Riječki iMenu želi da ugostitelji neugledne plastificirane jelovnike zamijene – tabletima

Riječki iMenu želi da ugostitelji neugledne plastificirane jelovnike zamijene – tabletima

Da u doba brzog razvoja tehnologija ugostiteljstvo pomalo kaska za svim promjenama, zaključio je tim iz riječke tvrtke Digitalne tehnologije, zbog čega je osmislio digitalni jelovnika iMenu. Projekt, koji je trenutno u izradi, Ministarstvo turizma nedavno je nagradilo s 30.000 kuna u sklopu programa poticanja inovacija u turizmu, a naišao je i na odobravanje potencijalnih korisnika.

iMenu naslovna

Da u doba brzog razvoja tehnologija ugostiteljstvo pomalo kaska za svim promjenama, zaključio je tim iz riječke tvrtke Digitalne tehnologije, zbog čega je osmislio digitalni jelovnika iMenu. Projekt, koji je trenutno u izradi, Ministarstvo turizma nedavno je nagradilo s 30.000 kuna u sklopu programa poticanja inovacija u turizmu, a naišao je i na odobravanje potencijalnih korisnika.

Kako nam otkriva Boško Knežević, direktor tvrtke, ta je potpora značila snažan poticaj daljnjem rastu i razvoju projekta, koji je razrađen u sklopu programa Founder Institute u Rijeci. Naime, iMenu je aplikacija za tablete, kojom se želi zamijeniti standardne jelovnike u ugostiteljskim objektima. No, osim što će koristiti za naručivanje i prikaz hrane, ujedno će obuhvaćati i – oglašavanje. Slike hrane bile bi u visokoj rezoluciji, s kratkim video zapisima, a kako bi gosti skratili vrijeme čekanja na hranu, u sklopu aplikacije postojala bi i zabavna zona te lokalne informacije. Restorani bi mogli jednostavno ponuditi menije na više jezika te olakšati cijeli proces naručivanja. Također, aplikacija bi sadržavala i oglasni prostor, targetiran prema specifičnoj skupini korisnika.

Plastificirani mali neugledni jelovnici, lošeg dizajna sa sitno otisnutim slovima, šturim opisom jela i najčešće bez ikakve pripadajuće slike, današnje je stanje u prosječnom restoranu. Nepoznavanje određenog stranog jezika ili bezvoljnost i nemotiviranost osoblja određenog dana, predugo čekanje na dostavu jela ili nerijetka mogućnost dostava pogrešnog jela – sve to uspješno rješava uvođenje u poslovanje elektronskog jelovnika. Mogućnost ljudske greške svedena je gotovo na minimum.

iMenu nudi trojaku korist - za goste, vlasnike restorane i oglašivače.
iMenu nudi trojaku korist – za goste, vlasnike restorane i oglašivače.

Osim tableta i softvera, tvrtka će ugostiteljima nuditi obuku za djelatnike te korisničku podršku. Poslovođa može imati pristup podatcima iz aplikacije putem računala ili svog pametnog telefona. Sve te opcije, kako otkriva Boško, primamljive su ovdašnjim restoranima, što je bilo vidljivo tijekom preliminarnog obilaska restorana, a čini se da im odgovara i poslovni model.

Riječ je o kombinaciji ‘freemium’ i ‘ad-funded’ modela. Kako nam je proizvođač hardvera partner u projektu, restoran dobiva besplatno na korištenje sustav elektronskog jelovnika uz određenu mjesečnu naknadu za održavanje sustava. Istodobno, oglašivači dobivaju novi digitalni kanal za promociju svojih proizvoda ili klijenata uz atraktivne pakete višemjesečnog oglašavanja. Gosti restorana možda i najviše profitiraju u cijeloj priči, jer dobivaju jedan potpuno novi način usluge, visoko sofisticiran i u cijelosti prilagođen njihovim željama i potrebama.

Tim tvrtke Digitalne tehnologije čine Boško Knežević, Nina Jurčić i Sanjin Saletnig, a smješteni su u Znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.
Tim tvrtke Digitalne tehnologije čine Boško Knežević, Nina Jurčić i Sanjin Saletnig, a smješteni su u Znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Projekt planira maksimalno angažirati krajnje korisnike, primjerice, integracijom servisa kao što su Tripadvisor ili Facebook. Tu je i detaljna analitika kupaca, gdje će vlasnici moći pratiti navike gostiju, a i druge podatke, kroz vizualne grafove. Izbornik za goste dostupan je na 12 jezika te tako usmjeren i na turiste. Tu je i automatska konverzija cijena u domicilinu valutu, integrirana digitalna vinska karta te druge opcije za što potpuniju uslugu.

