Istražili smo što igraju, koga prate i koliko troše domaći gameri!

Gameri u Hrvatskoj: 2/3 ih svakodnevno igra video igre i prati neki od gaming streamova

Tko su hrvatski gameri? Saznajte što igraju, koliko troše na video igre, žele li gaming friendly poslodavce i što misle o esportu u regiji...

U suradnji s Vipnetom i pred početak 2. sezone Vip Adria League, imali smo priliku provesti istraživanje o gamerima u Hrvatskoj. Malo više od 30 pitanja bilo je dovoljno da uhvatimo srž prepoznatljivih navika hrvatskih gamera – ipak, osobno se i ja nadam da ćemo uskoro moći napraviti i mnogo sveobuhvatnije i detaljnije istraživanje.

S obzirom na to da smo u istraživanju do ispitanika došli većinom snowball efektom odnosno preporukama i dijeljenjem, za takvu vrstu uzorka rezultate ne možemo uzeti kao reprezentativne za opću gamersku populaciju u Hrvatskoj. Ipak, imamo dovoljno ispitanika da te rezultate možemo ozbiljno razmotriti kao relevantne pokazatelje određenih trendova.

Još jednom se želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali i koji su nam omogućili da skupimo preko 500 odgovora. Nismo sigurni da li je tomu zaslužno dijeljenje ulaznica za Ready Player One film, volja da se sazna više o gamerskoj zajednici ili samo nesputana želja gamera da pričaju o svojoj strasti – a možda i sve to troje zajedno? Bez obzira na prvotne namjere, sigurni smo da će svima biti zanimljivo pročitati što smo sve saznali.

Tko to tamo igra?

Više od polovica ispitanika navodi kako im je kod poslodavca bitna otvorenost prema gamingu. KSET

Skoro 50 posto ispitanika našeg istraživanja ima između 19 i 25 godina. Jedna četvrtina ispitanika su dobna skupina od 26 do 30 godina, a tek nakon njih dolazi najmlađa dobna skupina do 18 godina sa 16 posto. Nažalost, seniora preko 41 godinu javilo se samo 1 posto, ali gamera u 30-ima ima oko 12 posto – prilično solidno.

Što se tiče spola, muški dio ispitanika predvodi s 89 posto, što gamerice ostavlja na 11 posto. Sada će na svoje doći svi oni koji su skakali na podatke od 40 i sitno posto, koliko se inače u javnosti zna navoditi (kao što smo i mi, krivi smo) o udjelu žena gamerica. Rezultati ove ankete nisu mjerodavni za objektivnu usporedbu, ali ipak ocrtavaju realniju sliku onoga što podrazumijevamo pod “true” gamerom/gamericom. Svjesni smo da u postotku od 40 posto velik broj žena jest u kategoriji casual mobile igrača, dok su naši ispitanici ipak daleko od pojma casual, kao što smo saznali, stoga i ne začuđuje postotak od 11 posto, nažalost.

Trenutna razina obrazovanja naših ispitanika je u korelaciji s podatkom da je prevladavajuća dobna skupina ispitanika između 19 i 25 godina, stoga 43 posto gamera trenutno ima završenu samo srednju školu, dok završen preddiplomski ima njih 25 posto. Trenutnih gamera s diplomom imamo 19 posto, a s višom školom 6. Naravno, s obzirom na dobnu skupinu od 18 godina, imamo i par gamera koji su tek na razini osnovne škole (3%), a jednako toliko imamo i onih s razinom obrazovanja višom od diplomskog. No idemo mi do malo zanimljivijih podataka…

Kad odrastem želim biti gamer/gamerica.

Game Maker

Smatrate li se gamerom/gamericom, pitali smo naše ispitanike. Ovo pitanje zahtijevalo je određenu introspekciju pa se i ispostavilo važno zbog nekoliko činjenica. Naravno, ne iznenađuje da 92 posto ispitanika sebe smatra gamerom odnosno gamericom. Samo 8 posto, konkretno 47 osoba, se ne smatra gamerom odnosno gamericom.

Ono zanimljivo u tim podacima jest da čak 42 posto ispitanika od onih koji su rekli da se ne smatraju gamerom – svakodnevno igraju video igre! Razlog tomu, kako možemo povezati između individualnih odgovora, može biti što postoji određeni dio ispitanika koji su u gamingu svakodnevno tek zbog jednog ili dva naslova, uglavnom neke multiplayer online igre poput Fortnitea. Što nas upućuje i na zaključak da se pomalo nazire trend casual igranja na računalima i konzolama zbog inih razloga (ekipe ili razonode).

Iako bi možda očekivali da će se velik broj žena također opredijeliti tomu da se ne smatraju zapravo gamericama, samo ih se 9 od njih 63 izjasnilo da se ne poistovjećuju s tom “etiketom”.

PC pobjeđuje!

