Hyperlapse, Instagramov drugi potomak, nimalo nas nije razočarao

Hyperlapse, Instagramov drugi potomak, nimalo nas nije razočarao

Jučer nas je pomalo iznenadila vijest da Instagram objavljuje svoju treću aplikaciju – nakon samog Instagrama, nedavno je predstavljen Bolt, koji služi za dopisivanje fotografijama. Ako niste čuli za njega niti ga isprobali, to je zbog toga što je dostupan samo na Novom Zelandu, Singapuru i Južnoj Africi. No, ako ste korisnik iOS-a, možete slobodno preuzeti Hyperlapse, i početi kreirati doista zapanjujuće video uratke.

Hyperlapse

Jučer nas je pomalo iznenadila vijest da Instagram objavljuje svoju treću aplikaciju – nakon samog Instagrama, nedavno je predstavljen Bolt, koji služi za dopisivanje fotografijama. Ako niste čuli za njega niti ga isprobali, to je zbog toga što je dostupan samo na Novom Zelandu, Singapuru i Južnoj Africi. No, ako ste korisnik iOS-a, možete slobodno preuzeti Hyperlapse, i početi kreirati doista zapanjujuće video uratke.

Sam je Instagram napravio dobar posao s uvođenjem mogućnosti snimanja videa – uz lako snimanje i uređivanje, a potom i postavljanje nezaobilaznih filtera, najveći adut je odlična stabilizacija. Uz minimalan trud video zapisi mogu izgledati sasvim pristojno, a i više od toga, bez potrebe za korištenjem posebne opreme, poput stalaka – sve se radi uređajem koji ionako koristimo, mobitelom, uz snimanje iz ruke, a nekoliko sekundi kasnije imate gotov uradak kojega se ne morate sramiti. Uostalom, isto je to Instagram napravio s fotografijama kreiranim mobilnim uređajima, čija je kvaliteta i čija je privlačnost prije njega bila znatno niža. Uz jednostavno sučelje i nekoliko jednostavnih opcija, učinio je da se mnogi vlasnici mobilnih uređaja osjećaju kao da su otkrili svoj skriveni talent. (Iako je, ruku na srce, kod mnogih od nas nedostatak talenta samo prekriven privlačnim retro filterima i crnim okvirima.)

Dakle, sam je Instagram napravio pomak u snimanju videa, ali ne toliko dramatičan, kao što je to možda bilo kod fotografija. Hyperlapse nas pak vodi korak dalje – da bi se kreirala takva vrsta videa, potrebno je poprilično truda, vremena, a i dodatne opreme. Naravno, ovo nije prva hyperlapse ili timelapse aplikacija za pametne telefone, ali kad iza nje stoji Instagram i kada radi tako besprijekorno te jednostavno, nije ni čudo što je u ovo kratko vrijeme naišla samo na odobravanje.

Tim iza Hyperlapsea

Wired donosi i zanimljivu priču o timu koji stoji iza ove aplikacije. Tu je Thomas Dimson, ljubitelj fotografije i videa, na kojeg je popriličan utjecaj imao film Baraka (ako pogledate samo trailer, shvatit ćete zašto je to povezano s Hyperlapseom), a koji se bavi proučavanjem podataka i shvaćanjem konteksta u kojem se ova aplikacija najčešće koristi. Instagramovom timu prošle se godine pridružio i Alex Karpenko, čiji je startup povezan sa stabilizacijom videa Instagram i otkupio. Iako je on korišten u originalnoj aplikaciji, kada je uvedena video opcija, Dimson je smatrao da tehnologija ima veći potencijal – i nije bio u krivu.

Karpenka je pak za startup inspirirao iPhone 4, koji je mogao snimati videe u HD-u, ali koji su bili vrlo loši – tresli su se i često su bili negledljivi. Tadašnja tehnologija stabilizacije nije funkcionirala uz pametne telefone, ali Karpenko je odlučio iskoristiti žiroskope, koji se ionako u njima nalaze. Duo je radio na prototipu Hyperlapsea, koji ih je i same iznenadio kvalitetom, a ubrzo se cijeli Instagramov tim zarazio aplikacijom (Dimson navodi da je čudo što nije procurila u javnost prije lansiranja, koliko su ju koristili). Zbog toga što je ona namijenjena naprednim korisnicima, nije ju se htjelo “sakriti” u Instagram kao dodatnu opciju, nego je kreiran kao samostalna aplikacija, iz koje se jednim klikom uradak lako može podijeliti na Instagram (i, naravno, na Facebook). Iako neki ne smatraju ovo dobrom idejom, rekla bih kako ona u ovom slučaju doista ima smisla, a i slijedi strategiju svoga vlasnika.

Ljepota jednostavnosti

Hyperlapse upute

O tome na koji se način ova aplikacija koristi ne mora se duljiti – jednostavnost je Instagramova, a time i Hyperlapseova, glavna osobina. Kad pokrenete aplikaciju, možete odmah početi snimati. Ako vam je osvjetljenje slabije, dobit ćete obavijest o tome. Prilikom snimanja, možete pratiti koliko ste stvarnih sekundi snimili, a koliko će trajati finalni uradak, koji je ubrzan šest puta. Kada zaustavite snimanje, možete mijenjati brzinu – od nikakvog ubrzanja, do 12 puta veće brzine – a i dodatno urediti snimak. Uradak se potom sprema u album na vašem uređaju, a možete ga podijeliti na Facebook ili ga dodatno urediti na Instagramu (imajte na umu da je maksimalna duljina trajanja videa na ovoj društvenoj aplikaciji 15 sekundi, stoga ćete morati skratiti video ako je on dulji). I to je to. Krajnji korisnik ne mora ni znati da se iza svega kriju komplicirana ideja i tehnologija.

Sad je konačno doista jasno da nam ne treba “Instagram za video” – to je već neko vrijeme Instagram sam, a sada je poprilično potpomognut svojim potomkom, Hyperlapseom. Jedva čekamo da vidimo što će sve kreativci s njime postići.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.