IGTV: Vlogerski buvljak ili društvena telka 21. stoljeća?

Hoće li IGTV za vertikalni video učiniti ono što je Youtube učinio za web video?

Prije nešto više od 10 dana Instagram je objavio da otvara novo poglavlje video sadržaja, a indirektno se to uvijek tumači i kao napad na Googleovog video giganta. Ipak, od Storiesa prije dvije godine koji je potvrdio masovnost i popularnost ove društvene mreže, Instagram je 2018. došao do opcije koja bi mogla dovesti još veću pomutnju u video vodama.

 

IGTV, svojevrsna Instagram televizija predstavljena je krajem lipnja kao dio postojećeg Instagrama i kao samostalna aplikacija na kojoj će se moći objavljivati vertikalan video sadržaj koji može trajati i do sat vremena.

Otkako je IGTV pušten u svijet, tenzije oko toga kako će se konzumiranje videa mijenjati zbog tog noviteta ne jenjavaju. Nije riječ samo o promjeni načina konzumiranja videa, jer je odavno već poznato da mladi u zadnjih pet godina provode 40% manje vremena pred televizijom.

Ovdje se najviše radi o raspravi kako će se mijenjati način prezentiranja sadržaja. Vertikala je ušla u sustav odavno, ali ostalo je pitanje tko će ju legitimizirati. Instagram će tu itekako imati značajan utjecaj s obzirom na to da trenutno mjesečno generiraju i do milijardu aktivnih korisnika.

Vertikala koja je ostala u nasljedstvu

Vimeo

YouTube je dugo bio sam na vrhu i još tamo gore ispija mojito, no mobilno iskustvo ga je sve više pritiskalo, kroz različite platforme koje su se bolje snašle u tom području.

Snapchat je revolucionarizirao konzumaciju, dijeljenje i kreiranje mobilnog video sadržaja, ali kao da nije znao manevrirati na tom valu disrupcije koju je stvorio pa sad rade i gaming integraciju ne bi li uhvatili novi. Malo video komešanja došlo je i od Periscopea i Vinea – brendovi su se nekako kačili po strani, no kroz te platforme stvarala se zajednica prvih profi stvaratelja. Ipak, angažirana ekipa s Vinea postala je uska niša, a recept za širu ciljanu skupinu otkrio je Instagram prije dvije godine sa svojim Storiesima. Danas smo pred još jednom verzijom video platforme koja je na neki način učila iz iskustva svih njih, a Stories su bili i najbolji pilot projekt za Instagramove buduće ideje.

Najviše se burnih reakcija oko IGTV-a povezuje s vertikalnim videom. Ipak, upravo je to primjedba koja će nestati brzo kako je i došla. Razlog tome je što smo se pomalo, u dozama, kroz mjesece i godine konzumiranja video sadržaja, priviknuli na taj vertikalni video. Sve maloprije navedene platforme priučavale su naše oko i navike na vertikalni pogled. Prije par godina mnogo burnije se vikalo na sve pokušaje snimanja u vertikalnom položaju, no danas se taj mulj kritika spušta na dno – smartphone je srastao s nama pa tako i položaj u kojem ga najčešće držimo. Pomirili smo se s time jer su mnogi sadržaji koje smo konzumirali prirodno odgovarali tom položaju, a tu su najviše ističu vlogovi.

Ipak, upravo neobaveznost i sirovost prikaza na koji aludira vertikala postaje bitan detalj. Boljka takve ‘vlogerske poveznice’ s vertikalnim formatom jest što IGTV može postati leglo neprocesuiranog privatnog sadržaja koji više ne stigne naći mjesto ni publiku na YouTubeu i raj za sve one koji nemaju izgrađen kanal, a htjeli bi se igrati s videom, jer je to eto – budućnost. No osim toga što bi IGTV za mnoge influencere mogao postati VlogTV ne mogu se ne pitati da li to znači i da će sav ostali sadržaj ostati u drugom planu jer ga je puno teže prilagoditi vertikali?

