Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Na obzoru perspektivnih domaćih startupa sigurno se nalazi logistička platforma Hubbig. Vjetar u leđa bila im je i nedavna investicija Franka Kanayeta Yepesa, inače prvog investitora Rimac Automobila, a koji je u Hubbig nedavno investirao milijun kuna.

Kao platforma, Hubbig je osmišljen s ciljem da poveže sve sudionike transporta tereta na jedno mjesto, a sve kako bi se digitalizirao cijeli proces logistike i tako smanjili troškovi i potrebno vrijeme za isporuku narudžbe. Za Hubbig sam imala priliku saznati prije dvije godine, na Startup Factory Zagreb predakceleracijskom programu. Kao jedan od šest finalista, Hubbig je tada dobio 125 tisuća kuna potpore, a netom nakon osvojili su i 2. mjesto na Zagreb Connectu u sklopu kojega i 40 tisuća kuna. Prilično solidan poticaj za razvoj i puštanje prve verzije platforme koja je uslijedila za par mjeseci, u svibnju 2018. I dok je tada Hubbig pomalo prikupljao prve klijente u Hrvatskoj i ostvarivao početni promet, bilo je potrebno razmišljati o prvoj rundi investicije. Nedugo zatim ona se i ostvarila.

O investiciji, o procesu dolaska do iste, ali i razdoblju koje slijedi da se ona i uloži u poslovanje, imala sam priliku razgovarati s Draganom Lipovac, osnivačicom i direktoricom Hubbiga, ali i njezinom novom savjetnicom uprave.

Prvi Rimčev – i Hubbigov

S Frankom Kanayetom, Hubbigu su se otvorila vrata do nekih većih automobilskih kuća, kao i širenje na Latinsku Ameriku.

Sve je počelo još prije godinu dana, kada je Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima, upoznala Draganu s kolumbijskim investitorom, ali i Ivanom Glavašem, osnivačem blockchain startupa Forebit koji je svojom investicijom pratio Kanayeta. Monika tako odnedavno čini i stalni postav Draganinog tima kao savjetnica uprave i članica društva Hubbiga.

Naša savjetnica uprave, Monika, upustila se s nama u ovu avanturu i upravo ona mi je pomogla u kreiranju svih dokumenata potrebnih za privlačenje investitora, otvaranju vrata kod samih investitora i na kraju sklapanja ugovora. Moram priznati da je dogovor oko investicije prošao dosta brzo, na što me Monika uvijek upozorava da se ne nadam da će i iduća runda financiranja biti tako jednostavna.

I ne bi trebala biti, no Dragana sada uz sebe ima osobu s dobrim iskustvom koja joj taj proces može olakšati. Monika Mikac mi tako priča da se ona i Dragana poznaju već 10 godina, a upoznale su se upravo preko Rimac Automobila dok je Dragana radila za špediterske tvrtke.

Kako sam odlazila iz Rimac Automobila, a ona je taman u to doba pokretala svoj startup zaključile smo da bi mogla doprinijeti razvoju tvrtke na mnogim područjima.

Monika Mikac, bivša je operativna direktorica u Rimac Automobilima, a u Hubbigu će kao savjetnica uprave i članica dioničkog društva pomagati u daljnjem rastu i širenju platforme na nova tržišta.

Iako je Monikina karijera i dalje većinom fokusirana na automobilsku industriju, u funkciji savjetnice uprave, Monika itekako može pomoći Hubbigu i Dragani kako u pregovaranju oko investicija, ali i drugim područjima.

Kako sam u Rimac Automobilima imala različite obveze i radila sve što je bilo potrebno da tvrtka uspije, tako moje iskustvo nije vezano samo uz investiciju nego i mnoge druge organizacijske, marketinške i razvojne segmente. Vidjela sam da Hubbig ima izniman potencijal i vjerujem da će postati platforma koja će se koristiti na razini regije, a potencijalno i drugim kontinentima kao Latinska Amerika. Moja je zadaća da svojim iskustvom skratim put pokušaja i pogreške (koji je uvijek prisutan kada se radi nešto novo) i pomognem im ubrzati rast.