Na čemu bi većinom igrali gameri u Hrvatskoj? Naravno, naravno. Računalo prevladava, a nismo se ni trudili staviti koji OS, jer nismo. #sorrynotsorry #pcmasterrace

Čak 87 posto ispitanih igra na računalu, samo 3 posto na mobitelu, a 9 posto na konzoli – od kojih većina na Play Stationu. Konzolaši deru po svemu i svačemu, ali ako moramo baš izdvojiti, to su uglavnom Fortnite, Hearthstone, Call of Duty i malo PES-a.

Od mobilnih igrača, kojih je ukupno bilo samo 19, imamo 6 žena i 13 muškaraca, a naslov koji najčešće prate na streamovima i igraju je Hearthstone.

Općenito o gaming navikama – što i kada igraju.

Naši gameri ne staju ni dana. Svakodnevno igra preko 70 posto ispitanih, nekoliko dana u tjednu igra tek 19 posto, a par puta mjesečno samo 4 posto ispitanika. Imamo čak 65 (11%) hardcore gamera koji svakodnevno igraju u prosjeku od 6 do 8 sati.

Kada su u pitanju multiplayer ili single player igre, ispitanici se većinom ne žele odlučiti – vole oboje. Oni koji su se pak odlučili odabrati, radije biraju multiplayer (37%) nad single player igrama (10%). Za razliku od onih koji preferiraju single player mod, više od 85 posto multiplayer igrača svakodnevno igra video igre i u prosjeku igraju više sati. Slične rezultate vidimo i na US i EU tržištu, gdje 53 posto redovitih igrača (barem jednom tjedno) igra multiplayer video igre.

S obzirom na mogućnost višestrukog odabira, skoro 70 posto ispitanih između ostalog, odabralo je da preferira igrati shootere (FPS/TPS), dok u prosjeku oko 50 posto ispitanika najviše voli igrati RPG, action/adventure i strateške naslove. Najmanje ih preferira platformere i visual novele.

Exordium Games ima iza sebe jednu pristojnu uspješnicu, point and click avanturu Bear With Me, no uskoro im izlazi i space rougelike naslov, Last Encounter. Exoridum Games

Što se tiče domaćih naslova, tužna činjenica jest da čak trećina ispitanih ne zna koje su to igre domaćih game development studija! Samo 23 posto ih igra ili je igralo igre domaćih gamedev studija, a najpopularniji domaći naslovi su: Serious Sam serijal, The Talos Principle, Starpoint Gemini, Red Solistice, Gas Guzzlers i Bear With Me.

Neki su i na svoju listu domaćih naslova koje igraju stavili uskoro očekivani SCUM od Gamepiresa i Croteama (pa sad je li to ekipa koja je bila na nekom prealfa testiranju ili netko iz dotičnih studija, teško je znati). Što se tiče testiranja video igara, gameri u Hrvatskoj i nisu nešto zagrijani. Srećom, većina ispitanih zna što je beta verzija video igre, ali ih se tek 27 posto prijavljuje za testiranje igara.

Kad je u pitanju online gaming – raspršeni ukusi.

Online multiplayer igare koje najviše igraš? Ovo je pitanje zbog kojeg smo i dobili par opaski. Priznajemo, s razlogom. Naime, gamerima nismo dali dovoljno izbora, a izbor koji je bio ponuđen zbilja nije ocrtavao postojeće trendove. Nažalost, mnogi od ispitanika su onda morali tipkati svoj omiljeni Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, ali postojala je opcija Other – tako da su i svi ostali koji se nisu pronašli na listi od deset naslova mogli dopisati što žele. Moramo priznati da bi vjerojatno Other opcija odnijela pobjedu u postotcima da to ima ikako smisla, ali nema, pa smo mi iskopali sve što se dalo kako bi saznali koji su naslovi hit zadnjih mjeseci.

Spreezy je jedan od češće praćenih streamera, a u zadnje vrijeme uglavnom igra PlayerUnknown’s Battlegrounds. Spreezy YouTube

U pregledu odgovora evidentno je da nema velikih odskakanja, nijedan naslov nije prešao 20 posto. R6 Siege je tako pak u nekoj prosječnoj razini s Overwatchom (7%), a tu negdje se nalazi i PUBG (8%). Nakon njih slijedi CS:GO (11%) i jednako toliko zastupljen Fortnite, koji čine dobar uvod do onih najvećih hitova, oba na 16 posto.

Pogađate? Hearthstone i League of Legends. Takvi podaci se mogu usporediti s podacima Newzoo izvješća o najpopularnijim igrama, gdje u veljači 2018. predvodi LoL, iza njega Minecraft i potom Hearthstone. S obzirom na demografski uzorak do kojeg smo došli ovom anketom, razumljivo je da nemamo dovoljno zastupljenu skupinu ispod 18 godina kojoj je Minecraft glavni naslov.

Osim ovih najpopularnijih naslova, našlo se tu par World of Tanks skupina, kao i Call of Duty, Battlefield 1, Civilization V i Guild Wars ekipe, ali ispod 10-ak ispitanika.

Na streamovima se prati ono što se i igra, a našlo se tu i par domaćih.

Streaming je kategorija sama za sebe, kao i esport, no htjeli smo okvirno saznati koliko je to sve zanimljivo gamerima u Hrvatskoj. Čak 76 posto ispitanih prati streamove, a prevladavajuća platforma je Twitch (81%), ipak i YouTube je kod nas još relevantan.

