Inchoo preveo 12.000 Magento 2 pojmova na hrvatski jezik

Inchoo preveo 12.000 Magento 2 pojmova na hrvatski za približavanje domaćim trgovcima

Hrvatska tvrtka specijalizirana za ecommerce rješenja na platformi Magento, Inchoo, do sada se orijentirala gotovo isključivo na inozemno tržište, što pokazuje i njen portfelj koji u većini čine američki klijenti. No, tvrtka je sada Magento 2 prevela na hrvatski jezik, ne bi li više približila platformu hrvatskim vlasnicima shopova i potaknula ih na rad upravo na Magentu. Zašto smatraju da hrvatsko tržište ima potencijal, posebice nakon uspjeha na inozemnom, u razgovoru otkriva Inchoov prodajni predstavnik Želimir Gusak.

inchoo-hrvatski-zelimir

Tvrtka Inchoo ovih dana bilježi određene zaokrete u svom poslovanju. Nakon što se tim uselio u možda najzanimljivije opremljen ured u Osijeku, sada je stigla vijest kako je objavljena lokalizacija platforme za ecommerce rješenja Magento na hrvatski jezik. Prevedeno je i njegovo korisničko, ali i administracijsko sučelje, što nije baš uobičajeno, napominje Želimir. Uz pomoć tročlanog tima studenata informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku i pod vodstvom Inchooera, u dva mjeseca prevedeno je više od 12.000 termina koji se koriste u Magento 2 Community i Enterprise verzijama. No, što prijevod donosi hrvatskim vlasnicima web shopova?

Jezični je paket za hrvatskog klijenta vrlo bitan, budući da će omogućiti shop adminima rad sa sučeljem na hrvatskom jeziku. Na taj će se način svakodnevni posao u pozadini Magento shopa pojednostaviti. Do sada nije postojao kvalitetno pripremljen hrvatski language pack za korisničko sučelje, a za administracijsko ga uopće nije bilo, što je možda u nekim prilikama bio i razlog za hrvatske klijente da izbjegavaju platformu Magento. Nisu svi vični engleskom jeziku, barem ne u mjeri koja bi dopuštala slobodnije korištenje i upravljanje sustavom.

Razlika između Community i Enterprise Magenta

Kao što je spomenuto, postoje dvije verzije Magenta, besplatna Community i plaćena Enterprise. Enterprise nudi više funkcionalnosti i klijentu u startu smanjuje potrebu za dodatnim modulima, ovisno o njegovim potrebama. No, budući da Enterprise najčešće koriste klijenti koji rade s velikim volumenima i koji imaju uhodan ecommerce posao, češće su izražene i njihove potrebe za dodatnim, posebno prilagođenim funkcionalnostima, objašnjava Želimir.

Community verzija nudi manje funkcionalnosti, no ona je za razliku od Enterprise verzije potpuno besplatna. Naravno, dodatne funkcionalnosti koje nisu u standardnom paketu ove verzije, zahtijevaju dorade i zasebne module.

Inchooov se poslovni model temelji na doradi Magentovog rješenja, što podrazumijeva nekada veće, a nekada manje zahvate, neovisno o verziji koju klijent odluči koristiti. Zbog toga ne radimo razliku između Community ili Enterprise klijenata, već razliku radimo na osnovu kompleksnosti njihovih zahtjeva i potreba.

Iduće na redu: Modul za fiskalizaciju

Inchoou domaće tržište nije - strano. Do sad su radili s više hrvatskih klijenata, a redovito i podržavaju konferenciju OMGcommerce. No, sada će prema njemu krenuti sustavnije. (na slici: Inchoov osnivač i direktor Tomislav Bilić, fotografirala: Marina Filipović Marinshe)
Inchoou domaće tržište nije – strano. Do sad su radili s više hrvatskih klijenata, a redovito i podržavaju konferenciju OMGcommerce. No, sada će prema njemu krenuti sustavnije. (na slici: Inchoov osnivač i direktor Tomislav Bilić, fotografirala: Marina Filipović Marinshe)

