom ne trebaju

    • Ime

      Ime

      19. 03. 2014. u 10:11 am Odgovori

      Dario, gluposti pises. Po kojim cinjenicama takve zakljucke donosis? Tko ce onda na HR. trzistu raditi digitalne kampanje (web, fejs app, mobilne app). Od susjeda sin?

      • Dario

        Dario

        19. 03. 2014. u 10:58 am Odgovori

        Pozdrav, šta je to digitalna kampanja? Zakupljivanje banera po portalima, stavljanje Adwordsa, pisanje statusa po FB npr pogledajte kako je danas lijep dan. Ja sam mislio da su oglašivači zaslužili ipak nešto više jer sve to mogu sami. Zašto nema kampanja koje će biti plaćene po učinku. I zašto je CTR rate sve niži i niži. Pitanja bez odgovora

        Ispravi me ako griješim, ako može bez uvreda

        • Mirko

          Mirko

          19. 03. 2014. u 1:40 pm Odgovori

          Dario, nazalost ne razumijes materiju. CTR pada jer ljudi imaju otpor prema prodaji i da im se nesto namece, zbog toga također pada oglasavnje i u printu i televiziji itd. Medutim Social Media ima smisla cak i kad pises statuse tipa “Lijep je dan”, jer se postepeno gradi odnos sa kupcima i potencijalnim kupcima. Naravno da ljudi znaju da ih se nagovara na kupnju, ali je taj pristup ipak “humaniji” i dugorocno donosi rezultate jer ljudi dobivaju priliku za interkaciju a i neku dodatnu vrijednost kroz kanale klijente. Kao i sa svim druigm oblicima oglasavanja uloga agencije je vazna jer donosi objektivan pogled na situaciju, ono sto interni odjeli ne uspijevaju, a da ne pricam o zasicenosti ljudi koji rade u tim odjelima firmi. I na kraju, klasicni banneri su mrtvi, to je ocito ko dan, nitko ih ne clicka niti ce ih clickat dok se na Social profilima ljudi ipak zadrzavaju.

        • Dario

          Dario

          19. 03. 2014. u 2:37 pm Odgovori

          @Mirko, slažem s za banere. Razumijem tvoj stav ali dozvoli par primjedbi vezanih uz Social. Činjenica je da je FB + Social oglašavanje lani palo za 11% u EU (provjeri slobodno). Druga činjenica, Social oglašavanje nosi u sebi velike rizike ako kompanija nije savršena. Pogledaj primjer Lufthanse gdje je više ljudi konstantno uništavalo reputaciju kompanije. Ne zna se da li su pravi nezadovoljnici, lažni, plaćeni od konkurencije ili samo hejteri. Npr korisnik popljuje uslugu a CM se trudi da na fin način opravda (jer grubo ne smije). Pa opet ovaj popljuje, pa drugi itd. Možda sve par ljudi sa različitim accountima. A ostali čitaju, mislim da je Lufthansa više izgubila otvaranjem profila na FB nego dobila.

          Konačno šta znači ‘objektivan pogled’ agencije. Agencija ne može imati objektivan pogled jer želi zaraditi čim više. Još nisam čuo za agenciju koja je iskreno upozorila oglašivače na ovakve opasnosti koje sam naveo, naravno jer neće rezati granu na kojoj sjedi. Dalje koje je iskustvo agencije kada je cijelo područje staro samo par godina i konstantno se mijenja. Npr FB igra mačke i miša sa CM-ima i stalno mijenja algoritme i pravila.

          Ako je sve to tako efikasno, zašto agencije ne preuzmu na sebe rizik pa ponude plaćanje po učinku tj ostvarenoj prodaji. Bojim se da se to nikada neće dogoditi.