Od 577 ispitanika, njih 24 posto ipak ne prati streamove. Korelacija s dobnom skupinom je mala, ali ipak postoji – 56 posto ispitanika koji ne prate streamove imaju preko 26 godina. Osim toga, zanimljivo je istaknuti da čak 32 posto onih koji ne prate streamere, ipak prate esport turnire, uglavnom LoL i CS:GO.

U svijetu je streaming itekako aktualan i generira publiku koju i neke strane kabelske televizije ne mogu više doseći. League of Legends, Fortnite i PUBG vode po broju sati streaminga na Twitch platformi, a zajedno su u veljači 2018. generirali preko 169 milijuna sati pogledanog sadržaja (bez esport turnira). Najpopularniji streameri koje i naši ispitanici gledaju uglavnom se vrte oko ta tri naslova. To donekle i ocrtava globalne trendove, iako – kod nas je CS:GO scena još itekako jaka, dok u svijetu pomalo gubi poziciju pred sve jačim battle royale naslovima, konkretno Fortniteom.

Što se tiče specifično streamera koje ispitanici prate, primjetno je da veći dio ispitanika prati streamere koji streamaju igre koje i oni igraju. Tako je za PUBG glavni Shroud, ali njega generalno prati većina ispitanika i neovisno o igrama koje igraju – što ga svrstava u najomiljenijeg streamera među ispitanicima. U popularnosti ga donekle prate samo još Tyler1 i DrDisrespect.

Streameri koji pokrivaju veći broj igara u svojim streamovima također su prisutni u odgovorima, a najviše se prate summit1g i CohhCarnage. Igrači PUBG-a i Rainbow Six Siega nisu se ograničili na svoje omiljene naslove pa prate i streamere s različitim sadržajima, ipak, takav slučaj nije za ostale top video igre i ispitanike koje ih igraju. Za League of Legends igrače glavni su Imaqtpie i Tyler1, u Fortniteu je neizbježan Ninja, a u Hearthstoneu Kolento.

Domaća streaming scena? Skoro 50 posto ispitanika koji su naveli da prate streamove općenito, prate i barem jednog domaćeg streamera. Bilo je tu par odgovora koji su dodali raznovrsnost podacima, ali zasigurno najviše publike među ispitanicima imaju HOYLA, SprEEEzy i DonnHS.

Regionalni esport – nije loše, ali može i bolje.

Valiance

Osim streamova, ali i uz njih, 70 posto ispitanika prati i esport turnire.

Iz ankete saznajemo kako se turniri iz League of Legendsa prate najviše (45%), slijede ga CS:GO (39%) i Hearthstone (30%). U svijetu je slika malo drugačija, što se tiče Twitcha, najviše se prate CS:GO, LoL i Dota2, pa Overwatch, a najveći rast u zadnje vrijeme zabilježio je Rainbow Six Siege (Fortnite još nije ušao u esport).

Ipak, esport u regiji i nije u tako dobroj situaciji. Čak 62 posto ispitanika ne prati regionalnu esport scenu. Pitali smo ih i zašto ne prate regionalni sport, a neki od najčešćih odgovora se mogu svrstati u ove kategorije:

 • niska razina vještine igrača
 • nepoznavanje osnovnih informacija (o rasporedu turnira, sastavu timova i sl.)
 • slaba promocija i prisutnost
 • nedostatak vremena

Kao što vidimo, dio ovoga se može riješiti boljim marketinškim angažmanom, naravno uz to da dobar marketing prati i kvalitetnu organizaciju. Ipak, mi smatramo da i mediji uz organizatore trebaju raditi na povećanju njihove prisutnosti u javnosti, pa time i boljim informiranjem o regionalnoj esport sceni, u čemu i Netokracija nastoji proaktivno djelovati.

Prosječna ocjena regionalnog esporta je 5 od 10. Pitali smo ispitanike i da obrazlože svoje ocjene pa je tako za većinu onih koji su dali preko 5 bilo pohvala u smislu da “imamo potencijala“, “talentirane igrače“, “pojavljuju se i sponzori“, ali su i oni uglavnom komentirali da ima još puno prostora za napredak.

Neki od komentara i pozitivnih i negativnih ocjena navodili su objašnjenja poput: nedovoljno turnira, mali fundus nagrada, mali interes od strane sponzora i nedostatak igrača. Osim toga, često se isticalo, posebno od onih koju su potvrdili da su se nekada profesionalno bavili esportom (njih 16%), kako je potrebno mijenjati mentalitet i opće javnosti i samih igrača – kako bi se opravdala potrebna ulaganja i osigurali stabilni timovi.

San svakog gamera: Gaming friendly poslodavac i dostatna para za sve rasprodaje.