Osim što se ne radi razlika između Community ili Enterprise klijenata, Inchoo očito ne radi ni razliku između inozemnih i domaćih klijenata. Naime, usprkos tome što je hrvatsko ecommerce tržište relativno malo i u zaostatku za globalnim trendovima, Inchoo smatra da za njih ima prostora i “kod kuće” – uz rad s nekoliko domaćih klijenata, to su do sada pokazivali i kroz sudjelovanje u događanjima kao što je OMGcommerce. No, od samog jezičnog paketa važnija je vijest kako je on samo početak jačeg i sustavnog približavanja Magenta ovdašnjim (e)trgovcima:

Magento language pack dio je inicijative kojom započinjemo naš pojačani angažman na domaćem tržištu. To ne znači da do sada nismo imali klijenata iz Hrvatske. Naprotiv, radili smo za Bauhaus, Mondo, Kolektivu te s još nekim značajnijim imenima. Vjerujemo kako će sljedeća godina biti značajna po pitanju ecommerca u Hrvatskoj, koji svakodnevno sazrijeva i nudi velike mogućnosti za rast.

Nakon jezičnog paketa, slijedi razvoj pratećih modula za Magento 2 prilagođenih hrvatskom tržištu, kao što je onaj za fiskalizaciju. Želimir objašnjava:

Poznato je što je fiskalizacija i što ona podrazumijeva, a isto tako je poznato i kakve izazove ona često predstavlja klijentima. Modul za fiskalizaciju koji radimo bit će elegantno rješenje za sve klijente koji će koristiti platformu Magento 2. Ovaj će modul s pravne strane biti prilagođen hrvatskim propisima, a s tehničke kvalitetno pripremljen za instalaciju na Magento shop.

Potencijal domaćeg ecommercea sve veći

Nakon hrvatskog jezičnog paketa, Inchoo će objaviti različite module za Magento prilagođene hrvatskom tržištu.
Nakon hrvatskog jezičnog paketa, Inchoo će objaviti različite module za Magento prilagođene hrvatskom tržištu, sve iz razloga što na njemu vide značajan potencijal.

Osim fiskalizacije, ponudit će se i moduli za različite opcije plaćanja te dostave koji će podržavati povezivanje s nekim od najčešće korištenih pružatelja navedenih usluga. Sve te module Inchoo izrađuje u vlastitom aranžmanu, što je jasan pokazatelj da vide značajan potencijal na domaćem tržištu, što je, nakon uspjeha na inozemnom, možda pomalo i iznenađujuće. No, Želimir pojašnjava:

Domaća ecommerce scena konstantno raste, kako u smislu otvaranja novih web shopova, tako i u smislu percepcije važnosti ovog prodajnog kanala od strane vlasnika biznisa. Paralelno s tim razvija se i percepcija domaćeg ecommerce tržišta od strane hrvatskih potrošača, koji su već davno počeli kupovati na stranim web shopovima poput eBaya i Amazona. Neki veći domaći “igrači” tipa Kolektive i srodnih web shopova s velikim popustima te u novije vrijeme Monda ili Abrakadabre, pomažu u daljnjem razvoju tržišta, stoga je i logično da prodaja putem ovog kanala i u Hrvatskoj bilježi rast iz godine u godinu.

Iz perspektive ponuđača usluga i proizvoda za ecommerce, smatra da tvrtke koje su se već dokazale “vani” imaju prednost u startu i na domaćem tržištu, no to ne pronalazi bez izazova – svako tržište, pa i naše, ima određene specifičnosti, stoga je potrebno globalno iskustvo prilagoditi ovdašnjim potrebama, zaključuje Želimir.

Inchoo radi značajan ulog u domaće tržište, smatrajući da je ono vrijedno toga, a ako želite vidjeti kako prvi korak prema tome izgleda, isprobajte hrvatski jezični paket za Magento u demo trgovini.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.