Riječki iMenu želi da ugostitelji neugledne plastificirane jelovnike zamijene – tabletima

Riječki iMenu želi da ugostitelji neugledne plastificirane jelovnike zamijene – tabletima

Da u doba brzog razvoja tehnologija ugostiteljstvo pomalo kaska za svim promjenama, zaključio je tim iz riječke tvrtke Digitalne tehnologije, zbog čega je osmislio digitalni jelovnika iMenu. Projekt, koji je trenutno u izradi, Ministarstvo turizma nedavno je nagradilo s 30.000 kuna u sklopu programa poticanja inovacija u turizmu, a naišao je i na odobravanje potencijalnih korisnika.

iMenu naslovna

Da u doba brzog razvoja tehnologija ugostiteljstvo pomalo kaska za svim promjenama, zaključio je tim iz riječke tvrtke Digitalne tehnologije, zbog čega je osmislio digitalni jelovnika iMenu. Projekt, koji je trenutno u izradi, Ministarstvo turizma nedavno je nagradilo s 30.000 kuna u sklopu programa poticanja inovacija u turizmu, a naišao je i na odobravanje potencijalnih korisnika.

Kako nam otkriva Boško Knežević, direktor tvrtke, ta je potpora značila snažan poticaj daljnjem rastu i razvoju projekta, koji je razrađen u sklopu programa Founder Institute u Rijeci. Naime, iMenu je aplikacija za tablete, kojom se želi zamijeniti standardne jelovnike u ugostiteljskim objektima. No, osim što će koristiti za naručivanje i prikaz hrane, ujedno će obuhvaćati i – oglašavanje. Slike hrane bile bi u visokoj rezoluciji, s kratkim video zapisima, a kako bi gosti skratili vrijeme čekanja na hranu, u sklopu aplikacije postojala bi i zabavna zona te lokalne informacije. Restorani bi mogli jednostavno ponuditi menije na više jezika te olakšati cijeli proces naručivanja. Također, aplikacija bi sadržavala i oglasni prostor, targetiran prema specifičnoj skupini korisnika.

Plastificirani mali neugledni jelovnici, lošeg dizajna sa sitno otisnutim slovima, šturim opisom jela i najčešće bez ikakve pripadajuće slike, današnje je stanje u prosječnom restoranu. Nepoznavanje određenog stranog jezika ili bezvoljnost i nemotiviranost osoblja određenog dana, predugo čekanje na dostavu jela ili nerijetka mogućnost dostava pogrešnog jela – sve to uspješno rješava uvođenje u poslovanje elektronskog jelovnika. Mogućnost ljudske greške svedena je gotovo na minimum.

iMenu nudi trojaku korist - za goste, vlasnike restorane i oglašivače.
iMenu nudi trojaku korist – za goste, vlasnike restorane i oglašivače.

Osim tableta i softvera, tvrtka će ugostiteljima nuditi obuku za djelatnike te korisničku podršku. Poslovođa može imati pristup podatcima iz aplikacije putem računala ili svog pametnog telefona. Sve te opcije, kako otkriva Boško, primamljive su ovdašnjim restoranima, što je bilo vidljivo tijekom preliminarnog obilaska restorana, a čini se da im odgovara i poslovni model.

Riječ je o kombinaciji ‘freemium’ i ‘ad-funded’ modela. Kako nam je proizvođač hardvera partner u projektu, restoran dobiva besplatno na korištenje sustav elektronskog jelovnika uz određenu mjesečnu naknadu za održavanje sustava. Istodobno, oglašivači dobivaju novi digitalni kanal za promociju svojih proizvoda ili klijenata uz atraktivne pakete višemjesečnog oglašavanja. Gosti restorana možda i najviše profitiraju u cijeloj priči, jer dobivaju jedan potpuno novi način usluge, visoko sofisticiran i u cijelosti prilagođen njihovim željama i potrebama.

Tim tvrtke Digitalne tehnologije čine Boško Knežević, Nina Jurčić i Sanjin Saletnig, a smješteni su u Znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.
Tim tvrtke Digitalne tehnologije čine Boško Knežević, Nina Jurčić i Sanjin Saletnig, a smješteni su u Znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Projekt planira maksimalno angažirati krajnje korisnike, primjerice, integracijom servisa kao što su Tripadvisor ili Facebook. Tu je i detaljna analitika kupaca, gdje će vlasnici moći pratiti navike gostiju, a i druge podatke, kroz vizualne grafove. Izbornik za goste dostupan je na 12 jezika te tako usmjeren i na turiste. Tu je i automatska konverzija cijena u domicilinu valutu, integrirana digitalna vinska karta te druge opcije za što potpuniju uslugu.