Kamionski, zračni i pomorski prijevoz

Dragana, glavna i odgovorna iza Hubbiga, između predakceleracije i prve investicije nije imala velik tim iza sebe, uz troje zaposlenih na puno radno vrijeme, ulijetalo je tu i par vanjskih suradnika i savjetnika. Međutim, imala je ono što mnogim osnivačima fali na bilo kakvom početku – iskustvo. Kroz deset godina, na poziciji sales managera u industriji logistike, Dragana je dobila najbolji uvid iz prve ruke koliko se vremena i efikasnosti gubi u organizaciji prijevoza tereta.

Hubbig je danas prva online platforma za pregledavanje i naručivanje LCL prijevoza u Hrvatskoj. Jednostavnom registracijom na stranici možete dobiti informativnu ponudu za prijevoz, carinjenje i dostavu vaše LCL pošiljke te ako vam ista odgovara jednostavno i naručiti taj prijevoz. Za sada smo prisutni u Hrvatskoj te očekujemo početkom iduće godine izbaciti novu verziju s kojom ćemo pokriti tržište drugih oblika transporta tereta, a samim time i nastupiti na drugim tržištima.

Što se tiče funkcionalnosti platforme od prošle godine, uglavnom nije bilo nekih značajnih promjena, ali se s novom verzijom planira predstaviti novi oblik pretraživanja cijena i naručivanja prijevoza pošiljki. Osim toga, iako su do sad uglavnom bili posvećeni pomorskom prijevozu, tijekom 2020. planiraju obuhvatiti tržište kamionskog i zračnog prijevoza.

S ovim potezom planiramo pridobiti više klijenata, a rastom broja prijevoznika na našoj platformi naručiteljima prijevoza omogućujemo čim bolje cijene i uslugu.

Trenutno nude zbirni pomorski prijevoz (Less than Container Load), a uskoro će ponudu proširiti na zračni i kamionski prijevoz.

Hubbig platformu trenutno koristi 30-ak naručitelja i dva logističara te već rade sa svjetski poznatim tvrtkama poput Boxlinea i Shipcoa. Kako su onboardali njih, tako planiraju i druge logističare za druge oblike prijevoza, ističe Dragana.

Skalabilno širenje na nova tržišta

Frank Kanayet nije Hubbigu donio tek novac, već kontakte i vezu s Južnom Amerikom. Investicija će Hubbigu biti gorivo za dovršetak platforme i širenje tržišta, a s Kanayetom otvorila su im se vrata i u nekim velikim automobilskim kućama, kao i širenje na Latinsku Ameriku.

Logično je da smo u početku prisutni samo u Hrvatskoj, međutim plan je širiti svoje usluge u regiji, a razlog tome je što je platforma prilagodljiva svakom tržištu i nema prepreka za širenjem. Isto tako, ulaskom Franka u vlasničku strukturu dobili smo priliku stupiti izravno u kontakt s tvrtkama iz Latinske Amerike s kojima također možemo ostvariti dobru suradnju, a operativne poslove odrađivati iz Zagreba.

Kako objašnjava Dragana, HUBBIG je skalabilan jer se ne ograničava na neko područje, pa tako bilo koja logistička kuća koja nudi prijevoz, primjerice na relaciji Shanghai – Rijeka, isto tako može ponuditi prijevoz na relaciji Shanghai – Los Angeles, ako to doista i može odraditi.

Osim na nova tržišta, Dragana ne isključuje opciju i širenja mogućnosti same platforme. U tome bi im mogao ubuduće biti važan i follow-up investitor Ivan Glavaš, čiji Forebit omogućuje da veliki institucionalni investitori na najvećim svjetskim burzama trguju s kriptovalutama. Upravo bi Ivan mogao biti savjetnik Hubbigu oko mogućnosti integracije blockchain tehnologije.

U suštini, navedenom tehnologijom se pokušava eliminirati posrednike u transakcijama. Obzirom na to da je tehnologija u ranoj fazi razvoja na globalnoj razini, drago nam je da imamo nekoga tko prati razvoj iste te kada se ukaže prava prilika za integraciju, moći ćemo na vrijeme reagirati i predložiti implementaciju tehnološkog napretka.