Prije nego i uđemo u problematiku prilagodbe postojećeg video sadržaja za IGTV i stvaranja originalnog, želim se osvrnuti i na par elemenata sučelja Instagramove nove platforme koja je rađena prvenstveno s ciljem da bude mobile-firendly.

Je li jednostavnost prednost?

SLR Lounge

Sučelje IGTV-a je napravljeno s jednom idejom na umu – ‘keep it simple’. Kada otvorite IGTV, pred vama je već upaljen fullscreen prikaz zadnjeg objavljenog videa profila kojeg pratite, a samo pretraživanje baze možete obaviti dok gledate video, bez većih smetnji. Iskustvo pregledavanja je kontinuirano i imerzivno, nema stajanja i to je možda jedna od glavnih odlika Storiesa koja je implementirana kako bi ostvarila televizičan format IGTV-a.

No iako sami simuliraju TV streaming, na predstavljanu IGTV-a, suosnivač Instagrama Kevin Systrom spominje kako je način gledanja videa zastario i da se još drži “starih televizijskih koncepata”. Osim toga, tvrdi kako je traženje videa – implicitno aludirajući na YouTube sučelje, često nepregledno i kako je “naporno pretraživati stvari da bi došli do onoga što nam se sviđa – zamislite da upalite TV i da morate tipkati u tražilicu da bi uopće upalili nešto.” Ne možete reći da nije smiješno kako Systrom posprdno i naivno simplificira važnost pretraživanja u svijetu gdje video-on-demand sve više preuzima tržište. Fokus tražilice IGTV-a su kanali, a ne pojedinačan video tako da ćemo sigurno još uvijek sve how-to sadržaje pretraživati tamo gdje SEO ima smisla.

S druge strane, ako se osvrnemo kako promet videa na YouTubeu uvelike ovisi o elementima koji se nadovezuju na ono što gledamo, poput Suggested video kategorije, anotacija i kartica – problem kod IGTV-a jest što će opcija nadovezivanja s vašeg videa biti nastavak tuđih videa na feedu. Upravo će onda i dinamika tih narednih videa određivati koliko se publici gleda, odnosno ne gleda vaš ili tuđi video koji će možda kvalitetom, scenom, tempom biti potpuno drugačiji od onog prethodnog da će ga korisnici jednostavno htjeti svajpati ili premotati. Zato će trebati biti u toku s trendovima.

A upravo način na koji se može ubrzano preskakati 10 sekundi videa također upućuje na taj neprekidan, imersive i multi-tasking aspekt koji Instagram želi održati. Ipak, brzo premotavanje je stvar koja, koliko god poboljšava funkcionalnost pregledavanja, toliko i narušava iskustvo konzumiranja sadržaja jer će mnogi, već kratka videa, premotavati i tek letimično pregledavati (oh, kojeg li prokletstva novog doba). Sve to upućuje i da će za analitiku IGTV itekako biti izazov. Kad i budete imali podatak da je 60% vaših pratitelja pogledalo video do kraja, nećete moći biti sigurni što točno jesu odnosno nisu uhvatili između premotavanja.

Što IGTV znači za video situaciju u digitalu?

Mobile-first očito ima svoju cijenu, no sučelje je nešto što se uvijek može nadograđivati. Ono što je zapravo najzanimljivije raspraviti u vezi IGTV-a je njegov utjecaj na video koncepte, u teoriji i praksi.

Pomak koji je IGTV donio za Instagram kao društveni medij i platformu najviše im znači u pogledu duljine videa. Od ograničenja od 1 minute u Storiesima, IGTV sada nudi opciju stvaranja sadržaja čak do sat vremena za one etablirane pojedince, dok je za sve ostale 10 minuta krajnja granica. Čak je i to mnogo, a rijetki se usuđuju uopće prijeći 5 minuta. Tu naravno uglavnom spadaju brendovi i mediji, dok se influenceri drže kratkih videa od 40 sekundi do 3 minute.