Tko ne bi tako! Ma sve se može, samo treba malo raditi na osviještenosti…

Bez obzira jeste već našli ekipu na poslu s kojom možete baciti nekoliko partija PUBG-a, Fortnitea, R6 Siega, Rocket Leaguea, LoL-a ili PES-a (da ne zaboravimo nekoga) – imate priliku i vi svome šefu ili šefici predložiti da se aktiviraju u gamingu koji vas (a možda i njih) razonodi i ispunjava. Ove godine još veći nego do sada, Good Game turnir, okuplja domaće tehnološke firme koje se natječu u CS:GO-u, ali i u mnogo drugih popratnih sadržaja i turnira. Uspješnost ovakvog koncepta kod nas, ali i široj regiji, potvrđuje činjenicu kako je za 57 posto ispitanika kod poslodavca bitna otvorenost prema gamingu. Što to znači budućim i trenutnim poslodavcima? Nekoliko opcija koje mogu i trebaju iskoristiti.

Predložili smo ispitanicima par stvari koje poslodavci u tom smislu mogu poduzeti, i većina ih je potvrdila da bi ih najviše zanimalo da li su kolege na poslu također gameri. Za trećinu ispitanika podjednako je zanimljiva i mogućnost da ‘Tvrtka ima svoj gaming tim’, ‘HR radi gaming team buildinge’ i da ‘Tvrtka promovira svoje proizvode kroz gaming’.

59% ispitanika navelo je da posjećuje Reboot Infogamer, a u sklopu sajma ih najviše zanimaju predstavljanja novih tehnologija i igara te esport natjecanja.

Neovisno o tome jeste vi već našli svog ‘gaming friendly‘ poslodavca, saznali smo da trećina ispitanika potroši do 100 kuna mjesečno na kupnju video igara, a do 200 kuna njih 28 posto. Tek ih je 30 posto navelo da uopće ne plaća video igre već ih piratiziraju. Očekivano, najmanje ispitanika potroši mjesečno do 500 kuna, ali oni ih i češće kupuju.

Više od trećine ispitanika navodi da kupuje na popustima relativno često, dok ih je 40 posto navelo da ipak rijetko kupuju video igre na popustima. Ni mikrotransakcije ne idu nešto bolje, pa je pola ispitanika odgovorilo da troši novac na njih rijetko, a osim toga, čak 43 posto ispitanika navodi da nikada nisu potrošili novac na mikrotransakciju. Tek ih 7 posto redovito troši na mikrotransakcije.

Podaci pokazuju kako 62 posto ispitanika koji troše na kupnju video igara to rade relativno često i na svakoj Steam rasprodaji, ali više od pola tih ispitanika rijetko troši novac na mikrotransakcije. Oprezni su naši gameri s novcem, ali takav je hrvatski standard. Ipak, lijepo je vidjeti da nema toliko piratiziranja koliko bi se očekivalo, ali to je razmjerno sa starijom populacijom koja čini uzorak ove ankete.

S novcem (oko kojeg se sve vrti!) zaključujemo ovu analizu i nadamo se da će ova analiza donijeti malo više razumijevanja i svijesti o gamerskoj zajednici, a možda i više konkretnih ulaganja. Za kraj, mali sažetak uz prigodnu infografiku. Cheers!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Davor

  Davor

  12. 04. 2018. u 2:13 pm Odgovori

  S Poštovanjem !
  Ja sam gamer od davne 1980-81 godine sa prekidima. Jer u to doba se baš nije bilo puno igrača. Tek kasnije je to došlo da procvjeta gamerski igrač video igara.. Još u doba Spektruma , Comodoraca, Nintenda prvog , SNES ,Game Boy, N6 PS1,2,3 i i PC trenutno igram igre od WG

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   29. 09. 2022. u 11:55 am Odgovori

   Netokracija::
   Kada pìšete onda napraviti ovo: da se kod i ili da nađete sponzore. Zbog takmičenja u video igrama. I onda će vam ta osoba pisati o tim takmičrnjima u video igrama. U Hrvatskoj državi se mora što prije promjeniti i naprsviti ovo: da novine na internetu, i novine koji se kupuju iz trgovina , i iz trafika.. Da te novine traže sponzore zbog takmičenja u video igrama. Sigurno se pitati ksko bi to izveli. Ja imam ideju. Samo me neko treba kontaktirati . Ili da neko nazove iz firme ove: Netrokacije.

 2. Davir Kovačević

  Davir Kovačević

  15. 02. 2022. u 12:18 pm Odgovori

  Još uvijek ne idudtajem id sponzorstva zbog takmičenja u video igrama. Ja sam jedan od najboljih igrača u video igrama ovim: Formuli 1 Oktan ligi 3,2,1 i profesionalni. A druga moja najbolja video igra je ova: Fifi22. Ali još trenutno nemam. Ali imam Fifu21 kod sebe. I igram sa timom ovim: Dinamom Zagreb. Prvi je Dinamo Zagreb u Talijanskom Prvenstvu.