Prednost pred konkurencijom

Za Draganu, problem u cijelom procesu narudžbe i putovanja tereta bio je očigledan, no mnogi startupi diljem svijeta su svojevremeno i prije Hubbiga uspjeli riješiti određene probleme tog procesa. Ipak, Dragana se unatoč konkurenciji odlučila upustiti u poduzetničke vode jer je vidjela priliku u nepokrivenim tržištima i razbijanju neefikasnih praksi tradicionalnih logističara.

Imamo zdravu konkurenciju koja se nalazi u SAD-u, Singapuru i Njemačkoj koja nije prisutna u našoj regiji i nemamo svi isti poslovni model. Međutim, još uvijek veliki dio kolača drže tradicionalni logističari. Mi takve tradicionalne logističare ne vidimo kao konkurenciju nego kao potencijalne korisnike. Ono po čemu bih HUBBIG odvojila od ostatka sličnih platformi jest da mi stvaramo marketplace s postojećim tradicionalnim logističarima kojima dajemo mogućnost da odrade neki transport u digitalnom obliku što nam daje prednost kod rasprostranjenosti našeg brenda koji ide u nedogled.

Takvim pristupom omogućavaju bilo kome na svijetu da putem platforme ponudi svoju uslugu bilo pomorskog, zračnog ili kamionskog prijevoza, objašnjava Dragana, te da za svoju uslugu bude plaćen na vrijeme.

U Hrvatskoj treniraju na tradicionalnim špediterima

U svakom trenutku putem Hubbig aplikacije korisnici mogu provjeriti gdje se njihova roba nalazi, a dok roba putuje aplikacija ih također podsjeća koje dokumente trebaju pripremiti kako bi sve imali spremno prije nego roba dođe.

Onboarding novih korisnika, pogotovo u Hrvatskoj, išao je nešto sporije s obzirom na uvriježenu tradicionalnu praksu koju je teško mijenjati. Hrvatski klijenti su naučeni na stare načine slanja pošiljki i zato su često čvrsto vezani uz svog špeditera pa niti ne žele provjeriti da li im neka druga opcija može biti jednostavnija ili jeftinija, objašnjava Dragana.

No, čim naruče jednu pošiljku preko HUBBIG-a onda se vraćaju k nama kod sljedeće pošiljke. Naši konkurenti u Hrvatskoj osvajaju klijente tako što imaju postojanost od 50 ili 100 godina – time pokazuju da su ozbiljne tvrtke. No, iako smo mi tvrtka stara tek nešto manje od dvije godine, baš zato što smo mlada firma možemo od početka primijeniti nove tehnologije našim korisnicima te time pružiti jednostavniju komunikaciju i brzo naručivanje prijevoza tereta uz ostale blagodati tehnologije.

Ipak, svi smo mi ljudi, a promjene nam teško padaju pa je, logično, bilo izazova kod upoznavanja domaćih korisnika s procesom – prvo su ih morali naviknuti da kod organiziranja prijevoza koriste samo platformu:

Sve se do sada radilo putem e-maila i telefona te je našim korisnicima trebalo neko vrijeme da se na istu naviknu. Međutim, čim su osjetili kako je lakše poslovanje putem platforme od tada rade samo putem nje.

Dragana dodaje kako je korištenje platformom vrlo jednostavno, sustav je za mnoge prirodno intuitivan i bez problema korisnici sami online naručuju prijevoz tereta. Naravno, nekima možda još zatreba telefonski poziv od desetak minuta da bi sve pohvatali, ali nakon toga se lako snalaze sami.

Do neke nove runde…

S obzirom na mogućnosti širenja, za Hubbig čini se, zasad, nema puno brige oko rasta. Uz ojačan tim i osiguranu investiciju izgleda da će 2020. za Hubbig biti veoma uspješna.

S verzijom platforme koju trenutno radimo planiramo obuhvatiti tržište kamionskog, zračnog i pomorskog prijevoza i to financiramo s investicijom koju smo primili ove godine. Ta verzija će biti vani početkom iduće godine, a s kojom planiramo ući na druga tržišta.