Stvaranje samostalne platforme koja će imati manje ograničenja u stvaranju sadržaja prirodan je rezultat postojećeg korisničkog iskustva. Od brze konzumacije fotki u jednom pokretu prsta, publika je s vremenom pokazala da ipak voli konzumirati širu priču i biti dio zajednice. Unatoč tome što fotografija govori tisuću riječi, upravo su dugi opisi i komentari, kao i call-to-action aktivnosti kroz Stories potvrdile da što se publika više veže uz korisnike koje prati, ujedno traži i dubinu povezivanja i više informacija. Instagram je napravio prostor za razvoj i dubinu već time što je odlučio video odvojiti u platformu kroz koju se može konkretnije razvijati i neograničeno funkcionirati.

Kratka videa izumiru i na YouTubeu, a sličan trend se prenosi i na mobilno iskustvo jer budimo realni – vrijeme koje provodimo uz smartphone nije kratko. Iskorištavanje tog vremena je postala ključna stvar za mnoge društvene mreže, a upravo kontinuiran i neprekidan tok videa koji donosi IGTV je ono što će mnoge još više prikovati u kasnim satima uz male ekrane.

Okljaštreni sadržaji ili novi izričaj?

Najviše pitanja IGTV donosi u pogledu toga kako se prilagoditi novoj platformi odnosno formatu. Da li koristiti IGTV kao teaser video za usmjeravanje prometa na YouTube kanal ili neki drugi sadržaj ili je najbolje rješenje producirati video koji je originalno namijenjen IGTV-u? Još će se duže vrijeme voditi polemike oko toga jer se znanje o IGTV formatu tek gradi. Ono što pak svi znamo raditi jest model pokušaja i pogreške. Već postoji zavidan broj brendova i influencera koji su se 100% dali u stvaranje svog IGTV kanala, pa ih BBC broji već 12. Ipak, BBC je medij koji ima resurse da odmah krene u istraživanje formata i reakcija publike dok će mnogi drugi radije reciklirati postojeće sadržaje.

Primjer u tom kontekstu su sigurno izgrađeni YouTube kanali kao što je popularan intervju show Hot Ones koji je ugostio već mnoge manje i veće poznate zvijezde u opuštenom i originalnom razgovoru s voditeljem Sean Evansom s kanala First We Feast. Jedan od zadnjih videa jest epizoda s Natalie Portman, a upravo je taj video iskorišten i za IGTV. Forma intervjua i nije tako nezgodna za prekadriravanje u vertikalu, što je FWF ekipa i napravila. Od skoro 19 minuta intervjua, napravili su IGTV verziju videa koji traje 4 minute. Rezultat: jako blijed i razrijeđen. Na ovom primjeru mogli bi zaključiti kako su mini-epizode još gora stvar od teasera, zato će trebati biti oprezan u adaptaciji. Uostalom, publike su najbolji pokazatelj pošto su dosta glasne i jasne pa ih većina u komentarima i komunicira svoje nezadovoljstvo ako postoji. Jedno je sigurno: IGTV zahtijeva posebnu pažnju.

Jednako kako se i na različitim društvenim mrežama koriste različite strategije komuniciranja tako će i video sadržaj tražiti prilagodbu. Ipak, prilagodba zahtijeva vremena i truda, a ukoliko IGTV želi održati kvalitetu sadržaja morat će ulagati u kreativno iskustvo korisnika odnosno kreatora. YouTube je izrastao u giganta jer je imao zašto dovesti oglašivače, a njih je mogao dobiti jer je stvorio slobodnu i otvorenu platformu – dao je prostora običnim ljudima da postanu producenti, a ne samo konzumatori sadržaja.

Monetizacija je jedini način da se korisnicima da poticaj i potpora, a to je i najsigurniji korak prema kvalitetnom sadržaju. Trenutna situacija na ‘Popular’ kategoriji IGTV-a, koja se uglavnom vrti oko meksičkih vlogera i beauty te fashion gurua, daleko je od idealne, no prva dva tjedna su zbilja kratko vrijeme da možemo cjepidlačiti. Srećom, IGTV ima u planu pomoći korisnike koji su ozbiljni oko gradnje kanala te su najavili da će sigurno doći na red neka vrsta monetizacije do kraja godine. Nadajmo se samo da ih do tada oglašivači neće potpuno ignorirati ako se prosječan sadržaj ne pomakne dalje od recikliranja i video dnevnika.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.