Inchoo preveo 12.000 Magento 2 pojmova na hrvatski jezik

Inchoo preveo 12.000 Magento 2 pojmova na hrvatski za približavanje domaćim trgovcima

Hrvatska tvrtka specijalizirana za ecommerce rješenja na platformi Magento, Inchoo, do sada se orijentirala gotovo isključivo na inozemno tržište, što pokazuje i njen portfelj koji u većini čine američki klijenti. No, tvrtka je sada Magento 2 prevela na hrvatski jezik, ne bi li više približila platformu hrvatskim vlasnicima shopova i potaknula ih na rad upravo na Magentu. Zašto smatraju da hrvatsko tržište ima potencijal, posebice nakon uspjeha na inozemnom, u razgovoru otkriva Inchoov prodajni predstavnik Želimir Gusak.

inchoo-hrvatski-zelimir

Tvrtka Inchoo ovih dana bilježi određene zaokrete u svom poslovanju. Nakon što se tim uselio u možda najzanimljivije opremljen ured u Osijeku, sada je stigla vijest kako je objavljena lokalizacija platforme za ecommerce rješenja Magento na hrvatski jezik. Prevedeno je i njegovo korisničko, ali i administracijsko sučelje, što nije baš uobičajeno, napominje Želimir. Uz pomoć tročlanog tima studenata informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku i pod vodstvom Inchooera, u dva mjeseca prevedeno je više od 12.000 termina koji se koriste u Magento 2 Community i Enterprise verzijama. No, što prijevod donosi hrvatskim vlasnicima web shopova?

Jezični je paket za hrvatskog klijenta vrlo bitan, budući da će omogućiti shop adminima rad sa sučeljem na hrvatskom jeziku. Na taj će se način svakodnevni posao u pozadini Magento shopa pojednostaviti. Do sada nije postojao kvalitetno pripremljen hrvatski language pack za korisničko sučelje, a za administracijsko ga uopće nije bilo, što je možda u nekim prilikama bio i razlog za hrvatske klijente da izbjegavaju platformu Magento. Nisu svi vični engleskom jeziku, barem ne u mjeri koja bi dopuštala slobodnije korištenje i upravljanje sustavom.

Razlika između Community i Enterprise Magenta

Kao što je spomenuto, postoje dvije verzije Magenta, besplatna Community i plaćena Enterprise. Enterprise nudi više funkcionalnosti i klijentu u startu smanjuje potrebu za dodatnim modulima, ovisno o njegovim potrebama. No, budući da Enterprise najčešće koriste klijenti koji rade s velikim volumenima i koji imaju uhodan ecommerce posao, češće su izražene i njihove potrebe za dodatnim, posebno prilagođenim funkcionalnostima, objašnjava Želimir.

Community verzija nudi manje funkcionalnosti, no ona je za razliku od Enterprise verzije potpuno besplatna. Naravno, dodatne funkcionalnosti koje nisu u standardnom paketu ove verzije, zahtijevaju dorade i zasebne module.

Inchooov se poslovni model temelji na doradi Magentovog rješenja, što podrazumijeva nekada veće, a nekada manje zahvate, neovisno o verziji koju klijent odluči koristiti. Zbog toga ne radimo razliku između Community ili Enterprise klijenata, već razliku radimo na osnovu kompleksnosti njihovih zahtjeva i potreba.

Iduće na redu: Modul za fiskalizaciju

Inchoou domaće tržište nije - strano. Do sad su radili s više hrvatskih klijenata, a redovito i podržavaju konferenciju OMGcommerce. No, sada će prema njemu krenuti sustavnije. (na slici: Inchoov osnivač i direktor Tomislav Bilić, fotografirala: Marina Filipović Marinshe)
Inchoou domaće tržište nije – strano. Do sad su radili s više hrvatskih klijenata, a redovito i podržavaju konferenciju OMGcommerce. No, sada će prema njemu krenuti sustavnije. (na slici: Inchoov osnivač i direktor Tomislav Bilić, fotografirala: Marina Filipović Marinshe)

Osim što se ne radi razlika između Community ili Enterprise klijenata, Inchoo očito ne radi ni razliku između inozemnih i domaćih klijenata. Naime, usprkos tome što je hrvatsko ecommerce tržište relativno malo i u zaostatku za globalnim trendovima, Inchoo smatra da za njih ima prostora i “kod kuće” – uz rad s nekoliko domaćih klijenata, to su do sada pokazivali i kroz sudjelovanje u događanjima kao što je OMGcommerce. No, od samog jezičnog paketa važnija je vijest kako je on samo početak jačeg i sustavnog približavanja Magenta ovdašnjim (e)trgovcima:

Magento language pack dio je inicijative kojom započinjemo naš pojačani angažman na domaćem tržištu. To ne znači da do sada nismo imali klijenata iz Hrvatske. Naprotiv, radili smo za Bauhaus, Mondo, Kolektivu te s još nekim značajnijim imenima. Vjerujemo kako će sljedeća godina biti značajna po pitanju ecommerca u Hrvatskoj, koji svakodnevno sazrijeva i nudi velike mogućnosti za rast.