        • Ime

          Ime

          20. 03. 2014. u 10:46 pm Odgovori

          Sorry Dario ako si se uvrijedio, uistinu nije bilo namjera. Slazem se s cinjenicom da pisanje statusa je glupo zanimanje mislim cijela ta bransa community managera, ali ne znam koliko si upoznat s radom dig. agencija, svi ti comm. man. prije ili kasnije prijedu u accaunting, dok ot obavljaju studenti dok se ne uhodaju u rad agencije. Naravno da ni ti isti ne bi dao covjeku s 10 godina pisanja koda i rada u developmentu da pise statuse? Pitanje je vremena kad ce to sve prijeci u in-hause kod klijenta pa tako nece biti potrebe za tim “kadrom”. Ali moram ti samo reci da digitalne kampanje nisu ono sto ti mislis. Iza toga se krije cijeli jedan proces koji vecina ljudi ne vidi ili pak ne zeli vidjeti, ali eto kao sto znas istina je u oku prosmatraca 😉

      • Dario

        Dario

        21. 03. 2014. u 12:31 pm Odgovori

        @Ime poštujem tvoje mišljenje i vjerujem da ogl. agencije imaju svrhu kao takve. Ali to ispada da rezultati svih tih velikih ulaganja oglašivača ovise o studentima koji se uče na njima. Čak i uspjeh cijelih industrija ovisi o prodaji potaknutoj od studenata koji se još uče. Zvuči zabrinjavajuće

        Ako je ovdje rečeno da je social efikasniji od klasičnih banera koji su na izdisaju i da kompanije sve više ovise o social, kako je to onda prepušteno studentima – CM i accounting. Zar to ne bi trebali raditi vrhunski stručnjaci, jer o njihovom uspjehu zavisi uspjeh i plaće radnika u kompaniji oglašivača.

        Ja sam u proteklih 12 godina radio u više poduzeća i bio zadužen za oglašavanje. Iskreno rečeno u preko 80% slučajeva dobio sam dojam da druga strana ne zna svoj posao da im je samo cilj da nas nagovore da čim više potrošimo. Niti u jednom slučaju nisam dobio dojam da rade u našu korist i da se stvarno trude da imamo uspjeha, to mogu ovako anonimno reći.

        • Ime

          Ime

          23. 03. 2014. u 2:21 pm Odgovori

          Slazem se s tobom.. Isto tako imam 5 iskustva iz struke pa tako da mogu reci kako je bilo raditi kao student i kako je to sada. Druga stvar, vezano za dobrobit klijenta tu se nazalost moram sloziti s tobom. Vise manje svi oni prodaju “jacanje branda” iako ti brandovi i bez marketing agencija bi prezivili. To su uglavnom veliki brandovi koje vrte ogromne kolicine novca pa moraju dio tog novca cisto formalnosti radi potrositi na drustvene mreze i digitalne kampanje. No, nisu svi isto kao sto uvijek postoje iznimke. Naime, uzet cu primjer bonbon koji je stvorio community preko drustvenih mreza i koji veliku profitabilnost imaju putem drustvenih mreza e sad tko god im je radio marketing uradio je dobar posao. Iz iskustva isto znam da sam radio stranice koje klijent je platio uslugu “ispod cijene” jer kao student nisam mogao traziti vise, ali znam da mu se to u prva dva dana vec isplatilo. Pa tako sveukupni dojam cijele te struke je kao i prodaja svih usluga, imas dobrih imas losih.

  2. Mirko

    Mirko

    19. 03. 2014. u 10:11 am Odgovori

    Dragi Dario, ne brini za Degordian, zive vrlo dobro od tog posla a a klijenti ih itekako trebaju, sto potvrduju i njihovi rezultati i stalni rast. Istina da ima svega na trzistu ali oni rade pun vise od “pisanja statusa”

  3. Andrija

    Andrija

    20. 03. 2014. u 8:25 pm Odgovori

    vizual je teska krada od webiny-a! ovo je sramota, na facebook-u se povela debata, pa je fer da i ovdje informacija postoji. usporedite vizuale od degordian-a i webiny-a!

    http://www.webiny.com

    inace tvrtke se medusobno poznaju i zajdno su prezentirale na Founders Institut-u, evo tweet-a od 1.8.2013. gdje je webiny prezentiran u Zagrebu:

    https://twitter.com/edibudimilic/status/362996424348164096

    prosudite sami… meni osobno se s… od ovakvih krada. necije intelektulano vlasnistvo je isto kao i svako drugo vlasnistvo, stvarno moras imat zeludac da nekog pokrades i isto to kasnije prodajes drugima.

  4. Džana

    Džana

    21. 03. 2014. u 8:09 pm Odgovori

    Može li mi neko malo detaljnije objasniti čime se konkretno ova firma bavi, tj sve one slične njoj? Slobodno mi objasnite kao pravoj neznalici po ovom pitanju 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.