 3. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  14. 03. 2022. u 1:12 pm Odgovori

  S postovanjem !
  Novinar ovaj koje napisao nema pojma kako je to težak posao biti gejmer. Jer ja sam gejmer koji traži sponzorstvo za takmičenjem u video igrama. I to prvo u video igri ovoj: Formuli 1. I da se takmičim ovako: Formula 1 Oktan divizija 3, Formula 1 Oktan divizija 2, i Formula 1 Oktan divizija 1. I da pokažem tim takmičarima da se nikog ne bojim u video igrama. Također tražim sponzorstvo za takmičenje u video igri ovoj: Fifi22. Jer ima svaki mijesec turnir u toj video igri. Ovo je sve za sada od mene.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    19. 03. 2022. u 7:25 pm Odgovori

    Već 5 godina pokušavam dobiti sponzore iz Hrvatske država. Čak sam u kontaktu sa jednom stranoj firmi koja se jedina odlučila mi odgovoriti na moj e-mail . Napisala mi je odgovor ovakav: Sve smo razumijeli i znamo šta bi htijeli reklamirati. Ali ništa za sada. Jer treba te imati sponzora iz Hrvatske države. Onda možemo dalje razgovarati. Sve dok nemam sponzira nemogu napredovati u takmičenjima. Zašto baš meni to rade firme iz Hrvatske

    • Davor

     Davor

     02. 08. 2022. u 8:54 pm Odgovori

     Ana Marija Kistanić
     Ja sam još vrlo aktivan gejmer u video igrama. Igram oko 9 video igara po danu. Ko još toliko igra video igara? Tražim sponzorstvo zbog takmičenha u video igrama ovima: Formuli 1 2022, Fifu22, Fifu23 kada bude izašla u prodaji. Jer su mi za mene jako skupe video igre. Pa nemogu ih kupiti. Pa sam u velikom bedu. Jer vodim svoj yutub kanal koji treba novih video igara da se igra. A ne samo stare video igre. Znam da sam među boljim takmičarima u video igrama. Jer znam kako dišu profesionalci u video igrama. Ne bojim se nikoga zbog takmičenja u bilo kojoj video igri. To garantiram. I pokušavam da dobijem sponzorstvo da srušim Ginisov rekord u igranju video igrama. Rekord je 150 igranja video igara u ratama. Ja bi pokušao da to napravim bez predaha.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    20. 03. 2022. u 11:47 pm Odgovori

    Kao prvo nisam u duši star. Osjećam sd jako mlad i okretan u vudeo igrama. Trebami sponzor neki. Da to i dokažem u takmičenjem u video igrama. Najviše bi se trudio u video igrama ovim: Fifi22, i Formuli 1. Ako neki sponzor dođe ima će fantastičnu reklamu u takmičenjem. To je to za sada

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    22. 03. 2022. u 9:54 am Odgovori

    Ana Marija Kostanić !
    Ako nisam poslao e-mailova preko 400 komada onda nisam ništa. Jer sve naše firme se nejavljaju i ne idgovaraju na moje e-mailove. Jedino jedna strana firma mi se javila i odgovorila mi je ovako: Sve nam je jasno šta hićete reklamirati i šta bi radili. Ali ništa ta sada dok vam nebzde neka firma iz Hrvatske sponzor. Šta da takmičar na to kaže?

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    24. 03. 2022. u 7:07 pm Odgovori

    Ana Marija Kostanić :
    Ja svim velikim firmama pisao za sponzorstvo , i to samo iz Hrvatske. Ni jedna firma nije se javila. Njima sam sve objasnio da mogu zaraditi ako mi bude sponzor u takmičenju u Fifi22, i u drugim vidfo igrama. Čak se nusu ni potrudili da mi se odgobori i objasne zasto nećf biti sponzori. Ja ssm izračunao na bi fantastičmo zarafili kao sponzoti ako budu jedini. Čak mi nisu ni pozvali na sastanak da im objasnim.kako bi taj turnir izgledao u vidro igri ovoj: Fifi22. Samo jedna strana firma mi se javila i odgovorila ovaki: Sve nam je jasno što hoćetf reklamirati i takmičiti se u video igrama. Ali ništa nemožemo napraviti. Sve dok jedny firma iz Hrvatske ne bude vam sponzor. Kako sf onda probiti do vrha kada nemaš pomoći od velikih firmi ih Hrvstske za takmičenje? A tu spadaju firme ove: A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom Jamnics, Ledo itd. Ja bi dao sebe u takmičenju 150% da se probijem u tim takmičenjem. Meni treba pomoć. Nijf mi nešto jasno. Kako te velike firme beće zaraditi više novaca u takmičenjima? Ja sam do toliki sitnih detalja izračunao dobitak za velike firme i za mene. Izgleda da u tim firmam nikog nema koji se razumije u reklami u doba takmičenja?

