Vodite brigu - i zaposlenici i industrija će vam zapamtiti kako u doba krize komunicirate u četiri zida svoje tvrtke

Vodite brigu – i zaposlenici i industrija će vam zapamtiti kako u doba krize komunicirate u četiri zida svoje tvrtke

"Na muci se vide junaci” najbolje opisuje kako će kvaliteta internih komunikacija utjecati na privlačnost hrvatskih tehnoloških poslodavaca, bilo da su startupi, scaleupi ili velike tvrtke.

Zahvaljujući prisutnosti Netokracije u digitalnoj industriji sad više od deset godina, imam tu čast poznavati ne samo osnivače mnogih hrvatskih tehnoloških tvrtki, nego i njihove timove. Žao mi je što ne mogu pisati o tako mnogo lijepih primjera vrhunskog vodstva i timskog duha koji se javio usred ove krize te posebno nakon potresa koji je uzdrmao Zagreb proteklih mjesec dana… Većina tvrtki iz jasnih razloga neće eksterno komunicirati baš o svemu internom.

No, još više mi je žao industrija čija vodstva interno neće komunicirati. Bilo da se radi o najmanjem startupu s timom od dvije i pol osobe do najvećih hrvatskih tvrtki, vodstva moraju naučiti biti iskrena, transparentna – i lideri u doba krize.

Ne možete očekivati da će vaši zaposlenici vrijedno raditi kako bi tvrtka opstala ako se zbog nedostatka interne komunikacije osjećaju kao da ne znaju što se događa: hoće li tvrtka uopće postojati ili hoće li oni možda dobiti otkaz. Razumljivo je da je u ovim okolnostima situacija nesigurna i to komunicirate, ali ako vam je tim nesiguran jer ne komunicirate – samo sebe možete kriviti.

Transparenciju često učitamo na tuđim greškama

Iskustvo me naučilo da kao lider naučite interno komunicirati tek kad se opečete. Mnogi se opeku radeći za druge, ali kako nisam nikad bio zaposlen kod nekog, opekao sam se loše interno komunicirajući timu. U trenutku kad smo imali problema s cashflowom, mislio sam da trebam zaštiti tim i taj problem riješiti sam. Zašto da se oni brinu, ipak je to moja odgovornost, zar ne?

Na žalost, ne. Problem je postojao sve veći i veći, a kad sam konačno morao reći najbližim suradnicima – očekivano su bili ljuti i razočarani. Meni kao vječnom optimistu je trebalo nacrtati kakva je situacija, ali i doslovno me natjerati da to zajedno riješimo…

Spremite se za najgore, nadajte se najboljem

Citat britanskog premijera iz 19. stoljeća, Benjamina Disraelija, vjerojatno najbolje opisuje stav kakav trebamo imati u doba bilo koje krize pa tako i po pitanju internih komunikacija. U jednoj od nedavnih epizoda Netokracija Podcasta, osnivač Lemaxa Mate Kostovski, naglasio je kako je u internoj komunikaciji u njihovoj tvrtki koja se bavi turističkim tehnologijama bilo bitno ne komunicirati ni preoptimistično, ali ni ne preplašiti kolege – nego odmjereno.

Dubravka Štefanac Vinovrši, kao direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska, zahvaljujući suradnji s kojom smo se i posvetili temi internih komunikacija za Netokraciju, a o čemu ćemo pričati i u nadolazećem Digitalnom doručku o internim komunikacijama, ističe kako je ključno razraditi sve moguće scenarije:

Od samog početka smo razradili sve moguće scenarije, uključujući moguću pojavu zaraze u kompaniji ili pak uvođenje potpunog rada od kuće i zatvaranje naših poslovnica, što se na kraju i dogodilo. Utoliko nam je bilo lakše, jer smo za sve scenarije imali već spremne potrebne korake, kako u osiguravanju kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga korisnicima, tako i u internoj i eksternoj komunikaciji.

Kao osnivač ili direktor tvrtke vjerojatno imate tendenciju biti optimistični, jer inače ne biste bili dovoljno ludi da se bavite poslom kojim se bavite, ali u slučaju krize – zaista je bitno razraditi više scenarija i kako ćete nastavno na njih interno komunicirati prema svom timu. Od onog koji je vama u glavi realan, bilo da je optimističan ili pesimističan, do onih drugih koji možda nije vama u glavi, ali je vašim kolegama

Komunicirajte jasno i putem kanala koji odgovaraju vašem timu, a ne samo vama

Iako postoje predrasude o tome kako programeri – ili bilo koja (digitalna) struka – voli komunicirati, niti svi vaši programeri vole da im se loše vijesti komuniciraju putem Slack kanala niti vaši navodno ekstrovertirani marketingaši obožavaju da im se u grupi kaže da ćete morati davati otkaze pola tima prije nego što ste i samim pojedincima rekli.