Ipak, tijekom istraživanja tržišta kreatori projekta shvatili su da nisu jedini došli na ovakvu ideju, ali istodobno su, kako kažu, uočili da već realiziranim projektima ovdašnja regija nije zanimljiva za širenje, stoga su se odlučili za akciju – u prvoj fazi kreću na hrvatsko tržište, potom regiju, a krajnji je cilj je cijela srednja i istočna Europa. A, tko zna, možda ćemo već idućega ljeta u kakvom restoranu na lijepom plavom Jadranu, konobara dozivati dodirom na ekran tableta, a ne mahanjem, vikanjem, pucketanjem prstiju…

Komentari

 1. zli_patuljak

  zli_patuljak

  21. 10. 2013. u 9:50 am Odgovori

  zgodna ideja u osnovi, u praksi u rvata gotovo neizvediva. jer, ako je neki derektor došao na janjet’nu, on oće janjet’nu, a ne tamo neke tablete i fejzbukove.

  i litru i vodu.

 2. Plagijat

  Plagijat

  21. 10. 2013. u 12:21 pm Odgovori

  Ova ideja je već 2011. godine implementirana na Fakutletu Organizacije i Informatike u Varaždinu, tako da nisu jedini u budućnosti na tržištu.
  Osobno sam kroz 5 kolegija prošao kroz ovu ideju, ali i pisao završni rad upravo o razvoju informacijskog sustava u ugostiteljskom objektu, a koji se koristi digitalnim jelovnicima (čitaj tabletima). Tako da postoji potpuna dokumentacija o izvedbi kroz više modela (neki uopće ovdje nisu ni spomenuti), o marketingu, modulaciji u AS IS i TO BE stanju, praktično mjerenje i testiranje u restoranu, razvoj aplikacije u 2 različita programska jezika, pristup korisnika na više jezika itd.

  🙂

 3. Dino B.

  Dino B.

  21. 10. 2013. u 1:33 pm Odgovori

  Nije uopće bitno koliko je kompleksna ideja i da li je to netko već napravio. Facebook nije bio prvi i jedini social network ali su to napravili u pravo vrijeme i na pravi način.

  Cijenim trud i želim vam puno sreće 😉

 4. Niksa Tomulic

  Niksa Tomulic

  21. 10. 2013. u 3:37 pm Odgovori

  Zli patuljku i ostali koji mislite na HR direktore: u ovu zemlju svake godine uđe 20-30 miliona (ili kolko već) turista koji NE KUŽE jezik i koji bi bili zahvalni da mogu razumjet šta jedu, možda prosurfat dok čekaju, naručit vino i ulje doma poštom iz webshopa dok su dojmovi friški… Ili bookirat turu na Plitivice dok čekaju klopu.

  • zli_patuljak

   zli_patuljak

   22. 10. 2013. u 12:20 pm Odgovori

   ma lol.
   da, dođu pusti milijuni turista, i puni su dojmova i sve ostalo.
   samo zaboravljaš da dolaze u zemlju gdje 60% ugostiteljskih objekata nema adekvatno riješen sanitarni čvor, a kamoli da će ići kupovati tablete, samo zato da bi mogli prikazivati sve te “krasne stvari” turistima.
   dakle, još jednom napominjem – ideja je fenomenalna i upotrebljiva, ali dok god postoji kreda, ploča, ili komad papira na kojem se na zdravorvatski-engleskom može nešto napisati – u hrvatskoj ovo zaživjeti neće.
   da ne pričamo o nerealnim troškovima koje bi prosječan ugostitelj imao, u slučaju da odabere takvu opciju.

 5. Haris Čusto

  Haris Čusto

  22. 10. 2013. u 10:43 am Odgovori

  + Ako vam treba izvor podataka za iMenu POSS Sector ima API koji vam sve to može lijepo pružiti 🙂

  Zašto bi neko koristio POS Sector API a ne svoj backend. Jer teško da ćete vlasnika nagovoriti da 2 puta unosi svoju ponudu 🙂

 6. Mirko

  Mirko

  22. 10. 2013. u 11:43 am Odgovori

  Mislim da je ovo dobra ideja a pošto je moguće dobiti jeftino tablete, čini se da poslovni model ima šanse za uspjeh. No ipak bi trebalo paziti da kvaliteta ekrana bude relativno visoka, da ne bude dojam kao oni otužni jeftini LED vanjski displeji

 7. bosko knezevic

  bosko knezevic

  23. 10. 2013. u 11:16 am Odgovori

  Hvala Medeni na lijepim željama… 😉 zapravo, ideja originalno potiče od izraelskog startupa koji je s ‘touchscreen’ ekranima ugrađenim u stol restorana započeo još 2008 godine, a danas u svijetu postoji preko desetak različitih firmi koje se bave istom poslom, čak i pod istim imenom, istina najviše na tržištu USA i Azije. Nama to uopće nije problem, jer prema našim spoznajama stranci uopće nisu zainteresirani za ekspanziju na našu regiju. A što se tiče tkz. ‘kopiranja’ ideje, tu pak dolazi najzanimljiviji dio priče, naime, pošto i osobno dolazim iz ugostiteljske branše, sam sam na ideju prvobitno došao, osmislilo i razradio, a tek potom kroz istraživanje tržišta saznao da slične stvari već postoje vani. Skoro smo i odustali od realizacije same ideje na ime toga. Hvala bogu da nismo… Što reć, svijet je zaista globalno selo, i sinkronicitet umova uistinu djeluje… svi smo ipak nekako na neki čudan način međusobno povezani ;))

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!