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    06. 10. 2022. u 9:11 pm Odgovori

    Ana Marija Kostanić: Zašto vi iz novine netokracija ne pomognete gejmeru da se probija u takmičenjiu u video igrama? Volio bih se takmičiti u video igrama ovim: Formuli 1 2022 , i Fifi23, World of Tanks itd. A nemogu ih nabaviti jer su 2 video igre jako skupe. A za video igru Formulu 1 2022 treba i volan. I to je isto za mene još više skupo. Pa bi za vaše novine i reklame. Neke reklama u toku takmičenjem sa video igrama, a 2 tajne reklame.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    08. 10. 2022. u 5:05 pm Odgovori

    Gospođo Ana Marija Kostanić !
    Zašto ne napravite neku emisuju na tv za ljude koji traže sponzorstvo. Kako bi neko reklamirao velike firme u toku takmičenja u video igrama. Spreman sam se prvi prijaviti za to sponzorstvo , i za reklame u toku takmičenja u video igrama.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    20. 10. 2022. u 8:31 pm Odgovori

    Vi ste novinarka novina ovih netokracije. Da mi pomignete da se mogu takmičiti u video igrama. Jer nemogu si ništa kupiti jer mi je mirovina jako malo , i plus što sam još u invalidskoj mirovini. Jedini posao koji mogu raditi su video igre. Mogu tvoje novine napraviti svako slovo da bude nešto korusno u jednoj video igri. Molim vas pomoći da se mogu takmiciti. I još nešto tražim od vas ovo: stol za moju sobu.A mogu vaše novine bolje reklamirati nego što sada se reklamiraju.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    22. 10. 2022. u 7:36 pm Odgovori

    Gospođo Ana Marija Kostanić !
    Zašto vi ne bi pomogli nama takmičarima u video igrama da dobijemo sponzore? Jer ovako sam i sa nekoliko prijatelja pušemo firmama iz Hrvatske. Ni jedna firma se nije javila za sponzorstvo. A ja imam ideja puno za sponzorstva i takmičenja.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    27. 10. 2022. u 9:41 pm Odgovori

    Gospođo Ana Marija Kostanić !
    Zašto nema pomoći od vaših internetskih novina nema pomići zbog sponzorstva? Treba te se više pozabaviti s tim problemima. Zašto nema tog dijela da se prića o tim problemima oko sponzorstva?

    • Ana Marija Kostanić

     Ana Marija Kostanić

     28. 10. 2022. u 1:43 pm Odgovori

     Poštovani Davore, hvala vam na velikom interesu oko ove teme. Ali naša gaming scena nije dovoljno razvijena za takva sponzorstva, mala samo zajednica igrača. Oni brendovi koji žele komunicirati takvoj publici ne vide dovoljno potencijala niti mogućnosti povrata od takvog ulaganja. Nažalost, vrlo vjerojatno nećete moći doći do takvih sponzorstava u Hrvatskoj niti vam mi možemo pomoći.

     • Davor Kovačević

      Davor Kovačević

      31. 10. 2022. u 4:07 pm

      Gospođo Ana Marija Kostanić !
      Mogli ste mi pomoć da nađem sponzoro ili da mi dignetf kredit u OTP banku za takmičare. Ja bi vaše novine reklamirao preko internete i dobivali bi supet postotak od mog takmičenja u video igrama ovim: Fifi23, Formuli 1 2022. Ili da mi pomognete da dobijem sponzorstvo iz Hrvatske države , a možda iz druge strane zemlje. I to zbog takmičenja u video igrama i reklame.

     • Davor Kovačević

      Davor Kovačević

      06. 11. 2022. u 11:42 pm

      Ana Marija Kostanić !
      Zašto ne pomognete takmičarima u video igrama koji nemogu sami dobiti sponzorstvo. A pogotovo bih se ja takmičio u A1 Adria Lige u video igrama ovim: Firmulu 1 2022, i Fifu22. Napisao sam oko 400 e-mailova i još ništa.

     • Davor Kovačević

      Davor Kovačević

      08. 11. 2022. u 4:53 pm

      Ana Marija Kostanić !
      Kakva mala zajednica za gejmanja? Samo su gejmeri izgleda da stanuju u gradu ovom: Zagrebu. Da drugi gradovi i gejmeri u njima nemaju nikakvu pomoć. Znam da u gradu ovom: Slavonskom Brodu ima puno gejmara i takmičara u video igrama.Samo mi nemamo pomoć od velikih firmi ovih: A1 Hrvatske, i Hrvatskog Telekoma. Pa bi iz novina ovih Netokracija treba te vuše podržati gejmere iz drugih gradova, a ne da budu samo gejmeri iz grada ovoga: Zagreba. To me jako boli kada samo ima takmičenja u Zagrebu , a ne u drugim gradovima.

   • Davor Kovačević

    Davor Kovačević

    01. 11. 2022. u 5:27 pm Odgovori

    Sada sam vidio na Facebooku obavijest ovu: da neka firma trsži takmičare u video igrama ovim: Fifa23 i NBA2K tako nešto? Ds je plaća 30 eura i plus bonus za pobjedu i nerješenu utakmicu. Zašto vaše internetske novine nisu znali za taj posao? Migu vam poslat ime tog koji je objsvio taj oglas na strsnici ovoj: Fifi23 na Facebooku.