Nakon jezičnog paketa, slijedi razvoj pratećih modula za Magento 2 prilagođenih hrvatskom tržištu, kao što je onaj za fiskalizaciju. Želimir objašnjava:

Poznato je što je fiskalizacija i što ona podrazumijeva, a isto tako je poznato i kakve izazove ona često predstavlja klijentima. Modul za fiskalizaciju koji radimo bit će elegantno rješenje za sve klijente koji će koristiti platformu Magento 2. Ovaj će modul s pravne strane biti prilagođen hrvatskim propisima, a s tehničke kvalitetno pripremljen za instalaciju na Magento shop.

Potencijal domaćeg ecommercea sve veći

Nakon hrvatskog jezičnog paketa, Inchoo će objaviti različite module za Magento prilagođene hrvatskom tržištu.
Nakon hrvatskog jezičnog paketa, Inchoo će objaviti različite module za Magento prilagođene hrvatskom tržištu, sve iz razloga što na njemu vide značajan potencijal.

Osim fiskalizacije, ponudit će se i moduli za različite opcije plaćanja te dostave koji će podržavati povezivanje s nekim od najčešće korištenih pružatelja navedenih usluga. Sve te module Inchoo izrađuje u vlastitom aranžmanu, što je jasan pokazatelj da vide značajan potencijal na domaćem tržištu, što je, nakon uspjeha na inozemnom, možda pomalo i iznenađujuće. No, Želimir pojašnjava:

Domaća ecommerce scena konstantno raste, kako u smislu otvaranja novih web shopova, tako i u smislu percepcije važnosti ovog prodajnog kanala od strane vlasnika biznisa. Paralelno s tim razvija se i percepcija domaćeg ecommerce tržišta od strane hrvatskih potrošača, koji su već davno počeli kupovati na stranim web shopovima poput eBaya i Amazona. Neki veći domaći “igrači” tipa Kolektive i srodnih web shopova s velikim popustima te u novije vrijeme Monda ili Abrakadabre, pomažu u daljnjem razvoju tržišta, stoga je i logično da prodaja putem ovog kanala i u Hrvatskoj bilježi rast iz godine u godinu.

Iz perspektive ponuđača usluga i proizvoda za ecommerce, smatra da tvrtke koje su se već dokazale “vani” imaju prednost u startu i na domaćem tržištu, no to ne pronalazi bez izazova – svako tržište, pa i naše, ima određene specifičnosti, stoga je potrebno globalno iskustvo prilagoditi ovdašnjim potrebama, zaključuje Želimir.

Inchoo radi značajan ulog u domaće tržište, smatrajući da je ono vrijedno toga, a ako želite vidjeti kako prvi korak prema tome izgleda, isprobajte hrvatski jezični paket za Magento u demo trgovini.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.

Startupi i poslovanje

Poslovna inteligencija otkriva kako su kao prva hrvatska tvrtka ušli u Forrester Wave!

Uvrštavanje rješenja Poslovne inteligencije u Forresterov vodič itekako je značajan događaj za hrvatsku tvrtku s obzirom na to da je riječ o jednoj od najrespektabilnijih tvrtki za istraživanje tržišta, njihov Wave izvještaj smjernica je za odabir najboljih alata mnogim poduzećima diljem svijeta.

Startupi i poslovanje

Ništa od konferencije? Spas pojedinim organizatorima, ali i brendovima, mogu donijeti digitalni kanali!

Prvi na udaru preventivinih mjera radi ograničavanja širenja virusa COVID-19 bila su velika okupljanja i događaji. Neki su u potpunosti otkazani, drugi i dalje nastavljaju s planiranjem, samo s novim datumima, treći se sele privremeno online. Kako se prilagoditi ovoj situaciji, vratiti na noge i uz pomoć digitalnih kanala iz nje izvući najbolje?

Startupi i poslovanje

‘Remote’ radu unatoč, hrvatske tehnološke tvrtke i dalje će se nakon korone seliti u Zagreb zbog talenata i klijenata

'Remote' rad je super i očito hrvatskim tehnološkim i digitalnim tvrtkama to teško ne pada, ali kad sve ovo prođe - a proći će - zašto se te iste tvrtke i dalje žele seliti iz Osijeka, Splita, Rijeke ili drugih gradova u Zagreb? Kako se preseliti, a kako razvijati nove tehnološke centre otkrivamo u Netokracija Podcastu.

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.