Radi se o često neugodnim razgovorima bilo da su 1-na-1, s odjelom ili možda “hands on” s cijelom tvrtkom u kojoj istovremeno kao lider morate, ne samo jasno komunicirati ako je stanje ozbiljno, nego istovremeno i dignuti duh tima. Ako ih previše uplašite, ubit ćete im motivaciju, ali ako im date nerealna očekivanja, pripremate i sebe i njih za neuspjeh. Prilagodba kanala komunikacije je u ovakvom slučaju ključna, posebno u većim tvrtkama s puno zaposlenika kao što je slučaj u A1 Hrvatska, kao što Dubravka potvrđuje:

Potrudite se razumjeti što brine vaše zaposlenike i prilagodite im komunikaciju. Ne zaboravite da je učinkovita komunikacija uvijek dvosmjeran proces, stoga aktivno potičite povratne informacije kolega i pravovremeno odgovarajte na njihova pitanja. Možete si olakšati objavom i potom redovitim ažuriranjem najčešćih pitanja i odgovora kako bi zaposlenici sve mogli naći na jednome mjestu. Budite također spremni odgovarati i na ona teža i nepredvidiva pitanja te pružite podršku zaposlenicima kada im je potreban savjet stručnjaka za mentalno i fizičko zdravlje.

Izbjegavajte skrivanje iza emailova

Mnogi osnivači, što startupa, što nekih od navodno najuspješnijih hrvatskih tehnoloških tvrtki pa i direktori lokalnih ureda multinacionalnih brendova, često ne mogu prijeći preko vlastitih strahova i ega kako bi jasno komunicirali na način koji odgovara njihovim timovima. Žao mi je, ali ako želite biti lider, to će se vidjeti u doba krize više nego ikada i nemate izlike da sad – kad je najteže – dignete ruke od svog tima samo zato što se bojite komunicirati. Dubravka navodi kako nema mjesta skrivanju u emailovima:

Održavajte dosljednu, učestalu i višekanalnu komunikaciju. U ovim je uvjetima osobito važna komunikacija vodstva kompanije s njezinim zaposlenicima, stoga pojačajte njihovu prisutnost na svim kanalima. Izbjegavajte skrivanje iza e-pošte i drugih manje osobnih oblika komunikacije. Zaposlenici trebaju vidjeti i čuti čelnike i komunikatore u kompaniji, a video poruke i virtualni sastanci su za to dobar način. Na Workplaceu smo prošli tjedan tako popili virtualnu kavu s CEO-om Jiříjem Dvorjančanským te smo iz prve ruke mogli čuti o kretanju kompanije i postaviti pitanja koja nas zanimaju.

Ima nebrojeno puno kanala koje možete koristiti, od Zooma do Google Meeta, preko tjednog timskog newslettera do Slacka. Izaberite one koji odgovaraju i vašem timu i vama i putem kojih možete redovito komunicirati, ali nema izlike – morate komunicirati. Osobno mi kao nekome tko piše za karijeru jako odgovara pisanje dugih ili kratkih objava na Slacku, ali istovremeno i zahvaljujući iskustvu predavača i moderatora volim video – u Netokracijinom slučaju – Google Meet.

Iskomunicirali ste kritično? Super, vrijeme da se opustite s timom

Komuniciranje kritičnog tek je prvi korak u internim komunikacijama u doba krize, jer sad kad vam se zaposlenici ne brinu oko stanja u tvrtki, moglo bi ih zabrinuti to što možda po prvi put rade od doma ili što jednostavno ova situacija nije “remote rad” kao inače. Ovisno o veličini svog tima, tu možete uvesti različite načine upoznavanja i opuštanja za zaposlenike, ali i načine da im date korisne informacije, primjer kojih otkriva Dubravka:

Ponosni smo i na uvođenje #StayConnected Talksa, tjednog virtualnog druženja sa zaposlenicima tijekom kojega u neformalnijoj formi ugošćujemo zanimljive govornike. Nakon potresa smo tako ugostili psihologinju koja nas je savjetovala u nošenju s novim okolnostima izazvanima koronavirusom i potresom, a nakon nje smo u goste pozvali kolege iz tvrtki u kojima se rad od kuće provodi već dulje vrijeme kako bi s nama podijelili dosadašnja iskustva, dobre prakse i korisne savjete za ovo izazovno razdoblje.