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   15. 08. 2022. u 7:53 pm Odgovori

   Mile:
   Ja sam se takmičio protiv profesionalaca u video igri ovoj: World of Tanks. Takmičio sam se protiv profesionalaca iz klana ovog: Kazne Kru. On ti je profesionalni klan iz video igre ove: World of Tanks. Ne bojim se nikog od takmičara.Najviše bi se takmičio u video igri ovoj: Fifi22, i Fifi23 koja izlazi vrlo brzo . U Adria lige za nagrade.koje su vrlo velike. A u video igri ovoj: Formuli 1 2022 . Bi se takmičio ovdje: Formula 1 PS divizija, Formula 1 Oktan 3 divizija, Formula 1 Oktan 2 divizija, Formula 1 Oktan 1 divizija, i onda ide takmičenje u Adra Lige.

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   05. 09. 2022. u 3:52 pm Odgovori

   Zašto je nemogj dobiti sponzirstvo? Jer sam sa slabijim Engleskim jezikom napisao e-mail stranoj fitmi. I ta firma mi je odgovorila ovako: Sve nam je jasno kako bi reklamirali i takmičili za na. Za sada nemožrmo ništa uraditi zbog problema. Mora te imati sponzora iz Hrvatsk. Da mi onda otkupimo ugovor od te firme koje vas sponzorira. Kako je strana firma skužila šta ja hoću da radim, a Hrvatske firme ne kuže ništa?

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   06. 09. 2022. u 9:01 pm Odgovori

   Kako je strana firma skužila šta ja hoću da radim sa smotanim Engleskom jeziku? Zašto Hrvatske firme tako ne rede kao strane firme? Bolje razmisli o tim odgovorima. Kada nemaš pojma s kim pričaš o video igrama? Bolje igraj video igru ovu: Pokemon GO.

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   10. 09. 2022. u 9:45 am Odgovori

   Mile:
   Da ti kažem da ima odličnu reklamu za bilo koju firmu koja bi mene sponzorirala u takmičenjem u video igrama. Čim firma kaže ili napiše šta proizvode koji je brend ima u prodaji. Ja već znam koju reklamu moram napraviti za tu firmu. Od minimalno 24 h-48 h

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   14. 09. 2022. u 7:32 pm Odgovori

   šta sada nemas odgovore na moje poruke? Zašto nemaš odgovore na moje pitanja u mojim porukama? Opet ću ti postaviti isto pitanje. Kako da se objasni ovo: da mi je odgovorila strana firma na moj e-mail? Kako je znala strana firma šta ja hoću na smotanom Engleskom jeziku? Zbog čega Hrvstske firme tako nerade? Koje tu kriv što sd nemogu probiti na vrh u video igrama?

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   23. 09. 2022. u 5:03 pm Odgovori

   Mile: Šta mi se ne javljaš i ne odgovaraš na moje poruje upućene? Nije bitno kako pišem Hrvatski jezik nego je bitno ovo: da li znam se takmičiti u video igrama. Drugi put razmisli s kim pričaš i kako pričas. Jer sam takmičar pravi u video igrama. U mom gradu ovom: Slavonskom Brodu me niko ne zove zbog takmičenja. Jer znaju kakav sam gejmer i takmičar u video igrama. I trebam drugi izazov u takmičenju u video igrama

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   29. 09. 2022. u 7:10 pm Odgovori

   Mild: Zašto nisi odgovori već na moj prošlu porku upućenoj tebi. Objasni mi pametni onda ovo. Kada sam pisao e-mail stranoj firmi za sponzorstvu na smotanom Engleskom jeziku. Kako je ta strana firma znala šta ja hoću i šta tražim od njih? Hrvatske firme neznaju na Hrvatskom jeziku, strana firma skuži na smotanom jeziku šta tražim?

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   07. 10. 2022. u 12:03 pm Odgovori

   Mile: Šta nemaš odgovora na moja poruke? Glavno da si me ismijavo zbog gresaka u pisanju na ovoj stranici. Zašto nisi odgovori na moje pitanje? Kako je strana firma skužila šta tražim , kako bih ja njih reklamirao u takmičenju u video igrama na smotanom Engleskom jeziku?

  • Davor Kovačević

   Davor Kovačević

   01. 11. 2022. u 7:42 pm Odgovori

   Šta ti više ne odgovaras na moje poruke. Lako je napsti gejmera koji nije inao sreće od rođenja u zdravlju. Zašto ne napadaš nekog koji je bio zdrav od rođenja ovoga: komentatora koji krivo izgovaraju imena igrača i tima u utakmici.

 4. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  14. 08. 2022. u 3:48 pm Odgovori

  Ovo štivo sam pročitao 100 puta sve mi je smiješnije i tužnije. Zar neznaju ti novinari da gejmer bez sponzora nemoze korak napraviti prema vrhu u takmičenjem u video igrama. Toliko imam u glavi reklama za firme iz Hrvatske ako mi bude neka sponzori zbog takmičenja u video igrama. Zašto se firme iz Hrvatske ne usude da budu sponzori u nekom takmičenju u video igrama. Kao što prije napisao u jednoj poruci na stranic ovoj ovako
  Da sam napisao e-mail stranoj firmi. I ta firma mi je odgovorila ovako
  Znamo kako bi nas reklamirali i takmičili . Ali trenutno nemožemo ništa zbog ovoga:
  Morate imati sponzora firme u kojoj državi živite.
  Znači to da mene štopaju ovi: FIRME IZ HRVATSKE DRŽAVE. Jer se zbog njjh nemogu takmičiti.