Osim toga, do kraja godine planiraju na platformu onboardati još 20-ak logističara te osvojiti 100 naručitelja prijevoza.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  19. 09. 2019. u 10:06 pm Odgovori

  svi lijepi mladi i nasmješeni, ko za instač,
  pogledah Linkedin profil Monike Mikac, vrlo impresivno za tako mladu ženu,
  makar ima nešto nelogičnosti
  npr. Leading Due Diligence za ženu koja je studirala novinarstvo, how yes no.

  u srednjaku specijalizirana za matku, IT i fiziku, a upisala novinarstvo ???

  što pobogu zamijeniti tako finu STEM ljubav za novinarstvo pa skupljati na Novoj kakice oko farmera.
  Isprika novinarima, ali danas ste ionako svedeni na prepisivanje i trčanje za ološem od političara, nogometašima i “zvjezdicama”

  osim naravno Dankice Derifaj, bravo curkooooo

  • Toni

   Toni

   25. 09. 2019. u 10:57 am Odgovori

   Znači ona se u srednjoj specijalizirala za matematiku, fiziku i informatiku, a onda upisala novinarstvo. Vrlo čudan izbor, ali ima i takvih slučajeva.

   Jedna moja prijateljica je govorila da voli matematiku i informatiku i upisala je studij matematike i informatike.

   Prvu godinu nije prošla i onda je upisala pravo, ali smatrala je da je i dalje zanima informatika. Pravo nije završila jer je nije nikad ni zanimalo i onda se s vremenom opet vratila informatici.

   Radi se o tome da je taj studij matematike i informatike bio pretežak, tj. profesori matematike su bili opaljeni do daske i malo tko je uspijevao to završiti. Studij čiste informatike nije postojao, sve su to bile neke kombinacije. Neke studijske programe je bilo teško upisati jer je bio veliki interes. Tako je ova cura na kraju završila na pravu.

   Dakle, ne mora značiti da je netko loš informatičar zato jer je završio novinarstvo. Razne situacije su moguće.

 2. Dejan

  Dejan

  20. 09. 2019. u 9:21 am Odgovori

  Na stranu to da funkcionalnost sajta izgleda kao one template koje koštaju 50 usd, zanimljivo da je Hubbig prvi novac dobio i tek nakon tri mjeseca lansirao sajt. Sve je rečeno

   • zac

    zac

    25. 09. 2019. u 3:29 pm Odgovori

    imam ured u zicer-u, kao hubbig, i mogu reci da ekipa posteno radi. ne vidjam ih da chilaju po kavama i cesto ostaju nakon radnog vremena, tako da nema govora da ne delaju.
    inace, poznajem par ljudi koji rade ili su imali doticaj sa špediterskim poslom i imam dojam da je to zariban posao. ne bi me cudilo da hubbigovci provode pola dana na telefonu i rucno unose podatke u svoj IT sustav, jer im suradnici nisu digitalizirani.

    • ludi panj

     ludi panj

     26. 09. 2019. u 7:32 pm Odgovori

     to bas tak ne funkcionira,
     sva skladista pogotovo ona velika imaju sve digitalizirano i barem neki interni ili b2b sustav,
     a sad tu je puno koraka, ako hubbig mora okolo skupljati primke/izdatnice digitalizrati i bavit se glupostima, onda ne rade svoj posao.

     Oni kažu da su osmislili sustav da povežu sve sudionike, ali to je veliki ljudi i faktora i treba ga dobro razumjeti i shatiti probleme, sjediti doma i osmisliti nešto ne znači da će to u praksi funkcionirati.

     Ja bi više volio da se manje koriste spike tipa perspektivan, startup, domaći, direktor, specijalist, investicije, funkcionalnost, verzije … bla bla. bla jer su to samo šablonizirane hvalim sam sebe prazne riječi,
     a više da konkretno kažu šta su kako napravili.

     2/3 trečine teksta je potrošeno na spike o investicijama/investitorima tko je gdje bio i kuda ide, tko je kome savjetnik,a najmanje šta su kako napravili, zašto i jel to uopće funkcionira.. sve neko bacanje prašine u oći.

     Netokracija kao site je zabavan jer nudi nešto šta ne postoji kod nas, ali imaju hrpu ispraznih glupavih tekstova koji su izgleda sami sebi svrha

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Startupi

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.