Ipak, tijekom istraživanja tržišta kreatori projekta shvatili su da nisu jedini došli na ovakvu ideju, ali istodobno su, kako kažu, uočili da već realiziranim projektima ovdašnja regija nije zanimljiva za širenje, stoga su se odlučili za akciju – u prvoj fazi kreću na hrvatsko tržište, potom regiju, a krajnji je cilj je cijela srednja i istočna Europa. A, tko zna, možda ćemo već idućega ljeta u kakvom restoranu na lijepom plavom Jadranu, konobara dozivati dodirom na ekran tableta, a ne mahanjem, vikanjem, pucketanjem prstiju…

Komentari

 1. zli_patuljak

  zli_patuljak

  21. 10. 2013. u 9:50 am Odgovori

  zgodna ideja u osnovi, u praksi u rvata gotovo neizvediva. jer, ako je neki derektor došao na janjet’nu, on oće janjet’nu, a ne tamo neke tablete i fejzbukove.

  i litru i vodu.

 2. Plagijat

  Plagijat

  21. 10. 2013. u 12:21 pm Odgovori

  Ova ideja je već 2011. godine implementirana na Fakutletu Organizacije i Informatike u Varaždinu, tako da nisu jedini u budućnosti na tržištu.
  Osobno sam kroz 5 kolegija prošao kroz ovu ideju, ali i pisao završni rad upravo o razvoju informacijskog sustava u ugostiteljskom objektu, a koji se koristi digitalnim jelovnicima (čitaj tabletima). Tako da postoji potpuna dokumentacija o izvedbi kroz više modela (neki uopće ovdje nisu ni spomenuti), o marketingu, modulaciji u AS IS i TO BE stanju, praktično mjerenje i testiranje u restoranu, razvoj aplikacije u 2 različita programska jezika, pristup korisnika na više jezika itd.

  🙂

 3. Dino B.

  Dino B.

  21. 10. 2013. u 1:33 pm Odgovori

  Nije uopće bitno koliko je kompleksna ideja i da li je to netko već napravio. Facebook nije bio prvi i jedini social network ali su to napravili u pravo vrijeme i na pravi način.

  Cijenim trud i želim vam puno sreće 😉

 4. Niksa Tomulic

  Niksa Tomulic

  21. 10. 2013. u 3:37 pm Odgovori

  Zli patuljku i ostali koji mislite na HR direktore: u ovu zemlju svake godine uđe 20-30 miliona (ili kolko već) turista koji NE KUŽE jezik i koji bi bili zahvalni da mogu razumjet šta jedu, možda prosurfat dok čekaju, naručit vino i ulje doma poštom iz webshopa dok su dojmovi friški… Ili bookirat turu na Plitivice dok čekaju klopu.

  • zli_patuljak

   zli_patuljak

   22. 10. 2013. u 12:20 pm Odgovori

   ma lol.
   da, dođu pusti milijuni turista, i puni su dojmova i sve ostalo.
   samo zaboravljaš da dolaze u zemlju gdje 60% ugostiteljskih objekata nema adekvatno riješen sanitarni čvor, a kamoli da će ići kupovati tablete, samo zato da bi mogli prikazivati sve te “krasne stvari” turistima.
   dakle, još jednom napominjem – ideja je fenomenalna i upotrebljiva, ali dok god postoji kreda, ploča, ili komad papira na kojem se na zdravorvatski-engleskom može nešto napisati – u hrvatskoj ovo zaživjeti neće.
   da ne pričamo o nerealnim troškovima koje bi prosječan ugostitelj imao, u slučaju da odabere takvu opciju.

 5. Haris Čusto

  Haris Čusto

  22. 10. 2013. u 10:43 am Odgovori

  + Ako vam treba izvor podataka za iMenu POSS Sector ima API koji vam sve to može lijepo pružiti 🙂

  Zašto bi neko koristio POS Sector API a ne svoj backend. Jer teško da ćete vlasnika nagovoriti da 2 puta unosi svoju ponudu 🙂

 6. Mirko

  Mirko

  22. 10. 2013. u 11:43 am Odgovori

  Mislim da je ovo dobra ideja a pošto je moguće dobiti jeftino tablete, čini se da poslovni model ima šanse za uspjeh. No ipak bi trebalo paziti da kvaliteta ekrana bude relativno visoka, da ne bude dojam kao oni otužni jeftini LED vanjski displeji

 7. bosko knezevic

  bosko knezevic

  23. 10. 2013. u 11:16 am Odgovori

  Hvala Medeni na lijepim željama… 😉 zapravo, ideja originalno potiče od izraelskog startupa koji je s ‘touchscreen’ ekranima ugrađenim u stol restorana započeo još 2008 godine, a danas u svijetu postoji preko desetak različitih firmi koje se bave istom poslom, čak i pod istim imenom, istina najviše na tržištu USA i Azije. Nama to uopće nije problem, jer prema našim spoznajama stranci uopće nisu zainteresirani za ekspanziju na našu regiju. A što se tiče tkz. ‘kopiranja’ ideje, tu pak dolazi najzanimljiviji dio priče, naime, pošto i osobno dolazim iz ugostiteljske branše, sam sam na ideju prvobitno došao, osmislilo i razradio, a tek potom kroz istraživanje tržišta saznao da slične stvari već postoje vani. Skoro smo i odustali od realizacije same ideje na ime toga. Hvala bogu da nismo… Što reć, svijet je zaista globalno selo, i sinkronicitet umova uistinu djeluje… svi smo ipak nekako na neki čudan način međusobno povezani ;))

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.