 5. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  07. 09. 2022. u 11:01 pm Odgovori

  Čak i imam ideje za reklame od firma iz Hrvatske ubaciti u video igri kada budem snimao za yutub kanal svoj. Ovi koji javljaju na moje poruke neznaju s kim pričaju o video igrama. Kao što ponovo ponavljam najviše ni se trudio u video igrama ovim: Formuli 1 2022, Fifi22, Fifi23 kada bude izašla u prodaji. Za to mi trebaju sponzori. Imam fantastične reklame za Hrvatske firme i kako bi izgledale u toku takmičenja te reklame.

 6. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  23. 09. 2022. u 4:56 pm Odgovori

  S poštovanjem !
  tražim sponzorstvo zbog takmičenha u video igrama. Mogu jako brzo nači takmičare za moj tim u video igrama.. Najviše bi se trudio u video igrama ovima: Formuli 1 2022, Fifu23 kada bude u prodaji u trgovinu. Samo nemogu nabaviti te video igre jer su jako skupe. A još trebam nabaviti i volan za takmičenje u video igri ovoj: Formuli 1 2022.

 7. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  27. 09. 2022. u 3:58 pm Odgovori

  Koje istraživao nije obavio ni 5% istraživanje. Kako u državi ovoj: Hrvatskoj nema ni jedna firma da bude sponzor zbog takmičenja u video igrama? Zašto jedna firma nas zove sa reklamom ovom: gejmamo, strimajmo, šerajmo, gledamo, pozivamo? A ta firma ništa ne radi zbog gejmanja , i strimanja. Kako neko da si napravi sve da se bavi s tim poslom , a nemožesi to si nabaviti? Kako je onda strana firma skužila što sam htio raditi i to na smotanom Engleskom jeziku, a Hrvatske firme ništa nekuže na Hrvatskom jeziku? Zašto Hrvati nemamo prvaka u video igrama?

 8. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  03. 10. 2022. u 9:19 pm Odgovori

  Netrokacija: Vi ste novinari. Pa treba da se pozabavite s ovim: da nadete sponzore za gejmere koji traže sponzore. Čak mi imam ideju za sve firme iz Hrvatske koje bi htijele da mi budu sponzori. Reklame bi bile gotovr u roku 24 h-48 h

 9. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  10. 10. 2022. u 10:33 pm Odgovori

  Čekam još uvijek nekoga sponzora od neke firme iz Hrvatske države. Zašto nema pomoći od neke firme? Zbog čega ni jedna firma ne proba mene za reklamu za neku firmu? Imam idejebza reklame u takmičenjem u toku sa video igrama. Imam gotovev 10 reklama u toku takmičenja sa video igrama. A imam i 2 tajne reklame. Samo ja znam za te reklame. Trebam što prije ovo: SPONZORSTVO. Da kasnije neka firma može zaraditi od mog takmičenja. Nije mi jasno zbog čega u državi ovoj: Hrvotskoj nema mogući neku firmu za SPONZORSTVA u takmicenju sa video igrama. Da li znate da se moze takmičiti u video igrama ovim: Formuli 1 2022, Fifi23 . Znate li koliko dođe nagradni fond u takmičenju u video igri ovoj: Fifi23? Znam da imam SPONZORSTVO znam da bi dao 1000% od sebe za trud u tom takmicenju.

 10. Davor Kovačević

  Davor Kovačević

  08. 11. 2022. u 11:30 pm Odgovori

  Kao novine na internetu netokracija bi se trebala malo bolje reklamirati takmičenja u video igrama. I pomoć da takmičari nađu tim i video igrama. I da im nađu sponzore za takmičenjem. Jer mi samostalni takmičari nemožemo ništa napraviti. Jer niko neshvaća ozbiljno.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Startupi

Inkubator BIRD: otvorene su prijave za novi program

Riječ je o novom programu koji je restrukturiran na nekoliko razina i posebno namijenjen startupima s AI komponentom.

Tvrtke i poslovanje

iOLAP postaje Elixirr Digital

Elixirr Digital bio je "digitalni" odjel poslovanja, a sada uz iOLAP-ove ekspertize postaje "digitalni, podatkovni i tehnološki" odjel poslovanja.

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).

Veliki intervjui

Rakar o slučaju KBC Rebro: “Obavijesti su bile nepotpune, zavaravajuće i u konačnici – netočne”

Krizno komuniciranje hakiranja KBC-a prouzrokovalo je više panike i straha, nego što je uspjelo smiriti hrvatski narod - je li moguće vratiti autoritet i povjerenje?

Veliki intervjui

Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

Od 1. siječnja 2025. godine Hrvatska udruga digitalnih izdavača postaje pružatelj mjerenja posjećenosti portala hrvatskih medija u suradnji s Ipsosom, odnosno Dotmetricsom. Tim smo povodom razgovarali s Matejem Lončarićem, predsjednikom HUDI-ja.