Fitness koji inače koristimo na kampusu sada je online na našoj poslovnoj društvenoj mreži tako da zaposlenici mogu i dalje vježbati i biti fizički aktivni. Ušli smo u peti tjedan za koji znamo da je psihički dosta težak i da će neki „pasti“ što se motivacije tiče pa smo ovaj tjedan krenuli s A1 Kućnim čarolijama i tjednim izazovima jer najvažnije nam je zadržati motivaciju i pozitivnu atmosferu te potaknuti zaposlenike da se malo i zabave pored svih ozbiljnih posljedica korone…

U Netokraciji nažalost nemamo fitness, ali zato je naša Ana Marija samoinicijativno otvorila na Slacku kanal #wellbeing gdje dijelimo savjete kako preživjeti ovo doba, dok u takozvanom #shitpost kanalu dijelimo humoristične ili apsurdne memove, novosti i situacije iz industrije. Kao način da se i virtualno družimo, dva puta tjedno imamo Netokracija digitalnu kavu na kojoj sudjeluje naš cijeli tim iz Hrvatske i Srbije, što nam olakšava da se socijaliziramo čak i ako moramo biti izolirani doma.

Koliko god se trudili, nekad će se dogoditi da ćete zaboraviti na nekoga ili čak neki cijeli aspekt svoje tvrtke. U takvim trenucima je bitno – pogodili ste – komunicirati i posuti se pepelom. Dubravka dodaje kako su čak i u A1 Hrvatska, koji ima cijeli tim za interne komunikacije, našli u takvim situacijama, a objašnjava i kako su ih ispravili:

Pratimo potrebe naših zaposlenika i svakodnevno sadržaje na našim kanalima prilagođavamo tim potrebama jer vjerujemo da uvijek možemo još bolje komunicirati. Iako nastojimo svim našim zaposlenicima posvetiti jednaku pažnju, u ovim dinamičnim uvjetima rada i moru komuniciranih sadržaja, ponekad nam se dogodi da zaboravimo pohvaliti pojedine vrijedne kolege koji su to zaslužili. Ali zato greške brzo ispravljamo i trudimo se, makar sa zakašnjenjem, iskazati zahvalnost svima onima koji pomažu i nama i našim korisnicima da ostanemo povezani i produktivni.

Kvalitetne interne komunikacije istaknuti će vas kao poslodavca – interno i u industriji

Smatram da je jedna od mojih rijetkih vještina, osim pisanja, to što imam nos za kvalitetne ljude. Jedino me kvaliteta mojih partnera Mije, Marka i Tene natjerala da pređem preko vlastitih nesigurnosti, ega i naučim transparentnije (još učim!) komunicirati kako njima, tako i timu. Zahvaljujući njihovoj internoj komunikaciji sam i ja kao direktor počeo komunicirati što je svakako pomoglo u tome da ostanemo zajedno i zajedno stvorimo vodeći tehnološki medij u regiji.

Jedino je kvalitetna interna komunikacija stvorila temelj za Netokracijin tim koji danas – u vrijeme opće krize i postojeće medijske krize – može dalje raditi kvalitetno kako biste svaki dan mogli čitati što se događa u digitalnoj industriji.

Znam da nije lako, ali tvrtke koje su dosad kvalitetno interno komunicirale spremno su dočekale ovu krizu. One pak čiji su lideri i dalje netransparentni ili ne komuniciraju čudit će se, ne samo kad im se timovi raspadnu (da, ljudi odlaze i u krizi!), već i kad se u kuloarima industrije bude pričalo o tome kakvi su poslodavac. Budimo iskreni, neke tvrtke već imaju reputaciju od koje bježe što seniori, što juniori.

Nadam se da ćete, bilo da ste osnivač, direktor, menadžer ili jednostavno team leader, upravo u krizi početi kvalitetno i transparentno komunicirati sa svojim timom čak i ako na kraju zaključite – kako mi je jedan osnivač rekao: da ste sve dotad radili krivo. Želite li da vaš projekt, tvrtka ili tim uspije, kvalitetnu internu komunikaciju dugujete i sebi i njima

Ako želite saznati više o ovoj temi, prijavite se na Digitalni doručak o internim komunikacijama u doba krize koji je na repertoaru 15. svibnja, a na kojem ćemo o ovoj temi raspraviti ne samo s Dubravkom već i kolegama iz Q-a, Lemaxa, Microblinka i Pevexa!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.